2013.04.19

SPEKTAKLIAI

„Ofelijos" (Menų spaustuvė, 19:00)

Teatro „Atviras ratas“ spektaklis „Ofelijos" - tai laboratorija, kurioje, ieškant atsakymų į esminius aktorystės klausimus, neatsiejamai susipina provokacijos ir išpažintys, išorė, paviršius ir vidinė, neretai užslėpta asmeninė gelmė, galiausiai, skausmas ir vidinės dramos. Šis spektaklis ne tik klausia, kas yra aktorė, kas yra moteris, kur pasibaigia viena ir prasideda kita, bet kartu ir formuoja esminį ne tik teatro, bet ir viso gyvenimo prasmės klausimą.

„Hamletas“ (Teatro arena, 19:00)

Oskaras Koršunovas: „Hamletas aktoriams sako: vaidinkite lyg prieš veidrodį. Įsižiūrėję į veidrodį, suvokiame, kiek mažai priklausome sau. Į mus žvelgia kažkas kitas. Tikresnis už mus pačius. Toks svetimas, koks gali būti tik tavo paties likimas. Tokio žvilgsnio vektorius jau nukreiptas į tragedijos pradžią, kurios pabaiga – Oidipo, Oresto, Hamleto istorijose.
Vaidinti kaip prieš veidrodį – tai būti maksimaliai sąžiningu sau. Teatras prasideda nuo grimo kambario veidrodžio, tiksliau – nuo aktoriaus žvilgsnio į save. Hamletas savo kovoje nieko nelaimi. Bet jis maksimaliai išgyvena esamąjį laiką.“
OKT spektaklis "Hamletas"

„Išėjau aš stotin“ (Keistuolių teatras, 19:00)

Apleistas, o kadaise buvęs prašmatnus geležinkelio stoties restoranas ir jame vienam vakarui susirinkę buvę to restorano darbuotojai. Prisiminimai, skauduliai, per vėlai „atpažintos“ meilės ir prisikėlusios senos neapykantos. Visa tai – siekiant išsiaiškinti kažkada prieš trisdešimt keturiasdešimt metų tame restorane įvykusią paslaptingą istoriją. Visiems šio graudaus ir vaiduokliško vakarėlio dalyviams rūpi išsiaiškinti, tai kas iš tikrųjų nužudė Aleksiuką? O gal ten net nebuvo jokios žmogžudystės? 

„Juoko akademija“ (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

Dviejų veikėjų pjesė „Juoko akademija“ – tai vienas populiariausių K. Mitani kūrinių, parašytų 1996 m. Pjesė buvo ne kartą statyta Rusijos, Japonijos ir D. Britanijos teatruose. 2004 m. pagal ją sukurtas filmas sulaukė nepaprasto populiarumo Azijos kino festivaliuose.

Lietuviai dar nėra pamiršę, ką reiškia prieš kelis dešimtmečius galioję griežti sovietinės cenzūros reikalavimai. Absurdiški apribojimai priversdavo meno kūrėjus taisyti, keisti ir kitaip „darkyti“ savo darbus, kol jie atitikdavo įsivaizduojamo idealo normas. Viena iš tokių istorijų, tiesa, nutikusi Japonijoje, pasakojama „Juoko akademijoje“.

„Tristanas ir Izolda“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 18:30 )

Legenda apie Tristaną ir Izoldą - tai įtakinga tragiškos meilės istorija, daugybę kartų perpasakota įvairiuose šaltiniuose, varijuojant skirtingomis originalo detalėmis. Ypatingasis pasakojimas atskleidžia nesantuokinį Kornišo riterio Tristano ir airių princecės Izoldos meilės ryšį. Šis naratyvas greičiausiai padėjo pamatus artūriškosios romantinės istorijos apie Lancelotą ir Gvineverę atsiradimui, taip pat turėjo didelės įtakos 12 amžiaus Vakarų meno ir literatūros tobulėjimui, romantinės meilės populiarėjimui. Tai įkvėpimo šaltinis nesuskaičiuojamiems poetams ir muzikams.
Baletas "Tristanas ir Izolda" (M. Aleksos, LNOBT nuotr.)

„Iš meilės man” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Tai - šiuolaikinės suomių dramaturgės istorija apie susvetimėjimą. Šeimos krizės šešėlyje auga vieniša dešimtmetė mergaitė Silvija Jalovaara, gyvenanti savo pačios susikurtame pasaulyje ir svajojanti turėti bent šunį. Tuo metu depresijos apimta, taurelės nevengianti jos motina interjero dizainerė dienas leidžia galvodama apie nelaimingą santuoką ir gyvenimo pilnatvės trūkumą, o tėvas - garsios televizijos laidos vedėjas, psichologas - visa galva paniręs į darbus, stengiasi atsiriboti nuo šeimoje įsivyravusio chaoso. Istorija įgyja lemtingų posūkių, kuomet į Jalovaarų namus užsuka simpatiška jauna kaimynė.

„Seneliukas” (Vakaris, 19:00)

Kuriozinių situacijų lavina, humoru trykštantys dialogai su publika bei gyvenimiškos išminties grynuoliai – visa tai sujungs naujasis mono spektaklis „Seneliukas“, tapęs tikru hitu užsienio scenose, o pagaliau pristatomas ir Lietuvos publikai. Pagrindinį laukiamos premjeros herojų ir dar daugiau nei 20 personažų meistriškai įkūnys aktorius Ramūnas Rudokas.

„Nuolankioji” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 19:00) 

„Nuolankiąją“ Dostojevskis parašė 1876 metais ir paskelbė savo žurnale „Dnevnik pisatelia“. Labai palankiai įvertintas ano meto kritikos, apsakymas ir šiandien laikomas vienu įdomiausių pasaulio literatūros šedevrų. Kūrinio forma neapsakomai talpi, herojaus monologo ritmas nervingas, karštas, apskritai, nuotaika nepakartojama. „Nuolankiojoje“ paliesta labai daug temų: amžiaus, kartos, vyro, moters, skausmo, gedulo... Svarbiausia iš jų – emocija, nuotaika teatre. Kaip tai padaryti ne banaliai? Kaip šnekėti apie tai? Juk verkia visi: cinikas irgi verkia“, - sako spektaklio dailininkė Renata Valčik.

„Cirque du Soleil. Alegría” (Siemens arena, 19:00)

 „Alegría“ – tai ispanų kalbos kilmės žodis, reiškiantis pakilią nuotaiką ir džiaugsmą. Nepamirštamą spektaklį kuria tarptautinė profesionaliausių 55 artistų ir muzikantų trupė, surinkta iš 15 šalių. „Alegría“ – tai barokinio ir operinio stiliaus „Cirque du Soleil“ kūrinys, kuriame neišdildomus įspūdžius ir užburiantį vaizdą kuria spalvingi kostiumai, originali gyvai atliekama muzika ir, svarbiausia, sudėtingi unikalūs artistų numeriai, pribloškiantys atletiškumu bei artistiškumu. Sudėtingi, nežemiškais vadinami pasirodymai – tai neįtikėtino artistų talento, įgūdžių, jėgos, greičio ir elegancijos derinys.

„Hermeticum, arba trečias kelias iš dviejų galimų” (Ramūno Ateljė, 19:00)

Spektaklis pasakoja istoriją apie žmogų, kurio vienatvę sudrumsčia dvidešimties metų senumo įvykių aidai. Netikėtai į dabartį įsiveržę prisiminimai, nutraukia ramų atsiskyrėlio gyvenimą. Personažus ištinka TIESA, ji stumia juos į nuskaidrintą laimės nežinią ir pribloškia neviltimi, kurią lydi sąžinės priekaištai. Jie stengiasi susigrąžinti prarastą laiką, bet gyvenimo rato nebeįmanoma pasukti atgal. Patiriamų įvykių akivaizdoje vienatvė jau nebesaugo ir neberamina, dabar vienatvė drasko ir naikina.

KONCERTAI

Koncertas kompozitoriui Povilui Dikčiui atminti (LDM Taikomosios dailės muziejus, 19:00)

Povilo Dikčiaus kūrybiniai užmojai reiškėsi įvairiais žanrais. Gaila, kad nespėjo užbaigti operos „Ugnis“ pagal Just. Marcinkevičiaus poemą „Heroica“ – jos klavyras pranašavo sėkmę. Tuo tarpu iki tol parašyti kūriniai – kamerinė oratorija „Moters paveikslai“ pagal E. Mieželaitį, „Keturi sonetai“ pagal V. Mykolaitį-Putiną, vokalinis ciklas „Žemės amžinajame kely“ pagal V. Palčinskaitę, sonata smuikui ir fortepijonui „Medžioklė“ ir „Mažoji sonata“, taip pat instrumentinės ir vokalinės miniatiūros apkeliavo Lietuvą, juos ne kartą interpretavo smuikininkas Raimundas Katilius, operos solistai Eduardas Kaniava, Vladimiras Prudnikovas ir kt.

Simfoninis koncertas „Aukso karštinė“ (Vilniaus kongresų rūmai, 19:00)

Šio koncerto programoje dviejų skirtingų kompozitorių kūriniai: P. Čaikovskio Ketvirtoji simfonija ir J. Ter Veldhuiso koncertas „Aukso karštinė“. Ir vis dėlto, Ketvirtoji simfonija atskleidžia svarbiausią romantizmo kovą – laisvę būti pačiu savimi, o Koncertas parodo didžiausią amžiaus pradžios kovos lauką – aukso kasyklas tolimuosiuose Vakaruose, kur buvo labai lengva prarasti patį save.
Koncerto solistai Pavelas Giunteris ir Sergejus Buranovas visuomet stebinantys ir traukiantys žiūrovus, atskleis visą pragaištingo aukso spindesį, o orkestras, vadovaujamas dirigento A. Černušenko, atskleis visą P. Čaikovskio simfonijos grožį.

„Muzikos valanda" (Šv. Jonų bažnyčia,  18:00)

Ciklas „Muzikos valanda Vilniaus Universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“ klausytojus kviečia į vargonininkės Dianos Encienės, dainininkės Reginos Šilinskaitės (sopranas) ir smuikininkės Dalios Suraučiūtės koncertą.

„LMTA akordeonai” (Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 18:00)

Dalyvauja: LMTA akordeonistų orkestras (vadovas prof. Ričardas Sviackevičius), Justė Jankauskaitė (sopranas), Agnė Stančikaitė (sopranas). Programoje: W. A. Mozart, G. Rossini, C. Franck, A. E. Ginastera, A. Repnikov.

„Muzikos energija” (Energetikos ir technikos muziejus,  19:00)

Koncerte pasirodysiantys „BSM trio“ nariai - džiazo smuikininkas Vytautas Mikeliūnas, violončelininkas Mindaugas Bačkus ir akordeonininkas Raimondas Sviackevičius. Jie yra gerai žinomi kaip solistai ar įvairių kitų ansamblių nariai. Muzikantai kolektyvo veiklą apibūdina kaip malonumą, savo stilių priskiria ne džiazo, o laisvos improvizacinės kūrybos sferai. Gebėdami reaguoti į mažiausius kolegų energetinius virpesius, „BSM trio“ nariai muzikines improvizacijas kuria čia pat, šią akimirką.

„Billy‘s Band" koncertas (Nacionalinė M.K. Čiurlionio menų mokykla, 19:00)

Vilniaus Šokio teatre pasirodo „palaidoto diksilendo su nesibaigiančia laiminga pabaiga monstrai“ – grupė „Billy‘s Band“. Galėsite išgirsti pačias geriausias per 10 grupės gyvavimo metų sukurtas dainas su itin kokybiško apšvietimo, gero garso kokybės efektais, kuriuos jie atsiveža patys. Be visa to, savo jubiliejaus proga, grupė parengė ir naujų, nepakartojamų dainų, kurių niekur dar nėra groję.
Billy's Band.

Domantas Razauskas ir grupė (Planetariumas, 19:00)

Domantas Razauskas – absoliutus jaunosios kartos bardų lyderis, dainuojantis poetas, muzikantas. Domanto kuriamos bei atliekamos dainos yra puikios ir širdžiai mielos, tuo pačiu pagyvinančios bei suteikiančios dar daugiau įvairiapusio garsų derinio autoriaus kūryboje. 2008 metais apdovanotas Vytauto Kernagio premijos gitara. Neseniai išleido ir pristatė knygą bei kompaktinę plokštelę „Takas į tylą“ bei „Lietaus kambarys“.

Grupės „Liūdni slibinai“ koncertas (Muzikinis teatras New York, 20:00)

M.A.M.A apdovanojimuose geriausia 2012 metų grupe išrinkti „Liūdni slibinai“ sugrįžę po pasirodymų Hamburge ir Londone žiemą palydės „Tamsta“ klube. Rudenį sėkmingai antrąjį savo albumą - „Albumą be jokių Ė“ pristačiusi grupė tęsia savo paskelbtą misiją – valyti lietuvius nuo dvasios konservantų „Ė“.
Liūdnų slibinų albumo pristatymas

Grupė „Arbata“ (Artistai, 20:00)

Grupė „Arbata“ groja jau daugiau nei dešimt metų, bet kai jie yra scenoje, kiekvienas kartas yra tarsi pirmas, klausytojams jie atiduoda visą energiją ir gerą nuotaiką. Jų muzika gyva, energinga, ja išreiškiama visa jausmų gama. „Savo dainomis stengiamės gyvenimą padaryti šviesesnį. Manome, kad nėra absoliučios taisyklės, kokia muzika yra tikra, kokia – ne. Dėl to kuriam tai, kas tuo metu yra širdyje, kas padeda šią akimirką būti laimingam. Nesvarbu, ar ši muzika skamba liūdnai, linksmai, ar lyriškai. Viskas priklauso nuo to, kas vyksta tuo metu aplink ir viduje...“, – taip kūrybos esmę ir misiją apibūdina „Arbatos“ muzikantai.

„Wicked Side” koncertas (Metro, 20:00)

„Wicked Side” - tai sunkiojo metalo grupė iš Bialostoko, Lenkijos. Grupės muzika stipriai įtakota Iron Maiden, Iced Earth, Metallica ir Aria (Ария). Muzikantai kombinuoja šį muzikos stilių su klasikiniu „old’skūliniu“ heavy metal stiliumi, hard rock’u bei thrash’u.

„Itališkos jazz spalvos” (Aula Blues club, 20:00)

Dalyvauja Paolo Garbin – fortepijonas, Vytautas Skudas - trimitas, fliugelhornas. Paolo Garbin 27-ių metų pianistas ir kompozitorius. Jis baigė aukščiausias balais klasikinės muzikos studijas Adrijos Konservatorijoje, mokėsi su tokiais pianistais kaip A.Lucchesini, H.Shelley, H.Austbo ir G.Nuti. 2012 metais jis dalyvavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studentų mainų programoje. Mokėsi kartu su Marcello Tonolo, Danilo Rea, Kenny Werner, David Kikoski ir daugeliu kitų

„Saulės Brolių” koncertas (Brodvėjus, 21:00)

„Saulės Broliai“ pasirodys atsinaujinę ir pasiruošę nustebinti klausytojus nauja programa! Kaip visada energingos bei romantiškos dainos bei efektyvus instrumentiniai kūriniai bus grupės kertinis akmuo. Gera energija ir puikus įspūdžiai garantuoti, o juos žada Saulius ir Donatas Petreikiai, Tadas Desukas bei Vytis Vainilaitis.
"Saulės brolių" koncertas

„Beyonce Unplugged” (Tamsta, 21:30)

Vieno stipriausių vokalų Lietuvos muzikos pasaulyje savininkė Girmantė Vaitkutė klausytojams pristato visiškai naują savo projektą „Beyonce unplugged“. Tai 20 geriausių vienos įtakingiausių moterų pramogų pasaulyje – Beyonce Knowles – kūrinių, specialiai aranžuotų ir atliekamų su profesionalių muzikantų grupe.

„PeR” (Tarantino, 22:00)

Grupė „PeR“ savo veiklą pradėjo 2007 metų vasarą. Per savo penkerių metų karjerą vaikinai pasirodė daugybėje festivalių Latvijoje ir už jos ribų, įskaitant tokius festivalius kaip „New Wave“, „Karklė“, „Positivus“, „Beach Party“, „Summer sound festivalį“.

 
VAKARĖLIAI

„4SQ Swarm - Get This Guy a Crown!” (Soho, 22:00)

„Foursquare“ savaitės proga klube iškils dvi scenos. Pagrindinėje salėje žinomas dainas tobulins - greičiau, triukšmingiau, stipriau - Yuri(S). Auksinio reivo ritmu kvėpuojančių klubinėtojų ausis džiugins Gyvatnešis ir be rėmų, stilių bei ribų traškantis bei dažniausiai garsus verčiantis vaizdais Clit Easthood.

„Digital Emotion“ (48 Cechas, 22:00)

DJ’: Rimas Šapauskas, Paul Nevermind, Teen Bruises, Bellmer Doll, Berloga, Muk.
Rimas Šapauskas

„Game Over: LOGIN” (Menų fabrikas Loftas, 21:00)

Jau tradicija tapę „LOGIN“ vakarėliai menų fabrike „LOFTAS“ linksniuojami tarp linksmiausių ir ilgiausiai užsitęsiančių Vilniaus linksmybių. Taigi ir šiemet „LOGIN“ konferenciją esi kviečiamas pratęsti LOGiškai su „Tuborg LOFTE“. Šiemet visi apdovanojimų ir vakarėlio dalyviai galės pirmieji įvertinti naujausią „TABAMI CLUBBIN’“ programą. Išvien pagal naujausias klubinės muzikos uogas linguosime, šėliosime ir dainuosime garsiai, kartu su Victoru Diawara, Giedre Rimšaite, Baiba Skurstene, Willux ir gyvo garso grupe.

„Gintarė's B-day“ (POSH, 22:00)

Pirmą kartą naktiniame klube „POSH" savo didžėjavimo gimtadienį švęs „Power Hit Radio" laidų vedėja GINTARĖ. Nors Dj Gintarės karjera prasidėjo visai neseniai, ji susilaukė milžiniško susidomėjimo - būdama vieną populiariausių radijo laidų vedėja, ji skinasi kelią ir į didžėjų gretas. Šiąnakt jai į pagalba ateina stipriausi : „Power Hit Radio" laidos „Power Partyzone" rezidentai, bei „Movida Corona" didžėjai.

„Golden Parazyth Live” (Soul Box, 22:30)

Jūsų lauks Zoé Zoe ir Gvidas.

„Old School Disco” (Terrano, 21:00)

„Old School Disco“ - vakarėlis kurio metu gros 70, 80, 90 laikotarpio muzika, kuri sugrąžins į mokyklos laikų diskotekas. Į tuos laikus, kai iš radijo imtuvo tekdavo įsirašyti mėgiamas dainas. Kai kasetė pilna geros muzikos įrašų buvo aukso vertės, primins tas liūdesio akimirkas, kai magnetofonas nutraukdavo juostelę, ir tekdavo prašyti mamos nagų lako, kad galėtum ją atgaivinti tolimesniam gyvenimui. 

„Love In Slow Motion” (Studio 9, 21:00)

Trečioji pavasarinės „Love In Slow Motion“ renginių serijos dalis supažindins vilniečius su smarkiausiai savaitgaliais drebančio Minsko klubo „The Loft“ rezidentais! Salut 80' ir Overture ne tik patys šokdina, bet ir kviečia tai daryti kitus - jų dėka Baltarusijos sostinę aplankė Nicholas, Iron Curtis, Move D, Vakula ir kiti žinomi šių dienų klubinės kultūros veidai. DJs: Salut 80' & Overture (The Loft, Minsk, BY), Martin Virgin (LISM, Proper Heat), Fast Edie.

„Balkanaktis” (Plum Bum Bar, 22:00)

„Baltic Balkan“ trijulės Lenco, Marulio ir Namo į Lietuvą aplankyti ir savo žirgų Neryje pagirdyti į „Balkanaktį“ atjoja draugas iš Baltarusijos. Minskietis Aleksandras Bogdanovas naktiniams paukščiams pažįstamas kaip Papa Bo Selectah, ir šokdina jis ne tik Pietų Europos, bet ir Pietų Amerikos grynuoliais. Iš esmės jo miksuose telpa viskas nuo serbiško repo iki meksikietiško regio.

„Mondayjazz VI” (Opium, 23:00)

„Gim-ta-die-nis! 6-ri metai nuo tos dienos, kai Justas Fresh, Tadas Quazar ir bendraminčiai paleido pirmą „Mondayjazz“ serijos miksą į internetą.

Dabar viskas daug gausiau, todėl sukakties šampaną šaus mūsiškių favoritinės leidyklos „Night Slugs“ ryškiausi: Jam City, Girl Unit ir gruodį protą pas mus pametęs Bok Bok.

„Norman Doray” (Exit, 23:00)

Šį penktadienį Exit Vilnius klube laukiam vieno garsiausių prancūzų šiuo metu. Norman Doray dažnai groja su David Guetta ar Swedish House Mafia. Pacha Ibiza, LIV Miami ar XS Las Vegas - tai tik keli jo turo klubai.

Įsiklausykite! Tai citata iš daugiau nei prieš 100 metų laikraštyje „Severnij kurjer“ išspausdintos recenzijos – „Šiuolaikinis žmogus yra ligonis, jis morališkai suserga dėl to, kad jam norisi gyventi, o gyventi nėra kuo.“ Recenzija buvo rašyta apie 1899 metais Maskvos Dailės teatre – MCHAT‘e, įvykusią Antono Pavlovičiaus Čechovo pjesės „Dėdė Vania“ premjerą. 

SPEKTAKLIAI

„Dėdė Vania” (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

Įsiklausykite! Tai citata iš daugiau nei prieš 100 metų laikraštyje „Severnij kurjer“ išspausdintos recenzijos – „Šiuolaikinis žmogus yra ligonis, jis morališkai suserga dėl to, kad jam norisi gyventi, o gyventi nėra kuo.“ Recenzija buvo rašyta apie 1899 metais Maskvos Dailės teatre – MCHAT‘e, įvykusią Antono Pavlovičiaus Čechovo pjesės „Dėdė Vania“ premjerą. 

„Julijus Cezaris” (OKT/Vilniaus miesto teatro studija, 19:00)

Spektaklyje „Julijus Cezaris” analizuojama amžina politinės galios tema, o W. Shakespeare’o aprašytos realijos yra lengvai atpažįstamos ir šiandien. Mums svarbus vis labiau į mūsų gyvenimus besiveržiantis bereikšmiškumas – menkniekiai, kurie kasdien vis keičiasi, valdo mus tarsi būtų bent kiek reikšmingi. Tiek daug dėmesio ir jėgų aukojame absoliutiems niekams. Ar tikrai esame tokie? Tai klausimas, kurį kelia spektaklis.
Tomas Rinkūnas (Kasijus) ir Tadas Gryn (Brutas)

„Juozapas ir jo svajonių apsiaustas” (Keistuolių teatras, 12:00)

Miuzikle netradiciškai pateikiama žinoma Biblijos istorija apie Juozapą, kurį, tėvo numylėtinį, jo paties broliai pardavė vergijon. Patekęs į Egiptą dėl savo sugebėjimo aiškinti sapnus Juozapas tapo faraono patarėju ir draugu. Galiausiai jo broliai atkeliavo pas Juozapą prašyti pagalbos, nes jų krašte prasidėjo badas. Juozapas jiems papasakojo, kas esąs ir atleido broliams jų skriaudas.

„Cirque du Soleil. Alegría” (Siemens arena, 11:00, 15:00, 19:00)

„Alegría“ – tai ispanų kalbos kilmės žodis, reiškiantis pakilią nuotaiką ir džiaugsmą. Nepamirštamą spektaklį kuria tarptautinė profesionaliausių 55 artistų ir muzikantų trupė, surinkta iš 15 šalių. „Alegría“ – tai barokinio ir operinio stiliaus „Cirque du Soleil“ kūrinys, kuriame neišdildomus įspūdžius ir užburiantį vaizdą kuria spalvingi kostiumai, originali gyvai atliekama muzika ir, svarbiausia, sudėtingi unikalūs artistų numeriai, pribloškiantys atletiškumu bei artistiškumu. Sudėtingi, nežemiškais vadinami pasirodymai – tai neįtikėtino artistų talento, įgūdžių, jėgos, greičio ir elegancijos derinys.
Cirko „Cirque du Soleil“ pasirodymas.

„Grybų karas” (Vilniaus „Lėlės“ teatras, 12:00)

Pasak režisieriaus Algirdo Mikučio, kuriančio grybų kariuomenės strategiją, „kepurėtieji maištininkai“ būsimo mūšio – Didžiosios salės – lauke naudos skirtingą taktiką: tryps ir šoks, trauks uždegančias arijas, slėpsis po didžiulėmis kepurėmis, atakuos pokštais ir linksmomis eilėmis, net kūlversčiais versis...

Drąsiausieji žiūrovai tepasiruošia regėti dviejų pasaulių susidūrimą: komiškai ir žaismingai grybai kurstys konfliktą su kitais miško gyventojais.

„Raudoni batraiščiai” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 20:00)

„Raudoni batraiščiai“ - tai pjesė, kalbanti apie žmonių baimę būti pačiais savimi. Bijant tenka dangstytis kaukėmis, apsimesti esant kažkuo kitu, nei esi iš tikrųjų, vengti pripažinti savo tapatybę arba priešingai - entuziastingai identifikuotis su tam tikromis grupėmis, kuriose jautiesi saugiai. Todėl ne veltui pjesės centrinė ašis sukasi apie skinheadų kultūrą atstovaujančio Juozo ir jo brolio Jono santykius, o pavadinimas nurodo į tam tikrų agresyvesnių grupuočių simbolį - teisę įsiverti raudonus batraiščius, pirmąkart praliejus kraują.

„Poetė” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

Vaidina Birutė Marcinkevičiūtė (Mar). Nors šešiasdešimt metų jau praėję po Salomėjos Nėries mirties – jos gyvenimas tebėra mįslė: netyla kaltinimai dėl jos politinių klaidų, neva nuvertinančių jos talentingą kūrybą. Monospektaklis „Poetė“ – apie ryškiausios praėjusio amžiaus lietuvių poetės Salomėjos Nėries likimą, jau virtusį universaliu XX a. menininko tragiškos lemties mitu.

„Cirkas” (Vilniaus universiteto Teatro salė, 13:00)

Tragikomedijos veiksmas spektaklyje perkeltas į psichiatrinę ligoninę, kur gydytojas Jaksas ligoniams taiko teatro terapiją. Tai teatras teatre – tikrovė čia neišvengiamai susipina su vaidyba.

Prieš Jus – cirko arena, kuri simbolizuoja šiuolaikinį gyvenimą – susvetimėjusį ir sumaterialėjusį, nuolat skubantį, apraizgytą technika ir dvasiškai degradavusį.

„Pasaka apie Vėžliuką (Vilniaus „Lėlės“ teatras, 14:00)

Atgaivinti scenoje Žanio Gryvos „Pasaką apie vėžliuką Strakaliuką“ aktorė Janina Gudzinevičiūtė siūlė ne vienam režisieriui. Spektaklio idėją ji pirmakart pristatė 1976 m. Teatro sąjungos organizuotame savarankiškų darbų konkurse. Anuomet Gudzinevičiūtės pasirodymas buvo įvertintas diplomu, bet spektaklio dar teko palaukti, kol šio sumanymo ėmėsi režisierius ir dailininkas Algirdas Mikutis. 1995 m. įvykusi premjera jau šešiolika metų vaidinama „Lėlės“ mažojoje salėje ir sulaukia ne tik vaikų dėmesio - kartais į „Pasaką apie vėžliuką“ susirenka vien suaugę žiūrovai.

„Fundamentalistai“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

„Fundamentalistai“ paliečia visus sluoksnius: ir jaunus žmones, ir tuos, kurie buvo ateistai, o dabar pradėjo galvoti kitaip. Pjesėje labai svarbus tarp dviejų žmonių susidarantis skausmingas klausimų laukas – jis išryškėja per jų konfliktus, per atsakymų paieškas, per meilę. Pjesė įdomi tuo, kad jos pradžioje viskas jau yra įvykę. Iš pradžių atrodo, kad Markus yra apsisprendęs palikti kunigystę, bet pabaigoje išryškėja, kad jo pradinė būsena – bevaidinant, apmąstant viską, kas įvyko, grįžtant į praeitį ir į dabartį – pasikeitė…
Spektaklis "Fundamentalistai" (K.Žičkutės nuotr.)

„Mašininkai“ (Keistuolių teatras, 19:00)

Moteris ir vyras, kasdien susitinkantys tame pačiame darbe. Tradiciniame darbe, nuo ryto aštuonių iki vakaro penkių, mažame darbo kambaryje, kuriame nuolatos skamba monotoniškas rašomųjų mašinėlių tarškėjimas atliekant vieną ir tą patį veiksmą – rašant potencialių pirkėjų vardus, pavardes bei adresus ant reklaminių atvirukų. Taip savo gyvenimą vienoje kontoroje leidžia Silvija Peiton ir Polis Kaningemas. Moteris ir vyras, beviltiškai bandantys kasdieniuose savo dialoguose prabilti apie tai, kas jaudina, liūdina ir netgi skaudina.

„Paika pelytė” (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Aktorius Arnoldas Jalianiauskas Jaunimo teatro scenoje debiutavo kaip režisierius, parinkdamas istoriją, kurios siužetą dažnai randame pasaulio tautų pasakose. Tai istorija apie pelytę, kuri sumanė ieškoti tinkamiausio jaunikio. Šiuo atveju tinkamiausias reiškia stipriausias. Taigi, mažoji herojė leidžiasi į kelionę, kurioje bandys išsiaiškinti, kas pasaulyje yra stirpiausias – saulė, vėjas, debesis ar kas nors kitas.

„Viskas arba nieko” (Menų spaustuvė, 19:00)

Režisierius Cezaris Graužinis nauju spektakliu „Viskas arba nieko“ išsiruošia į kelionę po sielos labirintus, kuriuose galima visą gyvenimą gyventi su žmogumi jo nematant, lipti į stiklo kalną ir ten sutikti laimingą numirėlį, pareikalausiantį vieno arba kito, visko arba nieko. Spektaklis, kuriame susipina realybė ir pasaka, primena grupinės terapijos seansą – aktoriai atvirai kalba apie mūsų visų baimes, džiaugsmus, santykius su priešinga lytimi, apatiją ir nerimą. 

„Valkirija” (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 18:00)

„Valkirija“ - monumentali muzikinė drama, garsiosios R. Wagnerio operų tetralogijos „Nybelungo žiedas“ dalis. Ši tetralogija, ambicingiausias kūrinys operos istorijoje, pareikalavo iš kompozitoriaus net 26 metų darbo! Wagnerio asmenybė ir jo muzika iki šiol provokuoja visus, kas susidomi jo kūryba. Juk truputį pamėgti Wagnerio nepavyks: jūs arba pasinersite į jo begalinių melodijų, siautulingų varinių pučiamųjų, meilės, atgailos ir kosminės logikos pasaulį, arba liksite jam abejingi, o galbūt net priešiški.

„Gaidelis@Katinėlis“ (Raganiukės teatras, 12:00)

Istorija, kuri pasakojama spektaklyje – tai visiems gerai žinomo „Raganiukės teatro“ spektaklio „Katinėlis ir gaidelis“ tęsinys. Kokie nuotykiai laukia draugų girioje netikėtai atsiradus internetui? Kokių grudrybių XXI amžiaus technologijų apsuptyje griebsis Laputė, siekdama apgauti Gaidelį?

„Trys mylinčios” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Spektaklis, sukurtas pagal Žemaitės (Julijos Beniuševičiūtės-Žymantienės) komediją - netradicinė lietuvių klasikės kūrinio interpretacija ne tik siūlanti kitu kampu pažvelgti į trijų moterų meilės vienam vyrui temą, bet kartu suteikianti galimybę paanalizuoti sociokultūrinį Lietuvos istorijos paveldą. Kūrėjų rankose Žemaitės komedija virsta drama su ironijos prieskoniu. Spektaklyje - painios žmogiškų santykių gijos, moralės klausimas, moters prigimtis, jos likimas... Plastinės raiškos prisodrintas kūrinys žada netikėtą pabaigą.

FESTIVALIAI

LMTA 80-mečio renginiai

Liaudies instrumentų kamerinės muzikos koncertas (Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademija,  18:00)

Doc. Kastyčio Mikiškos ir doc. Aušrelės Juškevičienės klasių studentų kamerinių ansamblių koncertas. Dalyvauja: Romena Aleknavičiūtė (kanklės), Vytautas Kiminiu s(birbynė), Lina Šabūnaitė (birbynė), Laura Urbonaitė (kanklės), Nikodemas Vaineikis (birbynė).

„Meistrai Didžiojoje: Vladimiras Prudnikovas“ (Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademija,  19:00)

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų kūrybos vakarų ciklas. Susitikimas su operos dainininku Vladimiru Prudnikovu. Susitikimo moderatorius muzikologas Viktoras Gerulaitis.
Vladimiras Prudnikovas

S. Rachmaninovo fortepijoninė muzika (Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademija, 18:00)

Pauliaus Rudoko (fortepijonas) ir Marijos Stručkovos (fortepijonas) rečitalis, skirtas S. Rachmaninovo 140-osioms gimimo ir 70-osioms mirties metinėms.

KONCERTAI

„Tavo artume" (Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia, 19:00)

Angelės Joknytės giesmių vakaras. Angelė Joknytė – gerai žinoma krikščioniškos muzikos mėgėjams, krikščioniškos muzikos žanro Lietuvoje klasikė, jos kūriniai sudaro šios muzikos aukso fondą. Angelės Joknytės kūrybai yra būdingas skaidrumas ir vilties žinia.

„Vivat Verdi!" (Lietuvos nacionalinė filharmonija, 19:00)

Kompozitoriaus Giuseppe’s Verdi gimimo 200-osioms metinėms skirtame koncerte dalyvaus Kauno simfoninis orchestras, orkestro vyr. dirigentas Imants Resnis (Latvija), Kauno valstybinis choras, Choro meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis.

Chorinės muzikos pavasario koncertas (Taikomosios dailės muziejus, 13:00)

Dalyvauja Mykolo Romerio universiteto akademinis choras, meno vadovė Loreta Levinskaitė bei Vaasa universiteto (Suomija) studentų choras, vadovas Gyorgy Kadar.

„No Concert” (Menų spaustuvė, 19:00)

Gedulingai-šventiškas teatralizuotas koncertas „No Concert“ – tai rytietiškos atmosferos persmelktas valandos trukmės pasirodymas. Nelogiškos bei absurdiškos jungtys yra raktas, kuriuo bandoma atrakinti šį keisto žanro pasirodymą. 

Didžioji spektaklio dalis remiasi ne tekstine medžiaga, o muzika, fiziniu teatru bei atmosfera, todėl spektaklis tampa daugiasluoksnis ir suprantamas įvairiai, atsiveria laivė interpretacijai. Minimalios priemonės tarsi dar labiau pabrėžia scenos kaip uždaros tuščios erdvės atmosferą. 
No Theatre

„Artistų artistas” (Artistai, 19:00)

Po 5-rių metų pertraukos muzikos agentūra „BonusFX“ bei „Artistai” surengė grupių ir atlikėjų konkursą „Artistų artistas“. Šį kartą pusfinalyje susirungs „Joke“, „Illegalism“ ir „Chasing The Rise“.

Simono Kempstono koncertas (PoGo baras, 19:00)

Simonas Kempstonas - puikiai vertinamas dainų autorius ir gitaristas iš Škotijos. Muzikantas sujungia sodrų vokalą, poetinę lyriką bei gitarą - taip gimsta kažkas ištirpusio folk, blues, celtic žanrų įvairovėje. Savo muziką Simon Kempston pristatė visoje Europoje. Šio nuostabaus atlikėjo ir talentingo autoriaus muzika - tarsi maža kelionė į Škotijos kalnus, Šiaurės jūros speigą ir Atlanto vėją.

Šv. Jono Auksaburnio Liturgija (Šv. Jonų bažnyčia, 19:00)

Valstybinis choras „Vilnius“ kartu su Šiaulių valstybiniu choru „Polifonija“ organizuoja koncertų ciklą „Šv. Jono Auksaburnio Liturgija“, skirtą žymaus rusų kompozitoriaus S. Rachmaninovo 140-osioms gimimo metinėms paminėti. Šv. Jono Auksaburnio Liturgija - tai nepaprastai gilaus turinio kūrinys, tiek dvasine, liturgine, tiek muzikine prasme. Tai viena nuostabiausių S. Rachmaninovo kompozicijų chorui.

„Red Carpet Disaster” (Bix, 20:00)

„Red Carpet Disastet“ Lietuvos metalcore grupė iš Vilniaus (VNO), kuri buvo įkurta 2009. Jų muzika įtakos turėjo skirtingai pop punk ir death metal. 

„Lenny Kravitz Project“ (Muzikos rūsys, 21:00)

Skambės legendinio atlikėjo Lenny Kravitz kūriniai, kuriuos atliks grupė „Triple Slash“.
„Triple Slash“ groja tikrą, gryną roką, – nepriklausantį nei praeičiai, nei dabarčiai – tokį, kuris savyje talpina kiekvieno žmogaus asmenines, egzistencines problemas, tokį sudėtingą, tačiau žavingą kaip ir pats gyvenimas.

„Laime Pilniga ir RoadKiLL“ (Alaus namai)

Jau balandžio 20 dieną, 21 valandą sostinėje startuos koncertų ciklas, skirtas muzikos ir pramogų festivaliui „Galapagai 2013“ palaikyti. Į „Alaus namus“ Vilniuje kviesiantis renginys pirmajam kartui pasiūlys roko grupę iš Latvijos „Laime Pilniga“.Tarptautinėje erdvėje geriau žinomi „The Happs“ vardu, artimiausi kaimynai Lietuvoje pasirodys jau trečiąjį kartą. Latvius „Alaus namuose“ apšildys lietuviai „RoadKiLL“. 

8-asis „Tamstos“ gimtadienis su Saulės Kliošu (Tamsta, 21:30)

Geriausias Vilniaus gyvos ir kokybiškos muzikos mėgėjų draugas, klubas „Tamsta“, švenčia jau 8-ąjį gimtadienį. Šventinių staigmenų bus ne viena, tačiau pagrindinė jų – grupės „Saulės kliošas“ pasirodymas, kuriam specialiai iš Portugalijos grįžta grupės vokalistė, tiek klausytojų, tiek kolegų muzikantų išsiilgta Justė Starinskaitė.
Saulės kliošas

VAKARĖLIAI

„CART SESSION #1 – Danish DnB TAKE OVER“ (Menų fabrikas „Loftas“, 22:00)

Du danų kolektyvai – „C.A.R.T“ ir „Primetime Massive“ – iš legendinio Kristianijos rajono Kopenhagoje, kur galioja gero gyvenimo taisyklės, oazė nuo kapitalizmo ir pykčio, sugrįžta į Vilnių. Prieš metus jie čia atvyko pirmą kartą sugroti „Division 42“ vakarėlyje. Įsimylėjo miestą, „LOFTĄ“, merginas, draugišką atmosferą ir sugrįžta vėl su būriu draugų iš Danijos.

„Mr. Gay Clown Circus PO(pco)RN“ (Soho, 22:00)

Turbūt pamenate savo pirmąjį susidūrimą su apvalia arena, klounais, akrobatais ir kitais neatsiejamais cirko elementas? Ir žinote, jog klounas yra būtybė, artima žmogui, tik realybę suprantanti šiek tiek kitaip. Todėl ir sprendimus priima kitokius, nei kam nors šautų į galvą. Šeštadienį metas išsitraukti grimo paletę ir paieškoti ryškių įvaizdžio akcentų. Pravers ir didelė raudona nosis!

„Noche Latina together with Carlos Rosas“ (POSH, 23:00)

Salsa, Rueda, Merengue, Bachata, Cha Cha Cha - visus vakarėlio dalyvius įtrauks į nepamirštamą geismo, šokio bei šėlsmo sūkurį sausakimšoje „POSH“ šokių aikštelėje kiekvieną mėnesio šeštadienį. Atmosferą kaitins ir lyg Pietų Amerikos šokių aikštelėje pasijusti leis šokoladinės go-go merginos!

„OXYGEN“ (48 Cechas, 22:00)

Gros: Shnaresys, Ersha, Stellardrone, Mannus, Od, Audrius Ramuva.

„BEATMASTER" (Warsteiner GLUCK, 22:00)

DJ: Mr. Propper, Odessa, Stereobeaver.

„RAP IS COOL“ (Soul Box, 22:00)

Pavasario repo sesija prasideda! Trys diskžokėjai už pulto (AlG , Vytautas Akulavičius, SWIX)
ir vienas kviestinis svečias prie mikrofono. Kas? Kol kas laikoma paslaptyje.

„Šok kaip kine" (Muzikinis teatras New York, 19:00)

Jau trečius metus, kartu su „Šokių akademija" ruošiame šokių šventę tarptautinės šokių dienos proga. Kaip ir kiekviename mūsų organizuojame vakare netrūks nei įmantrių šokių pasirodymų, linksmų pamokėlių ir dovanėlių svečiams, kurias kiekvienais metais su džiaugsmu įsteigia mūsų draugai bei rėmėjai. Šių metų vakaro tema – „Šok kaip kine", linksmais ir žinomais kūriniais džiugins energijos nestokojanti muzikos grupė „DAR".
Grupė "DAR"

„The Very Polish Cut-Outs” (Studio 9, 21:00)

Prieš dvejus metus startavęs duetas seka tautiečių „Catz N' Dogz“ pėdomis! Vis dažniau po Europą keliaujantys Zambon ir Kapsa nestokoja humoro bei nevengia stebinti gimtosios šalies muzikinio paveldo „editais“. Juokai juokais, tačiau toks jų požiūris jau uždirbo pagarbos taškų iš paties Tim Sweeney, kuris lenkų disko kaubojus spėjo pakviesti į savo laidą „Beats In Space“. O tai jau tarptautinis įvertinimas.

„Neue Scheisse” (ŠMC kavinė, 22:00)

Kas prasidėjo kaip nekaltas pasigrojimas peraugo į fenomenalios sėkmės sulaukusį blogą, kuriame kasdien dalinamasi muzika. Tiesa, fenomenali sėkmė yra tai, kad autoriai jį visa dar rašo, ne blogo parduotų banerių skaičius.

Šeštadienį Miss America ir Stunt! vėl gros tik tai kas jiems nauja ir tik tiems, kurie kėlė virtualius nykščius ir norėtų gyvai atlikti linksėjimo pratimų. Jie padės atlaikyti sniego depresiją ir atitolinti liūdnas mintis.

„House Music” (Cafe de Paris, 22:00)

Gros: Valdemar (Bathhouse), D49 (Daugvinas), 6P3S (Samapal Soundsystem).

„Ateik į G. gros Svaras & Mamania” (Klubas „G“,22:00)

Velniškai karšto Valentino organizatoriai kviečia į dar vieną nerealų „tūsą“ - „Ateik į G. gros Svaras & Mamania“. Du gerai žinomi reperiai Svaras ir DJ Mamania privers judėti Hip Hopo ritmu kaip dar niekada nejudėjote!

„Jäger Blow-Out: Zombie Nation (DE)” (Opium, 23:00)

„Opium“ debiutuos naujas „JӒGER“ komandos vakarėlių ciklas „JӒGER BLOW-OUT!“ Šalia įsimintinų ir klubinėtojų pamėgtų didžiųjų „JӒGER VIBRATIONS“ šokių, „BLOW-OUT“ bus intymesnis, bet ne ką prastesnis reivas! Pasiruošę?

„JӒGER“ komanda - kaip visada nusitaikiusi su ledais ir šotais - į pirmąjį „BLOW-OUT“ pasikvietė seną draugą - Zombie Nation (Florian Senfter). 

2013.04.21

SPEKTAKLIAI

„Arklio Dominyko meilė” (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Laukinis arklys Dominykas, kuris mėgo žaisti su varlėmis slėpynių, kuklioj lietuviškoj pievelėj sutinka ir pamilsta gražią ir truputį aikštingą rugiagėlę. Artėjant žiemai, arklys paslepia rugiagėlę po akmeniu, nes šalna kėsinasi ją sušaldyti, ir iš keliauja į Afriką. Jo kelionė įdomi ir sudėtinga. Dominykas susitinka baltąją mešką, krokodilą, kupranugarių, beždžionėlių, begemotuką ir kitokių veikėjų, išklauso jų gyvenimo istorijų, kai ko juos pamoko. Pagaliau Dominykas patenka į rugiagėlių pievą, iš kurios kilusi jo mylimoji. Artėjant pavasariui Dominykas grįžta į Lietuvą, nes iš po akmens vėl turi išdygti jo rugiagėlė. Gimimo dieną savajai rugiagėlei Dominykas dovanoja vardą – Svajonė.

„Julijus Cezaris” (OKT/Vilniaus miesto teatro studija, 19:00)

Spektaklyje “Julijus Cezaris” analizuojama amžina politinės galios tema, o Shakespeare’o aprašytos realijos yra lengvai atpažįstamos ir šiandien. Mums svarbus vis labiau į mūsų gyvenimus besiveržiantis bereikšmiškumas – menkniekiai, kurie kasdien vis keičiasi, valdo mus tarsi būtų bent kiek reikšmingi. Tiek daug dėmesio ir jėgų aukojame absoliutiems niekams. Ar tikrai esame tokie? Tai klausimas, kurį kelia spektaklis.

„Mamulė Mū“ (Keistuolių teatras, 12:00)

„Mamulė Mū“ - muzikinis spektaklis vaikams apie romantikę Karvę, panorusią laipioti po medžius ir „tvirtai ant žemės stovinčią“ Varną. Ar įmanoma jų draugystė? Pasaką seka šmaikštuolis Ūkininkas, jam talkina linksmasis jaunųjų ūkininkų orkestrėlis.

„Primadonos“ („Domino" teatras, 19:00)

Amžina dilema, ką pasirinkti meilę ar pinigus? Tai vienas iš pagrindinių komedijos klausimų, kurį virtuoziškai scenoje spręs bene ryškiausi Lietuvos aktoriai: Eimutis Kvoščiauskas, Mantas Stonkus, Šarūnas Banevičius, Sakalas Uždavinys, Mindaugas Capas, Jovita Balčiūnaitė, Austėja Lukaitė, Jonas Braškys. Šios komedijos režisieriumi tapo puikiai Lietuvos žiūrovams pažįstamas režisierius Olegas Šapošnikovas. 
Mantas Stonkus ir Šarūnas Banevičius

„Geras šuo Ferdis“ (Užupio teatras, 12:00)

Tai nuotaikinga istorija mažiesiems apie šunelį, taksą Ferdį, kuris labiau už viską pasaulyje troško tiesiog būti geru kiemsargiu ir apsaugoti savo kiemo gyventojus: perekšlę vištą ir viščiukus, nepaklusnųjį paršelį ir pasipūtėlį gaidį. Tik štai pasirodė gudragalvė Lapė, trokštanti pagrobti paršelį ir pakenkti visiems kiemo gyventojams.

„Zuikio vestuvės" (Užupio teatras, 12:00)

Pasaka apie laikus, kai žmonės ir žvėrys gyveno kaip giminės. O viengungis zuikis nusprendė vesti, bet negi būtinai zuikutę ? Patiko jam viena valstietė, kurią mate darže...

„Princesė ir kiauliaganys” (Vilniaus „Lėlės“ teatras, 12:00)

Seniau lėlių teatre galima buvo pamatyti vaidinant tik lėles - pirštinines (arba valdomas pirštais), marionetes (valdomas siūlais) ir gapitines (valdomas lazdelėmis). Lėlių teatro aktoriaus senoviniame lėlių teatre išvis nebuvo matyti.
Šiuolaikiniame gi lėlių teatre viskas pasikeitė. Aktoriai dažniausia vaidina ir valdo lėles atvirai, nepasislėpę už širmos. Scenoje vaidina ne tik lėlės, bet ir daiktai, kostiumai, kaukės - visa, kuo turtingas lėlių, ir ne tik lėlių teatras. Toks yra ir mūsų muzikinis spektaklis apie Princesę ir Kiauliaganį,

„Batuotas katinas” (Lietuvos rusų dramos teatras, 12:00)

Neturtingas Žakas niekada nesutiktų Princesės, jei ne jo gudragalvis Batuotas katinas...

„Gaidelis pinigautojas” (Menų spaustuvė, 12:00)

Interaktyvus audiovizualinis spektaklis vaikams, pagal muzikines lietuvių liaudies pasakas – tai unikali galimybė vaikams bei jų tėvams dalyvauti gyvame spektaklio kūrimo procese.

Šarūnas Datenis jau ne pirmus metus eksperimentuoja su šiuolaikinės technikos galimybėmis, padedančiomis kurti muziką bei varijuoti garsais. Aktorius siekia, pasitelkdamas lietuvių liaudies folklorą, t.y. ištiktukines pasakas, vaikų ir jų tėvų akivaizdoje inicijuoti garsų ir vaizdų kūrimą.

„Muzikinė dėžutė” (Vilniaus „Lėlės“ teatras, 14:00)

Dailininkė Julija Skuratova, debiutuojanti režisūroje, pasitelkusi senus, laiko ir rankų nugludintus daiktus, sukuria kerintį pasaulėlį, dvelkiantį praeities nostalgija. Kiekvienas sraigtelis, kiekviena spyruoklėlė turi savo istoriją ir charakterį. Žiūrovų akyse senoviniai lagaminėliai pavirsta būsimosios istorijos veikėjais.

„Stebuklinga spanguolė" (Raganiukės teatras, 12:00)

„Stebuklinga spanguolė" pastatytą pagal nacionalinės premijos laureatės Jurgos Ivanauskaitės pasakos vaikams „Stebuklinga spanguolė" inscenizaciją. Spektaklis perteiks ekologinę žinutę vaikams suprantama kalba. Pastatyme perteikiamas J. Ivanauskaitės palikimas vaikams ir būsimoms kartoms, kad reikia mylėti ir tausoti Žemę.

„Telefonų knyga“ (Menų spaustuvė, 19:00)

Teatro judėjimo „No theatre” įkūrėjas V.Bareikis nusprendė pabandyti atlikti šią, rodos, absurdišką užduotį ir sukurti spektaklį pagal tokį scenarijų, kuriame yra tik vardai, pavardės, adresai ir numeriai. Spektaklis buvo pradėtas kurti nuo nulio, nes siužeto, žinoma, nebuvo, todėl teko surasti atspirties tašką, nuo kurio galima būtų pabandyti interpretuoti šią medžiagą. Tuo tašku tapo pats teatro pasaulis, kuriame ir gyvena jaunieji teatralai. Norėjosi kalbėti apie tai, kas patiems rūpi, kas būtų asmeniška ir skaudu. Teatro padėtis visuomenėje šiandien, pačių teatralų požiūris į jį, senų vertybių ir naujovių santykis, paprastų žmonių pozicija ir likimai - tai tik kelios temos, apie kurias šneka jaunieji teatro kūrėjai. 

„Eilinis elitas” (Menų fabrikas „Loftas“, 19:00)

Vienintelio Lietuvoje profesionalaus improvizacijos teatro KITAS KAMPAS aktoriai susibūrė į eilinę elitinę muzikinę grupę – „Eilinis elitas”. Grupė myli ir brangina savo gerbėjus, jiems patiems labai svarbu, ką jie groja, o dar svarbiau, kas jų klauso, todėl būtent Tu esi kviečiamas į vienintelį ir nepakartojamą „EILINIO ELITO“ kūrybiškai chuliganišką, persmelktą humoru improvizacijų koncertą.

„Cirque du Soleil. Alegría” (Siemens arena, 14:00, 18:00)

„Alegría“ – tai ispanų kalbos kilmės žodis, reiškiantis pakilią nuotaiką ir džiaugsmą. Nepamirštamą spektaklį kuria tarptautinė profesionaliausių 55 artistų ir muzikantų trupė, surinkta iš 15 šalių. „Alegría“ – tai barokinio ir operinio stiliaus „Cirque du Soleil“ kūrinys, kuriame neišdildomus įspūdžius ir užburiantį vaizdą kuria spalvingi kostiumai, originali gyvai atliekama muzika ir, svarbiausia, sudėtingi unikalūs artistų numeriai, pribloškiantys atletiškumu bei artistiškumu. Sudėtingi, nežemiškais vadinami pasirodymai – tai neįtikėtino artistų talento, įgūdžių, jėgos, greičio ir elegancijos derinys.

„Liūdnos dainos iš Europos širdies” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

„Liūdnos dainos iš Europos širdies“ – tai garsaus suomių režisieriaus Kristiano Smedso darbas kartu su lietuvių aktore Aldona Bendoriūte. Spektaklio idėja gimė iš Dostojevskio „Nusikaltimo ir bausmės“. Veiksmas prasideda pasibaigus romano įvykiams, kai Sonia sugrįžta mintimis į praeitį, kad papasakotų savo artimiausių žmonių istorijas. Naujoje Kristiano Smedso pjesėje ir spektaklyje tyrinėjami šiandieninio žmogaus vilčių, idealų ir tikrovės konfliktai.

„Nutolę toliai” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

Jau tapo įprasta, kad pastaraisiais metais Cezaris Graužinis bent po vieną naują spektaklį sukuria su „cezario grupe“ Lietuvoje, nors didžiąją laiko dalį praleidžia dirbdamas užsienyje. Naujas spektaklis, kurį šiuo metu kuria Graužinis ir penki aktoriai, yra gana netikėtas posūkis tiek paties režisieriaus, tiek „cezario grupės“ kūrybiniame kelyje – tai poezijos spektaklis, besiremiantis poeto Pauliaus Širvio kūryba.
Nutolę toliai

„Didysis zebras” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Tai šiuolaikinė klasikinio siužeto apie Don Žuaną variacija. Vienas iš galimų vyro ir moters bendravimo būdų, tiksliau, vyro ir kelių moterų. Netikėti ir malonūs susitikimai nepraeina be padarinių. Tamsą keičia šviesa - tarsi gyvenime. Gyvenimas - lyg zebras! Gal kas atpažins save ar savo kaimyną, juoksis ar nusistebės, bet nė vienas neliks abejingas.

KONCERTAI

Muzikinių pasakų istorija-koncertas vaikams (Pasaka, 12:00)

Tai nuotaikingas koncertas - mini spektaklis, kurio metu išgirsite nepaprastas muzikines istorijas ir nukeliausite į garsų pasaulį, kuris pasirodo yra be galo panašus į mūsų, žmonių pasaulį, su savom linsmybėm, savais rūpesčiais, savais nuotykiais ir atradimais. Dalyvauja: Jonas Sakalauskas (vokalas, skaitovas) ir Duo “Together": Agnė Doveikaitė-Rubinė (smuikas), Danielis Rubinas (kontrabosas).

Arkadijaus Gotesmano koncertas (Geltonos sofos klubas, 19:00)

Arkadijus Gotesmanas (g. 1959) - universalus būgnininkas, vienas kūrybingiausių Lietuvos perkusininkų, pagarsėjęs kaip laisvosios improvizacinės muzikos atlikėjas. Arkadijus Gotesmanas groja ne tik džiazą, bet ir šiuolaikinę akademinę muziką (Horatiu Radulescu, Fausto Latėno, Šarūno Nako, Viačeslavo Ganelino, Anatolijaus Šenderovo kūrinius - reikšmingas mušamųjų partijas pastarojo balete „Dezdemona“ bei muzikoje filmui „Getas“), rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, komponuoja muziką teatrui, atlieka ją gyvai spektakliuose (pvz., „Stotis N mieste“, Oskaro Koršunovo „Oidipas Karalius“), rengia projektus su šokėjais. 
Arkadijus Gotesmanas

Vokalo muzikos popietė (LDM Taikomosios dailės muziejus, 16:00)

Vokalo muzikos popietė su Natalija Katiliene, Dainiumi Puišiu ir Egle Perkumaite.

Kosto Smorigino jubiliejinis koncertas (Valstybinis jaunimo teatras, 15:30, 19:30)

Tai koncertas, skirtas aktoriaus jubiliejui paminėti. Koncerto metu bus pristatytas jubiliejaus proga išleista naujoji K. Smorigino kompaktinė plokštelė pavadinimu „Albumas”. Dviejų dalių programoje skambės naujos dainos iš „Albumo” ir senos, laiko patikrintos dainos, kurios kiekvieną kartą suskamba vis kitaip.

Koncerte taip pat dalyvauja – Neda Malūnavičiūtė, Olegas Ditkovskis, Saulius Bareikis, Gintaras Šulinskas, Audrius Balsys, Salvijus Žeimys, Andrius Daugirdas, Petras Vyšniauskas.
Kostas Smoriginas, Neda Malunavičiūtė, Olegas Ditkovskis