Restorano klientui sulaužė žandikaulį

Sostinės senamiestyje esančio restorano „Salero" administratorė Dalia Ramančauskaitė juokais sako, jog restorane reikėtų užkabinti iškabą – „britai neaptarnaujami".

Ji negali pamiršti balandžio pabaigoje sužalojimais pasibaigusio svečių iš Didžiosios Britanijos apsilankymo restorane. Tą penktadienį D.Ramančauskaitę viena padavėjų pakvietė prie stalelio nuraminti įkaušusių užsieniečių klientų.

„Prieinu prie stalelio, randu du anglus ar airius, visiškai girtus, atsegtomis kelnėmis. Vienas jų gėrė iš visiškai nudaužto bokalo, atviras stiklas, iš ant stalelio esantis šviestuvas visas supjaustytas", - DELFI pasakojo D.Ramančauskaitė.

Administratorė mėgino nuo stalo paimti sudaužytą alaus bokalą, tačiau neblaivūs svečiai ją agresyviai puolė.

Į pagalbą, siekiant išprašyti svečius, puolė kavinės savininkas ir vienas klientų, kuriuos užsieniečiai užpuolė kumščiais.

„Buvo mėginama juos išvesti, tačiau kilo muštynės ir buvo sužalotas kavinės klientas, jam buvo sulaužytas žandikaulis dviejose vietose. Žmogus gulėjo visą mėnesį ligoninėje, o kalbėti negalėjo pusantro mėnesio", - pasakojo D.Ramančauskaitė.

Iškviesta apsaugos komanda atvažiavo tik po 10-ies minučių, kai mušeikų jau ir pėdos buvo ataušusios.

„Dabar bijome jų visų. Tarkime, į lauko kavinę ateina 15-20 žmonių, vemiama tiesiai ant stalų, laužomos kėdės – toks buvo paskutinis kartas, kai kvietėme policiją. Neseniai buvo sulaužyti tualetai", - pasakojo mergina.

Vilnietei Ievai Podgornaitei įsiminė apsilankymas netoli Prezidentūros esančiame bare.

Kai prie gretimo staliuko triukšmavusi neblaivių britų kompanija pradėjo vemti tiesiai į alaus bokalus, mergina paprašė apsaugos, kad užsieniečiai būtų išvaryti. Už tai britai merginą išvadino „kale" ir padėkojo už „sugadintą vakarą".

Kreipiasi dėl prarastų daiktų

Nepaisant nepasitenkinimo, kurio susilaukia Vilniaus gatvėse ir baruose šėlstantys britai, Vilniaus senamiestyje dirbantys policijos pareigūnai tvirtina, kad dėl jų sukeltų neramumų būna iškviečiami retai.

„Daugiau užsieniečių iš Didžiosios Britanijos būna nukentėjusių, taip pat buvo užfiksuota keletas administracinės teisės pažeidimų", - DELFI teigė Vilniaus miesto VPK 3-iojo policijos komisariato viešosios policijos Operatyvaus valdymo poskyrio viršininkė Anželika Avgul.

A.Avgul pamena ne daugiau dešimties per metus nutikusių atvejų, kai britai buvo sulaikyti dėl viešosios tvarkos pažeidimo, tarkime, pradėję šlapintis „ne ten, kur reikia".

„Na, o nukentėjusių užsieniečių nemažai. Tai jie kavinėse palieka daiktus, tai girti išeina ir juos apiplėšia. Daugiausiai senamiestyje, Vokiečių gatvėje. Dauguma bylų būna „tamsios" – jie beveik nieko neprisimena, dažnai būna gana išgėrę", - pasakojo A.Avgul.

Laikinai einantis Vilniaus miesto Senamiesčio policijos nuovados viršininko pareigas Gintaras Perednis tvirtino, kad policiją dažniausiai pasiekia užsieniečių skundai dėl prarastų daiktų. Pasak jo, vien penktadienį dėl to į policiją kreipėsi du britai.

„Kur nors padeda vaizdo kamerą ar kokią banko kortelę, o po to nieko neprisimena. Nežino, ar pavogė, ar pametė", - dažniausius kreipimosi atvejus prisiminė G.Perednis.

Tampa „ramūs ir kuklūs"

G.Perednis nepasakytų, jog policija dėl bernvakarius švenčiančių britų gautų daugiau nusiskundimų už kitų tautų atstovus. Greičiausiai, pasak jo, ką nors sulaužę ar sudaužę svečiai susimoka tiesiog vietoje, tad apsieinama be pareigūnų.

„Dažniausiai britai ir kiti užsieniečiai už smulkų chuliganizmą pagaunami prie Prezidentūros. Kame ten reikalas, kuo ten juos traukia, aš neįsivaizduoju", - DELFI pasakojo G.Perednis.

Pasak G.Perednio, į policininkų rankas patekę pernelyg įsišėlę britai kaip mat tampa „ramūs ir kuklūs".

„Labai nuoširdžiai gailisi, klausia, kur, kiek ir kaip apmokėti. Kai kurie atvirai klausia, kas bus, jeigu neapmokės baudos. Pasakome, kad vis tiek tuos pinigus išieškosime, po to gal įvažiuoti į Lietuvą problemų bus. Jie sumoka tas baudas", - pasakojo pareigūnas.

Ar pigūs skrydžiai atnešė daugiau britų?

Aktyvaus poilsio organizavimo bendrovės „Active Holidays" vadovas Linas Čeikus bernvakarius švenčiančius britus gynė.

„Apie „negeruosius" britus iš viso neturiu, ką pasakyti. Mums su policija pasitaikė turėti tik keletą reikalų, o ir tie buvo susiję su pasų pametimu. Nuvažiuoja į policiją, parašo prašymą, padaro tris nuotraukas, nuvažiuoja į ambasadą ir gauna laikiną popieriuką. Daugiau nėra jokių problemų", - tikino L.Čeikus.

Į Lietuvą praėjusiais metais atėjus pigių skrydžių oro linijoms Airijos „Ryanair" bei Vengrijos „Wizz Air", buvo manoma, kad kartais tik kelius svarus ar eurus kainuojantys bilietai padidins keleivių iš Didžiosios Britanijos srautą, kad dalis jų apsistos ir Kaune.

Aktyvaus poilsio organizavimo bendrovės vadovas L.Čeikus su tuo nesutinka.

Pasak jo, vengrų kompanija „Wizz Air" skrenda per Lenkijos sostinę Varšuvą, tad didelės įtakos į Lietuvą bernvakarius švęsti atvykstančių britų kiekiui padaryti negali. Kompaniją „Wizz Air" esą labiau renkasi lietuviai.

„O „Ryanair" be reikalo Kauną pasirinko. Jeigu būtų pasirinkę Vilnių, būtų žmonės skraidę. O dabar per Kauną vėlgi lietuviai skrenda į darbą arba bobutės lankyti tų lietuvių", - DELFI teigė L.Čeikus.

Jo žiniomis, kompanijai „Ryanair" tik pradėjus skraidinti iš Londono į Kauną, lėktuvai būdavo pilni vien lietuvių. Tik dabar esą viena kita grupė britų atskrenda su šia oro linija į Kauną, kur poilsio organizavimo kompanijos atstovai juos pasiima ir veža į Vilnių.

„Tai – labai labai nedaug, lyginant su tuo, kiek žmonių skrenda per Vilnių", - tikino L.Čeikus.

Vilniaus viešbučiuose pernai apsistojo 54 proc. britų daugiau

Vilniaus savivaldybės Turizmo skyriaus duomenimis, 2005 metais Vilniaus viešbučiuose gyveno 26 tūkst. svečių iš Didžiosios Britanijos arba beveik 54 proc. daugiau nei 2004 metais.

Pagal viešbučiuose apsistojusių užsieniečių ir nakvynių skaičių, svečiai iš D.Britanijos buvo trečioje vietoje. 44 proc. britų į sostinę atvyko ne šeimyninėmis grupėmis, kiti – vieni ar su šeima.

Svečių iš kitų šalių skaičiaus augimas nebuvo toks žymus: svečių iš Lenkijos sulaukta 10 proc. daugiau, iš Vokietijos – 24 proc. daugiau, iš Suomijos – 24 proc. daugiau, iš Rusijos – 9,5 proc. daugiau, iš Latvijos – 20 proc. daugiau, iš Italijos – 18 proc. daugiau.

Britų daugiausiai (62 proc.) Vilniuje lankosi poilsio, pažintiniais tikslais, pastaruoju metu labai išpopuliarėjo savaitgalio bei pramoginės kelionės, naktiniuose klubuose, miesto pramogas lanko 16 proc. atvykusių britų.

Daugiausiai informacijos apie Vilnių britai susirado internete (24 proc. bei kelionių giduose ir knygose (23 proc.)

Apskritai sostinėje praėjusiais metais lankėsi 1 mln. 200 tūkst. užsienio turistų (nakvojusių bent vieną naktį mieste). Palyginti su 2004 metais, turistų skaičius sostinėje išaugo 20 proc.

Vilniaus lankytojų apklausos duomenimis, vidutinė užsienio turistų buvimo trukmė 2005 metais Vilniuje buvo 4,6 nakties.

2005 metais Vilniaus viešbučiuose buvo apsistoję 19 proc. daugiau nei 2004 metais - 451,7 tūkst. svečių, 84 proc. svečių buvo atvykę iš užsienio šalių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją