aA
Žurnalistas, keliautojas, o dabar – ir vienas garsiausių šalies kulinarų Vytaras Radzevičius įdomias istorijas gali pasakoti nesustodamas. Jų vyro gyvenime prisikaupė ilgus metus dirbant televizijoje sporto laidų vedėju, transliacijų režisieriumi bei komentatoriumi, o vyštnaitės ant torto – nuotykiai, patirti jau penkiolika metų keliaujant drauge su bičiuliu Martynu Starkumi po pasaulį ir filmuojant laidas televizijai. Gerbėjai žino, kad Vytarui dažniausiai užsienyje tenka ragautojo vaidmuo, todėl jis jau žino ne tik keptos jūrų kiaulytės, bet ir vis dar tvinksinčios kobros širdies skonį.

Laidoje „Nepatogūs klausimai“ V. Radzevičius sakė, kad, nors dėl koronaviruso pandemijos ir teko atšaukti suplanuotas keliones, antrojo karantino jis laukė su nekantrumu. Per pirmąjį jis su šeima atrado gyvenimo miškuose malonumą ir dabar didžiąją dalį laiko vis dar leidžia Dzūkijoje.

Kalbėdamas apie išbandytas profesijas, laidos pašnekovas teigia pasiilgstantis senų laikų, kuomet kaip sporto žurnalistas pradėjo savo karjerą televizijos eteryje, o vėliau teko išbandyti ir sporto transliacijų režisieriaus kėdę. Tiesa, tai buvo nemažas iššūkis, nes apie šio darbo subtilybes jis beveik nieko nežinojo. Tačiau po stažuočių NBA, Lietuvoje V. Radzevičiaus dėka atsirado ir bent kiek profesionalesnės krepšinio, futbolo varžybų transliacijos, jis eteryje išgarsino ir bušido kovas.

„Pasiilgstu tų laikų, bet tikriausiai, kaip ir daugelis žmonių, pasiilgsti kažko, nes tuomet buvai jaunas. Buvo labai didžiulės galimybės, staiga, kai ėmė laisvėti Lietuva, prireikė labai daug žurnalistų. Bet pomėgiai pas mane keitėsi, kai tik atsirasdavo rutina. Čia panašiai, kaip futbolo aišktelėje, kai gauni kamuolį, dabar jau varysies link vartų ir pamatai kažką kita, kas sudomina. Taip mano gyvenime ir gastronomija atsirado. Man labai vis įdomu pradėti kažką. Gamindavau sau, šeimai, bet kai ėmėme keliauti su Marčiumi, aš buvau atsakingas už maistą. Tada netyčia nufilmavome, kaip gaminau ir gimė rubrika „Pasaulio puodai“, - savo aistrą maistui, dabar tapusia ir jo pragyvenimo šaltiniu, mini V. Radzevičius.

Jis pats pritaria, kad dėl to mažiau laiko lieka šeimai, tačiau jau kelionių metu suprato, jog ilgesys tik sustiprina meilę artimiesiems. Anot Vytaro, meilė šeimai matuojama kilometrais.

„Man ir žmona vis priekaištauja, kaip mes čia gyvename. Bet čia tokia rutina būna Vilniuje, o kaime truputį kitaip viskas. Šeima pas mane savaitgalį atvažiuoja, tai vasarą mes kiek rečiau matydavomės. Kai keliaudavom irgi grįžti pasiilgęs, toks romantiškai nusiteikęs. Bet per dešimt minučių viskas pasikeičia ir vėl norisi išvažiuoti“, - juokasi laidos pašnekovas.

Paklaustas, kaip jo gyvenime atsirado meilė maistui, V. Radzevičius teigia, jog tai nutiko dar vaikystėje.,

„Pamenu, tekdavo gaminti iš darželio grįžusiam mažajam broliui, nes tėvai iš darbų troleibusais parvažiuodavo tik apie 7 valandą vakaro. Vėliau pradėjau pagal receptus gaminti, nes radau seną receptų knygą. Kiek paaugus tai tapo savotiška meditacijos forma. Bet aš virtuvėje būtinai turiu vienas būti, nepatinka užpakaliais trintis“, - pasakoja Vytaras.

Tuomet laidos žiūrovai uždavė klausimą apie tai, ką tokio teko gyvenime valgyti, ko po to gailėjosi arba kas ne tik kelionę, bet ir sveikatą sugadino?

„Daugelis jau yra girdėję istoriją apie keptas jūrų kiaulytes, bet galiu tikrai nuoširdžiai pasakyti, kad jos tikrai labai skanios. Tai Peru nacionalinis patiekalas, jos tokios didelės, iki 2 kg užauga, yra net specialios fermos. Čia pas mus galvose viskas yra, nes ten jos tas pats, kaip pas mus triušiai. Atrodo, aišku, pats gaminimo procesas taip įdomiai, kai riebaluose galvytės ir uodegytės jų virpa, tie jų nagučiai matosi, gal kuriem žmonėms ir nepatinka. Bet kai paragauji, tai skanus patiekalas, skoniu primenantis triušieną.

O kas man nepatiko labiausiai? Tai darželio maistas. Pirmoje vietoje – plėvė ant virinto pieno, kotletai su kiaušiniu viduj, manų košė su tokiais kleckais. Kitas patiekalas, kurį aš ragavau jau suaugęs, kur Martynas labai tikėjosi, kad mane supykins kadre, nes vyko filmavimas, tai buvo kobra.

Man, kaip tuo metu vyriausiam svečiui, teko kobros širdis. Vietname tikima, jog kai suvalgai kobrą, perimi jos galias. Tai iš kobros gamino 7 patiekalus. Kai paėmiau į ranką širdį, ji dar pulsavo ir nurijus net jaučiau, kaip manyje plaka dvi širdys. Martynui, kaip antram pagal svarbumą, davė tulžį. Vėliau nupylė tos kobros kraują ir sumaišė jį su ryžių degtine. Tai va šitas man ir užstrigo. Bet pavyko sulaikyti viduj. Buvo labai britku. Po to dar iš mėsos, kaulų, skūros pagamino dar keturis patiekalus, bet ten jau buvo viskas normaliai.

Dar vienas dalykas, kuris buvo šlykštus – fermentuotas kiaušinis, kur kai valgai traška kai kurios viščiuko dalys dar. Nors aš labai mėgstu Vietnamo virtuvę, bet dar vienas patiekalas, kurį teko ragauti, iš kvapo jautėsi jau per atstumą. Tai buvo mėlynų džinsų spalvos fermentuota ančiūvių sriuba. O fermentavimas – tai yra pūdymas. Ir jei valgant pademonstruosi, kad tau nepatinka, tada įžeisi juos, nes čia jau aukštos klasės patiekalas. Tai vieną šaukštą paragavau, o daugiau jau supratau, kad neįstengsiu. Pamelavau, kad jau esu sotus po prieš tai vykusių filmavimų ir daugiau nevalgiau“, - įspūdžiais dalijasi V. Radzevičius ir tikina, kad stengiasi žiūrovams nemeluoti apie paragauto patiekalo skonį.

Tačiau paklaustas, ką pasirinktų – ar niekada gyvenime nebegaminti, ar niekada nebekeliautų, nedvejojęs rinktųsi keliones.

„Manyje yra kažkoks klajūno genas. Dar vaikystėje mama išleisdavo mane į kiemą, o aš visai kitoje Vilniaus vietoje atsidurdavau“, - šypsosi Vytaras.

O kaip jam sekasi sugyventi su savo kelionių partneriu M. Starkumi?

„Na, mes skirtingi esame. Jis labiau ant žemės stovi, o aš vėjavaikis. Tai gal tie skirtumai ir yra gerai, nes jei būtume vienodi, nesugyventume. Mes jau tiek metų bičiuliaujamės, nesipykstam, žinom vienas kitą kaip nuluptą, suprantam, kada kalbėt, o kada geriau patylėt“, - sako V. Radzevičius ir tikina, kad niekada nebuvo situacijų, kada norėtųsi draugui vožtelėti per galvą. Tačiau buvo atvejis, kuomet Martynas Vytarą sužalojo futbolo aikštelėje.

Kitas laidos žiūrovas pašnekovo pasiteiravo, ar šis yra ragavęs kolumbietiško kokaino?

„Ne. Bet mums yra siūlę visko – ir kokaino, ir žolės, ir sekso. Pietryčių Azijoje visuomet labai siūlo. Ar esu kažko nusipirkęs netinkamo? Buvau labai piktas, kai Honkonge daug kartų per dieną prišokę kostiumus pasiūti siūlė, taip pat tuos padirbtus daiktus, kuriuos jie vadina „original copy“, - pasakoja garsus keliautojas.

Paklaustas, ar šiuo metu yra laimingas, V. Radzevičius nė nedvejodamas atsako, kad taip.

„Tik laiko labai trūksta. Ir poilsio“, - šypsosi jis.

Laidos pabaigoje Vytaro laukė tradicinis iššūkis – skambutis draugui. V. Radzevičius paskambino Linui Zareckui-Chorui ir pasiūlė drauge įsigyti restoraną. Bet pinigų (ir daug jų) reikia labai skubiai...

Istorija apie įsimintiniausią neblaivų nuotykį – šuolį parašiutu, persėdimą ant motorolerio bei su kokia užsienio scenos žvaigžde jį nuolat painioja praeiviai – taip pat laidoje „Nepatogūs klausimai“, kurios visą įrašą galite pamatyti straipsnio viršuje.

DELFI
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Monika Marija – apie iki šiol slėptą vestuvių dienos detektyvą, kodėl išsiskyrė jos ir Gedimino Jauniaus keliai bei norą turėti vaikų (153)

Monika Marija ryžosi neeiliniam interviu ir atsisėdo į pašnekovės kėdę laidoje „Nepatogūs...

Olimpietė Simona Krupeckaitė – apie paskutines varžybas Lietuvoje ir nelengvą patirtį tapus mama: iki šiol save plėšau (6)

Laidoje „Nepatogūs klausimai“ atviram pokalbiui ryžosi pasaulio dviračių sporto čempionė...

Agnė Jagelavičiūtė – be užuolankų apie skandalą su kaimynu, naują netradiciškai įrengtą būstą, alinamą ligą ir vyrus (354)

Laida „ Nepatogūs klausimai “ su Rolandu Mackevičiumi kaskart sulaukia daug dėmesio....

Top naujienos

Diena, kurios su nerimu laukia pasieniečiai: Lukašenkos režimo reakcija – nenuspėjama (42)

Gruodžio 8 dieną įsigalios JAV sankcijos vienai didžiausių trąšų gamintojų pasaulyje „...

D+Edgaras Savickas

Ilja Laurso patarimai investuojant: kurios turto klasės uždirba daugiausiai

1972 metais įvyko dolerio atrišimas nuo aukso standarto ir nuo tada visas technologinis progresas...

Kauno Rotušės aikštėje liepsnojo miesto Kalėdų eglė, įtariamas padegimas (18)

Šeštadienio naktį į „Kas vyksta Kaune“ redakciją pradėjo plaukti siaubingi vaizdai iš...

Žiemiški išbandymai tik didės: jau iškart po savaitgalio – ženklūs temperatūros pokyčiai (5)

Savaitgalį mūsų orus lems masyvus ciklonas, kuris driekiasi nuo Atlanto. Šeštadienio diena visoje...

D+Vytenis Miškinis

Žinomo advokato nužudymas virto painiu detektyvu: po nusikaltimo sustojo net Vilniaus tarybos darbas (1)

Tai buvo bene įžūliausias praėjusio dešimtmečio nusikaltimas – pačiame Vilniaus centre vidury...

Jasikevičius mūšio pabaigoje pasigedo auklėtinių brandos, o Atamano asistentas gyrė Jokubaitį

Po „Barcelonos“ pergale pasibaigusio trilerio Stambule katalonų ekipos vedlys Šarūnas...

„Sekso ir miesto“ žvaigždė Kristin Davis serialo tęsinyje atrodo neatpažįstama: sulaukė kritikos dėl esą prasto chirurgų darbo

Kultinio serialo „ Seksas ir miestas “ žvaigždė Kristin Davis sulaukė gerbėjų kritikos,...

D+Algis Bumblauskas

Tuo metu lietuviai kentėjo nuo maisto pertekliaus, bet į šalį keliavo traukiniai su užrašais „Badaujančiai Lietuvai“ (4)

Sovietmetis kažkaip neatsiejamas nuo rusų, tie žodžiai, rodos, neatskiriami, tarsi papildo vienas...

Derybos dėl Ukrainos žlugo neprasidėjusios: jau laukiama Rusijos specialaus desanto pasirodymo (416)

Vladimiras Putinas nubrėžė raudonąsias linijas, siūlydamas pasidalinti įtakos zonomis...

Klaipėdos rajone tūkstančiais lempučių sužibo pagrindinė eglė (5)

Klaipėdos rajonas pradeda švenčių laukimą – penktadienį Gargžduose vykusios šventės metu...