Gegužės 17 diena, penktadienis

Kurorto šventės „Palanga 760“ (Palanga, nuo 2013-05-17 iki 2013-05-19)

Lietuvos kultūros sostinė 2013 pristato vasaros sostinės sezono atidarymo renginių įvairovę. Tris dienas trunkanti šventė kaip ir kasmet žada daugybę koncertų bei parodų ir kviečia į tradicinį kermošių "Palangos Juzė", parodų pristatymus, šventės atidarymo ceremoniją, Palangos meno kolektyvų koncertus, teatralizuotą šviesos muzikos reginį "Kurhauzo istorija", muzikos ir pirotechnikos reginį pajūryje. Vasaros sezono atidarymas žada geriausių Lietuvos pučiamųjų orkestrų koncertus, paradus, jungtinio orkestro pasirodymus, švęsime "Palangos orkestro" 60-jį gimtadienį.
Šventės Palangoje akimirkos, N.Jankausko nuotr.

„Druskininkai Jazz Maratonas 2013” (Druskininkai, įvairios vietos)

Šis Druskininkų kultūrinėje vasaros vaivorykštėje dar naujas renginys pratęsia jau 12 metų vykstančio džiazo festivalio „Nida Jazz Maratonas“ tradicijas.
Šių metų festivalio ypatingasis svečias – John Davis, kurį jus puikiai prisimenate iš praeityje populiaraus dueto „Milli Vanilli“ pasirodymų. Festivalio metu į šventės sūkurį jus įtrauks ir dvi dienas trunkančios aistringos teniso varžybos „Druskininkai Jazz Tennis Cup 2013“.

„GaDi 2013“ (Vilnius, įvairios vietos, nuo 2013-05-13 iki 2013-05-17)

GaDi nekomercinis, studentų organizuojamas gyvos muzikos festivalis po atviru dangumi. „Čia ir dabar gimsta nauja graži tradicija“ - sakė Arvydas savo sodyboje suteikdamas pirmuosius namus festivaliui. Gražioji tradicija gyvuoja jau nuo 2005 metų. Atvykusius pasitinka geltonuojanti pienių pieva, pavasariškai žalia žolė. Šypsosi jums muzikantai, šypsosi nuo visų trijų scenų – Didžiosios Gyvos Muzikos ir Elektroninės Muzikos scenų bei ramybės erdvės.

„Vilniaus Brodas gyvas“ (Vilnius, Lukiškių aikštė, 15:00:20:00)

Dabartinis sostinės Gedimino prospektas be anksčiau visų buvusių pavadinimų žymus ir Brodo sąvoka. Praeito šimtmečio 8–9 dešimtmetyje čia susirinkę laisvos sielos menininkai ir šiaip smalsi jaunuomenė, muzikuodavo ar tiesiog klausydavosi tuo metu populiarios „The Beatles“ muzikos. Pagrindinė Vilniaus gatvė tapdavo smagių susitikimų vieta, kur net ir stebint akylai sovietinio saugumo akiai atvirai išsipasakodavo, dalindavosi kultūrinėmis naujienomis ar tiesiog „šlifuodavo“ nuo vieno iki kito prospekto galo. Nuo rusiško žodžio бродить (klaidžioti, vakščioti, bastytis ir pan.) ir kilo Brodo pavadinimas, labiausiai išpopuliarintas Vytauto Kernagio, kurio šiemet gimimo 60-sias gimimo metines minime.

Muziejų naktis (Įvairios vietos, nuo 2013-05-17 iki 2013-05-19)

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus (Vilniaus g. 41)
 
19 val. Koncertas „Šok Flamenko muziejaus naktį“

Atėję lankytojai taip pat turės proga prieš ir po koncerto aplankyt muziejaus ekspoziciją
 
Flamenco menas - tai individuali raiška, kūrybinis kelias, nuolatinė kaita...  Šiame koncerte jūs matysite flamenco šokiu, šokamus pagal tradicinę flamenco muziką. Tai - alegrias, farrucas, tientos, bulerias, guajira ir kitų stilių šokiai. Įrašuose skambės Pepe Romero, Chano Lobato, Paco Romero bei kitų autorių atliekama muzika. Sakoma, jog flamenco žanro sielą emociškai brandus esi perteikti tik įkopus į ketvirtą dešimtį. Todėl daugelis flamenco šokėjų karjeros epogėjų pasiekia gerokai vėliau nei trisdešimties metų, ir toliau šoka iki šeštojo dešimtmečio ar ilgiau.

„Pogo festivalis“ (Trakai, Bražuolės poilsiavietė, nuo 2013-05-17 iki 2013-05-18)

„Pogo festivalis“, tai pirmą kartą organizuojamas nedidukas ir jaukus festivalis gegužės 17 - 18 dienomis bražuolės poilsiavietėje, 20 km nuo Vilniaus. Nors ir pirmą kartą vykstantis - žada nepalikti abejingų. Dieną ir naktį nenustojanti groti muzika, naktiniai pasisėdėjimai prie laužo, įvairūs žaidimai, bei užsiėmimai skatina skirti laiko sau ir pasitikti vasaros teikiamus džiaugsmus. Tai pirmasis festivalis šiemet vyksiantis gryname ore. Pasitikime vasarą kartu su “Karma”, “Monkey Tank”, “Stiffer”, Sweetsalt, “Baltuoju Kiru”, “Days of Eclipse”.
 

Naktis Trakų istorijos muziejuje (Trakų salos pilis)

Nuo 2006 metų Trakų istorijos muziejus kasmet organizuoja renginį, skirtą tarptautinei muziejų dienai. Vakarėjant pilis lyg prabunda iš šimtmečių miego – menėse įsikuria dvariškiai bei jų tarnai, kiemuose ginklus žvangina kariai, o priešpilyje šurmuliuoja amatininkų, pirklių ir smuklininkų miestelis.

Nuobodžiauti neleidžia nepailstantis juokdarys, viduramžių dvasią sustiprina čia pat besisukiojantys valkatos, pamaldūs vienuoliai ir budelis su parankiniu. Sutemus prasideda renginio programa: koncertai, riterių kovos, ekskursijos su istoriniais personažais.
Trakų pilis

Muziejų naktis Kernavėje (Kernavės kultūrinis rezervatas, pradžia 21:00)

Kernavės archeologinės vietovės muziejus pirmą kartą atvers duris „Muziejų nakčiai“ ir jos lankytojams. Paslaptingose muziejaus salėse plevens tolimos praeities dvasia, su Jumis bendraus senieji „kernaviškiai“... Atvers duris ir edukacinė klasė, kurioje galėsite nukeliauti į akmens amžių. Bus rodomi filmai, vyks žaidimai, viktorinos.
 
Pasirodžius pirmoms žvaigždėms danguje, aplankysime didingus ir paslaptingus piliakalnius. Čia, prie jaukaus laužo, „metraštininkas“ savo pasakojimais nukels į legendinę Kernavę. Nakties vėsą sušildys kvapnių žolelių arbata ir Pajautos slėnyje pasklidę senosios muzikos garsai...

Muziejų diena ir naktis Kauno miesto muziejuje (Kauno miesto muziejus, nuo 11:00 iki 22:00)

Nuo 11 iki 16 valandos Muziejuje veiks kūrybinės dirbtuvės „Laikinosios sostinės mados salonas". Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto Aprangos dizaino katedros jaunieji dizaineriai siūs 3-4 dešimtmečio stiliaus skrybėlaites, drabužius, gamins aksesuarus. 17 val. bus atidaryta paroda „Kauno ponios ir ponai: XX a. 3-4 dešimtmečio stilius", kuri kvies persikelti į tarpukarį ir pasižvalgyti, kaip ir kuo puošėsi to meto kauniečiai. 18-21 val. visi norintieji galės užsukti į improvizuotą fotoateljė „Mažasis Paryžius“ ir įsiamžinti pasipuošus smetoniško laikmečio aprangos detalėmis, kurias gamino kūrybinių dirbtuvių dalyviai.

„Raw fest LT“ (Vilnius, Rūdninkų skveras, nuo 12:00 iki 17:00)

Visi besidomintys sveika gyvensena kviečiami apsilankyti antrajame Lietuvoje žaliavalgių festivalyje „Raw fest LT“ kuriame: žaliavalgių ir bendraminčių susibūrimas, pokalbiai, pasidalinimas patirtimi, praktinės pamokėlės, produktai, įranga žaliavalgiams, žalieji skanėstai ir kt.

Šio renginio tikslas – sudominti ir pritraukti kuo daugiaužmonių besidominčių sveika gyvensena, kad galėtumėme visi susiburti, pakalbėti, pasidalinti patirtimi, praktiškai pasimokyti. Kadangi į renginį susirinks daug žmonių, norinčių plačiau sužinoti apie žalią mitybą, viso festivalio metu lankytojams bus siūloma iš arčiau susipažinti su žaliavalgišku maistu, produktais, įranga. Taip pat planuojami įvairių pakviestų žmonių trumpi pranešimai apie sveiką gyvenseną, žalią mitybą.

 „Mūsų Everestas“ (Juozapinės draustinis, nuo 14:00)

Juozapinės draustinyje vyks renginys „Mūsų Everestas“, skirtas pirmojo Lietuvos piliečio – Vlado Vitkausko – žygio į Everestą (8848 m; 1993-05-10) 20-mečiui. Į renginį Medininkuose iš Vilniaus kviečiama keliauti pėsčiomis ir dviračiais. Šventės dalyviai susitinka prie Medininkų pilies 14 val. Čia vyks ir kultūrinis renginys, kur žygeivius pasitiks riteriai, girdėsime ištraukas iš pirmojo žygio į Everestą dienoraščio, kalbėsimės apie istorinę vietovės reikšmę. Nuo Medininkų pilies žygeiviai pėsčiomis pajudės link Aukštojo kalvos, aukščiausio Lietuvos taško (294 m). Atstumas - apie 3 km. Juozapinės draustinyje ant Aukštojo visus žygeivius pasveikins ragų gausmas, skambės folkloro ansamblio „Tyklė" dainos, vyks ugnies pagerbimo ritualas, degs aukuras. Susirinkusius ant Aukštojo sveikins lėktuvėlis iš padangės, bus keliamos krašto, regiono, draugijos, bendruomenės ar šeimos vėliavos. Alpinisto Vlado Vitkausko garbei pasodinsime ąžuoliuką.

„Rat Race“ orientacinės automobilių varžybos (Kaunas, prie  Panemunės pėsčiųjų tilto, 19:00)

Su sugrįžusiu pavasariu grįžta ir „Rat Race"! Populiariausios automobilių orientacinės varžybos Kaune, "Rat race", kviečia visus, nebijančius iššūkių, pasinerti į dar vieną nepakartojamą nuotykį. 

Kaip ir visada, „Rat Race" orientacinių automobilių varžybų organizatoriai pažada Jums nepamirštamą vakarą iš naujo pažįstant savo miestą - Kauną, gerai leidžiant laiką ir, be abejonės, laimint vertingus prizus. 

"Rat race" varžybų principas nepakito- kiekvienam varžybose užsiregistravusiam automobilio ekipažui (nuo 2 iki 5 žmonių) pateikiamos įvairios originalios, linksmos bei loginio mąstymo reikalaujančios užduotys, kuriomis užšifruotos įvairios Kauno miesto vietos. Dalyviai privalo išspręsti kuo daugiau užduočių bei aplankyti kuo daugiau objektų per nustatytą laiko limitą.

Gegužės 18 d., šeštadienis

Gatvės muzikos diena (Lietuvos miestai ir miesteliai, 12:00)

Trečiąjį gegužės šeštadienį Lietuvoje į gatves muzikuoti išeina tūkstančiai žmonių. „Gatvės muzikos diena“ - šventė, vienijanti visus, kalbančius universaliausia kalba pasaulyje - muzikos kalba. Muzikanto ir aktoriaus A. Mamontovo kvietimu profesionalūs muzikantai ir mėgėjai plūsteli į Vilniaus gatves, kiemus, skverus ir aikštes. Apsiginklavę įvairiausiais muzikos instrumentais jie groja roką, klasiką, džiazą, avangardą, folklorą, muša Afrikos ritmus. Tai diena, įtraukianti visus Lietuvos miestus ir miestelius į laisvos kūrybos, muzikantų ir visuomenės bendravimo šventę.
Gatvės muzikos dieną pristatanti spaudos konferencija

 
 
Muziejų naktis (Įvairios vietos, nuo 2013-05-17 iki 2013-05-19)

Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) kasmet inicijuoja Tarptautinės muziejų dienos (gegužės 18 d.) renginius. Nuo 2005 m. rengiama tarptautinė muziejų bendruomenės akcija „Europos muziejų naktis“, į kurią įsijungė ir Lietuvos muziejai. Akcijos tikslas – parodyti muziejaus eksponatus naktį, kai paprastai muziejai nedirba, bei supažindinti su muziejais įvairių bendruomenių narius. Tą dieną organizuojami renginiai lankytojams nemokami.

„Vilniaus Brodas gyvas“ (Vilnius, Lukiškių aikštė, 12-20 val.)

Jūsų lauks muzikiniai susitikimai ant V. Kernagio suolelio, priešpiečiai su hipiais Brodo bufete, koncetuos AGATA jaunimas, bus paroytas spektaklis „Byla Nr. 98“, skirtas Romo Kalantos 60-mečiui. Taip pat vyks Rimui Burokui atminti prisiminimų ir poezijos valanda. Renginį vainikuos koncertas „DAINOS“.

Tarptautinė biologinės įvairovės diena (VU Botanikos sodas Kairėnuose, pradžia 11:00)

Gegužės 22-ąją, pasaulio bendruomenė pažymės Tarptautinę biologinės įvairovės dieną. Šiai dienai skirtą šventę gegužės 18 d. organizuoja Vilniaus universiteto botanikos sodas. Ji tradiciškai vyks Vilniaus universiteto botanikos sode Kairėnuose. Čia jūsų lauks parodos, muzika, konkursai, galėsite aplankyti botanikos sodo augalų kolekcijas.

Sakurų žydėjimo ir Aikido šventė (Vilnius, Čiunės Sugiharos sakurų parkas, pradžia 10:00)

Jūsų lauks Japonų tradicijos, sakurų šventės piknikai, trumpa Aikido parodomoji demonstracija, šokiai ir muzika.

Kariuomenės ir visuomenės diena (Klaipėda, Kruizinių laivų terminalas)

Šeštadienį Kruizinių laivų terminale vyks Kariuomenės ir visuomenės diena. Ji prasidės vidudienį, šūviu iš patrankos. Bus galima pamatyti kariuomenės ginkluotę, techniką ir ekipuotę, vyks parodomoji įkaitų gelbėjimo operacija.

Šventės metu muzikuos kariniai orkestrai, vyks kariškos rungtys ir estafetės, karo medicinos, kartografijos, vandens valymo įrangos pristatymas, fotosesijos su įvairių rūšių kariška ekipuote, veiks pirmosios pagalbos mokykla, prisistatys ir su kariuomene bendradarbiaujančios Lietuvos nevyriausybinės organizacijos. Kariuomenės ir visuomenės šventė rengiama minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną.

Nuotykių parko atidarymo šventė Šiauliuose (Šiauliai, Miesto parkas, nuo 12:00 iki 22:00)

Šiauliai visus pakvies į Nuotykių parko atidarymo šventę. Naujomis spalvomis atgijusiame parke jūsų lauks žonglieriais, kurie pristatys programą ir mokys triukų, oro akrobatės, magų ir fakyrų pasirodymai, vyks kojūkų varžybos.

Gegužės 19, sekmadienis

„Kauno dienos 2013" (Kaunas, įvairios vietos)

Šį sekmadienį startuos tradicinė miesto šventė „Kauno dienos 2013", kurios renginiai vyks visą savaitę. Koncertai, parodos, mugė, paradai, Muziejų naktis – tai tik dalis turiningos ir plačios renginio programos.]

Gegužės 19 d. renginiai prasidės pučiamųjų orkestrų festivaliu „Padūduokim Kaunui„. Pirmadienį Senosios prieplaukos amfiteatre kauniečių lauks ypatingas koncertas „Džiaze tik merginos“, kur koncertuos „Kauno bigbendas" ir dainininkės Rūta Ščiogolevaitė, Evelina Sašenko bei Karina Krysko. Amfiteatro scena bus pagrindinė miesto scena, kur kasdien 18 val. klausytojų lauks vis nauji koncertai.

Kaunas atidaro pramoginės laivininkystės sezoną (senoji Kauno upių prieplauka, pradžia 12:00)
Iš senosios Kauno upių prieplaukos į Kulautuvą pirmą kartą pajudės laivas „Tolstojus", o nuo birželio 1 dienos plokščiadugniais laiveliais bus galima paplaukioti ir Nevėžiu. Kaip ir ankstesniais metais, plaukimas Nemuno maršrutu Kaunas - Zapyškis  -Kulautuva - Kaunas truks tris valandas, dar dvi valandas keliautojai pramogaus ir iškylaus Kulautuvoje. Čia veiks kavinė, su miesteliu ir atnaujintu miško taku supažindins gidas. Nuo denio bus galima pasigėrėti įspūdingais Nemuno šlaitais bei architektūros paminklais. Laive „Tolstojus" telpa 100 žmonių, vaikai iki 7 metų plauks nemokamai.
Rūta Ščiogolevaitė

1863 metų sukilimo įvykių minėjimas ir inscenizacija (Paberžė (Kėdainių r.)

Minint Partizanų pagerbimo, Kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną, trumpam atgis Lietuvos laisvės kovų – 1863-ųjų metų sukilimo ir Lietuvos partizanų rezistencijos – epizodai.
Paberžėje numatyta surengti vieno svarbiausių 1863 metų sukilimo įvykių – kunigo Antano Mackevičiaus manifesto, pažadėjusio laisvę bet kurio luomo ir tikėjimo valstiečiams, paskelbimo, taip pat sukilimo dalyvių palaiminimo ir palydėjimo kovon – inscenizaciją.

Kojinių mezgimo čempionatas ir tarptautinis folklore festivalis „Ganiau palšus jautelius” (Radviliškio kultūros ir poilsio parkas)

Šį sekmadienį katalikiškasis pasaulis švenčia Sekmines. Ta proga Radviliškis vidudienį kviečia į tradicine tampančią šventę - Kojinių mezgimo čempionatą. Jame dalyvaus mezgėjos iš Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Rusijos. Organizatoriai neslepia norį puoselėti senuosius amatus ir Sekminių tradicijas. Čia vyks tautodailininkų, amatininkų mugė, kojinių paroda. Visi bus kviečiami į Šv. Mišias Radviliškio Šv. Mergelės Marijos gimimo bažnyčioje bei Sekminių eiseną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)