1. Ponas Bynas pradėjo savo karjerą teatro scenoje.

Nors pono Byno televizinis debiutas įvyko 1990 metų sausio 1 d. per Anglijos televizijos kanalą ITV, Rowanas Atkinsonas pati veikėją sukūrė daugiau nei dešimtmečiu anksčiau, kai dar universitete siekė elektros inžinerijos magistro laipsnio.

„Pirmąjį semestrą Oksforde manęs paprašė vietos teatre parengti trumpą komedinį pasirodymą, o aš iki tol nieko nebuvau rašęs, – dokumentiniame filme „Pono Byno istorija“ pasakoja R. Atkinsonas. – Nesu baisiai talentingas rašytojas, todėl likus 48 valandoms iki pasirodymo sugalvojau vos penkių minučių trukmės pasirodymą. Tiesiog stovėjau prie veidrodžio ir ėmiau vaipytis. Ir gimė šis keistas, siurrealus ir beveik nekalbantis personažas.“

2. Iš viso buvo sukurta tik 14 serialo serijų.

Net ir labiausiai atsidavusiems gerbėjams sunku susitaikyti su faktu, kad buvo nufilmuota tik 14 serialo serijų. Tiesa, vėliau jos virto dviem filmais, animaciniu serialu, vaizdo žaidimu ir keliomis knygomis.

3. Serialas buvo transliuotas beveik 200 šalių.

Kadangi serialas iš esmės yra labiau „fizinis“, nei žodinis, „Ponui Bynui“ neprireikė vertimo. „Rodos, nėra pasaulyje šalies, bent jau tokios, kurioje lankiausi, nors iš tiesų nesu ir tokių girdėjęs, kurioje jo nesuprastų, – televizijai ABC yra sakęs R. Atkinsonas. – Manau, ir visuomet maniau, kad taip iš esmės yra todėl, kad jis yra vaikas, įstrigęs suaugusio vyro kūne.“

4. R. Atkinsonas tiki savo veidu.

Nors pono Byno veikėjas gimė po pasivaipymo priešais veidrodį, R. Atkinsonas dabar tiki ir pasitiki savo veidu. „Kitą sekmadienį po pirmojo pasirodymo Oksforde aš tiesiog perėjau per visą seriją veido išraiškų. Nežinau, ar tuomet buvo koks konkretus pasakojimas, tačiau labai stengiausi, ir mano išraiškos sukėlė juoką. Nuo tada aš beveik nežiūriu į savo veidą ... Tikiuosi, kad jis daro tai, ką aš manau jį darant“, – sausį duodamas interviu BBC sakė britų aktorius.

5. Filmo „Tegyvuoja meilė“ režisierius padėjo išvystyti pono Byno personažą kartu su R. Atkinsonu.
Tobulinti ir plėtoti pono Byno personažą R. Atkinsonui padėjo tuometinis kūrybinis jo partneris rašytojas, režisierius ir prodiuseris Richardas Curtisas. Vėliau šis išgarsėjo ir prisidėjo prie filmų „Ketverios vestuvės ir vienerios laidotuvės“, „Noting Hilas“, „Bridžitos Džouns dienoraštis“ ir „Tegyvuoja meilė“.

6. R. Atkinsoną įkvėpė Jacques‘as Tati.

Bėgant metams R. Atkinsonas ne kartą citavo prancūzų komiką Jacques‘ą Tati ir teigė, kad jis yra vienas didžiausių pono Byno įkvėpėjų. „Mano susidomėjimas fizine komedija atsirado aptikus Jacques‘o Tati filmą „Pono Hulot atostogos“. „Jis tiesiog palietė jautrią stygą. Aš labai juo susižavėjau“, – pripažino britų aktorius.

7. Ponas Bynas nekalba ir prancūziškai.

Prieš savo televizinį debiutą R. Atkinsonas išbandė pono Byno personažą prieš nedidelę publiką komedijos festivalyje Monrealyje. Norėdamas patikrinti, ar jo nekalbantis personažas tikrai bus gerai suprastas, jis paprašė galimybės pasirodyti prieš prancūzakalbę, o ne anglakalbę, publiką.

8. Jis galėjo būti pavadintas ir kitos daržovės garbei.

Pasirodo, kad ponas Bynas savo vardą gavo prieš pat debiutuodamas. Iš pradžių jį ketinta pavadinti ponu Vaitu. Tačiau vėliau laidos kūrėjai ėmė svarstyti „daržovinius“ vardus ir jau svarstė pavadinti ponu Kalafioru. Tačiau galiausiai buvo nuspręsta veikėją pavadinti ponu Bynu (ponu Pupa).

9. Ponas Bynas yra vyras, mėgstantis tualetus.

Ponas Bynas labai retai kalba. Tačiau kai jis tai daro, jis kalba tokiu pat balsu, kuriuo R. Atkinsonas kalbėjo vaidindamas komediniame vaizdelyje „Vyras, mėgstantis tualetus“.

10. R. Atkinsonas mano, kad ponas Bynas ir anarchistas.

R. Atkinsonas dažnai sako, kad ponas Bynas yra „vaikas suaugusio vyro kūne“. 2003 metais duotame interviu jis taip pat pasakė, kad „jis taip pat yra iš prigimties anarchistas. Tačiau tuo pačiu ponas Bynas yra labai labai uždaras personažas, nes jis labai intravertiškas, savanaudis, egocentriškas, todėl iš esmės nereikia kito žmogaus, kad visa scena būtų juokinga“.

11. Taip, jis tikrai moka judinti ausis.

Pono Byno gebėjimas krutinti ausis buvo paveldėtas iš paties R. Atkinsono. Interviu su britų aktoriumi metu ABC vedėjas Davidas Strattonas paklausė: „Veikiausiai svarbiausias viso interviu klausimas yra, ar tikrai mokate pajudinti ausis?“ Ir R. Atkinsonas paprasčiausiai atsakė: „Taip, moku“.

12. Ponas Bynas pasirodė olimpiadoje.

Kai 2012 metais Londone vyko vasaros olimpiada, ponas Bynas atidarymo ceremonijos metu dalyvavo pasirodyme „Ugnies vežimai“.

13. Pono Byno personažas išėjo į pensiją 2012 metų pabaigoje.

2012 metų lapkritį duodamas interviu laikraščiui „The Telegraph“ R. Atkinsonas pripažino, kad pono Byno laikas artėja prie pabaigos. „Visi tie dalykai, kurie komerciškai mano buvo sėkmingi – iš esmės gana fiziniai ir gana vaikiški, vis dažniau jaučiu, kad nebegaliu jų daryti“, – sakė aktorius. „Be to, manau, kad vaikiškai besielgiantis penkiasdešimtmetis jau ima virsti liūdnu vaizdu. Todėl reikia būti atsargiam“, – sakė jis.

14. Tačiau jis atgimė... laidotuvėms.

Niekada nesakyk niekada... 2015 metų kovo 13 d. per „Comic Relief“ akciją siekiant paminėti 25-ąsias pono Byno metines, buvo parodytas visiškai naujas komedinis vaizdelis apie poną Byną, pavadinimu „Laidotuvės“.

15. Pono Byno kūrėjai negalėjo nuspėti jo sėkmės.

Paklaustas apie neblėstantį pono Byno populiarumą, vykdomasis prodiuseris Peteris Bennettas-Jonesas atsakė: „Nemanau, kad kas nors galėjo nuspėti, jog jis bus toks sėkmingas ir ilgą laiką populiarus. Pasiekti 25 metų ribą tikrai yra nuostabu. Ponas Bynas mums visiems buvo labai geras, todėl mes mylime poną Byną“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)