2013.03.15

SPEKTAKLIAI

„Nuolankioji” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 19:00)

„Nuolankiąją“ Dostojevskis parašė 1876 metais ir paskelbė savo žurnale „Dnevnik pisatelia“. Labai palankiai įvertintas ano meto kritikos, apsakymas ir šiandien laikomas vienu įdomiausių pasaulio literatūros šedevrų. Kūrinio forma neapsakomai talpi, herojaus monologo ritmas nervingas, karštas, apskritai, nuotaika nepakartojama. „Nuolankiojoje“ paliesta labai daug temų: amžiaus, kartos, vyro, moters, skausmo, gedulo... Svarbiausia iš jų – emocija, nuotaika teatre. Kaip tai padaryti ne banaliai? Kaip šnekėti apie tai? Juk verkia visi: cinikas irgi verkia“. - sako spektaklio dailininkė Renata Valčik.

„Ekspedicija į teatro vidų” (Jaunimo teatras, 10:00)

Valstybinio jaunimo teatro aktorė Aušra Pukelytė sukūrė spektaklį – ekskursiją, skirtą supažindinti vaikus ir jaunimą su vidine ir nematoma teatro dalimi. Kelionėje po teatrą ji, pasakodama įvairias istorijas apie teatro pastatą, lydi jaunuosius žiūrovus ten, kur paprastai netenka pabuvoti eiliniam teatro lankytojui – grimo ir persirengimo kambariuose, siuvykloje, kostiumų sandėlyje, milžiniškose dekoracijų laikymo patalpose.

„Baltaragio malūnas” (Šokio teatras, 18:00)

Tai garsiojo Kazio Borutos romano, ne kartą jau matyto ir kine, ir teatre, naujas sceninis variantas, kurį labai vykusiai papildo skoninga dailininko dekoracija, išraiškinga šokių plastika bei šiuolaikiška kompozitoriaus muzika. Negausūs ir lakoniški dialogai teikia galimybę apie spektaklio herojus kalbėti tarsi apie visiems gerai pažįstamus žmones.

„Aikštelėje laisvų vietų nėra” (Menų spaustuvė, 19:00 )

Šis šokio spektaklis – paskutinė trilogijos, kurią sudaro šokio spektaklis „Paikos mergaites maldos“ ir šokio filmas „Pasaka“, dalis. „Aikštelėje laisvų vietų nėra“ – tai dviejų vyrų pokalbiai. Kaip savo kūne išgyventi vyriškumo padarinius? Kaip nuslėpti, kad nenusisekė įgyvendinti vyro tapatybės ir savo egzistencijos sąlygų.

Ramūnas Rudokas
„Seneliukas” (Pramogų salė „Vakaris“,19:00 )

Kuriozinių situacijų lavina, humoru trykštantys dialogai su publika bei gyvenimiškos išminties grynuoliai – visa tai sujungs naujasis mono spektaklis „Seneliukas“, tapęs tikru hitu užsienio scenose, o pagaliau pristatomas ir Lietuvos publikai. Pagrindinį laukiamos premjeros herojų ir dar daugiau nei 20 personažų meistriškai įkūnys aktorius Ramūnas Rudokas.

„Atviras ratas“ pristato „Brangioji mokytoja" (Menų spaustuvė, 19:00 )

Spektaklis pagal rusų dramaturgės Liudmilos Razumovskajos 1980 m. sukurtą pjesę „Brangioji mokytoja“ – tai teatro „Atviras ratas“ tolimesnis bandymas gilintis ir plėtoti pakankamai aštrią jauno žmogaus ir jį supančio suaugusiųjų pasaulio santykių temą. Spektaklio centre – mokinių prieš savo mokytoją psichologinio ir fizinio smurto istorija, išvystyta tiksliai bei įtaigiai, atskleidžianti esmines priežastis, motyvus, kurie paskatino ir kurie vis dar skatina jauną žmogų griebtis žiaurių, dažnai gerai apgalvotų priemonių pasiekti savo tikslą.

„Gupelė” (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00 )

Šiuolaikinis rusų kino režisierius ir scenaristas, taip pat žymus dramaturgas Vasilijus Sigarevas parašė dviejų veiksmų pjesę, kaip pats sako, „beveik komediją, o gal tragediją“ apie eilinės, vienišos moters gyvenimą. Tiesa, pagrindinė herojė visai vieniša nėra – turi sutuoktinį, o eiline, prasta ir niekam tikusia laiko pati save. Tokį įsivaizdavimą pakursto ir jos vyras, vadindamas ją Gupele, kitaip – akvariumo žuvyte, kuri nereikalauja ypatingos priežiūros ir sugeba prisitaikyti prie sunkiausių sąlygų. Intriga prasideda tuomet, kai moteris išdrįsta pasikviesti į svečius kitą vyriškį, priešingai nei jos vyras, dėmesingą ir pagarbų.

„Erlickas Mažajame teatre. Neregėta programa” (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, 18:30)

Juozas Erlickas sugrįžo! Deja, kaip visados, atsitvėręs tylos siena. Paklaustas, ar tai nauja programa, J.Erlickas teištarė tiek: „Aš pats šitos programos nesu matęs.“

„Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija” (Teatro arena, 19:00)

Režisierius Oskaras Koršunovas: „Shakespeare’o veikalas „Romeo ir Džuljeta“ dažniausiai įsivaizduojamas kaip odė romantiškai meilei. Iš tikrųjų tai – socialinė drama, kurioje paprasta meilė dramatiškomis aplinkybėmis įgauna aukščiausią tragizmo skambesį. Šioje tragedijoje mane labiausiai domina tai, kad meilė gimsta ir skleidžiasi neapykantoje, Veronos karo atmosferoje. Norėjau akcentuoti šį paradoksą: neapykanta žudo, tačiau būtent ji įžiebia meilės kibirkštį”.

„Škac, mirtie, visados škac...” (Keistuolių teatras, 19:00)

Sauliaus Šaltenio pjesę „Škac, mirtie, visados škac!” galima būtų pavadinti lietuviškąja „Romeo ir Džiuljetos” analogija. Tai švelnus ir nostalgiškas pasakojimas apie Andrių ir Liuką. Apie naivią ir visagalę pirmąją jų meilę. Apie absurdišką dviejų šeimų nesantaiką, griaunančią šiltus ir trapius jausmus. Tai pasakojimas, kuriame susipina komedija ir farsas, lyrika ir drama.

„Ačiū, Margo” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Valerijaus Mucharjamovo pjesė „Ačiū, Margo!“ pasakoja apie paprastų inteligentų, skirtingu laiku emigravusių į Ameriką, gyvenimus. Tarp jau nebejaunų dviejų vyrų ir dviejų moterų užsimezga intriguojantis ryšys. Šių keturių žmonių bendravimas persmelktas subtilaus humoro ir netikėto gyvenimo suvokimo.

KONCERTAI

„Baltas paukštis. V. Kernagiui atminti” (Šv. Kotrynos bažnyčia, 18:00)

Auksinio balso savininkas Liudas Mikalauskas kartu su neįprastos sudėties styginių kvartetu Bass Arco (trys violončelės ir kontrabosas) kviečia naujai muzikinei patirčiai – jaukiam vakarui su Vytauto Kernagio dainomis, įvilktomis į joms nebūdingą skambesį.

,,MAG'Grass" koncertas (Grantas, 19:00 )

Grupę „MAG‘Grass" 2010 metais sukūrė keturi muzikantai iš skirtingų grupių, žinomi Lietuvoje bei užsienyje. Muzikantus suvienijo meilė daugiabalsiam dainavimui. „MAG‘Grass" atlieka american folk, country ir bluegrass stiliaus muziką. Grupės nariai su skirtingais kolektyvais dalyvavo įvairiuose festivaliuose ir koncertavo daugelyje šalių. 2011 m. MAG'Grass sėkmingai dalyvavo ,,Visagino Country" festivalyje

Ainis Storpirštis
Ainis Storpirštis su grupe” (Vilniaus mokytojų namai , 18:00)

A. Storpirštis dainuojamosios poezijos gerbėjams žinomas ne vien kaip garsaus aktoriaus, bardo, tituluojamo lietuviško šio žanro atgimimo tėvu Gedimino Storpirščio sūnus. Tiesa, pirmieji Ainio bardiški dainavimai būten ir buvo su tėčiu. Tą galima išgirsti senuose G. Storpirščio įrašuose, ypač dainose vaikams, kuriose nuskamba nedrąsus, bet užtikrintas mažojo Ainio balsas. Vėliau jis buvo pagrindinis grupės „Stipriai kitaip“ vokalistas. Dabar debiutuoja ne vien kaip atlikėjas, bet ir kaip dainų autorius.

Alexander Palei koncertas (Vilniaus kongresų rūmai, 19:00)

Vilniaus kongresų rūmus susirinkę klausytojai taps unikalaus reiškinio dalyviais – tiesiog istorinio įvykio liudininkais: pianistas virtuozas Alexander Palei su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, kuriam diriguos maestro Gintaras Rinkevičius atliks visus S. Rachmaninovo koncertus fortepijonui.

Gyvo garso rusiško roko koncertas (New York Club, 20:00)

Rusrock.lt – tai grupė profesionalių muzikantų, bendraminčių, gyvuojanti jau treti metai. Kaip byloja pats pavadinimas, repertuarą sudaro rusiško roko hitai, atliekami gyvai.

VAKARĖLIAI

„Equilibrium” (48 Cechas, 22:00)

Sparčiai artėjant pavasariui, Dumblys pristato pusiausvyros vakarą, dedikuojamą ambient/dub tech muzikai. Vakaro svečius pasitiks ir nuotaika dalinsis: Smila, Mikrokristal, Grad U (Redscale/Greyscale/Dumblys, LT), Zyridim (Dumblys, LT), bromas (Dumblys/Anamorphic Vision, LT).

„SOHO LIVE - Alexander Rybak” @ SOHO” (Soho, 22:00)

Į Lietuvą atvyksta žavusis Norvegijos dainininkas ir smuikininkas Alexander Rybak, pelnęs fenomenalią pergalę „Eurovizijos“ dainų konkurse. Visą Europą sudrebinusio hito „Fairytale“ autorius, dainų kūrėjas ir atlikėjas, Lietuvoje surengs net 4 pasirodymus - 4 didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tad vienas iš jų įvyks ir Vilniuje. Jau kovo 15 dieną Alexander Rybak koncertuos ir įspūdingąjį muzikos šou surengs Vilniaus klube SOHO. „Fancy Action!” (Studio 9, 21:00)

Nakties sprinteriai ir maratoninkai renkasi pirmam pavasario judesiui. Prie starto linijos kviečia: St. Stereo (One Way Ticket), Calli (minimal.lt, Partyzanai, Shaded), Valdemar (Bathhouse), LeMings (Fancy Action!).

„Artrace” („Brodvėjus“, 21:00)

Duetas „Artrace“ – tai Aurimas Galvelis, baigęs džiazo gitaros studijas, ir Justas Kulikauskas, dar tebestudijuojantis Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Du jauni muzikantai - vokalistas ir violančelininkas, pasirinko sudėtingą kelią į pripažinimą – pradėjo ieškoti kitokio skambesio ir jį suradę iškart buvo pastebėti. Vienas įdomiausių šių muzikantų kūrybos elementų yra tai, kad vaikinai muziką kuria ir atlieka tik su gitara ir violončele, naudodami Boss Loopstation pedalus.

„Sibyl Vane” („PoGo” baras, 21:00)

„Sibyl Vane” yra vieni iš labiausiai pastebėtų jaunų Pabaltijo grupių 2012 - asiais. Iš Pärnu - mažo pajūrio miestelio kilę muzikantai karjerą pradėjo laimėdami jaunų Estijos grupių konkursą. Muzikantų puoselėjamas švelnesnio bliuzo ir roko mišinys be vargo atvėre jiems duris į garsiąją Latvijos „I LOVE YOU RECORDS” įrašų kompaniją.

„Kurak” (Muzikos klubas „Tamsta“, 21:30)

Alternatyvios muzikos rinktinės „Kurak“ stovykloje gera naujiena po vieną nevaikšto: Kompozitorius Vygintas Kisevičius ir kviestinių atlikėjų kompanija kviečia į išskirtinį koncertą gyvos muzikos klube „Tamsta“. Tai bus vienintelis „Kurak“ pasirodymas sostinėje kovo mėnesį.

„DJ Hidden” („Klubas „G“,22:00)

Į Vilnių atvyksta sudėtingų, laužytų ritmų muzikos atstovas iš Olandijos - DJ Hidden (Noelis Wesselsas). Šis drum & bass ir hardcore muzikos veteranas gali didžiuotis nemenku muzikiniu bagažu – trys albumai, daugybė singlų ir remiksų.

Erica Jennings
„St. Patrick‘s Day” („Tarantino“,22:00)

Šv. Patriko dienos proga vakarėlis su „TABAMI goes irish“. Gyvai: Erica Jenings feat Victor Diawara bei DJ Fare.

2013.03.16

SPEKTAKLIAI

„Daktaras Dolitlis” (Vilniaus „Lėlės“ teatras, 12:00)

Knygų apie Dolitlį autorius - Anglijoje gimęs, bet vėliau Amerikoje įsikūręs rašytojas Hju Loftingas (Hugh Lofting), gyvenęs 1886-1947 m. Pasakojama, kad vaikystėje jis labai mylėjęs gyvūnėlius, skalbinių spintoje buvo įkūręs nedidelį zoologijos sodą... Vėliau Loftingui teko dalyvauti Pirmajame pasauliniame kare. Pamtęs mūšio lauke sužeistus arklius jis esą pagalvojęs: reiktų ir jiems įsteigti ligoninę... Bet tada turėtume išmokti arklių kalbą.

„Angelų pasakos“ (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

„Angelų pasakos“ – tai istorija apie danguje, ant debesies gyvenančių dviejų arkangelų Mykolo ir Gabrieliaus draugystę, jų darbus bei rūpesčius. Ar žinojote, kad angelai už nuveiktus darbus privalo atsiskaityti Dangiškajai Kanceliarijai? Tam ne visada lieka laiko, nes be maldų išklausymo ir žmonių gelbėjimo, svarbiausias ir pagrindinis angelų darbas - pasakų sekimas.

„Coliukė“ (Vilniaus Lėlės teatras, 14:00)

Eiliuotą pasaką šiam vaidinimui sukūrė dramaturgė, teatro „Lėlė” aktorė Nijolė Indriūnaitė. Ji yra ir šio spektaklio režisierė. „Šioje populiarios pasakos apie Snieguolę ir nykštukus versijoje mes stengėmės išplėtoti stebuklingo veidrodžio, atspindinčio užslėptą pasaulio reiškinių esmę, temą”, - sakė pjesės autorė.

Spektaklis "Dūkstantmečio kurmis"
„Dūkstantmečio Kurmis“ (Keistuolių teatras, 12:00)

Nuo neatmenamų vaikystės laikų kiekvienas iš mūsų mėgsta piešti. Kiekvienas mėgsta dūkti, žaisti, dainuoti ir svajoti. Tačiau visi turime savo svajonę. Vienas – begalinę, kitas – visai mažytę. O Kurmis turėjo labai keistą svajonę – įsitaisyti kelnes su didelėm kišenėm. Ar pasiekė jis savo svajonę? Ateikit – ir pamatysit patys. Tik neužmirškit, kad ir Jūs, taip kaip ir Keistuoliai, mėgstate piešti, žaisti, dūkti, dainuoti ir svajoti.

Julijus Cezaris“ (OKT/Vilniaus miesto teatro studija, 19:00)

Spektaklyje analizuojama amžina politinės galios tema, o W. Shakespeare’o aprašytos realijos yra lengvai atpažįstamos ir šiandien. Mums svarbus vis labiau į mūsų gyvenimus besiveržiantis bereikšmiškumas – menkniekiai, kurie kasdien vis keičiasi, valdo mus tarsi būtų bent kiek reikšmingi. Tiek daug dėmesio ir jėgų aukojame absoliutiems niekams. Ar tikrai esame tokie? Tai klausimas, kurį kelia spektaklis.

„Plėšikas Hocenplocas” (Vilniaus kamerinis teatras, 12:00)

Vilniaus Kamerinio Teatro pristatomame spektaklyje pamatysite dviejų neišskiriamų draugų Kaspariuko ir Zepuko nuotykius. Jie abu pasiryžta sugauti plėšiką Hocenplocą, kuris pagrobė močiutės branginamą kavos malūnėlį. Tačiau, nelaimei, jie pakliūva į plėšiko Hocenploco ir galingo bei pikto burtininko Petrozilijaus Cvakelmano rankas...

„Karlsonas ir Mažylis" (Raganiukės teatras, 12:00)

Mažylis buvo vienišas berniukas, svajojęs tik apie tikrą draugą – šuniuką. Netikėtai vieną kartą ant Mažylio palangės nutupia Karlsonas – žmogutis, kuris mokėjo skraidyti, nes turėjo „propelerį“. Štai čia prasideda beprotiški nuotykiai ir užsimezga tvirta draugystė.

„Luošys iš Ainišmano salos“ (Keistuolių teatras, 19:00)

Spektaklio veiksmas vyksta vienoje iš Airijos salų. Ainišmano sala – nedidelės žmonių bendruomenės namai. Čia žmonės gyvena, kaip ir kitur. Jie dirba, miega, myli, pykstasi, linksminasi. Atlieka pilietines ir šeimynines pareigas, kuria savo monotonišką kasdienybę, kartais paįvairindami ją „naujienom“ apie vienas kitą. Atrodo, nieko ypatingo. Tačiau staiga viskas apsiverčia aukštyn kojom, kai luošas paauglys Bilis pabėga į visų Ainišmano gyventojų svajonių šalį – Ameriką. Bilis užsitarnauja ne tik bendruomenės nemalonę, bet ir... pagarbą. Juk jam, kažkokiam luošiui iš Ainišmano, pavyko tai, ko kiti net nedrįsdavo sapnuoti.

„Mozaika“ (Menų spaustuvė, 11:00, 12:00)

Kaip atrodo mažo vaiko aplinkinis pasaulis? Jis apvalus geltonas ar kampuotas mėlynas? O gal pailgas žalias, tuščiaviduris, bet minkštas? Mažų vaikų aplinkinio pasaulio pažinimas prasideda nuo įvairių geometrinių formų (kubo, rutulio, kūgio) ir spalvų (žalios, raudonos, geltonos, mėlynos, oranžinės). Įvairias geometrines formas ir spalvas spektaklio kūrėjai dėlios tarsi mozaiką, virsdami vaikams atpažįstamomis daržovėmis – morka, pomidoru, agurku, o kartais neatpažįstamais grybais, vaisiais, gėlėmis.

„Nutolę toliai“ (Menų spaustuvė, 19:00)

Cezario Graužinio spektaklis „Nutolę toliai", sukurtas pagal poeto Pauliaus Širvio eiles ir skirtas poeto 90-ajam gimtadieniui. Pastaruoju metu intensyviai lankanti visos Lietuvos teatrus, „cezario grupė" atveža savo naujausią darbą, spektaklį „Nutolę toliai", ir į Kauną. Spektaklio pagal Pauliaus Širvio poeziją premjera, pristatyta Vilniuje rugsėjį, sutapo su poeto 90-uoju jubiliejumi, o publika ir kritikai šį šiuolaikišką požiūrį į vieną iškiliausių Lietuvos kūrėjų priėmė labai palankiai.

„Senamiesčio lėlės „Zuikio vestuvės" ( Domus Maria vienuolynas, 12:00, 14:00)

Pasaka apie laikus, kai žmonės ir žvėrys gyveno kaip giminės. O viengungis zuikis nusprendė vesti, bet negi būtinai zuikutę ? Patiko jam viena valstietė, kurią mate darže...

„Triukšmas už kulisų“ (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

1982 metais parašyta pjesė „Triukšmas už kulisų“ (angl. „Noises off“) susilaukė ne vieno palankaus kritikų įvertinimo, žymiausias iš jų – Didžiosios Britanijos populiaraus dienraščio „Evening Standard“ apdovanojimas už geriausią metų komediją (1987). Pjesėje rutuliojasi gyvas teatro teatre principas, pinama istorija be istorijos, kurią lydi absurdas, lengvi pokštai, nesusipratimai ir nesusikalbėjimai nutinkantys aktoriams ir režisieriui statant naują spektaklį. Veiksmas vyksta generalinės repeticijos metu. Premjera rytoj, o aktoriai visai nepasiruošę...

„Visu greičiu atgal“ (Vilniaus mažasis teatras, 18:30)

Dvi seserys, Anetė ir Bernadetė po mamos mirties nutaria palaidoti mamą šalia tėvo. Tėvas paliko šeimą pries daugel metų ir yra palaidotas kažkuriame Prancūzijos gale, tačiau kur - jos nežino. Seserys nutaria surasti tėvo kapą ir visgi palaidoti urną su mamos pelenais šalia. Jos atmena jog, nepaisant liūdnokos šeimos iširimo istorijos – mama mylėjo tėvą visą likusį gyvenimą. Niekuomet nebuvusios labai jau artimos, seserys leidžiasi į pilną nuotykių kelionę…

„Stebuklingoji kreidelė” (Lietuvos rusų dramos teatras, 11:00, 13:00)

Spektaklis-žaidimas, skirtas 20-ies vaikų grupei, kurių amžius - nuo 6 iki 10 metų. Vaikai spektaklyje dalyvauja vieni, tėvams tuo metu vyksta nemokamas humanistinės pedagogikos užsiėmimas. Spektaklis sukurtas pagal žymios norvegų literatūros vaikams autorės Zinken Hopp 1946 m. parašytą pasaką „Stebuklingoji kreida“. Autorė priminė suaugusiems apie būtinybę užtikrinti vaikų saugumą ir jų teisę būti laimingiems.

„Lošėjai” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Rusų klasiko kūrinys, kurį režisierius pavertė veik vesternu. Spalvingi, groteskiški personažai, įdomi scenografija, įtaigi muzika ir visai netikėtas finalas.

„Fundamentalistai” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

Režisierius Jonas Vaitkus: „Begalinių klausimų apie mirtį, apie gyvenimą, apie religiją, apie tikėjimą antplūdį išgyvena visi žmonės – ar jie būtų ateistai, ar katalikai, ar stačiatikiai, ar krišnaitai. Kitas dalykas – kaip kiekvienas su tuo susiduria, kaip priartėja prie šių klausimų sprendimų, kur link pasisuka jų keliai? Juk yra ir tokių, kurie pasiklysta, užstringa tarp religijų ir nebesupranta, kas aplink juos ir su jais darosi.”

„Raudoni batraiščiai” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 20:00)

Pjesės centrinė ašis sukasi apie skinheadų kultūrą atstovaujančio Juozo ir jo brolio Jono santykius, o pavadinimas nurodo į tam tikrų agresyvesnių grupuočių simbolį - teisę įsiverti raudonus batraiščius, pirmąkart praliejus kraują. Ar išsipildys dar kartą biblinė Kaino ir Abelio istorija, sužinosime skaitymų pabaigoje. Trumpai tik galima išduoti, kad socialiai aktyvioje, tačau poetiškoje pjesėje kiekvienam tenka savas išbandymas, o išlipti sausam iš balos nėra jau taip lengva.

KONCERTAI

J. S. Bacho muzika I (Šv. Jonų bažnyčia, 18:00)

Artimiausia proga gyvai išgirsti šį ir kitus Bacho vargonų šedevrus atliekamus didžiausiais Lietuvos vargonais bus VU Šv. Jonų bažnyčioje šį šeštadienį, kovo 16 d. 18 val. XII-ojo koncerto iš ciklo „Septyni vargonų muzikos šimtmečiai“ metu, kuriame vargonuos VU vargonininkas dr. Vidas Pinkevičius.

„JEVGENIJ PETROSIAN. Didysis Benefisas“ (Pramogų arena, 19:00)

Vienas garsiausių mūsų laikmečio jumoro meistrų Jevgenijus Petrosianas švenčia įspūdingą - 50 metų scenoje Jubiliejų. Tai neeilinė data kiekvieno artisto gyvenime.

„Antikos mitai XIX a. prancūzų muzikoje“ (Lietuvos nacionalinė filharmonija, 19:00)

Originali simfoninės muzikos programa „Antikos mitai“ kviečia klausytojus susitikti su bene žymiausia nūdienos lietuvių pianiste Mūza Rubackyte ir prancūzų dirigentu Alain’u Pâris. Šį vakarą atliekama prancūzų kompozitorių J. Massenet, C. Saint-Saënso, C. Francko ir P. Dukas muzika, kurioje originaliai plėtojami antikiniai, fantastiniai siužetai ir realūs menininkų potyriai, garsais pasakojantys apie graikų deives – Fedrą ir jos nelaimingą meilę Hipolitui (J. Massenet uvertiūra) bei sielos įsikūnijimą simbolizuojančią Psichę.

Gyčio Paškevičiaus koncertas (Pramogų salė „Vakaris“, 19:00)

Gyvo garso koncertas, kurio metu atlikėjas pasirodys su savo muzikantų grupe, turėtų tapti gražiu akordu prasidedant didžiųjų žiemos švenčių laukimui. „Vakario“ publika išgirs ne tik mintinai žinomus bei mylimus G.Paškevičiaus hitus „Šiam pasauly“, „Tu vėjo paklausk“, „Draugams“, „Dalužė“, bet ir kūrinius iš pernai pasirodžiusio albumo „Laiko traukiniai“. Naujas lengvo bliuzo ir rokenrolo intonacijų persmelktas dainas spėjo pamėgti jau virš 50 tūkst. žiūrovų, apsilankiusių albumo pristatymo koncertuose.

„Poliarizuoti Stiklai“ (Tamsta, 21:30)

„Poliarizuoti Stiklai“ dovanos seną gerą roką ir džiugią nuotaiką. Pažįstamas Šarūno Mačiulio balsas primins tikrąjį „stiklų“ žodžių spindesį. Rokenrolas su trupučiu kantri muzikos, šmaikščios lyrikos ir net šiek tiek „Brėmenų muzikantų“ dvasios užtikrins linksmybes. Nebijantys juokauti ir dainuoti gyvai „Poliarizuoti Stiklai“ užkrės gyvenimo optimizmu. O tokias dainas, kaip „Medžiai be lapų“ ar „Stasė“ be abejonės trauks visa salė.

K. Smoriginas ir O. Ditkovskis (Muzikos klubas „Brodvėjus“,21:00)

K. Smoriginas ir O. Ditkovskis buvo praeityje populiarios dainuojamosios poezijos grupės „Aktorių trio“ nariai. Prieš dešimtmetį susikūrusi, bet šiandien nebeegzistuojanti grupė sukūrė tokias šlageriais tapusias dainas, kaip „Aš mylėjau tave tau nežinant“ ar iki skausmo visiems girdėtą dainą apie tai, kad „išskridę paukščiai į namus, sugrįš pavasarį saulėtą“.

VAKARĖLIAI

„Artistų artistas” (Muzikos klubas „Artistai“, 19:00)

Po 5-rių metų pertraukos muzikos agentūra „BonusFX“ bei Pub'as ARTISTAI vėl skelbia grupių ir atlikėjų konkursą „ARTISTŲ ARTISTAS“. Įvairiausių stilių grupės bei atlikėjai rungsis dėl 2000 Lt piniginio prizo. Pirmąjį vakarą pasirodys: Dead Man's Cross, Viscornal bei Monkey Tank.

„Z'EV - audiovizualinė ritmo magija” (Šiuolaikinio meno centras, 20:00)

Menininkas konceptualistas, muzikantas, mokslininkas, filosofas ir poetas Stefanas Joelis Weisseris (g. 1951) būgnais groti pradėjo ketverių. Iš San Francisko į Niujorką persikėlė 1979 m. Jis vadinamas katakustiniu (atspindėto garso) perkusininku ir mistiku. Pasivadinęs Z‘EV, savo darbais sukūrė naują meno sritį, kurioje tapo pionieriumi. Z‘EV netelpa į jokius rėmus, ypač tai ryškėja perskaičius jo knygą „Rhythmajik“, kurioje Garso Magija atskleidžiama remiantis seniausiomis filosofijos sistemomis, tuo pačiu jas derinant su naujausiais išradimais.

„St. Patrick's Day – Top Irish Songs (live)“ (Menų fabrikas Loftas, 22:00)

„Lofte“ šia proga netrūks linksmybių, šventės simbolio – dobilų lapų, garsaus alaus ir airių muzikinių hitų gyvos muzikos projekte „Top Irish Songs“. Ausis glostys eilė visiems gerai žinomų atlikėjų kūrinių – nuo „U2“, Sinead O’Connor iki „Snow Patrol“, Damien Rice ir kt.

David Guetta
„Tribute To David Guetta // Dancer‘s Show @ Lotus“ (Lotus Cocktail Bar, 23:00)

Vos trylikos pradėjęs įrašinėti savo pirmąsias plokšteles, o 2005m. pasaulį sudrebinęs singlu „The Word Is Mine“, dabar jis tituluojamas vienu geriausiu pasaulio didžėjumi. Daugiau nei 40 singlų, 6 šokių muzikos albumai ir hitai, užkariavę visas pasaulio šokių aikšteles. 2013.03.17

SPEKTAKLIAI

„Arklio Dominyko meilė” (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Laukinis arklys Dominykas, kuris mėgo žaisti su varlėmis slėpynių, kuklioj lietuviškoj pievelėj sutinka ir pamilsta gražią ir truputį aikštingą rugiagėlę. Artėjant žiemai, arklys paslepia rugiagėlę po akmeniu, nes šalna kėsinasi ją sušaldyti, ir iš keliauja į Afriką. Jo kelionė įdomi ir sudėtinga. Dominykas susitinka baltąją mešką, krokodilą, kupranugarių, beždžionėlių, begemotuką ir kitokių veikėjų, išklauso jų gyvenimo istorijų, kai ko juos pamoko…

„Eglė žalčių karalienė” (Vilniaus Lėlės teatras, 12:00)

Pasaka režisieriaus V. Mazūro nedomina. Jis rūpinasi apibendrinta situacija, jis - aktyvus šiuolaikinis gyvenimo tyrinėtojas. Jis nieko neužglaisto ir kategoriškai neteigia, jis tik rodo, kaip Eglė jaučiasi šiandien, grįžusi į savo gimtinę.

„Geltonų Plytų kelias” (Keistuolių teatras, 12:00)

„Geltonų Plytų kelias“ – visiškai naujas daugeliui gerai žinomo Keistuolių teatro spektaklio „Smaragdo miesto burtininkas“ pastatymas. 11 metų scenoje gyvavęs spektaklis po penkerių metų pertraukos atgimė prieš žiūrovus visiškai naujomis spalvomis, su visai kitais aktoriais, su kitu pavadinimu, bet su nepamirštamomis dainelėmis ir nenuginčijamomis tiesomis, nes kaip kartoja ne vienas Keistuolis, „Svarbiausia – įžvelgti stebuklą paprastuose dalykuose!“

„Julijus Cezaris” (OKT/Vilniaus miesto teatro studija, 19:00)

Spektaklyje analizuojama amžina politinės galios tema, o W. Shakespeare’o aprašytos realijos yra lengvai atpažįstamos ir šiandien. Mums svarbus vis labiau į mūsų gyvenimus besiveržiantis bereikšmiškumas – menkniekiai, kurie kasdien vis keičiasi, valdo mus tarsi būtų bent kiek reikšmingi. Tiek daug dėmesio ir jėgų aukojame absoliutiems niekams. Ar tikrai esame tokie? Tai klausimas, kurį kelia spektaklis.

Chaosas (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

Yana Ross: „Spektaklis „Chaosas“ tiria ir scenoje projektuoja šiuolaikinį žmogų – siekiantį viską kontroliuoti, kita vertus, balansuojantį ties plonyte psichologinės krizės ir prievartos protrūkio riba.“

„Mama katinas” (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, 12:00)

Ateina laikas, kai reikia pasirinkti: ar ir toliau gyventi „harmonijoj“ su savimi ir niekur nesikišti, ar, nusispjauti į savo gerovę, ir išdrįsti prisiimt atsakomybę už kitą, aukojant savo laiką, miegą, sveikatą... Spektaklio „Mama katinas“ herojus – storas ir tingus katinas Zorbas, valingai ar ne, bet pasirenkantis antrąjį variantą ir tik pradėjęs dalintis gyvenimu su kitu atrandantis savyje nuostabių charakterio savybių, kurių net nenujautė turįs...

„Tėčio pasaka” (Menų spaustuvė, 16:00)

Vienas tėtis negalėjo nuleisti akių nuo savo mažosios ir atsistebėti, kaip greitai ji ūgtelėjo. Rodos tereikia vos nusisukti, vos vieną dieną užtrukti darbe ilgėliau su nauju projektu ir šios mažos rankutės sugriebusios jį už ausų - nebe tokios ir mažos. „O gal čia ne šios rankutės išstypo, gal čia manęs per tuos darbus tapo mažiau?“- susimąstė pagrindinis spektaklio idėjos autorius ir tėtis (Nr. 1) Andrius Kirvela. Tėtis Nr.2 (Gediminas Šiaulys) tylomis sukdamas ūsą jam pritarė. Taip tėčiams (Nr. 1 ir Nr. 2) gimė idėja kurti spektaklį.

„Sniego karalienė“ (Lietuvos rusų dramos teatras, 12:00)

Didelio pasisekimo sulaukė 1997 metais pastatytas dviejų veiksmų baletas „Sniego karalienė“ H.K.Anderseno pasakos motyvais. Baletą pagal E.Grigo muziką sukūrė choreografas A.Kondratavičius ir kolektyvo vadovė O.Tamašauskienė. Spektaklis buvo įtrauktas į Vilniaus rusų dramos teatro repertuarą. Kolektyvas daug koncertuoja. Jo repertuare klasikinio ir modernaus šokio kompozicijos pastatytos choreografu: J.Smorigino, A.Kondratavičiaus, O.Tamašauskienės bei kitų žinomų autorių.

„Kampavoris” (Menų spaustuvė, 15:00)

Nežinote, kas tas Kampavoris? Gal jo bijote? Ateikite į „Menų spaustuvę” ir pamatykite Sigitos Mikalauskaitės ir Indrės Pačėsaitės sukurtą spektaklį. Jūs nustebsite, kiek visokių linksmybių ir įdomybių galima patirti su Kampavoriu!

„Primadonos” („Domino“ teatras, 19:00)

Ken Ludwig komedijoje „Primadonos“ du aktoriai anglai Džekas ir Leo, nebeturėdami vilties rasti normalų darbą, keliauja į JAV Pensilvanijos valstiją vaidinti per masonų ložės sueigą. Nepavykus sumanymui ir, kai viltys pakeisti savo gyvenimą dūžta, visai atsitiktinai juos pasiekia žinia, kad Jorko miestelyje senyva dama prieš mirtį ketina užrašyti palikimą dviems seniai nematytiems sūnėnams iš Anglijos. Aktoriai nusprendžia važiuoti į Jorką, apsimesti mylimais giminaičiais ir pasiglemžti pinigus.

„Kvailių vakarienė” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Tai psichologinė situacijų komedija, sukonstruota iš šmaikščių dialogų. Leidėjas Pjeras Brošanas su draugais kiekvieną trečiadienį suruošia vakarienę, kurios tikslas – atsivesti su savimi kvailį ir jį prašnekinti. Laimi tas, kurio kvailys „geriausias“.

„Ledi Makbet” (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

„Makbetas“ – pati trumpiausia tragedija, manoma, parašyta 1605 m. Ji viena iš nedaugelio W. Shakespeare‘o pjesių, kurioje pagrindinis herojus įvykdo žmogžudystę. Makbetas – ambicingas Škotijos kariuomenės vadas, kuriam trys miško raganos išpranašauja karaliaus sostą. Makbetas suviliotas minties apie galimą valdžią ir pakurstytas savo žmonos Ledi Makbet nužudo Škotijos karalių ir užima jo vietą. Tačiau tai neatneša jam vidinės ramybės. Atvirkščiai, vienas nusikaltimas pastūmėja kitą, ir Makbetas kamuojamas sąžinės graužaties bei nuolatinės baimės pasimeta tarp savasties ir tironiškumo.

„Miegančioji Gražuolė" (Raganiukės teatras, 12:00, 13:00)

Į sceną perkeltoje Pero pasakoje atsispindi XVII a. pabaigos su humoru pateiktas karališkosios šeimos gyvenimas. Šiame spektaklyje išvysime, kaip karalius ir karalienė išbando visus gydomuosius pasaulio vandenis, kad tik susilauktų vaikų. Pagaliau jiems gimsta dukrytė. Tuoj keliamos krikštynos, kuriose dalyvauja ir fėjos. Kurių buvę septynios. Iškilmingoje puotoje joms stalas serviruojamas auksu ir brangakmeniais. Tačiau pamirštama pakviesti senoji fėja, kuri įtūžusi, užburia princesę…

„Geras šuo Ferdis" (Užupio teatras, 12:00, 13:00)

Tai nuotaikinga istorija mažiesiems apie šunelį, taksą Ferdį, kuris labiau už viską pasaulyje troško tiesiog būti geru kiemsargiu ir apsaugoti savo kiemo gyventojus: perekšlę vištą ir viščiukus, nepaklusnųjį paršelį ir pasipūtėlį gaidį. Tik štai pasirodė gudragalvė Lapė, trokštanti pagrobti paršelį ir pakenkti visiems kiemo gyventojams.

„Snieguolė ir septyni nykštukai” (Vilniaus Lėlės teatras, 14:00)

Eiliuotą pasaką šiam vaidinimui sukūrė dramaturgė, teatro “Lėlė” aktorė Nijolė Indriūnaitė. Ji yra ir šio spektaklio režisierė. “Šioje populiarios pasakos apie Snieguolę ir nykštukus versijoje mes stengėmės išplėtoti stebuklingo veidrodžio, atspindinčio užslėptą pasaulio reiškinių esmę, temą”, - sakė pjesės autorė.

KONCERTAI

Dainuojantys mimai „Neteisėtai padaryti” (Geltonos sofos klubas, 19:00)

Grupės branduolį sudaro mažas-storas bei aukštas-plonas – aktoriai Rokas Petrauskas ir Šarūnas Gedvilas. Abu dainuoja, abu šoka, abu fantastiškai nuostabūs. Grupės dainos gimsta iš pykčio ir begalinės harmonijos. Noras išsakyti, išdainuoti, o kartais ir išrėkti tai, kas mus visus jungia, skatina kurti. Šmaikštūs, atviri, švelniai kandūs, tačiau visada atiduodantys save publikai. Tokie yra „Neteisėtai Padaryti“.

IV tarptautinis J. S. Bacho muzikos festivalis „J. S. Bacho Prancūziškos siuitos ir kantatos“ (II programa) (LDM Taikomosios dailės muziejus, 16:00)

Dalyvauja: ansamblis “Musica Humana”, solistės Raminta Vaicekauskaitė (sopranas), Ula Čaplikaitė (fleita). Dirigentas Algirdas Vizgirda.

Stasys Povilaitis
Stasys Povilaitis (Siemens arena, 19:00)

Visiems puikiai žinomas šlagerių karalius Stasys Povilaitis 2013 m. scenoje skaičiuos jau penkiasdešimtus metus. Savo ištikimiausius gerbėjus legendinė estrados žvaigždė kviečia švęsti kartu maestro auksinį kūrybinį jubiliejų grandioziniuose koncertuose.

Teatralizuotas koncertas „Kino filmų muzika“ (Lietuvos nacionalinė filharmonija, 12:00)

Dalyvauja: Lietuvos kariuomenės orchestras, vyr. dirigentas kapitonas Egidijus Ališauskas, Vytauto Labučio džiazo kvartetas, Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos jaunieji solistai, aktorius Vidas Petkevičius. Dirigentas Egidijus Ališauskas. Programoje – Sergejaus Prokofjevo, Johanno Strausso ir populiarių animacinių filmų muzika.