2013.05.03, penktadienis

FESTIVALIAI

Jaunimo festivalis „Išeik į aikštę 2013“ (Katedros aikštė, 10:00)

Gegužės 3-5 dienomis Vilniuje vyks jaunimo festivalis „Išeik į aikštę 2013“. Festivalio pagrindinis tikslas – šventinis, pramoginis, prasmingas ir turiningas renginys jaunimui.

Norime, kad jaunimo festivalis būtų erdvė jaunimui susitikti, bendrauti tarpusavyje, prasmingai leisti laisvalaikį. Renginio metu būtų galimybė jauniems žmonėms viešai bei drąsiai prabilti apie gyvenimo prasmės paieškas: tikintiesiems iš naujo įvertinti savo pažiūras, jas papildyti naujomis įžvalgomis, netikintiems arba abejojantiems, suteikti galimybę diskusijai, savo klausimus kelti viešai, reikšti savo nuomonę.

Programoje numatoma: pokalbiai bei diskusijos apie gyvenimo prasmę, gyvos muzikos koncertai, susitikimai su įdomiais žmonėmis, tarptautinės pamaldos, nuotykių parkas, proto mūšis, katedros aikštės kavos klubas, specialiai renginiui įrengtame paviljone, ir t.t.

SPEKTAKLIAI

„Skapeno klastos” (Užupio teatras, 19:30)

„Ko jį velnias nešė į tą galerą?“ Ir vėl ši garsioji frazė skambės teatro scenoje. Šįkart - naujame Užupio teatro pastatyme jaunimui „Skapeno klastos" (rež. R. Urbonavičiūtė). Pagrindinis pjesės veiksmas sukasi apie Skapeną. Jo niekas neapgaus ir nepergudraus, bet jis sugeba apsukti apie pirštą visus. Pinigai, nauda ir šlovė jaudina pjesės herojus. Tai komedija su lengvu absurdo prieskoniu, kur vienas kitas iš sėdinčių salėje atpažins ir save.

„Eglutė pas Ivanovus” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Scenoje atgimsta retai statomas žymaus rusų absurdisto Aleksandro Vvedenskio (1904-1941) šedevras „Eglutė pas Ivanovus“. Pjesėje vyrauja Šv. Kalėdų laukimas, prisotintas absurdo ir alogizmų, į kuriuos susiveda siaubas, naivumas, žiupsnis sakralumo, blaškosi karikatūros patina paženklinti personažai. Tai - paradoksali poezijos, metafizikos bei lingvistinių niuansų sankirta, kurioje nesąmonė tampa reikšmingesnė už sąmonę, fragmentaciją - už vientisumą.

„Balta drobulė” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 18:00)

„Balta drobulė“ – tai išdrįsusio mąstyti žmogaus drama. Atkaklus, beveik fanatiškas tobulumo siekis kūryboje dažniausiai ribojasi su beprotybės slenksčiu, ką liudija ir šiame kūrinyje pasirodantys didieji rašytojai - Nitzsche, Edgar Poe, Ezra Pound, Kafka, Emily Dickinson...

„Švęsti kosmose ir tvarte” (Keistuolių teatras, 19:00)

Keistuolių teatras kviečia švęsti kosmose ir tvarte - nuoširdžiai, tragiškai, graudžiai ir linksmai - naujausiame savo spektaklyje pagal Gendručio Morkūno esė rinkinį „Švęsti kosmose ir tvarte“. Kaip sako spektaklio režisierius ir aktorius Vytautas Rašimas, naujausiame Keistuolių teatro kūrinyje „bus garsiai ištartos nepaprastos paprasto žmogaus mintys apie žmogų Lietuvoje ir Lietuvą pasaulyje, bus ironiškai atskleista paprasto žmogaus vieta visuomenėje ir visuomenės vieta Žemėje“.

„Dar viena meilės staigmena” (Menų spaustuvė, 19:00)

„Dar viena meilės staigmena“ – tai pjesė, kurioje Marivaux grakščiai vaizduoja, kaip užsimezga, gimsta ir subręsta meilės jausmas. Su švelniu humoru jis parodo, kad meilė – tai visados didžiulė ir giliai žmogų sukrečianti staigmena. Marivaux tikėjo, kad pamilęs žmogus savotiškai „pabunda“ ir pradeda gyventi tarsi iš naujo – visi jo pojūčiai sustiprėja, jo siela subręsta, ir jam atsiveria metafizinis žmogiškosios egzistencijos lygmuo.

KONCERTAI

„AGATA Gyvai” (Mokytojų namai, 18:00)

Jauniems Lietuvos atlikėjams sceną suteikiantis renginių ciklas „AGATA Gyvai“ šį penktadienį, gegužės 3 d. grįžta į Vilniaus Mokytojų namus. Tą vakarą savo kūryba dalinsis modernią soul muziką kuriančios merginos „Volumetears”.

„Volumetears” yra dviejų jaunų profesionalių muzikančių Jekaterinos ir Annos 2010 m. pradėtas duetas. Merginos susipažino Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur abi yra baigusios studijas džiazo katedroje. Jekaterina – vokalo, Anna – gitaros.

„Agalloch” koncertas” (New York, 18:00)

Sunkiosios muzikos klausytojų ausis nudžiugins nedažnai koncertuojantys, tačiau efektingais pasirodymais ir itin atmosferiška muzika pagarsėję amerikiečiai „Agalloch“. Aštuonioliktus metus gyvuojanti grupė savo naujai rengiamo turo metu Lietuvos neaplenks ir į pavasariškai nusiteikusias sielas įneš žiemos nuotaikų. Tamsa ir romantika, geliantis speigas ir degančių tvirtovių karštis, mirtis ir atgimimas; paslaptingas šnabždesys, primenantis nežemiškų eilių deklamavimą, pereinantis į melodingą švarų vokalą ir netikėtai virstantis black metalo kriokimu – visa tai būdinga „Agalloch“ muzikai.

„Jauni talentai iš Japonijos ir Lietuvos” (Piano.lt, 19:00)

Pasirodys: Mami Nišio (fortepijonas, Japonija), Makio Horie (violončele, Japonija), Robertas Grod (violončelė, Lietuva). Daug koncertuojantys ir kviečiami groti garsiose koncertų salėse muzikai iš Lietuvos ir Japonijos kamerinėje salėje atliks R.Schumann: adagio und allegro op70, 5 stucke im Volkston op102, Fantasiestucke op 73. J.Brahms: sonata E minor op 38 no1, sonata F major op 99 no2.

„My Dream“ (Siemens arena, 19:00)

Kiekvienas Kinijos neįgaliųjų meno trupės pasirodymas – tai unikalus kūno plastikos, judesio, garso ir vidinio grožio derinys, populiarių Rytų Azijos ir šiuolaikinės scenos menų sintezė. Per dvidešimt vienerius metus sukūrusi dešimtis didžiulio publikos susižavėjimo sulaukusių programų daugiau nei 70 šalių pasirodžiusi trupė iš Pekino pirmą kartą atvyksta į Lietuvą.

VAKARĖLIAI

Kultūros baras „Kablys” eina į kiemą! (Kablys, 19:00)

Vasaros sezono ir laiptų su visais patogumais atidarymas. Atidarymo vakarą gros: ZOÉ ZOE, INTAKZ, PRANZA, SLEEPER, SAMUEL TANG, HATHOR, JOHNNY COSMOS, ONIS, SWGA, VJ EGLĖ SUCKMAFINGER.

„JAGER VIBRATIONS: CASSIUS - Zdar Dj Set” (Menų fabrikas Loftas, 22:00)

Taip, jūs teisingai supratot, jūs teisingam FB event’e! Pas mus bus CASSIUS!!! Šiandien CASSIUS ne veltui tituluojami vienais populiariausių elektro muzikos veikėjų pasaulyje, o „Mixmag” buvo pernai nominuoti „Greatest act of all time” kategorijoje. Bet jų istorija prasidėjo daug seniau. Tai tie patys vaikinai, kurie prieš daugiau nei dešimtmetį su mega singlu „Cassius 99“ (1999 m.) padėjo pasauliui apibrėžti, kas yra ir kaip skamba prancūzų elektroninė muzika. Ir dar – taip, čia tie patys, kurių „Oh I love you sooo…“! dar vis niūniuoji duše, o klipas su telefoninėmis lūpomis Youtube prasuko keliolika milijonų peržiūrų!

Dar kartą pažiūrim čia:

„Panerio dešra: WAN BUSHI” (Warsteiner GLUCK, 22:00)

Mums nepatinka valgyti popierių su skonio ir kvapo stiprikliais. Keletas gerų vakarėlių įrodė, kad Lietuviai mėgsta dešrą, todėl AMMO ir JUNGLIST.LT kartu su „GLUCK” steigia mėsinę, kuri kartą per mėnesį jums pagamins „Panerio Dešros”. Dešra prie neries pakvips jau kitą penktadienį, o jos sudėtis: Belgiškas Raggacore ir Breakcore faršas su Mashup prieskoniais, Lietuviška AMMO skerdiena ir pikti pipirai surinkti džiunglėse. Jei pasiilgot kokybiškos ir kietos dešros ateikit į „GLUCK” mėsinę, peno gausit tiek, kad visi išsižioję lauksite kito karto.

„PEOPLE to PEOPLE (Soul Box, 22:30)

2012 metų pabaigoje Lietuvos valstybė priėmė sprendimą iš Maltos į Lietuvą perkelti ir mūsų šalyje prieglobstį suteikti keturiems priegobsčio prašytojams iš Eritrėjos, kurie buvo priversti palikti savo šalį dėl neramumų ir pavojaus savo gyvybei. Viena iš perkeltų ir prieglobstį gavusių — jauna moteris, į Lietuvą atvyko besilaukianti ir visai neseniai pagimdė kūdikį. Tuo metu, kai ši pabėgėlė buvo perkeliama iš Maltos į Lietuvą, jos vyras buvo dingęs ir niekas žinių apie jį neturėjo. Tik visai neseniai paaiškėjo, kad vyras šiuo metu taip pat yra Maltoje ir kreipęsis dėl prieglobsčio siekia susijungti su savo šeima čia, Lietuvoje. Prieglobsčio prašytojas galėtų atvykti į Lietuvą, tačiau neturi lėšų.

„PEOPLE to PEOPLE” — sako „Soul Box" ir yra pasiryžę padėti šeimai ir vėl susitikti. Išgirdę šią istoriją, iki šiol žmones tik linksminę diskžokėjai, šįsyk yra pasiruošę pagelbėti ir atlikti socialinę pareigą. Šie žmonės sutiko paaukoti savo honorarus dėl kilnios idėjos ir kviečia visus jus prisijungti ir atvykti į vakarėlį, skirtą sujungti šią gyvenimo nuskriaustą šeimą.

„Gamora Live” (Klubas „G“, 22:00)

Gegužės 3 d. į legendinį „G” bunkerį atvažiuoja gerai žinomas jaunas ir perspektyvus rusijos reperis Serioza Mestnyj (Gamora), atlikėjas paruosęs valandos programą su visom geriausiom dainom... Atlikėjas nekantrauja atvykti į Lietuvą, tad ruošiasi labai stipiriai susitikimui su jumis. Gamora apšildys Lietuvoje visiem gerai žinomas atlikėjas „Alekna“, tad jūsų laukia geros muzikos vakaras.

„One Way Ticket” (Opium, 23:00)

Dėmesio – paskutinis reisas į vieną pusę! „One Way Ticket“ komanda ištikimai vėžino ir skraidino tech ir deep house garsais visą sezoną ir jau ruošiasi atostogoms, po kurių grįš su naujomis šokių aikštelės kelionių kryptimis. Raketą į vasaros kosmosą St. Stereo ir Recoco iššaus sykiu su Alex Flatner – Vokietijoje kuriančiu ir po visą pasaulį lakstančiu prodiuseriu bei didžėjumi.

2013.05.04, šeštadienis

SPEKTAKLIAI

„Čipolinas" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 12:00)

Drąsuolis Čipolinas, padedamas savo draugų - linksmosios Ridikutės, išmintingojo Vyšniuko, gražiosios Magnolijos nugali piktąjį Princą Citroną ir Sinjorą Pomidorą. Visi drauge jie statys namelį vienišam dėdulei Moliūgui, šoks ir džiaugsis kartu su jumis.

„Niekada tavęs nepaliksiu” (Užupio teatras, 18:00)

Tito Varno režisuotas spektaklis pagal Kristinos Gudonytės pjesę „Aš niekada tavęs nepaliksiu“. Įtraukianti jaunuolių meilės istorija, kuriai neegzistuoja aplink juos vyraujanti, erdvė,svarbu, kad šalia būtų aukščiausia pasaulyje vertybė – mylimas žmogus. Išvysite įdomius personažus – tokius kaip rokenrolo karaliaus Elvio Preslio šmekla. Spektaklyje bus nemažai mistikos, ryšio su tuo, ko nematome, tik jaučiame, bet ne visada drįstame pripažinti. Tai puiki proga žiūrovui susimąstyti, koki vertingi yra aplink mus esantys žmonės.

„Post Scriptum" (Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus, 20:00)

Spektaklis Miguelio Delibeso romano „Penkios valandos su Mariju" motyvais. Andalūzijos flamenko ritmai! Duendės paslaptys ir meilės išpažintis! Visa tai išskirtinėje praėjusio laiko prisodrintoje erdvėje, namuose, kurie laukia jūsų... Idėjos autorė, režisierė ir Karmenos vaidmens atlikėja – Eglė Tulevičiūtė, muzikinio sprendimo autorė ir flamenko solistė – Brigita Bublytė-Gita, pianistas – Feliksas Zakrevskis. Spektaklyje dalyvauja flamenko klubo „Tientos“ šokėjos.

„Geras šuo Ferdis" (Užupio teatras, 12:00, 14:00)

Tai nuotaikinga istorija mažiesiems apie šunelį, taksą Ferdį, kuris labiau už viską pasaulyje troško tiesiog būti geru kiemsargiu ir apsaugoti savo kiemo gyventojus: perekšlę vištą ir viščiukus, nepaklusnųjį paršelį ir pasipūtėlį gaidį. Tik štai pasirodė gudragalvė Lapė, trokštanti pagrobti paršelį ir pakenkti visiems kiemo gyventojams.

„Nulėpausio gimtadienis” (Vilniaus kamerinis teatras, 12:00)

Visi mes turime metuose savo ypatingą dieną – gimtadienį! Tai – pati geriausia proga švęsti, siausti ir džiaugtis, nes šią dieną švenčiame savo gyvenimą. Tačiau ne visi vaikai moka švęsti gimtadienį... Vaikams nežinantiems kaip švęsti gimtadieni į pagalbą ateina muzikinis spektaklis „Nulėpausio gimtadienis“. Spektaklyje mažieji pamatys legendinę Mikės Pūkuotuko draugo Nulėpausio gimtadienio istoriją ir išmoks džiaugtis ne tik ateinančiais naujais metukais, bet ir tuo kad gali pažinti nepaprastai įdomų pasaulį, susirasti draugų juos mylėti ir žaisti kartu.

„Kiškių sukilimas” (Vilniaus „Lėlės“ teatras, 12:00)

Monospektaklis „Kiškių sukilimas” - tai sėkmingas režisieriaus ir dailininko Rimo Driežio pabandymas įpūsti tradicinio anglų balaganinio lėlių teatro vaidinimo Pančas ir Džudė dvasios puikiai Kazio Binkio (1893-1942) poemai. O kad intriga patrauktų ir suaugusiųjų dėmesį - perkelti spektaklio veiksmą į prieškario Kauną: kiškiai įsiveržia į Kauno teatrą ir iš operos žvaigždės Kipro Petrausko reikalauja, kad šis liautųsi medžiojęs kiškius. Rezultatas - patriotinė Rimo Driežo dėlionė iš Kazio Binkio poemų ir eilėraščių, virtuoziškai vaidinama vienos aktorės, Lijanos Muštašvili, su galybe pirštininių lėlių.

„Hamletas mirė. Gravitacijos nėra” (Lietuvos nacionalinio dramos teatro mažoji salė, 16:00)

Manis ir Dani, brolis ir sesuo, parvažiuoja namo į senelės gimtadienį. Atsitiktinai laidotuvėse jie sutinka senus draugus, Bynę ir Olį, kurie dabar vedę. Olis kadaise domėjosi Dani, tai buvo seniai, kai jie visi dar buvo draugai. Šeimos ir draugų santykiai keičiasi, transformuojasi ir niekada nėra tokie, kaip matome – neišvengiamai kažkas turi įvykti. Šioje pjesėje autorius supina kalbą ir ritmą į komišką ir bauginančią istoriją, kuris galiausiai ragina klausti: pasiduoti ar veikti?

„Gronholmo metodas” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Prestižinė tarptautinė kompanija. Brangiai apmokamos pardavimų skyriaus vadovo pareigos. Keturi kandidatai: šaltakraujis aštrialiežuvis cinikas, šnekus entuziastas, „plieninė magnolija“ ir savimi pasitikintis kietuolis. Ryžtas laimėti bet kokiomis priemonėmis. Ekstremalus darbo pokalbis. Įmantrūs psichologiniai žaidimai. Provokacijos. Gluminančios staigmenos. Nuožmi konkurencija. Kuris iš jų laimės šią „šachmatų partiją“? Kuris iš jų meluoja?..

„Helgelando karžygiai” (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, 18:30)

Gerai žinomas aktorius Ramūnas Cicėnas, režisieriaus duoną jau išmėginęs su miuziklo artistų kursu, pasirinko žymaus norvegų dramaturgo pjesę „Helgelando karžygiai“. Taip R. Cicėnas ne tik patvirtina pastaruoju metu iš naujo kilusį susidomėjimą šio autoriaus darbų aktualumu, bet tuo pačiu įrodo, jog pats H. Ibsenas buvo teisus, pasirinkęs veiksmo vieta istorinę Norvegijos šiaurę – Helgelandą ir Eriko Kruvinojo laikus.

Kaip savo pjesės antrojo leidimo įžangoje rašė dramaturgas, būtent Islandų šeimos sagose jis atrado tą aplinką, kurioje galėjo skleistis tuo metu jį užvaldžiusios nuotaikos, idėjos ir mintys. Šeimų kronikose, jų santykių įvairovėje, epizoduose tarp vyro ir moters, moters ir moters, - tarp žmonių, atrandame individualias asmenybes, turtingose ir gyvose aplinkybėse

„Todes“ (Teatro arena, 19:00)

Rusija, JAV, Prancūzija, Italija, Didžioji Britanija, Monte-Karlo, Pietų Korėja, Izraelis – pagrindiniai šiuolaikinės meno kultūros centrai. Kas tarp jų bendro? Pasaulio žemėlapyje, Ala Duchova į kiekvieną šią šalį gali įsmeigti po vėliavėlę ir su pasididžiavimu ištarti – „užkariauta“.

Kas daro „Todes“ išskirtiniu nuo kitų Rusijos šokių kolektyvų - unikalus ir nepakartojamas stilius. Profesionalus požiūris į darbą, choreografijos mokomasi kartu su aktoryste, kiekvienas numeris preciziškai apgalvotas nuo pradžių iki galo, sudėtingi kostiumai, naujų technologijų panaudojimas programose – štai iš ko susideda šis kolektyvas!

„Lord of the Dance” (Pramogų arena, 19:00)

„Lord Of The Dance“ visuomenei pirmą kartą pasirodė 1996 m. ir iškart sumušė visus įmanomus rekordus – jis yra oficialiai pripažintas kaip daugiausiai pajamų uždirbęs projektas šou verslo istorijoje. Fenomenalios sėkmės priežastis yra paprasta – nepakartojamas šokių šou „Lord Of The Dance“ nepalieka abejingų ir pasiekia visų amžiaus grupių, abiejų lyčių ir skirtingų kultūrų žiūrovų širdis. Universalumas – tai pagrindinė priežastis, pavertusi „Lord Of The Dance“ naujausiu šių dienų pasaulio stebuklu, mitu ir gyva legenda.

„Dar viena meilės staigmena” (Menų spaustuvė, 19:00)

Naujoji „cezario grupės“ premjera – tai netikėtas veiklos dešimtmetį šiemet švenčiančio teatro kūrybinis posūkis. Daugiausiai imdavęsis šiuolaikinės dramaturgijos, šįkart Cezaris Graužinis imasi genialaus ir pasaulyje plačiai statomo, tačiau Lietuvoje menkai žinomo, XVIII a. pradžios prancūzų drmaturgo, Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux, pjesės. Spektaklį kurdamas kartu su talentinga teatro dailininke Vilma Dabkiene, režisierius atsisako minimalių kostiumų ir dekoracijų, ir, nesprausdamas savęs į istorinio laikmečio rėmus, leidžia sau bei žiūrovams pasimėgauti XVIII a. prašmatniai lėtu prancūzų aristokratų gyvenimo tempu, ilgais rafinuotais pokalbiais.

KONCERTAI

Chorinės muzikos pavasario koncertai (Taikomosios dailės muziejus, 13:00)

Dalyvauja Lietuvos dailės muziejaus vyrų choras „Varpas“. Meno vadovas prof. Jurijus Kalcas.

„Liepaičių” giesmės ir dainos (Bažnytinio paveldo muziejus, 16:00)

Bažnytinio paveldo muziejuje vyks Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ merginų choro koncertas „Liepaičių giesmės ir dainos“. Vadovė Jolita Vaitkevičienė, mokytojos Edita Jaraminienė, Nina Timofejeva, koncertmeisterė Eglė Strimaitienė.

Koncerte skambės XVI a. ir nūdienos sakralinė bei liaudies muzika: G. P. da Palestrinos, T. L. da Vittorios, B. A. Pattono, J. Baltramiejūnaitės, G. Kalino, V. Mažintaitės, J. Pranulytės, M. Urbaičio, D. Zakaro kūriniai chorui.

Andriaus Kulikausko koncertas (Keistuolių teatras, 18:00)

Motinos dienos išvakarėse, gegužės ketvirtą dieną, 18 val. Keistuolių teatre unikalų ir vienintelį koncertą surengs maestro Andrius Kulikauskas ir kompanija. Kelis mėnesius keliavęs po Lietuvą su naujojo albumo pristatymo koncertais, žymusis bardas surengs dar gruodį išleisto cd/dvd albumo „Visas aš (beveik)“ pristatymo koncertą.

„Ave Maria” koncertas (Šv. Jonų bažnyčia, 18:00)

Motinos dienos išvakarėse, gegužės 4 d. 18 val. koncertų ciklas „Muzikos valanda Vilniaus Universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“ klausytojus kviečia į koncertą „Ave Maria“, kuriame dalyvaus dainininkė Julija Karaliūnaitė (sopranas) ir vargonininkas iš Italijos Gianluigi Spaziani. Koncerto programoje skambės gražiausios „Ave Maria“ giesmės ir vargoniniai kūriniai, ypatingai tinkantys Motinos dienai.

Koncertas Maestro Petro Bingelio jubiliejui (Lietuvos nacionalinė filharmonija, 19:00)

Atlikėjai: Lietuvos kamerinis orkestras, Kauno valstybinis choras. Solistai: Asta Krikščiūnaitė, Rita Novikaitė, Mindaugas Zimkus, Liudas Mikalauskas. Dirigentas Petras Bingelis.

VAKARĖLIAI

„Artistų artistas” (Artistai, 19:00)

Trečiajame „Artistų artisto” pusfinalyje susirungs „BERSERKER”, Innuendo ir „Tautos balsas”.

„Rondo” koncertas” (Brodvėjus, 21:00)

Gegužės 4d., šeštadienį, Brodvėjuje, svečiuosis visiems gerai pažįstama grupė „Rondo“, kurios dainas „Eglė mano sesė“, „Laukų gėlė“, „Pelenė“, „Palauk sustok“, „Sudie Eliza“, „Rytas perone“ ir daugelį kitų, šiandien kartu su grupe dainuoja daugiatūkstantinės žiūrovų minios įvairiose Lietuvos miestuose.

„Neteisėtai padaryti” (Alaus namai, 21:00)

Dainuojančių mimų „Neteisėtai padaryti“ branduolį sudaro mažas-storas bei aukštas-plonas – aktoriai Rokas Petrauskas ir Šarūnas Gedvilas. Abu dainuoja, abu šoka, abu fantastiškai nuostabūs. Grupės dainos gimsta iš pykčio ir begalinės harmonijos. Noras išsakyti, išdainuoti, o kartais ir išrėkti tai, kas mus visus jungia, skatina kurti. Šmaikštūs, atviri, švelniai kandūs, tačiau visada atiduodantys save publikai. Tokie yra „Neteisėtai padaryti“.

Markas Palubenka (Tamsta, 21:30)

Markas Palubenka – per itin trumpą laiką lietuviškos muzikos padangėje įsitvirtinęs atlikėjas. Kūrėjas iš Vilniaus klausytojų simpatijas pelnė nuoširdumu bei šviežiu skambesiu. Marko paslaptis – sugebėjimas subtiliai suderinti akustinį ir elektroninį skambesius bei išskirtinį vokalą. Visa tai muzikantui užtikrino keturias M.A.M.A. ir T.Ė.T.Ė. apdovanojimų statulėles – už geriausią debiutą, albumą ir alternatyvą.

„Skrydis: Vilnius - Bronx - Chicago – Vilnius” (Kablys, 19:00)

Šių metų gegužės 4 d. naktį kultūros baras Kablys pavirs į senąjį Bronksą ir Čikagą. Bus įrengtos 2 scenos: Čikaga (Bar stage) ir Bronksas (Lion skatepark). Rampos, vinyl‘ų scratch'ai, MC rimai, graffiti ant sienų, be paliovos rūkomų cigarečių dūmai, švelniai jaučiamas miesto smogas, dirbtinės šviesos - visa tai, primins tų laikų Bronksą. Kad laikas neprailgtų, “Kablio” oro uoste bus įrengta speciali chill zona su daug sėdimos vietos, 2 stalo futbolo stalais ir “Beer Pong” turnyru.

„Drum&bass Attack: Heist” (Menų fabrikas „Loftas“, 22:00)

„Mixmasters“ kartu su promoutere Julija Fedotova priešakyje tęsia „Drum&Bass Attack“ vakarėlių seriją Lofte ir pavasario įkaršty, kai sprogsta ne tik gamta, bet ir jausmai, atsiveža labai energingą, talentingą ir pasižymėjusį prodiuserį iš Anglijos – Heist!

Heist jau yra užsitikrinęs sau vietą drum&bass šlovės muziejuje, jei tik toks būtų. Heist vardas yra nuskambėjęs daugelyje šios scenos gerbėjam pažįstamų leidinių, festivalių, radijo laidų (BBC Radio 1, Ministry Of Sound, Kiss FM ir t.t.) bei chartų.Visa naktis su pozityviausiais šio sezono naktų spalvintojais. Nuo-iki. Tai, ką „The Sneekers“ moka geriausiai. 6 valandos - garantuotas minimumas.

2013-05-05, sekmadienis

FESTIVALIAI

XIV Tarptautinis universitetų teatrų forumas (nuo 2013-05-05 iki 2013-05-11, įvairios vietos)
Jau keturioliktus metus daugumai Vilniaus studentų ir teatro gerbėjų antroji gegužės savaitė – tai Tarptautinio universitetų teatrų forumo savaitė. Šis tradicija tapęs renginys kasmet suburia jo dalyvius į vieną didelę šeimą! Nesvarbu iš kokios šalies atvykai, kokia kalba kalbi, kelintame kurse studijuoji! Visus jungia teatras.

Forumo metu pristatysime naujausius Lietuvos universitetų teatrų, kolegų iš Šveicarijos, JAV, Rusijos, Rumunijos, Ispanijos, Ukrainos spektaklius, taip pat kursime teatralizuotas akcijas. Šių metų tema – „Sustabdytos akimirkos“. Forumo metu atversime muziejų duris.

SPEKTAKLIAI

„Džudi ir Pančas” (Viešbutis „Domus Maria“,12:00)

Šmaikštus lėlių spektaklis pagal klasikinę anglišką istoriją ir vaidybos tradicijas. Pirštininės lėlės Džudė ir Pančas dalyvaus įvairiose smagiose situacijose. Juoksis visi – maži ir dideli.

„Grybų karas ir taika” (Keistuolių teatras, 12:00)

Aido Giniočio muzikinis spektaklis vaikams pagal Justiną Marcinkevičių. Ar tikrai gręsia karas ir pasaulio pabaiga? Kodėl grybai nesusitaiko su pasaulio tvarka? Kas išties nutiko Grybų respublikoje po pirmųjų „demokratinių“ rinkimų? Kodėl prezidentas Baravykas tapo diktatoriumi? Į šiuos ir kitus klausimus ieškos atsakymo vaikai ir Keistuolių teatro aktoriai, drauge pajuokaudami ir padainuodami. O jei beieškant, pasiklysime spektaklio vingiuose, į pagalbą žadėjo ateiti visų laukiamas Kalėdų Senelis.

„Vilko ir Lapės draugystė” (Raganiukės teatras, 12:00)

Raganiukės teatre – gyvoji operėlė vaikams. Apie gudrią lapę ir vargšą, nuolat apgaudinėjamą vilką, apie liaudį, pasislėpusią už kaukių, XX a. pradžios buitį atspindinčios dekoracijos. Liaudies muzikos motyvais ir džiazo elementais praturtinta muzika, žvėrių santykiai, atskleidžiantys žmonių tarpusavio ryšius, įspūdingi ir modernūs personažai. Gyvoji operėlė tampa praeities ir dabarties sankirtos vieta.

„Mama katinas” (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, 12:00)

Spektaklio „Mama katinas“ herojus – storas ir tingus katinas Zorbas, valingai ar ne, bet pasirenkantis antrąjį variantą ir tik pradėjęs dalintis gyvenimu su kitu atrandantis savyje nuostabių charakterio savybių, kurių net nenujautė turįs... Patikėkite manimi, vaiko fantazijos atverti nereikia – ji atverta žymiai gerokai plačiau nei mūsiškė. Todėl spektaklio vaikams scenovaizdis turi atlikti tą pačią funkciją, kaip ir spektaklyje suaugusiems – padėti papasakoti istoriją. Jei reikia, tai gali būti ir trys kubai, jei reikia – galima pastatyti ir tikriausius aukso rūmus. Šiuo atveju dailininkas Marijus Jacovskis lipdo paprastą plytų sieną, kuria „eilinį“ didmiesčio kiemą, kuriame gyvena keli paprasčiausi katinai, užsiimantys visai nepaprastu dalyku – mokantys žuvėdriuką skraidyti...

„Ša, kalba mamos!” (Teatro arena, 19:00)

Mamos – mamoms ir apie mamas.

Jei esi jauna mama ir atėjusi susitikti su drauge pastebi, kad tavo švarkelio atlapas suteptas kūdikio atpilta košele – verkti ar juoktis? O jei nieko iš aplinkinių nesudomina tavo pasakojimas apie trečiąjį tavo mažyliui išdygusį dantį? Ir tavo vyras, grįžęs namo, po pusvalandžio pareiškia, kad negali ištverti „viso to bardako“ – verkti ar juoktis?

„Juoktis!“ – sako naujos teatro komedijos „Ša, kalba mamos!“ kūrėjos. „Juoktis ir džiaugtis kiekviena stebuklinga motinystės akimirka!“ Įvairiausių „motiniškų“ emocijų kupiną pjesę į sceną prieš gerą dešimtmetį perkėlė šešios kanadietės aktorės. Be abejo, mamos. Lietuvišką spektaklį taip pat sukūrė šešios aktorės. Be abejo, mamos: Gabija Ryškuvienė, Redita Dominaitytė, Lina Budzeikaitė, Aldona Vilutytė, Saulė Degutytė ir Kristina Mauruševičiūtė.

„Post Scriptum" (Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus, 20:00)

Spektaklis Miguelio Delibeso romano „Penkios valandos su Mariju" motyvais. Andalūzijos flamenko ritmai! Duendės paslaptys ir meilės išpažintis! Visa tai išskirtinėje praėjusio laiko prisodrintoje erdvėje, namuose, kurie laukia jūsų... Idėjos autorė, režisierė ir Karmenos vaidmens atlikėja – Eglė Tulevičiūtė, muzikinio sprendimo autorė ir flamenko solistė – Brigita Bublytė-Gita, pianistas – Feliksas Zakrevskis. Spektaklyje dalyvauja flamenko klubo „Tientos“ šokėjos.

KONCERTAI

„Mamytė – ryto spindulėlis” (Lietuvos nacionalinė filharmonija, 12:00)

Atlikėjai: Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos I–IV klasių chorai. Vadovės: Renata Kuncienė, Eglė Čigriejūtė-Strolienė, Edita Narmontienė, Daiva Leipuvienė. Taip pat „Mažylių choras“. Vadovės: Edita Jauniškienė, Gitana Trimirkaitė. Koncertmeisterės: Loreta Kuliešiuvienė, Svaja Skučienė. Dalyvauja: Dalė Juozapavičiūtė (fleita), Vaidotė Benaitienė (gitara). Meno vadovas Vytautas Miškinis. Koncertą veda aktorius Giedrius Arbačiauskas

„Gražiausios dainos mylimoms mamoms” (Mokytojų namai, 14:00)

Alekso Lemano koncertas, skirtas Motinos dienai. Šį koncertą dainininkas dovanoja esančioms ir būsimoms mamoms. Skambės daugeliui jau pažįstamos ir naujos dainos.

A.Lemanas žinomas Lietuvos populiariosios muzikos atlikėjas, daugelio konkursų nugalėtojas. Konkurso „Vilniaus bokštai“ ir Antano Šabaniausko premijų laureatas. Jo dainos dažnai skamba sveikinimų koncertuose. A.Lemanas iki šiol aktyviai koncertuojantis ir publikos mylimas dainininkas. Jį visada mielai priima bet kuriame Lietuvos mieste ar miestelyje, nes atlikėjas šiltai bendrauja su klausytojais.

Muzika Trakų pilyje. Valstybinis Vilniaus kvartetas (Trakų salos pilis, 16:00)

Atlikėjai: Valstybinis Vilniaus kvartetas, Saulius Astrauskas (mušamieji), Arnoldas Gurinavičius (kontrabosas).

„4FUN” (Geltonos sofos klubas, 19:00)

Grupė 4FUN susibūrė 2001 m. Vilniuje. Koncertuoja muzikiniuose klubuose ir festivaliuose Lietuvoje ir už jos ribų.