2013.04.05

FESTIVALIAI

Festivalio „Jauna muzika“ elektroninės ir elektroakustinės muzikos „GARSO GALERIJA 2013“: „Ambientorg“ (Šv. Kazimiero bažnyčia, 18:30)

„Ambientorg“ – tai ambientinės muzikos potyris tradicinėse bažnyčių erdvėse, pasitelkiant akustinius vargonų, elektroakustinius perdirbtus garsus bei natūralią erdvės reverberaciją. Projekte skamba jau klasika tapę ambientinės muzikos kūriniai bei naujai sukurtos, specialiai projekto aplinkybėms pritaikytos kompozicijos. Projekte dalyvauja jaunieji kūrėjai Tadas Dailyda, Mykolas Natalevičius ir Lukrecija Petkutė, kartu su 2011 m. tarptautinio M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso laureate vargonininke Karolina Juodelyte. 

„AVaspo: post 3 (2013) (Šiuolaikinio meno centras, 20:00) 

„AVaspo“: Gabrielė Labanauskaitė (tekstai, balsas); Vladas Dieninis (elektroniniai mušamieji); Gediminas Žygus (elektronika); Simonas Gineika (VJ).

SPEKTAKLIAI

„Drąsi šalis (Lietuvos diena)” (Menų spaustuvė, 19:00)

„Cezario grupė" spektaklyje „Drąsi šalis" siekia išreikšti asmeninį santykį su dabartine Lietuvos realybe ir kartu ieško atsakymų į universalius klausimus: apie ką svajoja statistinis jaunas žmogus Lietuvoje? Kokią praktinę filosofiją jis renkasi, pradėdamas sąmoningai kurti savo gyvenimą? Ar jis konfliktuoja su aplinka? Ar jis didžiuojasi savo visuomene? O gal jis turi motyvų gėdytis to, kad joje gyvena? Ir apskritai, ką reiškia gyventi čia ir dabar - XXI amžiaus pradžios Lietuvoje?

„Hamletas mirė. Gravitacijos nėra” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

Manis ir Dani, brolis ir sesuo, parvažiuoja namo į senelės gimtadienį. Atsitiktinai laidotuvėse jie sutinka senus draugus, Bynę ir Olį, kurie dabar vedę. Olis kadaise domėjosi Dani, tai buvo seniai, kai jie visi dar buvo draugai. Šeimos ir draugų santykiai keičiasi, transformuojasi ir niekada nėra tokie, kaip matome – neišvengiamai kažkas turi įvykti.

„Gulbių ežeras (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 18:30)

Jau visas šimtmetis „Gulbių ežeras” yra vienas populiariausių baletų pasaulio teatrų repertuare, romantinio rusų baleto klasikinis pavyzdys. Turbūt nėra pasaulyje teatro, kuriame nebūtų buvęs pastatytas šis baletas, ir nėra balerinos, kuri nesvajotų šokti žaviosios gulbės Odetos – Odilės. Nemirštanti Odetos gulbės tema, tai sielvartingai suskambanti, tai prasiveržianti audringu dvasiniu polėkiu tampa viso baleto simboliu. Romantiška, nuostabi, poetiška meilės istorija, papasakota P. Čaikovskio muzikos genijaus ir talentingų choreografų M. Petipa bei L. Ivanovo, ilgai išlieka žiūrovo širdyje. 

„Niekada tavęs nepaliksiu” (Užupio teatras, 19:30)

Tito Varno režisuotas spektaklis pagal Kristinos Gudonytės pjesę „Aš niekada tavęs nepaliksiu“. Įtraukianti jaunuolių meilės istorija, kuriai neegzistuoja aplink juos vyraujanti, erdvė,svarbu, kad šalia būtų aukščiausia pasaulyje vertybė – mylimas žmogus. Išvysite įdomius personažus – tokius kaip rokenrolo karaliaus Elvio Preslio šmėkla. Spektaklyje bus nemažai mistikos, ryšio su tuo, ko nematome, tik jaučiame, bet ne visada drįstame pripažinti. Tai puiki proga žiūrovui susimąstyti, koki vertingi yra aplink mus esantys žmonės. 

„Paskutiniai Brėmeno muzikantai” (Keistuolių teatras, 19:00)

Spektaklyje skamba gyva muzika, kurią atlieka patys aktoriai. Spektaklis orientuotas į šiuolaikinį ir 6-to, 7-to dešimtmečių jaunimą. Keistuoliai tikisi sulaukti savo gerbėjų, kuriems jau virš 30-ties drauge su savo atžalomis. Tikimės sudominti keistuoliška „Brėmeno muzikantų“ versija ir iki skausmo pradžiuginti populiariąja roko klasika.
"Paskutiniai Brėmeno muzikantai"

„Pas pažįstamus...” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Spektaklis „Pas pažįstamus...“ kuriamas pagal A.Čechovo apsakymus: „Polenka“, „Ponas avinas ir panelė“ ir kt., juos apjungia istorija „Pas pažįstamus...“. Vaidina LMTA ketvirto kurso studentai (kurso vadovas - Jonas Vaitkus).

KONCERTAI

„Universitas Vilnensis 2013” (Vilniaus Universiteto Didžioji aula, 16:00)

Tradiciškai Vilniaus universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Jaunimėlis“ organizuoja respublikinę liaudiškos muzikos ansamblių ir kapelų šventę-festivalį „Universitas Vilnensis 2013“.
 
„Magiškas duetas” (Piano.lt, 19:00)

Gyvai gros Alexander Palei (fortepijonas) ir Raimondas Butvila (smuikas). Alexander Palei – charizma bei virtuoziniais gebėjimais stebinantis atlikėjas, tikras fortepijono magas. Jo atliekami sudėtingiausi kūriniai persmelkti virtuoziškumu, aukšto lygio profesionalumu ir emocijų įvairumu. Garsaus solisto repertuaras labai platus ir įvairialypis. Kasmet surengiantis 80 koncertų A.Palei yra atlikęs beveik visą fortepijoninį repertuarą: nuo J.S.Bacho iki jam dedikuotų šiuolaikinių kompozitorių kūrinių. Raimondas Butvila – garsus Lietuvos Nusipelnęs Artistas. 18 metų dirbo Karakase, Venesueloje. Nuo 2011 m. Lietuvoje džiugina virtuozišku atlikimu. 

Vytauto Laurušo autorinis vakaras (Šv. Kotrynos bažnyčia, 19:00)

Koncerte girdėsime grakštų polėkį įkūnijančią Vytauto Laurušo „Pavasario sonatą“ fleitai ir styginių orkestrui (2011), dedikuotą sūnui. Sonatos neslopstantį vaizduotės lakumą ir azartą puikiai perteiks fleitininkas Vytautas Sriubikis.

VAKARĖLIAI

„The Infernal Art” (Kablys, 21:00)

Artėja didelis įvykis gilios ir novatoriškos elektroninės šokių muzikos gerbėjams. Renginys, kuris pasirodo rečiau nei meteoritai. Tai trečias ir tik kas tris metus rengiamas vienos nakties festivalis „The Infernal Art“. Daugiau nei 20 atlikėjų ir 4 skirtingus muzikos stilius reprezentuojačios scenos - drum & bass, jungle, techno ir dubstep/garage.

„Balkanaktis Live“ (Menų fabrikas Loftas, 21:00)

Lietuvoje viešėję „Gogol Bordello“ šįkart grįžta kitu pavidalu – profesionalių Lietuvos muzikantų sukurtas „Gogol Bordello Tribute“ balandį debiutuos ant „Lofto“ scenos. Visiems „Gogol Bordello“ ir gypsy dub punk muzikos fanams lietuvių kolektyvas ruošia dviejų valandų programą, kuri abejingo nepaliks nei vieno.

„Gay Mafia II“ (Soho, 22:00)

Šį kartą kviečiami svečiai ne tik iš Italijos – „Soho“ organizuoja šventę visų pasaulio klanų atstovams. O kur mafija ten ir spindinti prabanga, o kur prabanga ten ir azartiškasis kazino. Besiridenantys kamuoliukai, spalvingi žetonai, azarto virpulys ir laimėjimo džiaugsmas.. Argi gali būti geresnė galimybė ir proga prasukti reikalus? DJs - Sonare & Ptychka.

„The Strangers” (Roast & Beef Pub, 21:00)

Tai grupė, kurios vokalistė Ugnė Valinčiūtė yra labai gerai žinoma ne tik kaip gatvės muzikantė, bet ir kaip vieno projekto dalyvė. Šiuo metu grupėje Kvietka ir Holms'as ji atlieka ne tik savo, bet ir garsių grupių žinomiausias dainas. Jie jautriai suvirpins kiekvieno širdį ir ausų būgnelius.

„Švytėjimai II: CELESTIAL TRAX (UK), Napo” (Warsteiner GLUCK, 22:00)

Pirmieji „Švytėjimai“ startavo kartu su „TARP“ festivaliu ir „Sun Glitters“. Didelio dėmesio susilaukęs renginys davė daug motyvacijos judėti toliau.Todėl nuspręsta surengti atskirą renginių ciklą, kuris bus nukreipti į tamsesnius beats, chillwave, indie rnb ir post-dubstep muzikos garsus. 

„Tribute To Lauryn Hill” (Tamsta, 21:30)

Gyvai gros: Daiva Starinskaitė (vokalas), Domas Aleksa (bosinė gitara), Andrius Murencevas - Paco (gitara), Darius Rudis (mušamieji). Daiva, Domas, Paco ir Darius atliks jau „vizitinėmis kortelėmis“ tapusius Lauryn Hill kūrinius – solinius ir tuos, kurie įrašyti bendrų projektų su kitais atlikėjais.
Daiva Starinskaitė

„Welcome To Hawaii” (Lotus Cocktail Bar, 23:00)

Pasiilgai šilumos ir svaiginančių vasariškų ritmų? Geriausiais šokių muzikos hitais pasirūpins „Lotus“ Dj’s komanda, o havajietišką vakaro atmosferą kurs žaviosios šokėjos. Karšta savaitgalio pradžia garantuota!

„Delta Machine” (ArtistaI, 20:00)

Prieš pradėdami pasaulinį turą grupė „Depeche Mode“ išleidžią naują albumą „Delta Machine“. Ta proga kviečiami visi „Depeche Mode“ muzikai neabejingi klausytojai į barą „Artistai“. Vakaro pradžioje išklausysime ir įvertinsime „Delta Machine“. Ištikimiausi fanai turės galimybę ne tik įsigyti naująjį albumą, bet ir jį laimėti.

„Wolf like me | Kiauras Kibiras | Movo” (Brodvėjus, 21:00)

Brodvėjus kvies į mini festivalį. Kodėl festivalį? Nes viename koncerte pasirodys net 3 jaunos ir perspektyvios bei kritikų itin liaupsinamos grupės. Koncerto metu girdėsite nuo funko, post-roko iki blues bei lengvo reagge muzikinius stilius.

„4” (Plum Bum Bar, 22:00)

Vėl kviečia 4: Wasted Gaze (MondayJazz), Vezhlas, Valdemar (Bathhouse), Funkodelik.

„Neurosis: Disorder” (Metro, 22:00)

„Neurosis“ šį (jau trečią) kartą skambės sunkiai, tačiau kitaip negu tikitės. Šį kartą daugiausia dėmesio bus skiriama tiesiog sutrikimams - visi jie skirtingi, visi jie mums pažįstami. Terapija bus atliekama laužytų bei stabilių dūžių vibracijomis hardcore ir drum&bass pavidalu. Kartu su jau pažįstama „Sun&Scars“ komanda pasirodys gerai Lietuvos publikai žinomi atlikėjai kaip Idem (Audio Hostem), M1dlet (Gabba.lt/SKRD!).

„Dj Culture“ (Opium, 23:00)

Dalyvaus: Phil Kieran (Turbo Recordings, Phil Kieran Recordings, UK) ir „The Sneekers“ (GND, Cheap Thrills).

10-asis „Power Hit Radio“ jubiliejus (Exit, 23:00)

Dešimtąjį gimtadienį jau balandžio 5-ąją, penktadienį, švęsianti šokių muzikos radijo stotis „Power Hit Radio“ sulauks ypatingos viešnios: jubiliejinio vakarėlio Vilniaus klube „Exit“ tikrai nepraleis garsioji Dj, elitinis modelis iš Olandijos – gražuolė Miss Nine.
Ignas

2013.04.06

FESTIVALIAI

Festivalio „Jauna muzika“ elektroninės ir elektroakustinės muzikos „GARSO GALERIJA 2013“

„STEREO HYPNOSIS: Morphic Ritual (2013)” (Šiuolaikinio meno centras, 19:00)

Elektroninės muzikos duetas „Stereo Hypnosis“ – tai 2006 m. Flatėjaus saloje užsimezgusio tėvo ir sūnaus Óskaro ir Pano Thorarensenų kūrybinio bendradarbiavimo rezultatas. Duetas kuria ambientinę elektroninę muziką, kupiną paskirų organiškų aplinkos garsų, fone čiulbančių paukščių, bangų mūšos, vandens lašėjimo, kuriai būdingas plastiškas pulsavimas ir švelnios melodijos, įgarsinančios raminantį apsiniaukusių padangių ir lietingų dienų pojūtį.

„FiDi” (Įvairios vietos, 10:00)

Dieninė dalis

10:00 renkamės Saulėtekio al. 9, Fizlende. Ten pamatome ir išbandome daugiau nei 30 atrakcionų, tarp kurių 20 m ilgio milžinas garlaivis - „Užrakinti kardinolai“, 6 m aukščio statinys, į kurį svaidysime kamuoliais iš patrankos - „Dėžėvu“.
 
Eisena
15:00 pajudame nuo Fizikos fakulteto iki Filologijos fakulteto. Eiseną, kaip visada, ves Dinas Zauras.
 
Vakarinė dalis
20:00 Taksi parkas (dažasvydžio centras), Airsoft arena, Pelesos g.1/2.
 
Ruoškite kojytes ir rankytes! Organizatoriai pasistengė, kad nenuobodžiautų nei vienas – bus 8 gyvo garso grupės: Baltasis Kiras, Dee & Kamy, Sweetsalt, NetvarkOI!, RoadKill, Reinless, Kujeliai, Kazam! Ir 6 DJ‘ėjai: Doctah Jahngle (Cr-edit), Shimas, Socle, Dot, Rubin Deil, Jonas Nekrasovas.
FIDI eisena

 
SPEKTAKLIAI

PREMJERA - „Raganiukė" (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Visame pasaulyje pripažinimą pelniusio vokiečių rašytojo Otfrydo Proilserio knygose skleidžiasi nepaprastų herojų, stebuklingi nutikimai. Spektaklis „Raganiukė“ – tai istorija apie geros širdies jauną raganaitę norinčią kuo greičiau užaugti ir tapti „tikrai gera ragana“. Tą ji pasižada senųjų raganų susirinkime. Raganiukei padeda jos ištikimas draugas varnas Abraksas. Kartu jie patiria daugybę nuotykių. Pagrindinį vaidmenį spektaklyje atlieka vaikams gerai žinoma aktorė Rasa Marazaitė. Taip pat vaidina Jurgis Damaševčius, Andrius Bialobžeskis, Vytautas Taukinaitis, Giedrius Arbačiauskas, Ignas Ciplijauskas, Nerijus Gadliauskas, Sergejus Ivanovas, Aleksas Kazanavičius, Simonas Storpirštis ir Saulius Sipaitis.

„A.- visai kita (Keistuolių teatras, 19:00)

Jaunų vokiečių dramaturgų pjesė „A. – visai kita“ buvo parašyta 2000 metais. Tais pačiais metais ji buvo apdovanota garbingu Vokietijos literatūriniu apdovanojimu „Kleist Prize“ už geriausią jaunųjų autorių dramaturgiją. „A. – visai kita“, kaip pastebi ne vienas vokiečių teatrologas, yra komedija su tragedijos priemaišomis, arba tragedijos reinkarnacija į komiškąjį pavidalą. Patys pjesės autoriai, kaip ir lietuviškosios „A. – visai kita“ kūrėjai, linkę šią pjesę įvardyti „radikaliąja, arba trash komedija“. Kaip teigia spektaklio režisierius Agnius Jankevičius, „šis spektaklis – tai trileris apie kažkur pradingusią laimę“.
 
„Katinėlis ir Gaidelis" (Raganiukės teatras, 12:00)

Klasikiniai pasakų personažai randa kelią į kiekvieno žiūrovo širdį. Suaugusieji galės prisiminti vaikystę, kuomet jiems šią pasaką sekė jų tėvai ir seneliai. O mažieji žiūrovai sužinos, kad negalima atidarinėti durų plonabalsėms ponioms ir gauruotiems dėdėms. Vinco Pietario pasakos interpretacija pateikiama šiuolaikiniam vaikui suprantama kalba, o krečiamiems pokštams scenoje neliks abejingi ir suaugusieji.

„Labas, Mažyli!” (Menų spaustuvė, 11:00, 12:30, 14:00)

Tai lavinamasis formos, ritmo ir spalvų reginys, sukurtas remiantis JAV mokslininko ir pedagogo Gleno Domano metodika, vadovaujantis pažangiais, netradiciniais vaiko ugdymo, lavinimo būdais. Šio spektaklio pagrindas - ne tradicinis draminis siužetas (kūdikiai elementariausiai nespėja jo sekti), o muzika, garsas, ritmas, kontrastingos spalvos, geometrinės figūros, įvairios formos.

„Linksmoji našlė” (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 18:30)

„Operetė - tai pramoga ir linksmybės!" - sako šio spektaklio režisierė Monika Wiesler, pažįstama Vilniaus publikai savo operetės „Vienos kraujas“ bei operos „Hofmano istorijos“ pastatymais. Palikite rūpesčius ir ateikite, tik nežiūrėkite į operetės pasaulį per daug rimtai! Apie ką ši operetė? „Kai lūpos nutyla, prabyla smuikai: mylėk mane…", - dainuoja „Linksmosios našlės" veikėjai.

„Mėšlungis“ (Užupio teatras, 18:00)

Kazio Sajos dramoje „Mėšlungis“ stiprus meilės motyvas. Tačiau tik kaip priemonė atskleisti ribotiems mūsų socialiniams santykiams, statiškiems moters ir vyro vaidmenims šeimoje. K. Sajos veikėjai – Elija ir Vytautas Kentra – neseniai santuokos įžadus priėmę jaunuoliai, pjesėje įkūnija Sizifo vaidmenį. Niekaip nesugebantys užridenti savo akmens, pakeisti savo santykių situacijos – vis krenta žemyn į nesusikalbėjimo, vienatvės, gailesčio sau ir neapykantos kitam liūną. 

„Mykolas Žvejas“ (Keistuolių teatras, 12:00)

„Mykolas Žvejas“ - spektaklis apie nemažai apsiskaičiusį ir nemažiau pasipūtusį Žvejo sūnų Mykolą, kuris keliauja į pragarą pas pragaro viršininką Liuciferį suvedinėti tam tikrų sąskaitų. Kaip jam klojasi, kaip jam sekasi išvysite spektaklyje.“ Aidas Giniotis.

„Striptizo ereliai” („Domino”, 19:00)

Spektaklis „Striptizo ereliai“ - tai istorija apie šešis didelę gyvenimo patirtį sukaupusius, mažo, kol kas paslaptyje laikomo, miestelio Lietuvoje bedarbius vyrus. Jie laisvą laiką leidžia su alaus buteliuku ant suoliuko, kai tuo tarpu anglams ar vokiečiams nedarbas reiškia artimiausioje aludėje paskutinį Londono „Arsenalo“ rungtynių žiūrėjimą per televizorių užsigeriant atšaldytu Gineso alumi. Tačiau ilgai šis dykinėjimas netrunka, vienam iš vyrų šauna puiki mintis, kaip užsidirbti daug pinigų. Šou prasideda – šeši vyrukai nusprendžia išbandyti save ir tapti striptizo šokėjais...
"Striptizo ereliai" (Klubas.lt)

„Prie laivo aštuntą” (Vilniaus kamerinis teatras, 12:00)

Muzikinis spektaklis šeimai pagal garsiąją Ulricho Hubo pjesę. Vilniaus kamerinis teatras neužmirš ir savo mažųjų žiūrovų. Mažiesiems puikiai žinoma Keistuolių teatro aktorė ir režisierė Agnė Sunklodaitė pristatys spektaklį „Prie laivo 8.00“. Spektaklio režisierė - Agnė Sunklodaitė.

„Snieguolė ir septyni nykštukai“ (Lietuvos rusų dramos teatras, 12:00)

Piktoji Karalienė nekenčia savo podukros Snieguolės už jos grožį. Snieguolė patenka pas septynis nykštukus. Karalienė, pasivertusi senute, įsiūlo jai apnuodytą obuolį. Bet Snieguolė nemiršta, o tik užmiega giliu miegu...

„Baisiai graži pasaka” (Vilniaus „Lėlės“ teatras, 12:00)

Pagrindine spektaklio linija tapusios pasakos pavadinimas vis tik skamba šiurpiai: „Apie tai, kaip ragana mergaitei galvą nukando“. Spektaklio autorė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė teigia mananti, jog švelnių, romantiškų lietuviškų pasakų pastatymų fone galėtų atsirasti ir aštresnio, ryškesnio pobūdžio reginys (būtent reginys!). Naiviai paprastas, rafinuotai siurrealistinis, parodantis įvairiaprasmį raganos, velnių ir kitų mitinių būtybių paveikslą, jų gyvenimo būdą, pasaulio tvarką.

„Kiškių sukilimas“ (Vilniaus „Lėlės“ teatras, 14:00)

Monospektaklis „Kiškių sukilimas“ - tai sėkmingas režisieriaus ir dailininko Rimo Driežio pabandymas įpūsti tradicinio anglų balaganinio lėlių teatro vaidinimo Pančas ir Džudė dvasios puikiai Kazio Binkio (1893-1942) poemai. O kad intriga patrauktų ir suaugusiųjų dėmesį - perkelti spektaklio veiksmą į prieškario Kauną: kiškiai įsiveržia į Kauno teatrą ir iš operos žvaigždės Kipro Petrausko reikalauja, kad šis liautųsi medžiojęs kiškius.

„Tėčio pasaka” (Menų spaustuvė, 16:00)

Vienas tėtis negalėjo nuleisti akių nuo savo mažosios ir atsistebėti, kaip greitai ji ūgtelėjo. Rodos tereikia vos nusisukti, vos vieną dieną užtrukti darbe ilgėliau su nauju projektu ir šios mažos rankutės sugriebusios jį už ausų - nebe tokios ir mažos. „O gal čia ne šios rankutės išstypo, gal čia manęs per tuos darbus tapo mažiau?“- susimąstė pagrindinis spektaklio idėjos autorius ir tėtis (Nr. 1) Andrius Kirvela. Tėtis Nr.2 (Gediminas Šiaulys) tylomis sukdamas ūsą jam pritarė. Taip tėčiams (Nr. 1 ir Nr. 2) gimė idėja kurti spektaklį.

„Baltaragio malūnas“ (Šokio teatras, 18:00)

Tai garsiojo Kazio Borutos romano, ne kartą jau matyto ir kine, ir teatre, naujas sceninis variantas, kurį labai vykusiai papildo skoninga dailininko dekoracija, išraiškinga šokių plastika bei šiuolaikiška kompozitoriaus muzika. Negausūs ir lakoniški dialogai teikia galimybę apie spektaklio herojus kalbėti tarsi apie visiems gerai pažįstamus žmones.

KONCERTAI

Akordeono genijaus Alexanderio Hrustevichiaus koncertas
(Šv. Kotrynos bažnyčia, 19:00)
Aleksandras Hrustevičius – vienas geriausių bajanistų pasaulyje, su savo pasirodymais jau aplankęs JAV, Italiją, Vokietiją, Rusiją, Braziliją, Olandiją, Ispaniją, Austriją ir kitas šalis, sugrįžta į Lietuvą. Nauja, virtuozinė, karštu temperamentu ir romantika pulsuojanti solinė programa bus pristatyta Vilniaus klausytojams.

Parodos paveikslėliai“ (Lietuvos nacionalinė filharmonija, 19:00)

Dalyvauja: Lietuvos kamerinis orchestras, solistas ir dirigentas Davidas Geringas (violončelė, Vokietija), solistas Robertas Beinaris (obojus).

„Klasikinė kontrabanda“ (Vilniaus kongresų rūmai, 18:00)

Solistai: Ieva Prudnikovaitė, Jeronimas Milius (vokalas), Feliksas Zakarevskis (fortepijonas), Tomas Varnagiris (gitara).

„Minaitiūrų diena” (LMTA / Teatro cechas, 18:00)

Vakaras, skirtas šiuolaikinio šokio gerbėjams.

„Šv. Pranciškaus žaizdos“ (Bažnytinio paveldo muziejus, 16:00)

Jūsų laukia prof. Rimvydo Petrausko paskaita „Goštautų giminės istorija". Nuo 17 val. - koncertas „Šv. Pranciškaus žaizdos". Dalyvauja: kamerinis choras „Aidija", Vilniaus universiteto giedojimo mokykla „Schola Cantorum Vilnensis", pianistė Onutė Gražinytė. Dirigentas Romualdas Gražinis.

VAKARĖLIAI

„Silence Please!“ (Opium, 23:00)

Tvirtas žingsnis į tarptautinę house areną. Surinkęs talentingiausius mūsų kūrėjus, tą žingsnį žengia Vidis. „Booka Shade“ ir „M.A.N.D.Y“ įkurta leidykla „Get Physical“ skaitmeniniu būdu jau išleido, fiziniu – netrukus pristatys miksą „Silence Please!“, kuriame – Mario ir Vidis, „Few Nolder“, „Downtown Party Network“, Darius Vaikas. Kovo viduryje atšventę Berlyne, balandžio 6-ą visi grįš namo, į „Opium“. Pasitiksim. Gros: Vidis (Silence), Mario Basanov (Silence), Few Nolder (Silence), Downtown Party Network (Silence), Darius Vaikas (Silence).
Vidis ir Mario Basanov

„Metal Battle 2013” (Kablys, 18:00)

Finalo dalyviai: „Awakening Sun“, „Exile Iinto Suffery“, „La CHudra“, „Phrenetix“, „Stiffer“.

„Artistų artistas“ (Artistai, 19:00)

Po 5-rių metų pertraukos muzikos agentūra „BonusFX“ bei „Artistai“ vėl skelbia grupių ir atlikėjų konkursą „ARTISTŲ ARTISTAS“. Susirungs: „Berserker“, „Art of Memory“ ir „z"BRODAS“.

„Inferno“ (BarasBix“, 20:00)

Laukiame visų, neabejingų klasikinio žanro heavy metal stiliaus muzikai. Programos metu bus pristatomi grupių „Rainbow“, „Black Sabbath“, „DIO“ atnaujinto repertuaro kūriniai, įskaitant ir keletą savos kūrybos dainų.

Andrius Zalieska (Arbata) ir Aurimas Driukas (Brodvėjus, 21:00)

Žiemos šalčiams nenorint pasitraukti, o kiekvieno širdyje jau jaučiamo pavasario proga, atlikėjai kviečia į šiltą ir itin pavasarišką jų pasirodymą.

„Gospel“ muzikos vakarėlis su „Be Music“ (Tamsta,  21:30)

Šeštadienį sceną kaitins daugiau nei 30 atlikėjų, gros vieni geriausių džiazo muzikantų Lietuvoje. Vakarėlio metu kartu atšvęsim ir choro „Be Music“ („Būk Muzika“) dvejų metų gimtadienį!

„Di-SKA-Teka ROCKSTEADYCA” (48 Cechas, 22:00)

Gros: Dr.Head, Mr.Unit, Leo, Wezlys, Ignas P.

LRT Opus Gyvai: Chinawoman (CA)“ (Menų fabrikas Loftas, 20:00)

Jos sodrus Tanitos Tikaram tipo balsas, ir psichozinis intonavimas lyg joje būtų reinkarnavusi dalelė Jimo Morrisono paperka visus, kurie ieško kažko naujo, negirdėto ir jautraus. „Tai, ką aš kuriu yra pakankamai sentimentalu. Tačiau kažkodėl žmonių sąmonėje sentimentalumas dažnai turi neigiamą atspalvį. O aš kaip tik visad ieškau jautriųjų taškų. Be to, manau, kad visi tie, kurie rezonuoja su Chinawoman kūryba, labai puikiai tai pastebi“, - sako ji. Chinawoman muzikinės įtakos - nuo Alos Pugačiovos iki PJ Harvey, Courtney Love ir „Peaches“.

„Riga Calling“ (Warsteiner GLUCK, 22:00)

Už naktinio klubo „Warsteiner Gluck“ pulto stos svečias iš Rygos - Dj Sergucci (gatvepro.lv/Jam Crew).

„What´s The Color Of Love?” (Soho, 22:00)

Nuspalvink savo pasaulį įvairiausiomis spalvomis šį vakarą padės DJ Yuri(S). Dar vaikystėje supratęs jog skambinti pianinu bei braukyti gitaros stygas ne jam, Yuri(S) nusprendė save išbandyti klubinėse erdvėse ir tai jam suteikė daug daugiau muzikinės fantazijos nei kas kita.

2013.04.06

FESTIVALIAI

Festivalio „Jauna muzika“ elektroninės ir elektroakustinės muzikos „GARSO GALERIJA 2013“

„EIKKK: Elektroninių ir kompiuterinių kūrinių konkursas“ (LMTA II rūmai, 15:00)

Konkurse rungiasi 16 skaitmeninio žanro kompozicijų, kurių autoriai virtualiais instrumentais (Pianoteq, Scala ir kt.) reflektuoja šiandienos laiko kontroversijas ir kultūros istorijos tekstus. Geriausią konkurso kūrinį rinks pasaulio elektroninės muzikos gerbėjai tiesioginės transliacijos internete metu (http://misc.lmta.lt/competition) ir klausytojai salėje. Konkurso laureatui – geriausio kūrinio autoriui – bus įteikta 2013 metų Muzikos inovacijų premija ir piniginis prizas, įsteigti Lietuvos kompozitorių sąjungos.

SPEKTAKLIAI

PREMJERA - „Raganiukė" (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Visame pasaulyje pripažinimą pelniusio vokiečių rašytojo Otfrydo Proilserio knygose skleidžiasi nepaprastų herojų, stebuklingi nutikimai. Spektaklis „Raganiukė“ – tai istorija apie geros širdies jauną raganaitę norinčią kuo greičiau užaugti ir tapti „tikrai gera ragana“. Tą ji pasižada senųjų raganų susirinkime. Raganiukei padeda jos ištikimas draugas varnas Abraksas. Kartu jie patiria daugybę nuotykių. Pagrindinį vaidmenį spektaklyje atlieka vaikams gerai žinoma aktorė Rasa Marazaitė. Taip pat vaidina Jurgis Damaševčius, Andrius Bialobžeskis, Vytautas Taukinaitis, Giedrius Arbačiauskas, Ignas Ciplijauskas, Nerijus Gadliauskas, Sergejus Ivanovas, Aleksas Kazanavičius, Simonas Storpirštis ir Saulius Sipaitis.

„Geltonų Plytų kelias“ (Keistuolių teatras, 12:00)

Ši istorija prasidėjo tuomet, kai vienai mažai mergaitei vardu Doroti viskas nusibodo: ir namai, ir knygos, ir netgi žaislai. Tuomet didžiulė audra, sukelta piktosios burtininkės Gingemos, nuskraidino mergaitę iš gimtojo Kanzaso į tolimą, paslaptingą ir nepažįstamą šalį. Bet stebuklingoj knygoj parašyta: „Mažąją mergaitę, kurią į Stebuklų šalį atnešė uraganas, namo sugrąžins Didysis Smaragdo miesto burtininkas, jeigu ji išpildys trijų būtybių karščiausius troškimus.” 

„Indėniukas Kikas” (Raganiukės teatras, 12:00)

Šis nuostabus spektaklis – judesio, plastikos, muzikos ir žodžio junginys, pasakojantis apie indėniuko Kiko, svajonę turėti tikras plunksnas ir tapti didžiu medžiotoju. Ši svajonė nukelia jį ir jo bičiulius žvėrelius į paslaptingą sapnų ir nuotykių pasaulį. Šiame pasaulyje viskas tampa įmanoma.

„Daktaras Aiskauda“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 12:00)

Spektaklio apie daktarą Aiskaudą režisierius Evaldas Jaras sako ieškojęs paprastos, mažiukams suprantamos istorijos: „Daktaro Aiskaudos“ istorija tinkama žaidimui scenoje kurti. Tokia forma yra suprantama mažiausiems ir supažindina juos su teatru. Juk gražu pažiūrėti, kaip vaikas namuose pradeda žaisti, kuria istoriją pačiomis paprasčiausiomis priemonėmis, įsivaizduodamas, kad jis keliauja, plaukia, patenka į Afriką. Taip ir mes spektaklyje bandome žaisti pasaką. Ir, žinoma, stengiamės tikėti tuo, ką žaidžiame, nes tik taip galima įtikinti ir vaikus.

„Batuotas katinas“ (Vilniaus „Lėlės“ teatras, 12:00)

„Lėlės“ „Batuotas katinas“ - muzikinis spektaklis vaikams, gausus cirko ir akrobatikos numerių, kuriuos atlieka viduramžių gatvės artistais persirengę aktoriai. Spektaklyje skamba šiuolaikiška Olego Diktkovskio muzika ir gyvai atliekamos dainos, veikia įvairiausių mastelių lėlės ir objektai. Ypatingai spalvingame ir žaismingame spektaklyje vaikai susipažins ne tik su tradicine pasakos fabula, bet ir bus skatinami sąmoningai mąstyti: režisierius A. Mikutis prasitarė spektaklyje siekiantis kvestionuoti tradicinį pasakų herojaus įvaizdį, atskleisti „akių dūmimo“ mechanizmus ir pasekmes.

Undinėlė“ (Lietuvos rusų dramos teatras, 12:00)

Bene gražiausia H.Ch.Anderseno pasaka atgyja teatro scenoje. Nuostabią istoriją apie beatodairišką meilę, pasiaukojimą ir išdavystę stato daugelio spektaklių vaikams scenarijų autorius, režisierius Jurijus Ščiuckis. Spalvingi kostiumai ir muzika sukuria pasakos atmosferą.

„Avinėlio kelionė” (Menų spaustuvė, 12:00)

Šventą kalėdų naktį kiekvieno mūsų širdyje apsigyvena mažytis avinėlis. Nuolankus, romus, bet drąsus. Jis veda mus klaidžiais kasdienybės takeliais ištisus metus. Dieną padrąsina, naktimis budi šalia, moko atleisti, džiaugtis, liūdėti ir suprasti. Avinėlio kelionė - kaip jis keliauja į širdį ir kaip juo nešini keliaujame mes.

„Liunės nuotykiai” (Vilniaus „Lėlės“ teatras, 14:00)

Ši pasaka - apie mažą mergaitę Liunę, patekusią į paslaptingą salą. Šalia nėra nei mamos, nei tėčio, todėl Liunė privalo būt drąsi, kad neišsigąstų riaumojančių liūtų, grėsmingų begemotų. Liunė patiria visokių nuotykių: susipažįsta su geraširdžiu jūros ežiu, gudriai išsisuka nuo baisaus ryklio nasrų, gelbėja mielas ir juokingas beždžionėles... Liunė viską gali, juk ji - tikra robinzonė!

„Dostojevskis vaikams” (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, 14:00)

Spektaklis „Dostojevskis vaikams“ sukurtas pagal žinomo rusų rašytojo Fiodoro Dostojevskio romanus - „Vargo žmonės“, „Netočka Nezvanovna“, „Jaunuolis“, „Broliai Karamazovai“ bei rašytojo dienoraštį. Skirtingų kūrinių ištraukas vienija jose veikiantys vaikai bei bendražmogiškos temos, aktualios ir šiandienos jaunimui: atsakomybė prieš mylimą žmogų, riba tarp meilės ir neapykantos, ambicijų ir norų atsižadėjimas vardan kito, garbė, orumas, stipri meilė artimajam. „Mane domina rimtoji literatūra, kurioje paliečiamos aštrios, filosofinės temos.
"Dostojevskis vaikams"

Saulėtos dienos” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

Pagal Antano Škėmos apysaką spektaklį pastačiusi režisierė Ramunė Kudzmanaitė: „Man patinka lietuvių literatūra. Skaitau klasikinius ir šiuolaikinius lietuvių autorius, bet Antanas Škėma man atrodo aktualesnis ir modernesnis už daugelį šiuolaikinių autorių. Kuo ilgiau gyveni, tuo artimesnė tampa tautos istorija, jos žmonės. Ten norisi ieškoti atsakymo į klausimą „kodėl aš čia?“, kurį ne kartą užduoda ir pats Škėma ne tik Vileikio, bet ir kitų apsakymų personažų lūpomis. Man įdomi vilčių neišsipildymo tema, kuri tapo lietuvių tautos lemties ženklu.“

„Mozaika” (Menų spaustuvė, 12:00)

Kaip atrodo mažo vaiko aplinkinis pasaulis? Jis apvalus geltonas ar kampuotas mėlynas? O gal pailgas žalias, tuščiaviduris, bet minkštas? Mažų vaikų aplinkinio pasaulio pažinimas prasideda nuo įvairių geometrinių formų (kubo, rutulio, kūgio) ir spalvų (žalios, raudonos, geltonos, mėlynos, oranžinės). Įvairias geometrines formas ir spalvas spektaklio kūrėjai dėlios tarsi mozaiką, virsdami vaikams atpažįstamomis daržovėmis – morka, pomidoru, agurku, o kartais neatpažįstamais grybais, vaisiais, gėlėmis. 

„Primadonos“ (Domino" teatras, 15:00, 19:00)

Amžina dilema, ką pasirinkti meilę ar pinigus? Tai vienas iš pagrindinių komedijos klausimų, kurį virtuoziškai scenoje spręs bene ryškiausi Lietuvos aktoriai: Eimutis Kvoščiauskas, Mantas Stonkus, Šarūnas Banevičius, Sakalas Uždavinys, Mindaugas Capas, Jovita Balčiūnaitė, Austėja Lukaitė, Jonas Braškys. Šios komedijos režisieriumi tapo puikiai Lietuvos žiūrovams pažįstamas režisierius Olegas Šapošnikovas. Būtent jo statyta komedija „Apie ką kalba vyrai?“ yra sulaukusi didžiulio žiūrovų įvertinimo. O. Šapošnikovas taip pat gerai pažįstamas ir kaip spektaklių „Nuodėmių miestas“ bei „Radijo ereliai“ režisierius.

„Snieguolė ir septyni nykštukai“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 12:00)

3 veiksmų baletas vaikams. W. Borkowskio ir S. Petrowskio libretas brolių Grimmų pasakos motyvais.

KONCERTAI

Atvelykio koncertas su ansambliu „Vilniaus arsenalas“ (LDM Taikomosios dailės muziejus, 16:00)

Dalyvauja ansamblis „Vilniaus arsenalas“: Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas), Sergejus Okruško (fortepijonas). Programoje – Ludwig van Beethoven, Max Bruch, Jean Françaix, Ástor Piazzolla, Giedrius Svilainis.

Koncertas visai šeimai (Lietuvos nacionalinė filharmonija, 12:00)

Programoje – teatralizuotas koncertas pagal Piotro Čaikovskio kūrinius „Vaikų albumas“ ir „Spragtukas“. Dalyvauja pianistų dinastija: Veronika Vitaitė, Aleksandra Žvirblytė, Paulius Andersson, taip pat - baleto šokėjai, aktoriai.

„Paryžiaus katedra“ (Teatro arena, 19:00)

Muzika, kuri priverčia širdį plakti stipriau, kurios natos persmelkia visą kūną, o atgarsiai ir prasmingi varpų dūžiai lydi visą gyvenimą – „Paryžiaus katedra“. Neįtikėtino populiarumo ir įvertinimo Lietuvoje ir pasaulyje sulaukęs miuziklas jau nuo vasario mėnesio skamba naujais garsais. Kaip ir kiekvieną sezoną „Domino“ teatras atiduoda duoklę populiariajai klasikai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją