Prisimena susitikimą

Su vokiečių technomuzikos karaliais TV laidų vedėjas prieš du dešimtmečius darė išskirtinį interviu.

„Man atrodo, jie tada buvo atvažiavę į Vilnių patį pirmą kartą ir aš turėjau galimybę su jais susitikti ir pasikalbėti“, – prisimena M. Mikutavičius.

Žinomas žurnalistas ir atlikėjas pabrėžia, kad Lietuvai atgavus nepriklausomybę bet kurio užsienio atlikėjo vizitas būdavo labai laukiamas. Todėl ir 1997-aisiais pirmąjį koncertą Vilniuje surengusios technomuzikos žvaigždės iš Vokietijos sulaukė didžiulio ažiotažo.

„Tuomet bet kuris užsienietis, kuris atvažiuodavo į Rytų Europos šalį, būdavo labai įdomus. Juo labiau kad „Scooter“ tuo metu kaip tik buvo ant bangos. Visi žinojo jų „Break it up, break it up my love“, pagal kurią poros laižėsi ir žudėsi. Todėl buvo labai įdomu pažiūrėti, kaip tie vokiečiai atrodo. Tikrai įdomūs laikai buvo“, – prisiminimais dalijasi M. Mikutavičius.

Spalvingi laikai

Pasak jo, laikas po 90-ųjų buvo labai spalvingas. Žinomas atlikėjas ir TV laidų vedėjas juokiasi, kad tuo metu jis jau buvau prasigyvenęs, turėjo mašiną, muzikinį centrą, galėjo klausytis kompaktinių diskų.

„Tai buvo laikas, kai plokšteles išstūmė kompaktiniai diskai, kurie buvo tokia stebuklinga naujovė, kad buvo žmonių, aiškinusių, kad tai yra amžina, kad gali per juos važinėti su mašina ir nieko nenutiks. Reikėjo laiko suvokti, kol pagaliau visi suprato, kad tai nėra tiesa, – šypteli Marijonas. – Reikia pripažinti ir tai, kad tuo metu buvo labai populiari elektroninė šokių muzika. Didžiuosiuose miestuose vykdavo masiniai vakarėliai, kuriuose buvo galima duotis pagal tokią šokių muziką.“

M. Mikutavičius pasakoja, kad savu laiku jis taip pat daug šokdavo skambant elektroninei muzikai, nes vaikščiodavo į populiarias diskotekas ir naktinius klubus.

„Bet iš tiesų aš buvau labiau roko muzikos gerbėjas, kurio kambario sienas paauglystėje puošė metalo grupių „Iron Maiden“, „Metallica“, „AC/DC“, dar Sabrinos ir paleistuvės drabužiais apsirengusios Madonnos plakatai. Bet pastarosios buvo vienintelės popso atstovės tik todėl, kad buvo seksualios moterys“, – juokiasi atlikėjas.

Grįžo prie ritualų

M. Mikutavičius apgailestauja, kad jo paauglystės laikais patinkančios muzikos įrašų būdavo ne taip lengva gauti: „Kartais praslysdavo kokia „ABBA“ ar Tina Turner. Kai buvau paauglys, kokiais 1986–1987 metais, klestėjo kasetės. Jei norėdavai nusipirkti ką nors įdomaus, tekdavo eiti į kooperatyvą pas draugą, kuris turėdavo priėjimą prie plokštelių ir galėdavo slapčia įrašyti muzikos. Man labiausiai patiko klausytis roko – „Pink Floyd“, „Slade“, „Iron Maiden“, „Judas Priest“.

Kadangi paauglystėje žinomas atlikėjas neturėjo galimybės įsigyti mėgstamos muzikos vinilinių plokštelių, nes jų tiesiog nebuvo, jis jas kolekcionuoja iki šiandien ir klausosi muzikos iš jų.

„Pastebėjau, kad manęs muzika nebedžiugina, kai jos labai daug ir ji lengvai prieinama. Bet kada gali klausytis „Spotify“, „YouTube“. Supratau, kad muzika man tampa toks pats informacinis srautas, kaip sušiktos žinios. Jos yra tiek daug, kad net nestabteliu – pro vieną ausį įeina, pro kitą išeina. Todėl greitai grįžau prie tam tikrų ritualų. Nusiperku plokštelę, užsidedu ją ir namuose klausausi.

Susikoncentruoju į tą muziką ir man atrodo, kad ji yra geresnė. Galbūt tai saviapgaulė, bet man malonu suvokti, kad turiu plokštelę su voku, paveiksliuku ant viršelio. Tai kvepia. O „Spotify“ juk tu nepauostysi, nepavartysi rankose. Šiuo požiūriu aš esu senamadiškas“, – atviras M. Mikutavičius.

Gerbėjai laukia atvykstant

Įspūdingas muzikines plokštelių, kompaktų, kasečių kolekcijas turi ir iki šiol sėkmingai klausosi ir daugiau Lietuvos melomanų.
Prieš atvykstant muzikos dievaičiams „Scooter“ gerbėjai socialinėje erdvėje dalijosi per porą dešimtmečių sukauptais muzikiniais lobiais.
Su nekantrumu atvykstant vokiečių grupės laukia ir viena ištikima „Scooter“ gerbėja Lina Mišeikienė. Jos svajonė yra nusifotografuoti su Hansu Peteriu Geerdesu (H. P. Baxxteriu).

„Aš ne tik klausausi „Scooter“ muzikos, bet ir domiuosi viskuo, ką mėgsta H. P. Žiūriu vokiečių kanalą, kur jis teisėjauja. Man patiko ši grupė nuo paauglystės, kai buvo 16 metų. Šis muzikos stilius man labai patinka, aš pasikraunu geros energijos“, – prisipažįsta Lina, į patį pirmą mėgstamos grupės koncertą atvykti negalėjusi dėl to, kad dar buvo nepilnametė.

„Pats pirmas „Scooter“ koncertas, kuriame lankiausi, buvo Palangoje. Pasirodymas vyko 2012 liepos 14 dieną. Buvo labai smagu, nors ir koncerto metu pajūrį siaubė liūtis. Staiga pasidarė tamsu, nes įvyko trumpas sujungimas. Sceną apgaubė tamsa. Visi žiūrovai buvo permirkę nuo lietaus, bet tai nė kiek nesugadino puikios nuotaikos ir paliko įspūdį visam gyvenimui“, – sakė „Scooter“ gerbėja, kuri stengiasi apsilankyti visuose savo mėgstamos grupės koncertuose Lietuvoje.

Ištikimi šokių muzikos gerbėjai sako, kad būtų nedovanotina nuodėmė praleisti būsimą jų 25-mečio proga rengiamą koncertinį turą, kuriame vokiečiai pasirodys su dar trimis dešimtojo dešimtmečio žvaigždėmis. Prie grandiozinio „Scooter“ turo prisijungs šokių ikonomis vadinami „Brooklyn Bounce“, Vokietijos technomuzikos projektas „U96“ ir europietiškojo repo pionierius Nana.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)