VILNIUS

Bardų vasaros festivalis. Šeimyniniai duetai (liepos 21 d., sekmadienis, 18 val., VU Botanikos sodas Kairėnuose)

Liepos 21 dieną, 18 val. VU botanikos sode Kairėnuose bardų vasaros festivalio koncertų cikle laukia išskirtinis vakaras, kuriame pasirodys kylanti teatro žvaigždė Ainis Storpirštis kartu su tėvu, kino ir teatro aktoriumi, bardu Gediminu Storpirščiu. Lygiai prieš penkiolika metų jų dainos džiugino klausytojų ausis. Šiandien, po penkiolikos metų, jie vėl kartu scenoje. Senos dainos – Ainio ir Gedimino Storpirščių lūpomis su šūkiu „Kartu vėl po penkiolikos metų“.

Kitas šeimyninis darinys – režisierius, poetas, rašytojas, bardas Vytautas V.Landsbergis kartu su žmona Ramune dovanos pačias gražiausias savo dainas, kurios kaskart skamba vis kitaip, kaskart interpretuojamos vis kitaip. Dvasinga muzika, papildanti kompozitoriaus Raimundo Rašpoliausko instrumentais, suteikia dainoms išskirtinio grožio. Visa tai derės VU botanikos sode vyksiančio Šeimyninių duetų koncerto metu.

Kristupo vasaros festivalis (liepos 19-20 d., Šv. Kotrynos bažnyčia)

Jei norite atrasti tikrą sielos ramybę tuščio triukšmo fone ir nors trumpam atsikvėpti nuo nesibaigiančio skubėjimo, būtinai apsilankykite ansamblio „Graces&Voices“ (Austrija) koncerte, kuris įvyks šį penktadienį Šv. Kotrynos bažnyčioje. Kolektyvas, 2004 m. susitelkęs Graco muzikos ir vaizduojamųjų metų universitete, užburia garso tyrumu, muzikine emocija išskirtine balsų darna, lankstumu. Ir nors šiandien šios religinės muzikos motyvus dažnai naudoja įvairios pop grupės, pvz., Enigma, Gregorians ir pan., tačiau nei viena iš jų neperteikia tikrosios grigališkojo choralo dvasios. Šis giedojimas susiformavęs Viduramžių epochoje – tobuliausia maldos forma. Pasak J. Maritain, jis „peržengia žmogiškąjį meną – tai pati dieviškoji tiesa, šviesos lobynai, atpirkti Kristaus krauju“.

Šeštadienio festivalio programa pavadinta „Savo mūzos beieškant”. Londono Karališkosios muzikos absolventas – pianistas Mantautas Katinas prisipažįsta, jog net ir pažinęs šio miesto žavesį, visuomet džiaugiasi sugrįžęs į gimtinę. Tad šis pasirodymas – šventė tiek jam pačiam, tiek Kristupo vasaros festivalio klausytojams. Paklaustas kaip ruošiamasi rečitaliui, pianistas šypteli: „...praeidami muzikos mokymo įstaigos koridoriais ir pažvelgę pro repeticijų kambarių langelius nenustebkite, jei vienas daužo pianiną, kitas – pianino dangtį, trečias natas plėšo ir garsiai su savimi šnekučiuojasi. Čia turbūt ir yra ta žavioji mūsų darbo pusė“. Programoje F. Chopin, N. Metner, C. Debussy.

Žemės šventė (liepos 19-21 d. Merkio upės slėnyje, 35 km nuo Vilniaus)

Šalia Vilniaus esančiame nuostabiame gamtos kampelyje vyks šventė, kurios tikslas - susitikti visiems sveiką ir sąmoningą gyvenimo būdą palaikantiems žmonėms, švęsti Žemės šventę, bendrauti, dalintis patirtimi, o svarbiausia – būti kartu, apsijungti geru ketinimu, linkint Žemei, civilizacijai, visam, kas gyva, pasveikimo, sveiko, gražaus, laimingo gyvenimo, augimo ir žydėjimo.

KAUNAS

S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio 80-ųjų metinių paminėjimo renginiai (liepos 20-21 d., įvairios vietos)

Liepos 20 dieną 11 val. įvyks lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno pagerbimo ceremonija Aukštųjų Šančių karių kapinėse, 13 val. - aviacijos šventė S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome.
Programoje: šiuolaikinės aviacinės technikos paroda po atviru dangumi, aviacinių grupių pasirodymai, įspūdingi akrobatiniai ir pramoginiai skrydžiai, daug atrakcijų vaikams.
Renginį 17 val. vainikuos šventinis koncertas su grupe „Thundertale“ ir kitais atlikėjais.
Sekmadienį , 18 val. įvyks gėlių padėjimas ir koncertas „Perkūno sakmių žygis per Lietuvą“ prie S. Dariaus ir S. Girėno paminklo. Dalyvaus Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų pučiamųjų orkestras, berniukų ir jaunuolių choras „Varpelis“, KĮ „Kauno santaka“ muzikos ansamblio „Ainiai“ kanklininkės, grupė „Thundertale“, Jeronimas Milius, Povilas Meškėla, Egidijus Sipavičius, Rafailas Karpis, Igoris Kofas, Vladas Kovaliovas, Darius Mickus („Rebelheart“).

XVIII Pažaislio muzikos festivalis (liepos 19-21 d., įvairios vietos)

Tradicinis „Pažaislio muzikos festivalis“ šį savaitgalį kvies į tris koncertus. Penktadienį, Jonavos kultūros centre, 18 val., klausytojais kviečiami į Vilhelmo Čepinskio (smuikas) ir Sergejaus Krinicino (gitara) vakarą. Šeštadienį 17 val. Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje įvyks „Gražus vakaras“, kuriame gražiausios prancūzų ir italų kompozitorių dainas atliks Asta Krikščiūnaitė (sopranas) ir Audronė Kisieliūtė (fortepijonas). Sekmadienį Zapyškio kultūros centre 13 val. liesis „Paryžiaus akvarelės“ su Aiste Širvinskaite (sopranas), Migle Dikšaitiene (smuikas) bei Rūta Blaškyte (fortepijonas). Festivalio savaitgalį užbaigs „Džiazas“. Jame pasirodys vokalinis džiazo ansamblis „VIVE“ iš Didžiosios Britanijos.

PANEVĖŽYS

Festivalis „What the fest“ (liepos 18-22 d., Panevėžio raj., Vėjeliškiai)

Penkių dienų alternatyvios muzikos ir meno festivalis dideliame sode su šokiais iki saulėtekio. Tai renginys įtraukiantis ne tik muziką, bet ir įkvepiančius meninius pasirodymus, kūrybines dirbtuves ir atpalaiduojančias veiklas. Pasakiškas sodas, užburiančios dekoracijos, maudynės naktį po žvaigždėtu dangumi, dar skanesnis maistas ir gaiviausi gėrimai – visa tai šiais metais dovanoja du Vilniaus senamiesčio naktinio gyvenimo senbuviai: „Café deParis“ ir „Play Club“ keliaujantys į gamtą kartu, kad sukurtų alternatyvų penkių dienų festivalį gamtoje.

TRAKAI

Galvės Jazz Fiesta. Jano Maksimovičiaus džiazo kvartetas (liepos 19 d., penktadienis, Galvės ežeras)

Gyva džiazo žvaigždžių muzika „Galvės“ laive, įstabus kraštovaizdis, muzikinę kelionę užbaigiantis įspūdingas saulėlydis palieka neišdildomų įspūdžių. Šį kartą jus lydės Jano Maksimovičiaus džiazo kvartetas. Išplaukimas - Karališkojo Sodo uoste (Karaimų g. 57) Trakuose.

JUODKRANTĖ

Pamario krašto žvejo šventė 2013 (liepos 19-21 d., įvairios vietos)

Kasmet ši šventė sukviečia ne tik Neringos poilsiautojus, bet ir svečius iš įvairiausių Lietuvos kampelių, kurie nelieka abejingi giliausias Pamario krašto tradicijas puoselėjančiai Žvejo šventei. Pirmąją galėsite ne tik pasižvalgyti po šurmuliuojantį jomarką, bet ir patys tapti jo dalyviais – išbandyti savo jėgas vėtrungių kūryboje bei nėginių bučiukų pynime. Na, o smalsesniems šventės lankytojams bus skaitomos paskaitos „Kuršių nerijos etninių tradicijų“ bei „Lietuvininkų etninės kultūros puoselėtojų“ tema.

Bene laukiamiausia šventės dalis penktadienį – kapelų varžytuvės, kuriose dėl šauniausios kapelos vardo varžysis „Verdainė“ (Šilutė), „Joldija“ (Nida), „Kuršininkai“ (Juodkrantė) ir „Prūsai ilgi ūsai“ (Klaipėda). Antrąją dieną nuo ryto vėlgi šurmuliuos jomarkas, o nuo 12 val. prasidės linksmosios komandinės sportinės rungtys.

ŽAGARĖ

Žagarės vyšnių festivalis (liepos 19-21 d., Žagarė)

Šį savaitgalį Žagarėje nemokamai pamatysite pačius geriausius ir 2012 metais aukščiausius apdovanojimus pelniusius kino, teatro, muzikos laureatus.

Jūsų lauks tradicinis vyšnių festivalio turgus, koncertai, filmai, spektakliai, pasaulio taurės žirgų konkūrai, fejerverkai ir kitos įdomybės. O kur dar originaliosios Žagarės kaliausės ir jų mados, fotosesijos, žygis ir net himnas.

ŠVENTOJI

„Žvejų šventė” (liepos 20 d., šeštadienis, Žvejybos uostas prie kavinės „Žvejų užeiga")

Su malonumu į šią šventę suvažiuoja vasarotojai iš visos Lietuvos, panorę nors maža dalimi prisiliesti prie žvejų kasdienybės, tapusios tiesiog gyvenimo būdu. Žvejų uoste vyksta įvairios varžybos: valčių, vandens dviračių estafetės, jūrinio mazgo rišimas, žuvies gaudymas rankomis. Šventės metu verdama žuvienė, sveikinami žvejai, vyksta koncertai, liaudiška vakaronė prie laužo, uostą nušviečia fejerverkas

MARIJAMPOLĖ

Gyvosios archeologijos diena - Varnupių „Kirvakalnio" festivalis (liepos 20-21 d., Varnupiai)

Šis festivalis – tai VIII-X amžiaus amatų, gyvenimo būdo, kariūnų tradicijų, Sūduvos krašto autentiškų etnografinių krašto dainų, kulinarinio paveldo, kitų kultūros ir etnografinių tradicijų pristatymas. Tikimasi, kad renginys sustiprins regiono gyventojų patriotiškumą, jaunimo susidomėjimą Lietuvos ir Sūduvos krašto istorija.

MOLĖTAI

„Ežerų šventė" (liepos 21 dieną, šeštadienį, 12 val. Mindūnuose)

Šventė prasidės 12 val. tradicine Mindūnų švenčių daina „Esu daug matęs, daug regėjęs“, kurią atliks Mindūnų moterų ansamblis ,,O ežerėliai“, vadovaujamas akordeonistės Irenos Rimydienės. Netrukus, padėjusi akordeoną į šalį, ta pati Irena Rimydienė stos prie didžiausio savo firminės žuvienės katilo. Kol žuvienių katilai kunkuliuos, skleisdami maloniausius kvapus, muziejaus kieme gros garsiausi Lietuvoje Molėtų armonikieriai: Kęstutis Kuzmickas ir Marijonas Dikas. Šventės dalyviai galės apžiūrėt muziejaus teritorijoje įsikūrusių amatininkų kiemelius, 15–19 val. galima bus aplankyt muziejaus ekspoziciją. Šventės metu vyks sportinės rungtys.

TELŠIAI

Amžinosios Ugnies šventė ant Šatrijos kalno (liepos 20 d., šeštadienį, 10 val. ant Šatrijos kalno)

Šventės metu Amžinoji Ugnis bus iškilmingai paimta iš Žemaičių Karaliaus Ringaudo dvaro – Adolfo Gedvilo sodybos Ryškėnuose, Telšių rajone – ir keliaus į Šatriją. Ji iškilminga eisena bus nešama į Šatrijos kalną, kuriame vyks Amžinosios Ugnies atnaujinimo apeiga.Ant Šatrijos kalno vyks skaistinimosi ugnimi, žemynėliavimo, palaiminimo eiti Baltų tikėjimo keliu apeigos. Po to Amžinoji Ugnis vėl bus grąžinta į Žemaičių Karaliaus Ringaudo dvaro židinį. Galiausiai įvyks suneštinės švenčiančiųjų vaišės.

Šventės rengėjai norintiems dalyvauti apeigose siūlo atsivežti žibintus su žvake ir prisidėti prie Ugnies nešimo į kalną. Taip pat prašoma atsivežti po akmenį aukurui ir vaišių suneštiniam stalui, o tie kas norėtų gauti žynių įšventimą eiti Baltų tikėjimo keliu turėtų atsivežti dar ir vaškinę žvakę bei pasaginę segę. Šventės dalyviai raginami atvykti su šventiniais – tautiniais rūbais arba šviesiais apdarais.

RASEINIAI

Šventė „Kur tu, karpi?" (liepos 20-21 d. „Karpynėje")

„Kasmet sulaukiame vis daugiau norinčių sugauti žuvies, o šventė tampa ne tik žvejams ar jų šeimoms, bet ir bet kokių profesijų žmonėms, norintiems praleisti laiką gamtoje. Kasmet populiarėjantis renginys, tikėtina, šiemet bus ir pats didžiausias“, – teigia „Kur tu, karpi?“ atstovas Vaidas Minkevičius.

Anot V. Minkevičiaus, „Kur tu, karpi?“ renginys iš esmės pakeitė iki tol vykusių žvejų varžybų sampratą. Jei anksčiau vykdavo paprastos žvejų varžybos, be žiūrovų, į kurias susirinkdavo tik žvejai, tai „Kur tu, karpi?“ renginiai skirti visiems. Statistika rodo, kad kasmet žvejų klubo „Vienam gale kablys“ organizuojamose varžybose susirenka per 70 komandų, o prizinių vietų laimėtojai sugauna apie 40 kg žuvies. Pernai sugautas didžiausias visų iki tol vykusių varžybų karpis svėrė 8,37 kg.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)