LOFTAS FEST

Kur ir kada: Gegužės 31 – birželio 2 d., Vilniuje, klubo „Loftas“ teritorijoje;
Svarbiausi atlikėjai: Kelis, Toro y Moi, „Múm“, Miss Kittin, „Modestep“;
Kaina šiuo metu: nuo 114 Lt.

Pernai startavęs bene labiausiai nestandartinis (vyksta ne gamtoje, o čia pat Vilniuje) ir daugiausia žiniasklaidos dėmesio sutraukiantis muzikos festivalis Lietuvoje šiemet, kaip ir dera jaunam ir augančiam vardui, bus didesnis ir skambesnis.

Atsisakę idėjos rengti festivalį ilgąjį Joninių savaitgalį Viktoro Diawaros vedina „Lofto“ komanda perkėlė jį į pačią vasaros pradžią ir pakvietė turbūt ryškiausią kada nors Lietuvoje viešėjusią R&B personą Kelis. Greta jos tvirtai atrodo ir vienas pastaraisiais metais pasaulyje itin populiaraus elektroninės muzikos žanro „chillwave“ lyderių Toro y Moi.

Tarp kitų festivalio grupių – daug elektroninės muzikos, hip-hopo ir indie atstovų, kurie nebūtinai kuria įdomią muziką, bet būtinai yra jauni ir/arba madingi.

Dienomis, kai muzikantai ruošis savo pasirodymams, festivalis kvies į kino erdvę, kūrybinių industrijų konferenciją, menų dirbtuves, riedlenčių parką ir kitas miesto kultūros pramogas.

Važiuokit, jeigu esate vieni tų, kuriems festivaliai patinka dėl muzikos, bet atbaido dėl nakvynės palapinėse ir eilių prie dušų. Vilniečiai naktį galės kviestis taksi ir iš „Loftas Fest“ grįžti į lovą, o vakare vėl važiuoti į sostinės naujamiestį.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje:

Kelis – Milkshake

Daugiau informacijos: http://loftasfest.lt/

HEINEKEN OPEN'ER

Kur ir kada: Liepos 3-6 d., Gdynėje, Lenkijoje;
Svarbiausi atlikėjai: „Blur“, „Nick Cave & The Bad Seeds“, „Arctic Monkeys“, „Kings of Leon“, „Tame Impala“;
Kaina šiuo metu: 460 Lt (Bilietas visoms dienoms su vieta palapinei).

Lietuvių jų pamėgtame „openeryje“ šiemet gali būti mažiau, nes festivalio bilieto kaina yra pakilusi, o dalį headlinerių, tokių kaip „Arctic Monkeys“ ir „Kings of Leon“ nuolat į festivalį keliaujantieji jau matė čia pat prieš kelis metus.

Vis dėlto, didžiausias muzikos festivalis mūsų regione kasmet sugeba sutraukti tokius vardus, kurie kelia malonų šiurpulį. Šie metai ne išimtis: britpop'o legendos „Blur“, vienas gerbiamiausių visų laikų roko artistų Nickas Cave'as, eksperimentinės muzikos etalonai „Animal Collective“, praėjusiais metais kritikų iki debesų iškelti Kendrickas Lamaras ir „Tame Impala“, galų gale, pats minimalistinės muzikos pionierius, kompozitorius Steve'as Reich'as – savo žanrų ribose visi jie yra viršūnėje. Aukščiau kilti tiesiog nėra kur.

Žinoma, ir kaina už malonumą juos pamatyti yra atitinkama, tačiau lyginant su kitais panašaus masto („Heineken Open'er“ kasmet apsilanko virš 80 tūkst. žmonių) festivaliais Europoje, šis yra ir artimesnis, ir pigesnis.

Važiuokite, jeigu norite per kelias dienas pamatyti tiek aukščiausios prabos atlikėjų, kiek į Lietuvą neužsuks per dešimtmetį, turite pakankamai pinigų bilietui ir ne mažiau kantrybės ilgai kelionei į Lenkijos šiaurę ir nebijote rizikos, kad svajonių atostogomis turėjusį būti festivalį gali gerokai apgadinti nesustojantis lietus, kaip kad nutiko pernai. Ir žinoma, jeigu mėgstate „Heineken“ alų – kitokio čia niekas jums neparduos.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje:

Tame Impala – Feels Like We Only Go Backwards

Daugiau informacijos: http://opener.pl/en

TAMSTA MUZIKA

Kur ir kada: Liepos 12-14 d. Trakuose;
Svarbiausi atlikėjai: Dar nepaskelbta;
Kaina: 109 Lt.

Nuo 2009 m. savo vietos greta kitų Lietuvos festivalių ieškantis sostinės klubo „Tamsta“ organizuojamas „Tamsta muzika“ šiemet keičia lokaciją iš Varėnos į Trakus. Tačiau tai ir yra praktiškai vienintelė informacija, apie festivalį paskelbta. Žinių apie jame grosiančius atlikėjus kol kas jokių, nors festivalis įvyks jau už poros mėnesių.

Tiesa, į „Tamsta muzika“ jau galima nusipirkti nepigius bilietus, tačiau jų pirkimas, nežinant nė vieno grosiančio atlikėjo, yra, švelniai tariant, rizikingas. Ypač turint omenyje, kad per keturis gyvavimo metus „Tamsta muzika“ buvo prisiviliojusi tik pora tarptautinio ryškumo atlikėjų: „Little Dragon“, Sam Sparro ir galbūt Aloe Blacc. Visą kitą festivalio programą kasmet sudarydavo ir po kitus Lietuvos festivalius kursuojančios vietos grupės.

Važiuokite, jeigu kiti festivaliai Lietuvoje jums atrodo per silpni ir tikitės, kad būtent „Tamsta muzika“ bus tas vienintelis, atvešiantis jūsų norimą atlikėją.

Daugiau informacijos: http://tamstamuzika.lt/

POSITIVUS

Kur ir kada: liepos 19-21 d., Salacgrivoje, Latvijoje;
Svarbiausi atlikėjai: „Sigur Rós“, „The xx“, „Two Door Cinema Club“, „Imagine Dragons“, „Crystal Castles“;
Kaina šiuo metu: 206 Lt (visoms dienoms, su įėjimu į palapinių miestelį).

Kol lietuvių festivaliai konkuruoja tarpusavyje vakar dienos atlikėjais kaimynai latviai šiemet pranoko patys save. 2007 m. prasidėjęs ir iki didžiausio muzikinio festivalio Baltijos šalyse išaugęs „Positivus“ šiemet pirmą kartą truks ne dvi, o tris dienas. Ir pirmą kartą turės tokį stiprų atlikėjų sąstatą.

Islandai „Sigur Rós“ yra viena profesionaliausių koncertinių grupių pasaulyje, britai „The xx“ ir kanadiečiai „Crystal Castles“ yra tarp įtakingiausių naujos kartos muzikos vardų, amerikiečiai „Imagine Dragons“ šiuo metu yra populiariausia roko grupė JAV – bent jau pagal pozicijas „Billboard“ topuose.

Kad maža nepasirodytų, „Positivus“ priviliojo ir tokius visiškai šviežius artistus kaip „Palma Violets“, „Charli XCX“ ir Michaelą Kiwanuką. Džiugu, kad festivalis nepamiršta ir jaunų Baltijos atlikėjų. Lietuvą šiemet festivalyje atstovaus net penkios grupės ir atlikėjai: „Colours of Bubbles“, „Without Letters“, „Deeper Upper“, Markas Palubenka ir „Rasabasa“.

Už galimybę juos visus pamatyti teks sumokėti nemažai, tačiau turint omenyje, kad, pavyzdžiui, vienos Lanos del Rey koncertas Vilniuje kainuoja 130 Lt, pora šimtų už trijų dienų pozityvą „Positivus“ neatrodo daug. Tiesa dar reikia atsidėti pinigų kelionei, tačiau ji iki Latvijos pajūryje esančios Salacgrivos neprailgs (nuo Vilniaus – 400 kilometrų, apie penkios valandos automobiliu).

Važiuokite, jeigu norite A lygio grupių, bet neturite pakankamai pinigų „Heineken Open'er“.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje:

Sigur Rós – Hoppípolla

Daugiau informacijos: https://www.positivusfestival.com/lt/

GALAPAGAI

Kur ir kada: rugpjūčio 2-3 d. Zaraso saloje;
Svarbiausi atlikėjai: „Hadouken!“, „Clawfinger“, „Lyapis Trubetskoy“, „Antis“, BIX;
Kaina šiuo metu: 84 Lt.

Galapagai“ yra tai, į ką mutavo „Roko naktys“. Pavadinimas pasikeitė, festivalio meilė gitaroms šiek tiek sumažėjo, tačiau savo esme tai vis dar lieka roko muzikos įvykis.

Neabejotinai skambiausias šių metų festivalio vardas – indietronikos komanda „Hadouken!“ iš Londono. Nors Britanijoje jie netapo pirmojo ešelono žvaigždėmis, „Facebook“ fanus jie vis dar skaičiuoja šimtais tūkstančių ir yra pakankamai ryškūs, kad dar pernai būtų kviečiama groti didžiuliame britų muzikos festivalyje „Reading“.

Vis dėl to, viena didelio masto grupė festivalio neišgelbės, ypač kai už jos rikiuojasi žinomi, bet morališkai mirusį repo ir metalo mišinį grojantys „Clawfinger“, vien sena kūryba gyvi BIX ar koverių grupė „AC/DC Tribute LT“.

Akivaizdu, kad festivalis ieško naujo savo veido, bet taip pat akivaizdu, kad nelabai žino, koks jis turėtų būti. Jeigu toks, kokį siūlo „Clawfinger“, „Galapagų“ laukia liūdnos dienos.

Važiuokite, jeigu muzikos tendencijos ir jų sekimas jums kelia nuobodulį – jūs viso labo norite bokalo alaus ir galimybės „išsitaškyti“ iš širdies.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje:

Hadouken! – Levitate

Daugiau informacijos: http://galapagai.lt/

GRANATOS LIVE

Kur ir kada: rugpjūčio 2-4 d., Rumšiškėse
Svarbiausi atlikėjai: James Morrison, „Fenech-Soler“, Jamie N Commons, „Dub FX“, GJan
Kaina šiuo metu: 99 Lt (su įėjimu į palapinių miestelį)

Didžiausias šiemet Lietuvoje debiutuojantis festivalis subūrė pakankamai stiprią tarptautinių atlikėjų komandą, kad nuviliotų didelę dalį tomis pačiomis dienomis vyksiančių „Galapagų“ publikos. Tačiau pritraukti tarptautinių svečių jis vėluoja trimis-penkeriais metais.

Pagrindinė festivalio žvaigždė Jamesas Morrisonas gimtojoje Britanijoje debiutavo triuškinamai – jo pirmasis albumas pakilo tiesiai į pirmąją šalies albumų topo vietą ir atnešė jam geriausio britų dainininko apdovanojimą. Tačiau tai buvo 2007-aisiais.

Kiti festivalio headlineriai taip pat britai „Fenech-Soler“ buvo daug žadantys 2010 m., kai išleido debiutinį albumą, tačiau šiuo metu jų grojamas indie ir šokių muzikos mišinys, buvęs pačiu madingiausiu grupei debiutuojant, velniškai greitai besisukančioje muzikos tendencijų karuselėje jau yra praeitis. Grupei prireiks itin šviežių idėjų, kad sulig greitai pasirodysiančiu nauju albumu jiems vėl pavyktų aktualizuoti save.

Žinant tai, šypseną keliantys organizatorių epitetai, Jamesą Morrisoną įvardijantys kaip „populiariausią britų dainų autorių ir atlikėją pasaulyje“ (še tau, Bowie ir Lennonai), o „Fenech-Soler“ – kaip „kultinį britų elektroninės muzikos kolektyvą“. Toks su realybe nieko bendra neturintis patosas kompromituoja tiek patį festivalį, tiek atlikėjus, tiek ir publiką, kuri planuoja į festivalį atvykti.

Vis dėlto, turint omenyje, kad į „Granatas“ atvažiuoja ir paties Elvis Costello favoritas, jaunas, bet be galo brandžią muziką kuriantis britų bliuzrokeris Jamie N Commons, o vieną pirmųjų savo koncertinių pasirodymų čia surengs Lietuvos muzikos sensacija tapusi šiaulietė Gjan, ko paklausyti „Granatose“ tikrai bus.

Tačiau būtų dar daugiau, jei užuot atskirai bandę vilioti negausią vietos publiką, vidutinio dydžio, plačiąjai visuomenei skirti vietos festivaliai t. y. „Galapagai“, „Granatos“ ir „Tamsta muzika“ susijungtų ir veiktų išvien.

Važiuokite, jeigu ieškote nebrangaus ir plačią puokštę muzikos žanrų pateikiančio muzikos festivalio Lietuvoje. Greta konkurentų, „Granatos“ kol kas atrodo stipriausiai.

Daina, kurią būtina išgirsti festivalyje:

Jamie N Commons – Devil In Me

Daugiau informacijos: http://granatos.lt

**

Antroje dalyje aprašysime:

1. Off – rugpjūčio 2-4, Lenkija, Katowicai
2. Satta Outside – rugpjūčio 8-11 d., vieta kol kas neatskleidžiama
3. Coke Live Music – rugpjūčio 9-10 d., Krokuvos aerodromas
4. Karklė Live Music Beach – rugpjūčio 16-18 d., Karklė
5. Mėnuo juodaragis – rugpjūčio 23-25, Zarasai
6. Burn Selector – rugsėjo 6-7 d., Varšuva

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)