„Gerai gyvenu, mano mama visada sako taip sakyti, nes kai sakai, kad viskas sekasi, tada taip ir būna. Viskas yra gerai. Esu gyva, sveika. Šių dienų kontekste mano gyvenime yra viskas labai gerai“, – pasakojo pašnekovė.

Laidos vedėjas Rolandas Mackevičius prisipažino, kad kai į eterį kvietėsi GJan jis buvo įsitikinęs, kad ši nesutiks. Jam Greta buvo sudariusi tokį įspūdį, jog ji nėra tas žmogus, kuri dažnai lankytųsi interviu ar apskritai viešumoje.

„Yra tas momentas, – šyptelėjo laidos viešnia. – Dalyvauju tada, kai reikia reklamuoti kažką. Aš vietoj interviu verčiau rinkčiausi pasivaikščiojimą su savo šuniu, bet suprantu, kad tai yra mano darbo dalis ir, kai reikia dalyvauti tokiuose dalykuose, aš renkuosi kokybiškus projektus ir tuos, kurie man patinka. Faina, kad pakvietei.“

GJan

GJan prisipažino ir tai, kad jai nėra patogu kalbėti į telefoną, kitaip tariant, filmuoti save ir viešinti tokius vaizdo įrašus į socialinius tinklus, kaip tą daro daugelis.

„Man kažkodėl sunku kalbėti su telefonu. Savęs klausyti galiu. Tai nevargina“, – paaiškino ji.

Praėjusiais metais GJan su grupe turėjo pertrauką kūrybai, todėl šią vasarą atlikėja džiaugiasi darbo vaisiais – pristato ne tik naujus kūrinius, vaizdo klipus ar koncertus, bet ir ruošia albumą. Dabartinis atlikėjos gerbėjas nustebtų, kad kadaise, vietoj lyrikos, Greta atlikdavo metalizuotą roką.

„Anksčiau buvau punk roko grupėje, bet išsiskyrėme. Negražiai išsiskyrėme, bet vėliau gražiai susitaikėme, tad viskas tvarkoje. Gal kada bus tų metalizuotų dainų, nežinau. Čia galbūt tos albuminės dainos, kurių žmonės nelabai klauso, jos nėra mainstreaminės“, – svarstė atlikėja.

Pasiteiravus, kaip apskritai ji tapo dainininke, gal tai buvo jos vaikystės svajonė, G. Jančytė neslėpė, kad būdama maža apie tai išties pasvajodavo.

„Aš vaikystėje daug kuo svajojau būti, pavyzdžiui, kosmonaute, biologe. Buvo svajonė ir dainuoti, bet tai buvo vaikiška. O vėliau tai tapo mano hobiu, kuris atsitiktinai tapo darbu“, – dalijosi ji.

Gjan / Foto: Vilnius arts

GJan vardas žaibiškai išgarsėjo prieš 10 metų, kai internete pasirodė jos daina ir vaizdo klipas „Not Afraid“. Netrukus po to sekė ir kiti sėkmingi hitai, tačiau nuo pramogų pasaulio Greta laikėsi atstumo.

„Jokio konkretaus plano nebuvo. Mes su Roku, prodiuseriu ir visų dainų bendraautoriumi, turėjome tokią poziciją, vertybinę skalę. Kai kažko atsisakydavome, labai daug žmonių tai priimdavo asmeniškai ir dėl to, galima sakyti, daug žmonių mūsų nemėgsta. Esmė tame, kad mes niekada to nedarydavome iš piktos valios, tai tiesiog būdavo siūlymai, kurių nemėgstame, pavyzdžiui, šokiai ir pan. Tas piršimas kažkieno nuomonės, pavyzdžiui, „pamėgink šitai“, „tau tikrai bus gerai“, „aš geriau žinau už tave“... Tiesiog išsiskirdavo nuomonės, o jei mes pasakydavome „ne“, žmonės priimdavo tai asmeniškai, nors muzikine prasme mes jokio pykčio niekada nelaikėme“, – pasakojo laisvos viešnia.

Garsenybe Lietuvoje G. Jančytė tapo būdama vos 16-os, tuomet ji dar lankė mokyklą.

„Vertino mane įvairiai. Tuo metu aš keičiau labai daug mokyklų. Dėl įvairių dalykų. Pradžioje keičiau, nes norėjau, tada dėl to, nes mama kraustėsi su draugu, o dar vėliau susiklostė aplinkybės, kad reikėjo vykti į Šiaulius. Baigiau Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnaziją, ši mokykla yra pasakiška, ten taip nerealu buvo mokytis. Ta mokykla man labiau priminė universitetą, nei pats mano universitetas, nors gal negalima taip sakyti. Žmonės buvo labai laisvi, buvo labai geras pedagogų požiūris į vaikus, visi būdavo suvažiavę iš kaimų, paprasti ir tuo pačiu metu keisti, tad aš jaučiausi labai normali, niekas nieko niekada nesakydavo. Turėjome visi ryšį, vienas kita palaikydavome“, – prisiminė ji.

Laidos žiūrovai dainininkės teiravosi, kodėl ji su grupe nedaro koncertinių turų skirtinguose Lietuvos miestuose. GJan paaiškino, kad tam reikalingos nemažos investicijos, dažnai atlikėjai iš koncertinių turų mažai uždirba. Nepaisant to, išgirsti Gretą su grupe gyvai tikrai galima.

„Turėsime kiek daugiau koncertų, bet, taip, nesame tie, kurie daug koncertuotų. Atsirenkame. Kol dar neturiu didelių atsakomybių ar įsipareigojimų, leidžiu sau atsirinkti su kuo ir kur groti. Privačiuose renginiuose kol kas irgi nesame labai groję. Gal tiesiog buvo keli koncertai, po kurių buvo nekokios patirtys ir tiesiog nebesinori kartoti, bet tikrai esu girdėjusi, kad būna labai smagių vestuvių ir pan. Bet ir mūsų muzika kiek liūdnesnė, tai ne itin šventėms tinka“, – pastebėjo dainų kūrėja.

Nors iš pažiūros daug koncertų GJan su grupe nerengia, pašnekovė atskleidė, kad ji sėkmingai pragyvena iš muzikos.

„Pagrindinės mano pajamos yra iš muzikos. Užtenka. Nesame labai išlaidūs, mums nedaug reikia, gaminu namuose, neturiu didelių išlaidų. Tas pragyvenimas priklauso nuo aplinkybių. Mūsų labiausiai klauso iš platformų, tai ir yra pagrindinės pajamos, tada koncertai, bet viskas atsiremia į tai, kokie tavo ištekliai. Jeigu tau nedaug reikia, tada tikrai viskas tvarkoje, gali būti menininkas, bet jei tau reikia daugiau, tada nežinau, ar muzika yra tas kelias“, – paaiškino Greta.

Dainų kūrėja, atlikėja yra gabi ne tik muzikoje, bet ir kitose meno srityse. Neseniai ji atsiėmė Vilniaus dailės akademijoje įgytą keramikos bakalauro studijų diplomą, o jos baigiamasis darbas ne vienam gerbėjui atėmė amą.


Dainininkė kelerius metus krimto keramikos studijas – tą puikiai įrodo ir jos nuotraukos, kuriose įamžinta įspūdinga skulptūra. Tai – baigiamasis GJan studijų darbas. Tokį meno kūrinį išvydę internautai neslėpė susižavėjimo, komentaruose atsirado net norinčiųjų jį įsigyti.

O džiaugtis tikrai yra kuo, kadangi GJan studijų metu susidūrė su ne vienu iššūkiu. Pasirodo, akademiją atlikėja galėjo baigti ir anksčiau, tačiau pirmoji baigiamojo darbo versija netikėtai sugriuvo.


„Nulipdžiau ir, matyt, palikau per drėgną, o valytoja pajudino turėklą, ant kurio jis buvo, ir šis visas nukrito. Tada supratau, kad nespėsiu apsiginti ir prašiau akademinių atostogų, o netrukus prasidėjo ir pandemija“, – kalbėjo dainininkė.

Atlikėja viliasi, kad įsigijus didesnį būstą ji šią skulptūrą galės priglausti po savo stogu, kol kas ji vis dar yra likusi akademijoje.

GJan / Foto: Rokas Jansonas

Ar GJan galėtų save pavadinti A lygio žvaigžde?

„Ne. Kodėl? Negalėčiau palyginti, – kuklinosi ji. – Aš ne tiek, kiek priklausau A lygiui, bet jaučiu, kad įdėjau daug darbo, daug metų ir tie metai buvo sėkmingesni, lyginant su darbu, kurį įdėjau. Aš tuo labai džiaugiuosi.“

Daugelis lietuvių atlikėjų svajoja peržengti tarptautinės karjeros barjerą, apie tai retkarčiais pasvajoja ir GJan, tačiau jai už viską svarbiau išlikti savimi.

„Tai turbūt tas dalykas, kurio nori kiekvienas atlikėjo ego, bet šiaip, su metais ir patirtimi, man svarbiausias momentas yra išsigryninti, kas man patinka ir daryti tik tai tą. Norėčiau ir toliau pragyventi iš to, kad nekiltų pasirinkimų dilemos, jog darau tai ar kažką kito. O su užsieniu, manau, reikia išsiryškinti savo autentiką ir tame autentiškame taške žmonės, kurie tau prijaučia, tave susiras bet kuriuo atveju. Tikiu, kad ir lietuviška daina gali pereiti per pasaulį“, – sako laidos dalyvė.

„Turime idėją pabandyti pakeliauti po užsienį, vis tiek ta autentika lieka ta pati, kad svarbiausia yra išlikti savimi ir tik tada gali tikėtis sėkmingo rezultato. O kas ta sėkmė, vėlgi, yra labai subjektyvu. Kas ta sėkmė? Pinigai, šlovė, garbė ar kažkoks kokybiškas produktas, kurį sukuri? O gal du viename? – svarstė ji. – Esu galvojusi apie tą sprogimą, kai pas kiekvienus atlikėjus, daugiau ar mažiau žinomus, nutinka tas pikas, pakilimas, po kurio galvojama, kad aš čia dabar visada būsiu ir pagal tai dėliosiuosi savo likusį gyvenimą, bet netrukus leidžiamasi žemyn. Bet tokia ta gyvenimo dermė, kad tu pakyli, leidiesi, pakyli ir vėl leidiesi. Manau, kad būtent iš tų nusileidimų ta kūrybinė dermė ir atsiranda, jei tu leidi sau racionaliai nusileisti, nes kai kurie tiesiog užstringa tame taške ir viskas.“

Nuspėti, ar daina bus hitas, ar ne – sudėtinga. GJan kūryboje yra tokių dainų, kurios, jos liūdnai nuostabai, nepavergė gerbėjų širdžių, pavyzdžiui, kūrinys „Numbers“.

„Negali tokių dalykų nuspėti. Apskritai leisti dainas yra tas pats, kas pirkti loterijos bilietą ir sakyti, kad, o, šitas tai tikrai bus sėkmingas, jaučiu, ir eiti į banką imti paskolą“, – juokėsi pašnekovė.

Pasauliui visada buvo įdomu žiūrėti realybės šou ar skaityti asmenines kitų žmonių dramas, tačiau GJan vardo neišvysime nei skandaluose, nei atviraujant apie savo meilės reikalus. Kodėl?

„Mano asmeniniame gyvenime dramų nėra mažai, bet aš nenoriu jomis dalintis. Aš labai vertinu tai, kaip susiklostė mano gyvenimas, ypač būnant gan stipriai klausoma atlikėja. Man patinka tas faktas, kad žmonės žino mano dainas, bet nežino mano asmenybės. Nesu tas žmogus, kuris apie savo gyvenimą norėtų viešinti kiekvieną smulkmeną. <...> Aš nuoširdžiai nematau tame tikslo. Aš save atskleidžiu per kūrybą“, – dėstė ji.

„Aš esu girdėjusi, kad man neva viskas yra lengva, jog leidžiu dainas ir man viskas pavyksta. Bet taip tikrai nėra“, – pridūrė pašnekovė.

Žiūrovai domėjosi ir tuo, ar G. Jančytė turi planą B, jei kada nors tektų atsisveikinti su muzika.

„Keramika, tapyba – tą norėčiau veikti. Galėčiau prižiūrėti šunis, vaikus. Su savo vaikais bus matyt. Gal kada nors norėčiau visai įsivaikinti vyresnį vaiką arba net kelis vaikus. Man atrodo, kad sveikas požiūris į vaikus yra tada, kai į vaiką tu žiūri ne kaip į nuosavybę, o kaip į asmenybę, jog tu galėtum kažką papildomai duoti jam, kad jį tinkamai atsiskleisti“, – atviravo dainininkė.

Ar ji norėtų savo vaikų?

„Nebūtinai. <...> Jeigu taip atvirai, atvirai, aš žinau, kad yra cheminis dalykas smegenyse, kuris išsiskiria, kai susilauki vaikų. Norėčiau tos patirties, bet tai yra labai savanaudiškai, žiūrint pasauliniame kontekste, kiek tų vaikų jau yra ir kuriems galėtum padėti. Bet niekada nesakyk niekada, bus matyt“, – sakė ji.

Gjan

Greta anksti neteko tėčio ir augo su mama. Didelę įtaką jos gyvenimui padarė ir močiutės. Štai, pavyzdžiui, viena jų prisidėjo prie slapyvardžio GJan gimimo.

„Močiutė žymėdavo mano visus daiktus, kad nepamesčiau, GJan simboliais, reiškiančiais Gretą Jančytę. Be to, jos vardas, mano tėvo (jos sūnaus) vardas irgi buvo iš G raidės. GJan yra mūsų šeimos inicialai, taip ir atsirado mano pseudonimas“, – atskleidė atlikėja.

G. Jančytę interviu metu šiek tiek atviravo ir apie asmeninį gyvenimą bei tai, kad ją ir prodiuserį Roką Jansoną sieja ne tik muzika, bet ir bendras gyvenimas kartu. Atlikėja savo mylimąjį labai vertina už jo vertybes ir tai, kad jis visada bus pirmasis filtras bei padėjėjas, kai ši ateina su naujos dainos griaučiais.

Apie tai ir dar daugiau – laidos įraše, esančiame šio straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)