Tokiam Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (ISCM) Lietuvos sekcijos ir Lietuvos kompozitorių sąjungos pasiūlymui pritarta organizacijos generalinėje asamblėjoje Zagrebe, Kroatijoje, pranešė Muzikos informacijos ir leidybos centras.

ISCM Lietuvos sekcija ir Lietuvos kompozitorių sąjunga, bendradarbiaudama su svarbiausiomis Lietuvos muzikos institucijomis, jau rengia Pasaulio muzikos dienų Vilniuje projektą, kuris netrukus turėtų būti pateiktas Lietuvos kultūros ministerijai bei Vilniaus miesto savivaldybei. Tikimasi, kad Pasaulio naujosios muzikos dienos 2008 metų rudenį taps įžanga į Europos kultūros sostinės renginius Vilniuje 2009-aisiais.

Lietuvos pasiūlymas Zagrebe buvos svarstytas šalia Airijos, Graikijos, Portugalijos ir Turkijos paraiškų ir vienintelis sulaukė teigiamo šios solidžiausios tarptautinės muzikos organizacijos vykdomojo komiteto įvertinimo bei organizacijos narių pritarimo.

Pasaulio naujosios muzikos dienos Vilniuje 2008 metais turėtų būti surengtos Vilniuje, naujosios muzikos festivalio "Gaida" metu. Galutinis sprendimas dėl būsimo renginio turėtų būti priimtas 2006 metų vasarą.

2006 metais ISCM Pasaulio naujosios muzikos dienos bus rengiamos Vokietijos mieste Štutgarte, 2007 metais - Honkonge.

Tarptautinė šiuolaikinės muzikos draugija (International Society of Contemporary Music (ISCM) didžiuojasi daugiau negu 80 metų istorija ir reikšminga šiuolaikinės muzikos propagavimo tradicija. Su šia organizacija buvo susiję daugelis garsiausių XX amžiaus kompozitorių ir muzikos atlikėjų.

Vienas svarbiausių ISCM tikslų, kaip ir prieš 80 metų, yra skatinti naują muziką, jos sklaidą, nepaisant nacionalinių ar asmeninių interesų, stiprinti jos individualią ir visuomeninę funkciją, palaikyti visas įmanomas šiuolaikinės muzikos formas. Šiandien ISCM yra globali organizacija, jungianti 56 sekcijas įvairiose šalyse, nuolat atsinaujinanti ir prisitaikanti prie kintančios naujosios muzikos situacijos visame pasaulyje.

Pasaulio naujosios muzikos dienas Vilniuje galima būtų vadinti istoriniu įvykiu: 1936 metais įkurtos ISCM Lietuvos sekcijos nariai pirmojo lietuviškojo avangardo atstovai Vytautas Bacevičius, Jeronimas Kačinskas ir Vladas Jakubėnas dar prieš Antrąjį pasaulinį karą siekė, kad tuometinėje Lietuvos laikinojoje sostinėje Kaune 1940 metais būtų surengtos Pasaulio naujosios muzikos dienos, tačiau šio scenarijaus dėl istorinių aplinkybių nebuvo lemta įgyvendinti. Po beveik 50 metų, 1989-aisiais, Lietuvos narystė šioje organizacijoje buvo atkurta, o pastaraisiais metais ryšiai su ISCM itin sustiprėjo: tai lėmė dažni mūsų kompozitorių kūrinių atlikimai Pasaulio šiuolaikinės muzikos dienose bei aktyvesnė dabartinė ISCM taryba, kuriai vadovauja muzikologė Rūta Goštautienė.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją