Vilniečiai ir į Vilnių atvykę svečiai, tarp kurių buvo nemažai specialiai į muzikos savaitę atvykusių ekspertų („Gotan Project“ vadybininkė Sally Gross, buvęs „Pink Floyd“, „The Clash“, „T Rex“ ir daugelio kitų grupių vadybininkas Peteris Jenneris, „The Guardian“, „The Independent“, „The Financial Times“ muzikos apžvalgininkas Marcusas O'Dairas ir kiti), penktadienį galėjo rinktis iš daugiau nei dvidešimties nemokamų ar beveik nemokamų (tokie buvo koncertai klubuose. Įėjimas į juos – apie 10 Lt) koncertų.

Daugiausia grojusiųjų – jaunos, muzika išskirtinai nesidominčiųjų dar neatrastos, bet perspektyvios vietinės grupes, kurių ambasadorius Muzikos savaitėje yra video tinklaraštis „Vilnius Temperature“. Ką pamatėme ir išgirdome pirmąją „Vilnius Music Week“ dieną?

Šventę Kudirkos aikštėje prasidėjo su indie roku ir įvairiais jo subžanrais. 18 val į sceną lipo po beveik pora metų trukusios pertraukos šiemet iš naujo startavusi grupė „The Dominoes“, grojusi be būgnininko, tačiau vis tiek padovanojusi miestui tokią muziką, kokios jokia kita grupė Lietuvoje paprasčiausiai negroja – shoegaze.

Juos scenoje keitė country ritmus į modernią šiuolaikinę roko muziką sėkmingai įpynę „ReedNoBrass“. Šią vasarą aktyviai pristatinėję savo muziką vietiniuose festivaliuose („Lofto feste“, „Galapaguose“, „PlayFeste“) vokalistas Imantas Reed ir kompanija susitvarkė ir su Gedimino prospekto publika. Staigmenų grupė nepateikė – jos repertuare vis dar tos pačios dainos, kaip ir vasaros pradžioje, tačiau jas girdėję dar tikrai ne visi vilniečiai, tad kol kas „ReedNoBrass“ stebinti naujienomis ir nėra tikslo.

Grupei pabaigus šou savo tradicine finaline daina „What If I“, „ReedNoBrass“ būgnininkas Mantas Augustaitis iš karto leidosi prospektu žemyn, kur sėdo prie būgnų su kita savo grupe - „Eurovizijoje“ išgarsėjusiais garbanotais rokeriais „The Independent“. Jie koncertavo Nacionalinio dramos teatro nišoje, kur savo garsus kiek anksčiau jau buvo pristatęs iš gatvės muzikos į didžiąją sceną pamažu kylantis Šarūnas Datenis ir išskirtinai lietuviškai dainuojantys bliuzrokeriai „Movo“, iššovę šį pavasarį vykusiame klubo „Tamsta“ rengiamame jaunų grupių konkurse „Garažas“. Ten lig tol niekam nežinomi „Movo“ užėmė antrąją vietą.

Paskutiniai dramos teatro nišoje koncertavo taip pat „Garaže“ sėkmingai pasirodę, pernai šį konkursą laimėję „The Artrace“. Originaliais instrumentais (kontrabosas, loop station, gitara, ir abiejų dueto narių vokalai) iš kitų Muzikos savaitės svečių išsiskyrę vaikinai nedidelę savo koncerto erdvę užpildė sausakimšai.

Kudirkos aikštėje tuo tarpu Lietuvos publiką sėkmingai šokdino jauna, bet itin galinga estų roko grupė „Elephants from Neptune“ ir šią savaitę jau trečiąjį koncertą rengęs, ketvirtadienį Nicolą Jaarą „Lofte“ apšildęs duetas „Golden Parazyth“.

Muzikos savaitės koncertai taip pat vyko ir Lukiškių aikštėje. Čia erdvę užpildė labai skirtingos kompanijos: sunkiosios muzikos atstovai „Days of Eclipse“, lietuviškai dainuojanti alternatyvaus roko grupė „Karma“ ir fankeriai „Candee Train“. Lukiškių aikštės scenos koncertą vainikavo itin retai viešuose nemokamuose koncertuose pamatomi kultiniai Lietuvos gotikinio roko atstovai „Siela“. „Šiandien yra antroji šį mėnesį pilnatis“, - rodydamas į giedrame danguje ryškiai šviečiantį mėnulį kalbėjo grupės lyderis Aurelijus Sirgedas ir tęsė savo pasirodymą su dainomis apie Salvadorą Dali ir mus paliekančius angelus.

„Vilnius Music Week“ koncertai tęsėsi keturiuose sostinės klubuose. „Tamstą“ drebino rap-metalistai „Part Time Porn“ ir šviežia fanko grupė „Set.up“, „Soul Box'ą“ - synthpoperiai „Multiks“ ir balkanų muziką propaguojančių Vilniaus didžėjų susivienijimas „Baltic Balkan“, „Studio 9“ šokdino „RifRaf“.

Svarbiausia Vilniaus muzikos savaitės publika rinkosi sostinės naujamiesčio lofte įsikūrusiame klube „Loftas“, kur pirmąją šventės dieną vainikuoti pradėjo kylanti lietuvių elektroroko grupė „Without Letters“. Ką tik iš minituro Vokietijoje ir Lenkijoje grįžę vaikinai, kurių vienas rugsėjį dar pasitiks vidurinėje mokykloje, užkulisiuose buvo įvardyti kaip geriausia, tą dieną grojusi jauna grupė.

Dar aukštesnį kokybės standartą nustatė vėliau į „Lofto“ sceną žengę „Rasabasa“ - Liverpulyje susibūrusi, ilgametę patirtį turinčių Lietuvos-Norvegijos muzikantų kompanija, padovanojusi valandą dream pop'o, peraugančio į atmosferinį postrokinį skambesį. Koncertą užbaigę savo šviežiausiu internetiniu singlu „Arrows“, kuriam neseniai sukūrė ir klipą, „Rasabasa“ kol kas neoficialiai patvirtino, kad rudenį planuoja judėti į priekį ir pradėti dirbti prie naujo, jau ketvirtojo grupės įrašo, seksiančio po dabar turimų pilno debiutinio albumo ir dviejų EP.

Dar toliau į atmosferinę, o kartu ir eksperimentinę muziką nunešė šią vasarą aktyviau pradėję koncertuoti Lietuvos elektroninės muzikos pažibos „Fusedmarc“, o vakarą užbaigė pagrindiniai muzikos savaitės svečiai – šiuo metu bene populiariausia Latvijos grupė „Instrumenti“. Šiandien ji taip pat koncertuos Katedros aikštėje, „Sostinės dienų“ programoje.

Šeštadienį „Vilnius Music Week“ tęsis pateikdama tokią pat gausią koncertų pasiūlą. Visų renginių sąrašas:

Koncertai Vinco Kudirkos aikštėje:

18:00 InSearch (alternative jazz / post rock)
19:00 Garbanotas bosistas (rock / blues)
20:00 Banda Dzeta (balcanian)
21:00 Colours of Bubbles (indie / country / rock)

Koncertai Lukiškių aikštėje:

18:00 Kazam (indie / dance / rock)
19:00 Fun Clock (funk / disco / acid jazz)
20:00 SvanSikh / GEO (pop)
21:00 Muse IQ / Beissoul (electro / experimental / pop / soul)

Koncertai Nacionalinio dramos teatro nišoje:

18:00 Kamanių šilelis (neofolk / experimental)
19:00 Alive Way (rock)
20:00 Markas Palubenka (indie / acoustic / alternative)
21:00 The Perfect Pill (rock / electronic)

Viešose erdvėse 18-22 val. vykstantys koncertai nemokami

Menų fabrike „Loftas“:

22:00 Ni&Co (minimal modern music)
23:00 Me and My Monkey (indie / electronic)
00:00 Gerai Gerai & Miss Sheep (pop electronica)
01:00 Dee & Kamy (pop / funk / soul / jazz)

Klube „Tamsta“:

22:00 Second Riot (alternative / pop rock)
23:00 My Favourite Gun (rock)
00:00 The Post (electro / pop / rock)

Bare „Soul Box“:

20:00 live su:
AVaspo (audio visual asp of poetry)
Electronic I (electronic)
Sheep Got Waxed (free jazz)
Jurijus Veklenko

23:00 vakarėlis „Meet Me by The Lake!“, organizuojamas vice.com

Atlikėjai: Rus Dawg, „Illestpeace“, „Remedy“ (bass / newschool rap / trap / ofwkgta / black hippy