Apie tai, kad L. Cohenas iškeliavo anapilin, Rollingstone.com patvirtino jo muzikiniais reikalais besirūpinanti leidybos kompanija „Sony Music Canada“.

„Su didžiuliu liūdesiu pranešame, kad legendinis poetas, dainų kūrėjas, artistas, Leonardas Cohenas iškeliavo. Praradome vieną gerbiamiausių bei produktyviausių vizionierių. Atsisveikinimas su juo vyks vėliau, Los Andžele. Šeima prašo privatumo šiuo gedulo laikotarpiu“, – rašoma L. Coheno feisbuko paskyroje.

Pasirodė pranešimų, jog vyras mirė dar lapkričio 7 dieną, tačiau mirties priežastis neskelbiama.

„Buvau laimingas, galėdamas vadinti jį draugu. Tarnauti tokiai meniškai sielai buvo didžiulė dovana. Jis palieka didžiulį palikimą, kuris dar ilgai suteiks įkvėpimo ir gydys ateinančias kartas“, – sako jo vadybininkas Robertas Kory.

L. Cohenas buvo vienas iš nedaugelio atlikėjų, kurio karjera aktyviai vystėsi net ir perkopus devintąjį dešimtmetį. Šiais metais kūrėjas išleido albumą „You Want It Darker“.

„Niekuomet nejaučiau, kad gali būti pabaiga, pensija ar Aukso puodas“, – dar 1992 metais sakė L. Cohenas.

L. Cohenas gimė 1934 metais Vestmonte, angliškai kalbančioje Monrealio (Kvebekas) dalyje, viduriniosios klasės žydų šeimoje. Jo motina Masha Klonitsky buvo iš Lietuvos žydų kilusio rabino, Talmudo žinovo Solomono Klonitsky-Kline duktė.

Būdamas paauglys, išmoko groti gitara ir sukūrė folk stiliaus grupę „Buckskin Boys“. Kurti eiles jį paskatino ispanų rašytojo Garcia Lorca darbai.

Baigęs universitetą, L. Cohenas persikėlė į Graikijai priklausančią Hydros salą, kur už 1,5 tūkst. dolerių nusipirko namą. Gyvendamas ten jis išleido poezijos kolekciją „Flowers for Hitler“ (1964) bei romanus „The Favourite Game“ (1963) ir „Beautiful Losers“ (1966).

Nusivylęs blogais knygų pardavimais, L. Cohenas patraukė į Niujorką, kur 1966-aisiais nusprendė pažiūrėti, kaip laikosi folk-rock muzikos industrija. Čia jis susipažino su Judy Collins, kuri netrukus į savo repertuarą bei albumą įtrakė dvi L. Coheno dainas. Tarp jų buvo ir vėliau hitu tapęs kūrinys „Suzanne“.

L. Coheno kūrybą dainose netrukus ėmė naudoti ne tik J. Collins, bet ir Jamesas Tayloras, Willie Nelsonas ir kiti. Vėliau pasaulį išvydo ir pirmieji paties L. Coheno albumai, sekė koncertiniai turai.

L. Coheno moterys

O kaip gi susiklostė asmeninis muzikos genijaus gyvenimas?

Hydros saloje jis gyveno su norvege Marianne C. Stang Jensen Ihlen, apie kurią sukūrė dainą „So Long, Marianne“. Jų romanas tęsėsi ne vienerius metus, vėliau pora pasuko skirtingais keliais. Marianne mirė šių metų liepą.

Los Andžele jis susitikinėjo su menininke Suzanne Elrod, su kuria susilaukė dviejų atžalų: sūnaus Adamo ir dukters Lorcos.

Adamas taip pat yra dainų kūrėjas bei atlikėjas, o Lorca tapo fotografe ir keliavo su tėčiu fiksuodama gražiausias jo muzikinių turų akimirkas.

Tačiau L. Cohenas taip ir nevedė savo vaikų mamos. Ne viename interviu jis minėjo, jog tiesiog buvo bailys ir labai bijojo vestuvių.

L. Cohen and S. Elrod išsiskyrė 1979-aisiais.

Viena iš populiariausių atlikėjo dainų,„Suzanne“, buvo sukurta ne apie S. Elrod, bet apie Suzanne Verdal, buvusią draugo skulptoriaus Armando Vaillancourto žmoną.

Vėliau į muzikanto glėbį pateko prancūzų fotografė Dominique Issermann, kuri įamžino pirmuosius du vaizdo klipus dainoms „Dance Me to the End of Love“ ir „First We Take Manhattan“. Šiandien ši moteris garsėja savo mados fotografijomis žurnalui „Elle“, taip pat ji fotografavo Carlą Bruni. 2010 metais D. Issermann tapo oficialia L. Coheno turo fotografe.

90-aisiais L. Cohenas buvo poruojamas su aktore Rebecca De Mornay.

Kaip ir su moterimis, panašiai L. Cohenui sekėsi su išpažįstamomis religijomis. Kurį laiką jis buvo susidomėjęs scientologija, vėliau atsivertė į budizmą. Koncerto Izraelyje metu scenoje hebrajiškai skaitė žydiškas maldas. Ne viename interviu yra pasakojęs apie tikėjimą Jėzumi.

Retai besirodė viešumoje

Po to, kai baigė turą 2013 metais, L. Cohenas dingo iš viešumos, tačiau šių metų pirmoje pusėje išleido dar vieną, paskutiniu tapusį, albumą „You Want It Darker“, kurį prodiusavo sūnus Adamas.

Pastaruoju metu dėl nugaros skausmų atlikėjas beveik nebeišeidavo iš namų, todėl albumas buvo įrašinėjamas virtuvėje. Interviu „New Yorker“ L. Cohenas sakė: „Aš pasiruošęs mirti. Tikiuos tai nebus labai nepatogu. Man jau laikas“.

Tačiau vėliau jis teigė gerokai persūdęs situaciją ir vadino save per daug dramatišku. Praėjusį mėnesį jis pareiškė: „Aš gyvensiu amžinai“.

Gedi visas pasaulis

„Mano tėvas ramiai mirė savo namuose Los Andžele, – sakoma dainininko sūnaus Adamo Coheno pranešime. – Jis rašė iki pat paskutiniųjų savo akimirkų – su savo unikaliu humoru.“

L. Cohenas, taip pat žinomas kaip romanistas, domėjosi dzen budizmu, o jo kūriniuose folkmuzika persipina su tamsiais ir seksualiais tonais. Jo kūryba populiari visame pasaulyje; L.Coehnas pelnė kitų iškilių muzikantų, tokių kaip JAV bardas Bobas Dylanas arba alternatyviojo roko grupė R.E.M.

Kanados premjeras Justinas Trudeau pareiškė gedintis L.Coheno, seniai laikomo vienu svarbiausių šalies poetų.

„Jokio kito poeto muzika neturėjo tokio jausmo arba skambesio kaip Leonardo Coheno. Ir jo darbai buvo branginami daugelio kartų“, – rašoma J.Trudeau „Twitter“ žinutėje.

„Kanada ir pasaulis jo ilgėsis“, – pridūrė premjeras.

Monrealio meras Denisas Coderre'as nurodė mieste nuleisti vėliavas iki pusės stiebo.

„Šį vakarą netekome vieno iškiliausių mūsų ambasadorių ir ikonų – Leonardo Coheno“, – jis rašo savo „Twitter“ paskyroje.

„Leonardas Cohenas puikiai įkūnijo mūsų kultūrinę įvairovę ir dvilypumą“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje savo dvikalbį didmiestį.

JAV Garso įrašų akademija, 2010 metais skyrusi L.Cohenui garbės „Grammy“ apdovanojimą už visos karjeros pasiekimus, reiškė gedulą, mirus „vienam gerbiamiausių popmuzikos poetų, suteikusiam muzikinį pamatą daugeliui dainų kūrėjų“.

„Jo nepaprastas talentas padarė didžiulį poveikį nesuskaičiuojamai daugybei dainininkų ir dainų kūrėjų, taip pat plačiajai kultūrai“, – sakoma akademijos prezidento Neilo Portnow pranešime.

„Jo bus siaubingai ilgimasi“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)