Rūta Lipinaitytė (smuikas), Saulius Auglys (marimba), Indrė Baikštytė (fortepijonas) ir kamerinis orkestras, diriguojamas Donato Katkaus, atvers klausytojams po Šv. Kotrynos bažnyčios skliautais harmoningą Bohuslavo Martinu ir Nino Rota muzikos pasaulį.

Pasak koncerto organizatorių pranešimo spaudai, Bohuslavas Martinu yra kone garsiausias čekų kompozitorius, sukūręs apie 400 opusų. Įsiklausydamas į savo liaudies folkloro intonacijas, jis, vos įžengęs į brandų kūrybinį laikotarpį, liovėsi sekęs C. Debussy, o vėliau – I. Stravinskio pėdomis, ir atrado savo nepkartojamą stilių, kurį pamėgo viso pasaulio muzikos gerbėjai.

Koncerte skambėsiantys “Sekstetas” ir “Concerto da camera” smuikui, kameriniam orkestrui, fortepijonui ir perkusijai yra gana retai atliekami, todėl verti išskirtinio dėmesio. Italų kompozitorius Nino Rota atstovauja kiek kitokią estetinę sferą nei neoklasikas B. Martinu.

Didžioji dalis jo kūrybos – muzika kino filmams. Ypač vaisingas buvo jo bendradrbiavimas su garsiu italų režisieriumi Federico Fellini, kuris kalbėdavo apie kompozitorių: “<...> jis iš viso nesirūpino vaizdais. Jo pasaulis buvo subtiliai vidinis, ir realybė neturėjo būdų į jį prasiskverbti.” Nino Rota nesiekė iliustruoti kino siužeto, ir garsinis audinys visuomet būdavo savarankiškas, todėl nenuostabu, kad kompozitorius taip pat kūrė daug koncertinės, net neprograminės muzikos. Išgirsime vieną iš tokių jo opusų – koncertą styginių orkestrui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją