"Eurovizijoje" Jamala jau nuo pat pradžių buvo laikoma viena realiausių pretendenčių į laimėtojus. Daugelį sujaudino jos daina „1944“, kalbanti apie Stalino vykdytą Krymo totorių deportaciją.

Į Ukrainą su konkurso trofėjumi grįžusi Susana Jamaladinova buvo sutikta kaip tikra didvyrė.

„Džiaugiamės, kad Džamala paskutinę akimirką pakeisti planus, sutiko atvykti ir kartu paminėti skaudžią šaliai dieną. Jos daina – šių metų Eurovizijos laimėtoja supažindino 42 konkurse dalyvavusių šalių žmones su Stalino represijomis. Visas demokratinis pasaulis su Lietuva mini Gedulo ir vilties dieną. Stalino nusikaltimai yra siaubingi nusikaltimai žmonijai. Jaunoji europiečių karta turi būti paskiepyta tam, kad atpažintų bet kokio totalitarinio režimo požymius“, – teigia Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pirmininkas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Emanuelis Zingeris.

Pasak jo, Rusijos tik ką įvykdyta Krymo aneksija, deja, yra ankstesnės Sovietų Sąjungos ekspansionistinės politikos kartojimas 21-ame amžiuje. Kaip teigia E. Zingeris, – „Siekdami paminėti Stalino nusikaltimų prieš Lietuvos žmones 75-erių metų sukaktį, mes sujungiame tarptautines geros valios žmonių pastangas, nukreiptas į šio režimo ženklų atpažinimą ir Pasipriešinimą. Tam ir yra skirtas garbus susirinkimas Katedros aikštėje „Už mūsų ir jūsų laisvę“, kartojantis 19-ojo šimtmečio sukilėlių prieš carinio režimo okupaciją ir priespaudą demokratų šūkį.“

„Mano dainos, kuri laimėjo Euroviziją, pavadinimas yra „1944-ieji“. Parašiau ją pernai, bet jos šaknys yra mano vaikystėje – tai mano prosenelės Nazyl-kchan pasakojimas apie mūsų šeimos ir Krymo totorių tremties tragediją 1944 m. Turiu omenyje sovietinio režimo įvykdytą totorių trėmimą. Šio trėmimo metu žuvo mano prosenelės dukrelė. Bet ši daina liečia visus žmones, kurių ar kurių tautų praeityje vyko tokios baisios nelaimės, kaip represijos, trėmimai ar genocidas. Deja, žmonės neišmoko gyventi tolerantiškai ir taikiai. Siekiu, kad ši žinutė pasiektų kuo daugiau žmonių mūsų šalyje ir už jos ribų, todėl labai džiaugiuosi, kad pavyko atvykti į Vilnių tokią svarbią dieną”, – pasakoja Džamala, atvykusi Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Emanuelio Zingerio bei Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos ir jos vadovo Ado Jakubausko kvietimu.

Atlikėjai sutikus prisijungti prie Lietuvos žmonėms tokios svarbios dienos, „Už mūsų ir jūsų laisvę“ Katedros aikštėje koncertuos ir Ieva Narkutė, Ukrainos žinoma artistė bei politikė Oksana Belozir, vienas populiariausių Baltarusijos atlikėjų Liavonas Volskis.

32 metų džiazo dainininkę ir dainų kūrėją, prisistatančią Jamalos sceniniu slapyvardžiu, kaip pranešama, sukurti triumfą atnešusią dainą įkvėpė prisiminimai apie prosenelę, kuri 1944 metais iš Krymo buvo deportuota su penkiais vaikais, drauge su 240-čia tūkst. kitų totorių.

„Kai ateina svetimi, jie ateina į jūsų namus, jie išžudo jus visus ir sako „Mes nekalti, nekalti“, – tokiais žodžiais prasidėjo jos atlikta daina. Už šią dainą atlikėja gavo 534 balus, kuriuos jai skyrė šalių dalyvių nacionalinės komisijos ir SMS žinutėmis balsavę televizijos žiūrovai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)