Nors šiais metais per Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną himnas buvo giedamas įvairiose pasaulio vietovėse, pagrindiniu šių metų susibūrimo tašku tapo Palanga. Populiariausiame pajūrio kurorte, į kurį vasarą iš įvairių miestų suvažiuoja daugiausiai Lietuvos žmonių.

Visuotinę ir vieningą „Tautišką giesmę“ liepos 6 d. 21 valandą Lietuvoje pradėjo maestro Algirdas Kaušpėdas. Palangoje vykusiose iškilmėse jis užtraukė pirmuosius Lietuvos himno akordus, jam pritarė kiti atlikėjai ir Lietuvos žmonės.

A. Kaušpėdas yra nusipelnęs ne tik Lietuvos muzikai, bet ir mūsų laisvei. Jo idėja buvo surengti „Roko maršą“, jis koja kojon žygiavo su Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžiu. Ir tais metais kolektyvinis jausmas buvo toks didelis, jog iš jo galėjo išaugti nauja Nepriklausomybė. Neabejoju, kad dėl maestro charizmos „Tautiškos giesmės“ giedojimas Palangoje virs dar vienu kultiniu įvykiu“, – prieš renginį sakė renginio režisierius Dalius Abarius. 

„Anties“ frontmenas ir visas būrys kitų kartu giedojusių atlikėjų šiek tiek pakeitė „Tautiškos giesmės“ tekstą. A. Kaušpėdas giedojo ne „saulė Lietuvoj“, o „saulė Lietuvos“.

„Aš šiandien giedosiu „saulė Lietuvos“. Taip, kaip giedojo mano tėvas, mano senelis. Tikiu, kad saulė Lietuvos švies ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje“, - prie Palangos tilto gausiai susirinkusius poilsiautojus perspėjo A. Kaušpėdas.

„Jei vietoje „Tegu saulė Lietuvoj“ sakytume „Tegu saulė Lietuvos tamsumas prašalina”, įsipareigotume nešti šviesą ne tik sau, bet ir kitiems. Tai visiškai kita reikšmė. Ne vietinė, neva mes čia Lietuvoj turėkime savo laimę ir svarbiausia, jog mums viskas būtų gerai. Tai uždarumo motyvas, kurio neturėtų būti himne, - DELFI sakė vienas iš Sąjūdžio lyderių. - Dar vienas svarbus argumentas. Žodžiai „saulė Lietuvos” buvo ne tik Tarpukario nepriklausomos Lietuvos oficialus tekstas – pokario partizanai su šiais himno žodžiais žuvo gindami mūsų laisvę. Himno versija su žodžiais “…saulė Lietuvos” – jau sutvirtinta krauju, jo negalima imti ir keisti vien dėl to, kad kažkas ėmė ir kažką pasamprotavo, ar, tarkim, rado, jog pats V. Kudirka lyg ir turėjo kitą versiją… Niekas taip nedaro. Himno žodžiai „saulė Lietuvos” yra emocinė-istorinė tiesa, kurią reikia atkurti.“

Tautiška giesmė“ Palangoje buvo giedama keliose kurorto vietose: Jūratės ir Kastyčio skvere, ant Birutės kalno bei Žemaičių alkoje Šventojoje.

Pirmą kartą vieningai giedamas mūsų šalies himnas pasaulį apskriejo 2009-aisiais, švenčiant Lietuvos vardo tūkstantmetį. Jachtos „Ambersail“ misijos „Tūkstantmečio odisėja“ būriuotojams pakvietus, pirmą kartą po visą pasaulį pabirusius lietuvius kelioms istorinėms akimirkoms į gyvą balsų grandinę sujungė „Tautiška giesmė“. Taip garsiai ir išdidžiai pranešėme, kad Lietuvos vardui – 1000 metų.

Prieš septynerius metus pradėtas vieningas himno giedojimas iš mažo gesto išaugo į vieną didžiausių šiandien lietuvius visame pasaulyje vienijančių įvykių ir tapo gyva ir ryškia mūsų tautos tradicija švęsti Valstybės dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (637)