VILNIUS

„Poezijos pavasaris“ (nuo 2013-05-19 iki 2013-06-02, įvairios vietos)

Poezijos pavasaris – kasmetinis tarptautinis poezijos festivalis, kurį organizuoja Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas. Įvairiose erdvėse šalies poetai ir užsienio svečiai, aktoriai skaito eiles, vyksta diskusijos, bendraujama su klausytojais. Šiemet festivalyje numatomi 123 renginiai. Tarp jų – poezijos skaitymai, susitikimai su rašytojais, poetinės-muzikinės improvizacijos, šių metų almanacho pristatymas, tarptautinė poetų ir kritikų konferencija, kurios tema – „Poezija – mano tarmė“.

Festivalyje bus prisiminti ir mūsų literatūros klasikai. Ne vienas renginys bus skirtas V.Mykolaičio-Putino sukakčiai, artėjančiam K. Donelaičio jubiliejui.

„Skamba skamba kankliai” (nuo 2013-05-24 iki 2013-05-26, įvairios vietos)

Nuo 1973 metų kiekvieną paskutinę gegužės savaitę Vilniuje vyksta folkloro atlaidai – tarptautinis festivalis „Skamba skamba kankliai“. 2013-asiais metais šis festivalis įvyks 41-ąjį kartą.  
 
Festivalio metu senamiesčio kiemai tampa savotiškais liaudies meno mylėtojų vienkiemiais. Visi atėjusieji gali dainuoti, šokti, šėlti bendrame besilinksminančiųjų sūkuryje. Festivalio koncertai vyksta ir senamiesčio kiemuose, ir koncertų salėse. 

Šių metų festivalio programoje - virš 40 renginių ir daugybė svečių iš Lietuvos bei užsienio - Baltarusijos, Italijos, Ispanijos, Latvijos, Turkijos, Anglijos, Žaliojo Kyšulio salų.
"Skamba skamba kankliai"

„Folkloro paralelės” (gegužės 24 d. 17 val, gegužės 25 d. 16 val., Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemas)

Folkloro paralelės – tai tarptautinio folkloro festivalio „Skamba skamba kankliai“ metu vyksiantys koncertai, kuriuose į vieną visumą jungiasi naujas, asmeniškai išjaustas, liaudies dainos ir melodijos interpretavimas, šiuolaikinių ir liaudies instrumentų garsai bei modernių technologijų galimybės. Įvairių kolektyvų muzikoje yra išreiškiamas ir jaunatviškas maksimalizmas, ir patirties brandumas... Folkloro paralelėse skambės folk rock, folk metal, eksperimentinio, akustinio folkloro ir kitų stilių muzika. 

„Skambėkite trimitai“ (gegužės 24 d. 19.30 val., Vilniaus paveikslų galerijos kiemas)

Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ jau ketvirtus metus iš eilės muzikos mylėtojus kviečia į tarptautinį pučiamųjų orkestrų festivalį „Skambėkite trimitai“. Šiais metais išskirtiniai festivalio svečiai – įspūdingasis „Yale“ pučiamųjų instrumentų orkestras iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Orkestro vedlys – kompozitorius, dirigentas, gerbiamas profesorius Thomas C. Duffy.
Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras "Trimitas"

„Judėjimas kaip pasaka" (gegužės 25 d. 11 val., prie Baltojo tilto)

Sveikatingumo šventėje „Judėjimas kaip pasaka!” jūsų lauks futbolo, beisbolo, paplūdimio tinklinio varžybos, linksmos šeimyninės estafetės. Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos apygardos 8-os rinktinės karių estafetės. Šventės kulminacija - virvės traukimas su pačiu stipriausiu pasaulio žmogumi Žydrūnu Savicku.

Visus besidominčius sveika gyvensena konsultuos Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai, vyks „Sveiko stuburo mokyklos" kineziterapeutų konsultacijos ir patarimai kaip išsaugoti sveiką stuburą kasdienybėje bei darbe. Visi norintys turės galimybę susipažinti su šiaurietiško ėjimo technikos privalumais bei sužinoti kaip išsirinkti tinkamas šiaurietiško ėjimo lazdas.

Moterys ir merginos kviečiamos į smagų ir efektyvų kalanetikos užsiėmimą. Besirūpinantys savo pėdų sveikata galės pasidaryti kompiuterinį pėdų tyrimą bei gauti specialistų konsultaciją.
 Šiaurietiško ėjimo žygis

KAUNAS

„Kauno dienos“ (gegužės 24-25 d., Laisvės alėja, Senamiestis, Santakos parkas)

Kaune tęsiasi tradicinė šventė „Kauno dienos“. Šį savaitgalį jūsų lauks koncertai, spektakliai, įvairūs pasirodymai. Pilies lomoje įsikurs Hanzos miestas: riterių stovykla, amatininkų kaimelis, senųjų šarvų bei ginklų ekspozicija, lauks senoviniai stalo žaidimai, kirvių, žiedų bei iečių mėtymas, šaudymas iš lankų ir arbaletų, žonglieriai ir žongliravimo mokykla, senovinė mokyklėlė vaikams, viduramžių žaidimai.

Gyvūnų prižiūrėtojo diena (gegužės 24 d., 12 val., Zoologijos sodas)

Šį sekmadienį Lietuvos zoologijos sode bus švenčiama Gyvūnų prižiūrėtojo diena, kurios metu bus dėkojama gyvūnų prižiūrėtojams, o vaikai turės galimybę susipažinti su sodo gyventojais. Nuo 12-tos valandos, pirmieji 300 lankytojų nusipirkę šeimos ar vaiko bilietą galės dalyvauti loterijoje. Ištraukę laimingą bilietą, laimėtojas galės pašerti tam tikrą gyvūną, laimėti kvietimą į zoologijos sodą ar pasidžiaugti kitomis pramogėlėmis. Šventėje galima bus susipažinti su kupranugariuku Fokusu, poniais ir asiliukais  beždžionėlėmis, pelikanais, pamatyti vabalų kolekcijas.
Tigras Edas (Lietuvos zoologijos sodo nuotr.)

RUMŠIŠKĖS

Amatų, darbų ir pramogų dieną (gegužės 24 d., 10 val., Lietuvos liaudies buities muziejus)

Amatų, darbų ir pramogų dienos šventėje bus galima susipažinti su senaisiais lietuvių amatais ir senoviniais kaimo darbais. Amatininkai ir muziejininkai dirbs ne tik miestelyje, bet ir kiekvieno etnografinio regiono sodybose.
Dzūkijos sodybose bus gaminami vaikų žaislai. Pagal senovinį receptą bus verdama kvietinė košė ir visi vaišinami. Taip pat bus galima paragauti „ubagynės“. Aukštaitijos kaime bus malami grūdai, kūrenama dūminė krosnis, verdama žolelių arbata ir kepama Sekminių kiaušinienė.

Suvalkijos sodyboje moterys gamins šarmą, kuriuo skalbs, rodys, kaip buvo lyginama žarijomis kaitinamu lygintuvu, kaip buvo dažomi siūlai ir verpiama. Šalia sodybos bus ariama, akėjama, kerpamos avys, karšiama vilna.

Muziejaus miestelyje dirbs puodžiai, kalvis, skardininkas, pynėja, siuvėja, audėja, demonstruojamas gintaro apdirbimas. Žemaitijoje bus gaminami spragilai, drožiami šaukštai, rišamos šluotos, plėšomos karnos ir gaminamas vytelių pluoštas.

DRUSKININKAI

„Mano Druskininkai 2013“ (gegužės 24-26 d., įvairios vietos)

Visą savaitgalį pagrindinėse Druskininkų miesto erdvėse vyks apie 50 šventinių renginių: tautodailininkų mugė, koncertai, šventinė eisena, Lietuvos rekordo siekimas, bekelės maratonas, maudynės ir daugybė kitų.

NIDA

Nidos vasaros sezono atidarymas (gegužės 25 - 26 d., įvairiose vietose)

Praėjusį savaitgalį atšventę Palangos sezono atidarymo šventę, šį skubėkime į Nidą. Čia vyks tradicinis Nidos festivalis „Benai, plaukiam į Nidą". Taip pat – įvairūs koncertai, būriuotojų pasirodymai.

Šventėje dalyvaus: grupė „RONDO“ ir „Božolė choras", „Indigo choras" su V. Matuzu, grupė „Šark‘A" ir Vilniaus „Šachmatinis choras", Deivis ir Renata , I. Valinskienė, R. Cicinas, grupė „Pikaso", Vudis, Nota, Grūdas, R. Dambrauskas, grupė „Patruliai", Soliaris, grupė „Studentės", V. Šiškauskas, O. Vyšniauskas, grupė „Mochito", L. Remeikienė, grupė „Roxy 5", E. Seilius, K. Zmailaitė, grupė „DAR", Ž. Žvagulis, I. Starošaitė, grupė „el Fuego", V. Riaubiškytė-Tarasovienė ir V. Tarasovas, J.Miliauskaitė ir kt.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)