Muzikantai atliks žinomiausius, klasika tapusius džiazo kūrinius. Koncerte skambės legenda tapęs „I‘ve Got the World on a String“, į svajas nukels nuotaikingas svingas „Cheeh to Cheek“ ir visiems puikiai žinomi „Dream a Little Dream of Me“, „Vėjas man pasakė“ bei daugelis kitų širdžiai bei ausiai mielų kūrinių. Klausytojas išgirs ir baladžių, ir tradicinio svingo motyvų.

Kodėl džiazas? Vilija dalijasi mintimis, jog studijų metais džiazo jos gyvenime būta pakankamai daug. Nors studijų programa vadinosi populiarioji muzika, dažniausiai tekdavo dainuoti džiazo standartus, gilintis į džiazo harmoniją.

Studijų laikais mergina susipažino su vienu žymiausių Lietuvos džiazmenų Andrejumi Polevikovu. Pažintis buvo labai natūrali. Jis – džiazo istorijos dėstytojas. Vilija – jo studentė.

Atlikėja dalijasi prisiminimais, jog ne kartą atėjusi į Giedrės Kilčiauskienės ir Andrejaus koncertus galvodavo: „Kaip ir aš norėčiau taip dainuoti“. Merginos svajonė buvo su Andrejumi kada nors pagroti, tačiau po studijų, džiazo prisiragavus iki soties, viskas kiek nurimo, o atlikėja kartas nuo karto apsilankydavo "jam sessions" pasirodymuose. Ryšys su romantišku bei energingu džiazu silpnėjo.

Galbūt viskas šia linkme būtų tekėję ir toliau, jei ne svajonės, kurios išsipildo tada, kai mažiausiai to tikiesi. Vilija vienoje laidoje drauge su A. Polevikovu atliko mažytę džiazo improvizaciją, tačiau tai buvo tik žalia šviesa didesniems darbams.

Dainininkė pripažįsta, jog iš pradžių rimtai dvejojo sutikti ar ne dainuoti vien džiazą. Mergina rado ne vieną priežastį, kodėl negali dainuoti koncerte, kuriame skambės tik džiazas, bet galiausiai noras save išbandyti bei Andrejaus palaikymas nugalėjo.

Taip gimė naujas ir nepaprastai „skanus“ projektas „Vilija in Jazz“.

Projekto premjera, vykusi Vilniaus rotušėje, pažymėta sėkme ir žiūrovų pripažinimu. Naujo Vilijos amplua sintezė su vienais geriausių Lietuvos džiazmenų, išskirtinė programa pademonstravo gerą koncerto toną ir aukštą jo vertę.

Koncerto kaltininkai – ne vienerių metų patirtį scenoje turintys atlikėjai. Vilijos vizitinėje kortelėje ar muzikiniame gyvenimo aprašyme galėtų puikuotis daugybė nacionalinio bei tarptautinio garso konkursų.

2002 m. mergina dalyvavo Latvijos muzikiniame televizijos konkurse „Fizz Superstar”. Vos po poros metų Jūrmaloje, tarptautiniame dainų konkurse „Gintarinė žvaigždė“, su šokėjų grupe „Laikyk atstumą”, užėmė antrąją vietą. 2005 m. vasarą dainininkė dalyvavo festivalyje–konkurse „Draugų veidai” Moldovoje. Muzikiniame projekte „Kelias į žvaigždes“ pelnė daugybę žiūrovų simpatijų ir visuotinį pripažinimą, tapo „Nacionalinės Muzikos Lygos“ čempione profesionalų kovų finale, ne kartą sėkmingai dalyvavo muzikiniame projekte „Žvaigždžių duetai“.

2013–aisiais Vilija tapo grandiozinio konkurso „Auksinis balsas“ nugalėtoja, kuriame dalyvavo tokie atlikėjai kaip Karina Krysko-Skambinė, Česlovas Gabalis, Vaidas Baumila bei kiti. Šiame konkurse Vilija klausytojus stebino balso galimybėmis ir puikiu įvairių muzikos stilių įvaldymu: nuo operos iki roko. Praėjusiais metais mergina dalyvavo projekte „Vario audra“, kuriame buvo vieno pučiamųjų orkestro kapitonė.

Jei kas iš nuotraukų neatpažįsta, kad tai „tie nerealūs vyrai scenoje“, ar spėjo pamiršti, kas žiba Lietuvos džiazo padangėje, primename, kad Valerijus Ramoška – vienas veikliausių džiazo muzikantų, dalyvaujantis daugumoje tiek Lietuvos, tiek ir tarptautinių džiazo projektų bei festivalių. Lietuvoje džiazo trimitininkus galima būtų suskaičiuoti ant rankų pirštų ir Valerijus priskirtinas šių retų muzikantų gretoms.

Valerijus Ramoška nuolatos kviečiamas dalyvauti Lietuvos džiazo žvaigždžių L. Šinkarenko, L. Mockūno, V. Labučio, P. Vyšniausko, D. Pulausko ir kitų rengiamuose projektuose. Kartu su jais koncertavo Lietuvos bei užsienio džiazo festivaliuose, tokiuose kaip „Jazz Baltica“ (Salzau, Vokietija), „Jazz in Marciac“ (Prancūzija), „Beijing, Shanghai and Changchun International Jazz Festival“ (Kinija), „JazzYatra“ (Indija), „Oslo Jazz“ (Norvegija), „Sibiu Jazz“ (Rumunija), SKIF-5 (Sankt Peterburgas, Rusija) ir kituose. Atlikėjas bendradarbiavo su žymiais užsienio muzikantais: J. Lawson, A. Vapirov, J. Whigham, J. Morrison, J. De Francesco ir kitais.

Paskutinysis šio džiazo trio elementas ne mažiau įdomus. Didelę scenos patirtį turintis džiazo pianistas Andrej Polevikov kuria originalias kompozicijas bei aranžuotes, groja įvairių stilių muziką – nuo tradicinio džiazo iki šiuolaikinės akademinės muzikos. Atlikėjas yra įvairių konkursų bei festivalių dalyvis, dažnai koncertuoja su įvairiais Lietuvos bei užsienio muzikantais. 2007 ir 2009 metais vykusiame tarptautiniame pianistų konkurse „Jazz improvizacija“ (Vilnius, Lietuva), tapo konkurso laureatu, laimėjo antrąją ir pirmąją vietas. Taip pat dalyvavo Kauno, Birštono, Vilniaus, Šiaulių, Daugpilio, Miunsterio, Liuksemburgo džiazo festivaliuose. Koncertavo Vokietijoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Turkijoje, Švedijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Liuksemburge.

Pianisto scenos partneriai – garsūs bei talentingi Lietuvos bei užsienio atlikėjai: Neda Malūnavičiūtė, Blues Makers, Darius Rudis, Giedrė Kilčiauskienė, Daiva Stašinskaitė, Vytis Nivinskas, Vytautė Pupšytė, Andrius Kairys, Alexander Raichenok, Eduardas Armonas, James Lawson, King Lion, gospel choras „Sounds in G”, bei kiti. 2008 metais Andrej Polevikov kartu su Lietuvos Valstybiniu Simfoniniu Orkestru koncertavo su garsiuoju operos solistu Andrea Bocelli Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)