Koks likimas laukia šios alėjos, kuri šiuo metu nesuteikia papildomo žavesio gražiausiam Lietuvos kurortui?

Diskusiją apie trupančią alėją feisbuke pradėjęs Mykolas Katkus tikina, jog geriausia visa tai palikti it senus laikus menantį meno kūrinį, paminklą, kuris simbolizuotų ir primintų tuos laikus, kai Arūnas Valinskas bandė Lietuvoje sukurti tam tikrą holivudinį žvaigždyną.

Tuo metu pats alėjos iniciatorius Arūnas Valinskas tiki, jog šlovės alėją galima atgaivinti. Ir ne tik tiki, tačiau turi konkrečių planų ir nė kiek neabejoja, kad šlovės alėjoje įamžintos pavardės to paties įvertinimo būtų vertos ir šiandien.

M. Katkus: toks holivudinis tų vardų išaukštinimas dabar atrodo šiek tiek juokingai

Nidoje viešėjęs viešųjų ryšių specialistas ir grupės „The Station“ solistas Mykolas Katkus feisbuke pasidalijo šlovės alėjoje įmontuotos plytelės Ovidijui Vyšniauskui nuotrauka ir prirašė: „Kai dalykai sensta negražiai“.

DELFI kalbintas M. Katkus tikino, jog Arūno Valinsko inicijuotos šlovės alėjos nebeverta gaivinti. Esą tai puikus to laikmečio lietuviškos popkultūros atspindys, kuris dabar galėtų tapti tiesiog paminklu.

„Toks holivudinis tų vardų išaukštinimas dabar atrodo šiek tiek juokingai. Ir tas pasitrynimas puikiai liustruoja situaciją, kaip dabar mums atrodo tas amžiaus pabaigos bandymas dirbtinai sukurti televizinį popelitą pamėgdžiojant Holivudą“, – savo nuomone dalijosi M. Katkus.

Mykolas Katkus

O gal verta alėją atgaivinti ir pratęsti? „Esame jauna šalis ir nuolatos vystomės, tad ta praeitis greitai atrodo nuobodi, – tikino M. Katkus. – Akivaizdu, kad Stasys Povilaitis ir Vytautas Kernagis yra išlikę, o kiti vardai nebeatrodo tokie aktualūs.“

Anot M. Katkaus, Nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje muzika vystėsi taip greitai, jog jei būtų nuspręsta atgaivinti alėją, šiuolaikinių atlikėjų pavardės gerokai iškristų iš konteksto.

„Devintas dešimtmetis tikrai nebuvo geriausias lietuviškai muzikai. Praeitas dešimtmetis buvo daug geresnis, o šis apskritai kupinas atradimų, – vardijo M. Katkus. – Dabar bet kokia ranka, įspausta prie tų delnų, atrodytų juokingai.“

M. Katkus nesiūlo tęsti šlovės alėjos, tačiau nesiūlo ir ardyti. Anot jo, tai puikus to meto atspindys, kuriam tereiktų lentelės su paaiškinimu, kas ir kodėl čia buvo.

Šlovės alėja Nidoje:

A. Valinskas: šlovės plytos dar turėtų būti kaip naujos, tačiau taip nėra

Nidos šlovės alėjos iniciatorius Arūnas Valinskas, kalbėdamas su DELFI, atskleidė, jog, įvertinęs esamą situaciją, jau tarėsi su Nidos miesto savivaldybe dėl alėjos atnaujinimo. Esą plytelių gamintojai buvo pažadėję net 25 metų garantiją, deja, jos pradėjo trupėti kur kas anksčiau.

„Pats takas ir šlovės plytos dar turėtų būti kaip naujos, tačiau taip nėra“, – kalbėjo A. Valinskas ir pridūrė, jog visos šlovės alėjos išlaidos buvo padengtos iš Nidos festivalio sąskaitos.

Apžiūrėjęs ir įvertinęs situaciją A. Valinskas kreipėsi į Neringos merą Darių Jasaitį. „Miestas yra pasiruošęs atnaujinti alėją ir net pratęsti ją, kad tai taptų vienu pagrindinių takų. Kada tai įvyks – nežinau, nes pokalbis vyko rugojūčio pradžioje“, – tikino A. Valinskas.

Pašnekovas neslėpė, jog yra minčių ne tik atnaujinti, bet ir atgaivinti pačią šlovės alėją į ją įpinant naujų pavardžių. Deja, apie planus A. Valinskas kalbėjo miglotai tikindamas, kad „nenori prisišnekėti“.

„Kitais metais turėtų būti 25-asis Nidos festivalis. Yra idėjų apie grandiozinį festivalį, tuo pačiu būtų smagu ir alėją atnaujinti“, – planais pasidalijo A. Valinskas.

Ką A. Valinskas mano apie M. Katkaus siūlymą šlovės alėjos nebegaivinti ir tiesiog palikti kaip anų laikų prisiminimą? „Jūs parodykite man nors vieną, kuris iš ten esančių asmenų šiuo metu nebėra kažkurio muzikos stiliaus legenda? Veronika Povilionienė, Stasys Povilaitis, Vytautas Kernagis, Gytis Paškevičius, Ovidijus Vyšniauskas, Andrius Mamontovas, Marijonas Mikutavičius, grupė „Studija“. Manau, kad legendos yra tam, kad kažkas eitų jų keliais, siektų jų sėkmės ir atsidurtų šalia jų“, – kalbėjo pramogų pasaulio ryklys.

Arūnas Valinskas

Jis nė nedvejodamas įvardijo, kad šlovės alėjoje be jokios abejonės galėtų atsidurti Viktoras Malinauskas, Edmundas Kučinskas ir daugelis kitų.

Tiesa, kalbėdamas apie šlovės alėjos prasmę, A. Valinskas pasidalijo jam giliai širdyje įsirėžusiu įvykiu. Kai 2008 metais anapilin iškeliavus Vytautui Kernagiui, feisbuke pasklido nuotrauka, kurioje buvo užfiksuota žvakutė, deganti V. Kernagio delne šlovės alėjoje. „Tada supratau, kad, kaip viso šio tako iniciatorius, padariau gyvenime kažką prasmingo“, – pridūrė A. Valinskas.

1998 metais pradėtoje kurti šlovės alėjoje atsidūrė tos pavardės, kurias rinko ne kažkokia komisija, o patys atlikėjai. A. Valinskas priminė, jog delnai buvo įspaudžiami po Nidos festivalio. Atlikėjus, vertus tokio įamžinimo, rinko scenos kolegos.

Ši idėja buvo sulaukusi ir stipraus vietos valdžios palaikymo. „Mūsų idėją tuo metu palaikė buvęs Neringos meras Stasys Mikelis ir priėmė ją kaip dovaną miestui, – pasakojo A. Valinskas. – Negana to, kiekvienam, ten įamžintam asmeniui, suteikė galimybę visą gyvenimą į Neringą įvažiuoti nemokamai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)