“Tylėk, kiaule! Aš tau dar kartą sakau, tylėk, nepaklusnus gyvuly!” - valdingas balsas, ir ore pasigirdo šaižus rimbo pliaukštelėjimas. Juodas odinis rimbas tarsi dėlė įsisiurbė į baltą nugaros, sėdmenų odą: dar viena ryški raudona dėmė ant keturiomis klūpančio vyro kūno.

Paklusniai nuleistą nuogalio galvą slėpė juoda odinė kaukė, juodas odinis kapšelis dengė lyties organus. Šalia jo išdidžiai stovėjo juodaplaukė moteris, vilkinti juodais odiniais drabužiais. Kaire ilgaauliais batais apauta koja ji primynė vyro delną ir rėžė: “Bučiuok savo valdovės batus, niekingas verge!”

Vergo pažeminimas

Tai - ne vaizdas iš kino filmo. Klaipėdos pakraštyje, vieno privačių namų kvartalų dviaukščio rūsyje vyko BDSM gerbėjų susitikimas, į kurį pavyko patekti “Kauno dienos” žurnalistui. Ten griežtai nebuvo galima neštis nei fotoaparato, nei mobiliojo ryšio telefono, nei diktofono.

... Netoli klūpančiojo, ant specialaus plakimui skirto stovo, taip pat su odine veidą dengiančia kauke, ant pilvo gulėjo nuoga mergina. Nedideliu bizūnu ją plakė plikai nusiskutęs vyras. Kiekvieną kirtį jis palydėjo niekinančiais ir “vergę” žeminančiais žodžiais.

“Ar dar nori, nusmurgusi verge?! Ar paklusi savo valdovui?! Ar dar prasikalsi, kekše?!” - BDSM žaidimams parengtame rūsyje aidėjo “valdovo” žodžiai.

Išbučiavęs savo valdovės batus jos žeminamas vyras keturpėsčias nuropojo prie “vergės”. Šią, it šunį, po plakimo už antkaklio laikė skustagalvis. Jo akis, smakrą taip pat dengė grėsminga kaukė.

“Nori, verge, labai nori? - valdovė nestipriai spyrė vyrui į pašonę.

“Taip, labai, mano valdove”, - linktelėjo galvą vyras, tačiau išgirdęs liepimą atsakymą pakartoti, sulaukė dar vieno rimbo kirčio. Antrą kartą savo nuolankų prašymą pasakė garsiau.

“Absoliutus vergo pažeminimas: kai vergą pažemina kitas vergas”, - sušnabždėjo mano gidas.

Neįprastą reginį stebėjo dar du vyrai ir dvi moterys. Kažkur kitur, kaip sakė, savo eilės laukė dar du vergai. Tai, kas vyko vėliau, matyt, būtų galima pavadinti dviguba raidele “S”.

Valdovų trijulė

“Daugumai gali pasirodyti keista, kad kažkam gali patikti būti surištam, valdomam, žeminamam, kankinamam ir panašiai, - “Kauno dienai” teigė Niemand slapyvardžiu prisistatęs valdovas ir vienas iš žinomiausio, maždaug ketverius metus veikiančio lietuviško interneto tinklalapio apie BDSM savininkų. - Tačiau tai - skonio reikalas.”

Kas yra BDSM? Angliška BDSM santrumpa kilo iš žodžių “B&D” - “bondage” (pančiai), “discipline” (disciplina), “D&S” - “domination” (dominavimas), “submission” (paklusimas) ir “S&M” - sadomazochizmas.

Į klausimus Niemand atsakė tik internetu per savo tinklalapį, kuris priklauso ir yra prižiūrimas dar dviejų, vyro ir moters, valdovais pasivadinusių asmenų: Inkognito ir Kaktusės.

Apie puslapio rengėjus informacija šykšti: Inkognito: pareigos - valdovas, pomėgiai - BDSM, “bondage”, gyvenime - automobiliai, PC, muzika. Kaktusė - valdovė, dominavimas, “spanking”, “strap-on”, “fisting”, “lietus”, “bondage”. Niemand - valdovas.

Slaptumo besilaikantis Niemand prisipažino, kad jų atsakymus peržiūrėjo ir koregavo alternatyvaus gyvenimo puslapio ir BDSM subkultūros viešųjų ryšių kūrėjai.

Galioja tarpusavio susitarimas

“BDSM - vienas prieštaringai vertinamų dalykų, - pripažino Niemand. - Vargu ar galima sutarti, kur prasideda ir kur baigiasi ši riba. Kai kurie šios temos atstovai siaurina BDSM sąvoką, bet tai jau kiekvieno supratimo reikalas. Sadizmas ir mazochizmas - BDSM dalis.”

Niemand teigia, kad BDSM Lietuvoje praktikuoja nuo kelių iki keliolikos tūkstančių žmonių.

“Fantazijų BDSM tema turi daugiau nei pusė žmonių, - teigė Niemand. - Kuo BDSM skiriasi nuo žmonių žeminimo ir kankinimo? Tai daroma gavus tik konkretaus asmens sutikimą. Viskas, kas vyksta tarp teminių partnerių, vyksta tik tarpusavio susitarimu. BDSM galioja vadinamoji SSC taisyklė. Viskas turi būti saugu, protinga ir tik bendru susitarimu. Jei šios taisyklės nesilaikoma - tai buitinis smurtas, bet ne BDSM. Kas mums iškrypimas? Įžeidinėjimai ir pasisakymai, nesuderinami su SSC taisykle.”

BDSM propaguojantys žmonės prasitaria, kad jiems nereikalingas, jų nejaudina tradicinis lytinis aktas, kurį vadina “vaniliniu seksu”, BDSM tampa tarsi narkotikas, kurio norisi išbandyti vis dažniau ir “aštriau”.

“Lytinio akto nebuvimas yra dažniau būdingas dominuojančioms moterims valdovėms ir labai retai vyrams valdovams. BDSM - viena iš sekso formų. Tiesa, pasitaiko nuomonių, kurios BDSM labai griežtai atriboja nuo sekso”, - pripažino Niemand.

Kartais kankinami ir parduodami

Internete pasirodo informacijos, kad vergauti dažniau pageidauja kasdieniame gyvenime aukštas, vadovaujamąsias pareigas einantys žmonės, kurie žinomi net kaip diktatoriai, taip pat kai kurie Lietuvoje itin žinomi verslininkai užsiima BDSM.

“Tokia tendencija juntama, - pripažino valdovas. - Tačiau realybėje nei valdovai (-ės), nei vergės (-ai) neturi jokių išskirtinų savybių. Abejotina, ar Lietuvoje yra daugiau vergų nei valdovų. To priežastis - moralės normos, saugumo problemos. Be to, vergės bijo maniakų.

Lietuviškame BDSM tinklalapyje buvo diskutuojama ir apie vergų, žmonų pardavinėjimą. Užsienio spaudoje nuskambėjo kelios žiaurios istorijos, kai slapta buvo grobiami žmonės ir kankinami, po to - žudomi. Tai būdavo filmuojama, kita kategorija sadistų, sumokėjusių milžiniškas pinigų sumas, patys kankindavo vargšus, dar kiti tenkindavosi stebėjimu. Dauguma šių žmonių prisipažino, kad užsiiminėdavo BDSM ir vis norėdavo ekstremalesnių dalykų.

“BDSM - išskirtinai susitarimo reikalas. Teminėje bendruomenėje “pardavimas” ir “nuoma” naudojama simboline prasme ir neatsiejamas nuo žaidimo vaidmenimis. Tai - tik žaidimas, ne prekyba žmonėmis. Paminėtos istorijos daugeliu atvejų yra “išpūstos” ir visko nereikia suversti BDSM. Žaginimai, kankinimai, žudymai - ne BDSM. Ar Lietuvoje yra sadistų žudikų? Taip, pasitaiko, kaip ir visame pasaulyje, bet nepainiokite to su BDSM”, - sakė Niemand.

Teismo scenarijus

Niemand tikino, kad Lietuvoje nėra “stacionaraus” BDSM klubo, veikia tik atskiros ir nestabilios grupės. Kai kurie teminiai, taip save vadina, BDSM gerbėjai, ant raktų nešiojasi mažus suvenyrus, pavyzdžiui, botagėlio formos pakabukus. Daugiau Niemand detalių neminėjo.

Vis dėlto “Kauno dienai” pavyko gauti vieno slapto BDSM klubo nuolatinių susirinkimų scenarijų, kuris buvo pavadintas “Teismu” (kalba beveik netaisyta).

“Žaidėjai: teisėjas (viso proceso vadovas /aukščiausia valdžia/ mantija; galvos apdangalas; stekas), egzekutorius (prižiūrėtojas ir vykdytojas /valdžios pozicija), advokatas (pralaimėjus procesą baudžiamas kartu su auka), kaltintojas (III lygmuo), žiūrovai (II lygmuo/ pradedantieji/), auka (I lygmuo /adaptas-naujokas/).

Žaidimo taisyklės. Atributai (privalomi). Iki žaidimo pabaigos visi supažindinami su šiomis taisyklėmis.

Jokios fizinės žalos, nesutinkant žaidėjui. Visi dalyviai su veidą slepiančiom kaukėm. Visi žiūrovai tik su atlasiniais juodais iš išorės ir raudonu iš vidaus gaubtais. Egzekutorius odiniais rūbais ir pilna odine kauke galvai. Teisėjas su mantija, steku ir formine kepuraite. Auka - vienmarškinis, balto audeklo naktiniais su antrankiais bei dengiančia akis kauke.

Bausmės įrankiai: diržai, grandinės, antrankiai, botagėliai, vibratoriai, kiti sekso žaisliukai.

Principai: dalyvauja tik klubo nariai. Mokestis klubui pastovus, net jei nedalyvaujama veikloje. Užmokama trims žaidimams į priekį. Nariu tampama tik sumokėjus mokestį ir sutikus būti pirmojo lygio personažo amplua /auka/. Aukos vaidmeniui renkamas asmuo gali pasisiūlyti. Naujokas, nusižengęs klubo narys, pateikusysis ginčą ir pan.

Žiūrovai /statistai/ dalyvauja žaidime teisėjo verdikto pagrindu. Teisėjas renkamas žaidimo pradžioje.

Teisėjas pakeičiamas tik žiūrovui jam pareiškus kaltinimus. Teismas vykdomas egzekutoriui užėmus teisėjo pareigas. Nepaklusus viešam teisėjo nurodymui bet kuris žaidėjas šalinamas iš žaidimo kambario. Nesutikus su teisėjo nurodymais, juos galima iškelti sekančiam procesui. Kaltinimas teisėjui paskelbiamas tik pasibaigus žaidimui, numatant sekančio žaidimo auką. Bet kokie kaltinimai nesilaikant šios procedūros yra pažeidimas.

Bausmės: aukos pririšimas prie gėdos stulpo, laisvanoriškai atliekamos bausmės, prievartinės bausmės, aukos kūno panaudojimas. Auka atlieka darbus, statuso pakeitimas, terminuota veikla ar aprangos nešiojimas, yra galimybė atsipirkti, padėti atpirkti egzekuciją už auką kitam asmeniui. Kitos reikalaujamos kaltintojo bausmės.

Personažų pareigos ir veiksmai. Auka: po egzekucijos tampa žiūrovu; viso procesu metu yra užrištom akim, po egzekucijos suteikiamas aukai tik klube naudojamas vardas. Negalint iškentėti naudojami terminai: “geltona” - mažinamas skausmas, “raudona” - žaidimas baigiasi ir auka šalinama iš žaidimo. Teisėjas: sprendžia ar priimti auką į klubą. Žiūrovas: netrukdydamas stebi procesą, sutikus dalyvauja egzekucijos vykdyme, gali pareikšti norą būti auka, kaltintoju.

Kaltintojas: laimėjus bylą gali tapti advokatu, pralaimėjus bylą tampa auka ir jam vykdoma egzekucija, kurią prašo auka ar skiria teisėjas. Advokatas: laimėjus dvi bylas iš eilės tampa egzekutoriumi. Egzekutorius: nedalyvaujant teisėjui vykdo jo pareigas. Teisėjas: renkamas klubo nariu žaidimo pradžioje iki jo nuėmimo.

Žaidimo pradžia: iniciatyvinės grupės susirinkimas, mokestį moka tik vyriška giminė, pirmas žaidimas tik vaidmenų paskirstymas ir klubo narių vardų suteikimas. Pirmojo proceso moduliavimas iki loginės pabaigos, be sekso. Sekančios žaidimo datos numatymas ir aukos paieškos. Galima dovana aukai nuo dėkingų žiūrovų. Žaidimo valdymas: tik teisėjas žino žaidimo dalyvių kontaktus, pranešama apie žaidimo vietą prieš keturias valandas, žaidimas vyksta griežtai numatytą mėnesio dieną, vietą numato teisėjas.

Tik nauja auka iki egzekucijos negali pažinoti kitų žaidimo dalyvių.”

Daugiausiai perka kauniečiai

Lietuvos sekso reikmenų parduotuvėse pastaruoju metu padaugėjo prekių, skirtų BDSM: įvairūs antrankiai kojoms ir rankoms, auskarai, grandinėlės vyrų bei moterų krūtų speneliams, odiniai antkakliai, įvairios kaukės, taip pat ir su kandikliais, botagėliai bei botagai švelniems ir šiurkštiems plakimams, lateksiniai drabužiai. Šių daikčiukų kainos nuo 80 iki 300 litų.

“Antrankiai labai populiarūs, juos perka ir jaunavedžių poros meilės žaidimams, - sakė Vilniaus “Akropolyje” įsikūrusios vienos iš intymių prekių parduotuvės “Aistros” tinklo prekybos konsultantė Erika Firsovaitė. - Tačiau pageidaujama ir ekstremalesnių dalykų: odinių ir atlasinių kaukių, botagėlių. Per savaitę nuperka maždaug vieną kaukę. Klientai - įvairūs. Šias prekes jie perka uždaram žmonių būreliui, klubams, sau. Ar yra ir neįprastų žmonių? Klientas - yra klientas. Tačiau bendraudami jaučiame, kad šias prekes perka ir, švelniai tariant, keistoki žmonės. Daugumos jų amžius nuo 40 metų.”

“Ekstremaliausių intymių prekių daugiausiai nuperka kauniečiai, - stebėjosi “Aistros” tinklo savininkė Živilė Kaušpėdienė. - Daug jų perka vilniečiai, po to - klaipėdiečiai. Tiesa, ekstremalesnes prekes žmonės dažniausiai užsisako iš mūsų katalogo internete. Bet pjaustymui, dūriams ir “aštresnių” kraują sukeliančių prekių nesiūlome.”

Skausmas asocijuojasi su šiluma

Interneto skelbimuose kartais pasirodo ir ekstremalių paslaugų ieškančių ar siūlančių žmonių skelbimų. Kai kurie valdovai siūlo ir mokamas paslaugas. Valdovai savo paslaugas siūlo maždaug už 500-1000 litų. Arba prašo nupirkti nepigiai kainuojančių ekstremalių sekso reikmenų prekių.

Psichoterapeutas-seksologas Vitalijus Žukas teigia, kad sadomazochizmas būdingas kiekvienam žmogui, skiriasi tik jo pasireiškimo kiekybė.

“Sadizmu dažniau pasižymi vyrai. Gerai, kai poroje vyras labiau turi sadizmo, o moteris - mazochizmo savybių. Žmonės turi dvi varas: seksualiąją ir agresyviąją. Vieni jų nori pajusti pažeminimą, priklausomybę, kiti - dominavimą, - teigė V.Žukas. - Daugiau išnagrinėtas mazochizmas. Garsios psichoanalitikės Karen Hornei teigimu, mazochistai menamo skausmo siekia todėl, kad po to pajustų palaimą. Kasdieniame gyvenime išlipę iš psichologinių duobių mes taip pat jaučiame palaimą.

Kitų specialistų manymu, mazochistams kaltės jausmas susietas su gėda, todėl jie nori būti baudžiami už savo seksualumą. Mazochistams būdingas odos erotiškumas. Jie mėgsta plakimus, spaudimus, gnybimus: pasąmonėje - tai ne skausmo, bet šilumos pojūtis. Po nestiprios manipuliacijos oda išsiplečia kraujagyslės, o šilumos pojūtis tiems žmonėms asocijuojasi su “netuščiu” gyvenimu, šaltis - su vienatve. Jiems labai svarbu užmegzti ryšį su kitu žmogumi.

Sadistai? Agresyvioji žmogaus vara padeda kažką pasiekti. Dėl kažkokių impulsų, tėvų barimo, gniaužimo, užsidarymo, kažko nepasiekus, nerealizavus gyvenime, jausdamiesi neįvertinti sadistai kaupia savyje tą energiją, kuri kartais jiems prasiveržia.”

Riba? Pasak V.Žuko, tai atsakytų tik asmeninė psichoanalizė, kaip žmogus jaučiasi: “Noras pajusti stiprų fizinį skausmą - retenybė. Plakimai iki kraujų, kūno smaigstymas, kankinimas elektra - tie žmonės jau rimti ligoniai ir minėtasis “sado” “mazo” kiekis juose pernelyg didelis.”

Kai kam reikia gydytojų pagalbos

“Yra žmonių, kurie ieško aštresnių pojūčių, adrenalino. Vieni šoka su parašiutu, antri - prisirišę su guma, tretiems malonumą atneša didelis greitis. Ekstremalus seksas - kažkas panašaus. Jis išskiria adrenaliną, endrogeną. Kai kurie žmonės nori paįvairinti seksualinį gyvenimą. Tačiau tai negali būti vienas kito kankinimas ar taškymasis kraujais, negalima žaloti, nes tuomet jau reikia kreiptis pas specialistus”, - “Kauno dienai” sakė Vilniaus universiteto Santariškių klinikų urologijos ir nefrologijos centrų profesorius konsultantas Balys Dainys.

Ar tai normalu, kur riba? Psichologo Algimanto Smailio nuomone, svarbiausia neperžengti žmogaus teisių, nežaloti vienas kito, nesudaryti grėsmės gyvybei:

“Kodėl kai kuriems žmonėms to reikia? Daugelis tų dalykų ateina iš ankstyvos paauglystės: siaučiant pirmiesiems hormonams užsifiksuoja stipresni seksualiniai impulsai. Retkarčiais vieniems žmonėms kažkoks erotinis impulsas susijęs su žeminimu, kitiems su vadovavimu, tačiau jei santykiai tarp tėvų ir vaikų vystosi normaliai, tokių tendencijų neturėtų būti. Kuo paaiškinti, kad tokiuose žaidimuose neretai nori būti žeminami vadovaujantys žmonės?

Dažniausiai paauglystėje pirmoji jų patirtis būna priešinga: jie buvo išjuokti, pažeminti, todėl tai jiems giliai užsifiksavo ir jie kartais nori vėl pajusti tą pažeminimą. Tačiau paauglystėje patirtas pažeminimas kai kuriems jų davė didelį stimulą įrodyti, kad jis stiprus, siekti valdžios, pakilti karjeros laiptais ir įrodyti, kad jis gali būti galingas, vadovauti kitiems.”

Kaip lietuviško BDSM tinklalapio vienas savininkų vertina žmones, kurie pageidauja, kai jų kūnas plakamas iki kraujų, smaigstomos adatos, iki mėlynių spaudomos intymios vietos, kankinama elektra, vedžiojami už pasaitėlio viešoje vietoje, jie spardomi, ant jų dergiama? Tokių vaizdų yra užsienio BDSM internetiniuose puslapiuose. Ar tiems žmonėms nereikalinga psichologo ar psichiatro pagalba?

“Daugelis išvardytų priemonių nesuderinami su SSC, - teigė Niemand. - Psichiatrijos praktikoje yra laikoma, kad žmogui yra reikalinga psichiatro pagalba, jei to žmogaus elgesys kelia pavojų savo ar kito žmogaus sveikatai ar gyvybei. Paminėtais atvejais gydytojo pagalbos jau reikėtų.”