Romantizmo epochos opusai

Šis išskirtinio braižo rusų pianisto repertuaro pagrindą sudaro Romantizmo epochos opusai. V. Afanasjevas ypač pagarsėjo F. Schuberto, L.van Beethoveno ir kai kurių kitų kompozitorių kūrinių interpretacijomis, kurios neretai laikomos neįprastomis, nes pianistas, kaip taisyklė, siekia maksimalios ekspresijos. Be to, V. Afanasjevas atlieka ir yra įrašęs daug J. S. Bacho, J. Brahmso, R. Schumanno, M. Musorgskio ir F. Chopino kūrinių fortepijonui.

Vieninteliame koncerte Baltijos šalyse jis atliko L. van Beethoveno, F. Liszto, C. Debussy ir F. Chopino kūrinius.

V. Afanasjevas dažniausiai savarankiškai parengia tekstus savo įrašų bukletams, siekdamas klausytojams kuo išsamiau pateikti įžvalgas, susijusias su pasirinktais kompozitoriais ir kūriniais. Tokiais atvejais V. Afanasjevo mintys tampa tarsi kokia alchemiko laboratorija, kurioje susimaišo poezija, filosofija, dailė, kabala ir geras vynas. Aiškinantis muzikinius niuansus visa tai pianistui yra ne mažiau svarbu už pačią kūrinio partitūrą.

Ypatingas pasiruošimas koncertui

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje maestro skambino prabangiuoju muzikos „Ferrari“ vadinamu fortepijonu „Fazioli“, vieninteliu Baltijos kraštuose parduodamu tokio lygio koncertiniu instrumentu, kurį specialiai šiam koncertui pristatys fortepijonų salonas „Piano.lt“.

Organizatoriai pasirūpino ir ypatingu instrumento „paruošimu“ koncertui. Specialiai šiam renginiui iš Helsinkio atvyko vienas geriausių Europoje fortepijonų meistrų - Matti Kyllonen.

Vienas garsiausių pasaulio menininkų pasakoja, kad jis teikia privalumą mažesnėms auditorijoms, bet rimtesnei muzikai.

"Geriau grosiu ne visam pasauliui, bet šimtui žmonių, kurie gebės įsiklausyti į tylą, kurioje gimsta muzika", - yra sakęs V. Afanasjevas.

Poeziją įkvėpė muzika

Versalyje gyvenantis atlikėjas garsus ne tik kaip išskirtinis muzikas, bet ir poetas bei filosofas. V. Afanasjevas gerai žinomas ir kaip grožinės literatūros kūrėjas. Pasirašydamas slapyvardžiu jis jau išleido devynis romanus, iš jų septynis – anglų kalba ir dar du – prancūziškai. Jo knygos išleistos Prancūzijoje, Vokietijoje ir Rusijoje. Be to, V. Afanasjevas skaitytojams pateikė penkis poezijos rinkinius, vieną novelių tomą, apsakymų rinkinį ir dvi pjeses. Jas inspiravo muzikiniai kūriniai: M. Musorgskio „Parodos paveikslėliai“ ir R. Schumanno „Kreisleriana“. Abiejose pjesėse V. Afanasjevas imasi dvigubo vaidmens – jis yra ir pianistas, ir keturiomis kalbomis kalbantis aktorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)