Kaip ir daugelis tokių apeigų, taip ir ši vyks po atviru dangumi –Vilniaus klubo „Artistai“ pub kiemelyje. Gegužės 30 d. šią vietą drebins rinktinė lietuviška publika - Mikas Suraučius, Andrius Kulikauskas, Edmundas Urbonas, grupės „Balana“, „Mind's Disorder“, „Ir visa tai kas yra gražu yra gražu“, DJsSmetona.

Dauguma jų –lietuviško roko tėvai gimdytojai ir pradininkai, kurių dėka rokas išvydo Lietuvos saulę beveik tuo pačiu metu, kai jis gimė ir už geležinės uždangos. Tad nenuostabu, kad vėtyti ir mėtyti pogrindinės scenos vilkai –būtent ta kompanija, kuriai labiausiai verta patikėti pirmą kartą Lietuvoje vykstančio tokio renginio naštą bei atsakomybę.
Beje, šis renginys ypatingas dar ir tuo, kad tai –pirmasis psichodelinio avangardo grupės „Mind's Disorder“ viešas pasirodymas apskritai. Grupės, kurios muzika dar buvo vadinama „pankroku iki „Sex pistols“ diskografijoje – aibė ypatingai ekstremaliomis sąlygomis įrašytų ekstremalios muzikos albumų, iškeptų dar prieš kelis dešimtmečius.

Tačiau kūryba dar neraižė gyvai jos klausančių žmonių ausų. Taigi, pirmieji Lietuvos roko atlaidai kartu taps ir pasauline „Mind's Disorder“ premjera!

Pagrindinis šių istorinių įvykių kaltininkas –visus į krūvą suvedęs kitas žinomas neoficialiosios ir ne popscenos veikėjas, kompozitorius, atlikėjas, rašytojas ir grupės „Skylė“ lyderis Rokas Radzevičius, ėmęsis nelengvos misijos gaivinti roko dvasią ir įpūsti lietuviškam neoficialiosios muzikos gyvenimui naujos gyvybės.

Šalia visų šių titulų reikėtų pridėti „ir istorikas“, nes renginio akstinu ir pagrindu tapo jo knyga „Lietuvos roko pionieriai“. Šios knygos herojai –ne tik visi aukščiau išvardytieji, bet ir daugelis kitų, stovėjusių prie lietuviškojo roko ištakų ir skleidusių laisvės dvasią sovietinio įšalo metais. R. Radzevičius, tęsdamas triūsą, kurį daugiau nei prieš dešimtmetį įdėjo į tos pačios tematikos diplominį darbą VU Istorijos fakultete, virtusį elektronine knyga, prakalbino daugiau nei 40 žmonių, kurių dalis dabar kalbės ir gros ir nuo „Artistai“ kiemelio scenos.

Nors šiame veikale liejasi itin stipri kritika ir šiandieninei Lietuvos „Sistemai“, pasak autoriaus, dusinančiai bet kokią laisvą ir autentišką kūrybą, knyga susilaukė aukšto oficialaus įvertinimo. Lietuvos kompozitorių sąjunga paskelbė „Lietuvos roko pionierius“ geriausiu 2012 m. muzikologijos darbu.

Tačiau kokie atlaidai be aukštosios dvasininkijos? Tad ir šiuose tokia, be abejo, turėtų dalyvauti –kaip ir pridera pirmiesiems roko atlaidams, juos kartu su R. Radzevičiumi, žurnalistu Vytautu Bruveriu ir kompanija planuoja vesti bei nuodėmes atleisti ir pats roko popiežius! Tai – taip pat vienas iš „Lietuvos roko pionierių“ herojų, visų šalies istorikų globėjas Alfredas Bumblauskas. Būtent jis įkvėpęs R. Radzevičių saugoti bei gaivinti šalies roko paveldą, taip suteikiant naujo kvėpavimo ir tradiciniam bei oficialiajam istorijos mokslui. Be to, vieną iš renginio vėliavų neša ir Vilniaus Universiteto Istorijos fakulteto Alumni draugija.

O tai, kad koncerte dalyvauja ne tik roko senimas bei pionieriai, bet ir jaunesnių kartų jų dvasios tesėjai, gerai iliustruoja svarbiausią visų organizatorių viltį bei tikėjimą, kad rokas ir jo dvasia bus tokie gyvi ir jauni, kokie buvo visada, o pirmieji roko atlaidai bus toli gražu ne paskutiniai.

Kviečiame Tikėjimo Brolius ir Seses 2013 m. gegužės 30 d. 19.00 val. į “Artistai” pub kiemelį (Šv. Kazimiero g. 3, Vilnius)

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)