Rugsėjo 24 d. vilniečiai ir miesto svečiai buvo pakviesti į tarptautinį fejerverkų festivalį, kuris vyko Vingio parke.

Žiūrovų laukė pirotechnikos komandų konkursiniai pasirodymai bei festivalio organizatorių parodomoji lazerių, šviesų, projekcijų, ugnies ir fejerverkų programa.

Muzikinėje festivalio dalyje visus susirinkusiuosius džiugino kultinė Lietuvos roko grupė „Bix“ su pačiomis žymiausiomis savo dainomis. Delfi pasiteiravo, kokios priežastys lėmė šiame renginyje vis tik sudalyvauti, nepaisant viešai išsakytos kritikos.

„Tai yra mūsų darbas, ką čia ir bepasakysi. Išsemta tema. Vieni turi savo nuomonę, kiti – kitą. Ši tema yra perspausta. Mes esame muzikantai, kurie dirba savo darbą“, – kalbėjo grupės lyderis Saulius Urbonavičius-Samas.

Ne paslaptis, kad pašnekovas su kolegomis Ukrainą ir jos žmones remia nuo pat pirmųjų karo dienų. To grupė „Bix“ nepamiršo ir šiame daug diskusijų sukėlusiame renginyje.

„Ukrainą toliau palaikėme ir renginyje. Buvo specialiai paruošta ukrainietiška programa“, – nedaugžodžiavo jis.

Surengė protestą

Delfi primena, kad dar tą pačią dieną sostinėje šiame tema buvo surengtas protestas.

Šeštadienį prie įėjimo į Vingio parką, apie keturiasdešimt aktyvistų surengė protesto akciją, kuria buvo siekiama atkreipti dėmesį į neigiamą fejerverkų poveikį. Renginio iniciatoriai – organizacija „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ bei Lietuvos žaliųjų partija.

Anot pastarosios politinės jėgos pirmininkės Ievos Budraitės, nėra jokios naudos iš šeštadienį įvykusios pramogos – „Vilniaus fejerijos“. Maža to, šis įvykis, tikino politikė, galėjo išgąsdinti pabėgėlius iš Ukrainos.

„Šiandien oro sąlygos ypač nepalankios išsisklaidyti teršalams, kuriuos sukels „Vilniaus fejerija“. Tai komercinis renginys, kuris vyksta visų mūsų gerovės sąskaita. Taip pat ir gamtos, kuri čia, Vingio parke, yra ypač turtinga. Galiausiai sąskaita gyventojų, tiek aplinkinių, tiek miesto svečių, tiek karo pabėgėlių iš Ukrainos. Mes manome, kad krautis pelną visų sąskaita nėra sąžininga“, – Eltai dar prieš renginį teigė I. Budraitė ir pažymėjo, kad Vilnius miesto savivaldybė nesilaiko anksčiau duoto įsipareigojo kurti alternatyvą fejerverkams.

Vilniaus miesto savivaldybė iš tiesų apgavo savo gyventojus pažadėdama, kad daugiau tokių renginių nebus“, – teigė ji.

Panašius argumentus prieš renginį „Vilniaus fejerija“ išsakė ir protesto akcijoje sudalyvavęs komikas, visuomenės veikėjas Olegas Šurajevas.

„Savivaldybės nihilizmas darosi akivaizdus. Mes turime problemą, kad Vilniaus savivaldybė remiasi labai formaliais aspektais ir bijo parodyti vertybinį stuburą“, – Eltai sakė jis.

„Dabar daug pabėgėlių iš Ukrainos, nesuprantu kam reikia daryti šį triukšmą. Antras dalykas... Jei mes solidarizuojamės su Ukraina, tai bent šiais metais nereikėtų daryti tokio renginio. Be to, yra ir ekologinis argumentas“, – teigė O. Šurajevas, dar kartą pažymėdamas, kad renginio sukuriama pridėtinė vertė yra labai abejotina.

Į protesto renginį susirinkę aktyvistai laikė palaktus su užrašais, kuriuose akcentuotos žaliosios vertybės: „Stop pasipelnymui gamtos sąskaita“, „Stop triukšmui“, „Vilniau, ar matai, skęsta dūmuose tavo pažadai“. Taip pat raginimai atsižvelgti į Vilniuje apsistojusius pabėgėlius iš Ukrainos: „Ukrainos vaikai bijo“, – rašoma viename iš aktyvistų laikytų plakatų.

„Vilniaus fejerija“ organizatorius: buvo kalbėtasi su ukrainiečiais

„Vilniaus fejerija“ organizatorius Gytis Lagunavičius kiek anksčiau Delfi teigė, kad prieš pradedant reklamuoti renginį, buvo kalbėtasi su ukrainiečių bendruomenių atstovais ir Vilniuje gyvenančiais ukrainiečiais, įsiklausoma į jų patarimus.

„Yra dalis visuomenės kuriai visada kažkas nepatinka arba ji turi savo tikslų. Jie reiškiasi garsiau už besidžiaugiančius.

Karo tema bus paliesta ir renginio metu. Mūsų kalbinti ukrainiečiai stebisi tokiomis reakcijomis ir sako, kad gyvena saugioje šalyje ir iš reklamos ir aplinkinių žino kas ir kur vyks“, – sakė G. Lagunavičius.

Anot jo, pastebėjimai apie chemikų sąsajas su pirotechnikos verslu visai neatitinka tikrovės: „<...> bendradarbiauti su chemijos srities mokslininkais būtina. Išmanančių pirotechniką žmonių Lietuvoje yra vienetai, tai ir paprašėme pagalbos.“

G. Lagunavičius teigė, kad renginio organizatoriai ilgai svarstė apie galimybę rengti festivalį. Prašymas rengti buvo paduotas tik rugpjūčio mėnesį.

„Mus padrąsino šią vasarą jau vykę fejerverkų festivaliai Prancūzijoje, Belgijoje, Maltoje, Vokietijoje, didelis fejerverkas Venspilyje. Rugsėjo pradžioje patys sėkmingai dalyvavome festivalyje Berlyne. Žiūrovų buvo apie 35 tūkstančius. Šiame mieste kaip ir visose Europos šalyse gyvena daug pabėgėlių iš Ukrainos. Pasaulyje tokie renginiai vyko ir vyksta, galvojame jau tradiciniu tapusį renginį surengti ir 14-ą kartą. Laikas atskirti viešus muzikinius profesionalius pirotechnikos pasirodymus nuo bet kokių pašaudymų.

Lietuvoje pirotechnikos priemonių naudojimą reglamentuoja Civilinių pirotechnikos įstatymas, kuris paruoštas pagal Europos sąjungos direktyvas ir dar nėra nei vienos šalies Europoje, kur tai būtų uždrausta“, – Delfi komentavo G. Lagunavičius.

Festivalį pasmerkė ir Andrius Tapinas

Diskusijoms neliko abejingas ir žurnalistas Andrius Tapinas, kuris išsakydamas savo nuomonę teigė, kad festivalis neturėtų būtų organizuojamas, gerbiant nuo karo pabėgusius ir į Vilnių atvykusius ukrainiečius.

„Apie fejerverkus ir fejerijas.

Kitą šeštadienį Vilniaus Vingio parke iš visų jėgų šaudys fejerverkai, kils dūmai ir sproginės užtaisai. „Vilniaus fejerija“ organizatoriai tuo labai didžiuojasi.

Šiaip vyksta karas, šiuo metu Vilniuje oficialiai apie 20 000 karo pabėgėlių iš Ukrainos, neoficialiai dar daugiau. Kiekvienas sprogimas, kiekvienas trenksmas moteris ir vaikus grąžina į pragarą iš kurio ištrūko – į Mariupolį, Bučą, Chersoną ir kitus miestus.

Galite būti tikri, kad „Vilniaus fejerija 2022“ sukels jiems paniką, aš pats mačiau, kaip pajūryje asmeninės šventės metu pradėjus šaudyti fejerverkus į juos reagavo kelios ukrainietės su vaikais ir kiek laiko prireikė, kol vaikams praėjo panikos priepuolis – mama, i zdes voina!

Tai ten buvo trumpas pasišaudymas, o „Fejerija“ žada mums grandiozinį renginį su trenksmų ir sprogimų jūra.

Mūsų bendrame mieste gyvena 20 000 žmonių, didžiąją dalį kurių šitas renginys garantuotai traumuos, bet jis vis tiek organizuojamas, nes gi gražu, nes gi „Fejerija“. Nepaprastai daug empatijos tiek iš rengėjų, tiek iš visų, kurie perka bilietus.

Kitas momentas, mes auginam tris šunis ir per „Vilniaus fejeriją“ būsim priversti išvažiuoti iš savo namų, nes vienam šuniukui fejerverkų griaudėjimas sukelia didžiulį stresą, jis desperatiškai ieško namuose, kur pasislėpti ir reikia kelias valandas sėdėti su drebančiu šunimi mėginant kažkaip jį nuraminti. Ir tokių augintinių, kurie paklius į „Fejerijos“ pragarą yra tūkstančiai – jie kankinsis, cyps, drebės ir mėgins pabėgti. Vėlgi – kad kažkas uždirbtų pinigų, o kažkas pasimėgautų reginiu.

Dar daugiau – kovą Vilniaus Miesto Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Donalda Meiželytė buvo oficialiai pareiškusi: „Vilniaus savivaldybė nebeišduoda leidimų renginiams, kurių metu bus galingi fejerverkai“.

O čia mes turime „Fejeriją“. Ir Vilniaus savivaldybė jau pamiršo savo įsipareigojimą, tik nesusinepatoginusi trina rankomis ir sako, kad „Fejerijos“ neberems, bet leidimą duos.

Kodėl – aiškinuosi su savivaldybės atstovais. Nelabai kas nori kalbėti, bet paaiškėja situacija, kad tokiam įsipareigojimui įgyvendinti reikalingas tarybos sprendimas, o per frakcijas pradėjo eiti pirotechnikų asociacijos atstovai, įtikinėti, kad gi „čia šventė, čia gi viskas gerai“ ir taryba atsitraukė.

Šiek tiek nejaukiai jaučiasi ir patys „Fejerijos“ organizatoriai, kurie rugpjūtį surengė spaudos konferenciją ir mojavo nepriklausomų mokslininkų pažyma. Su ja susipažinti galite komentaruose.

„Fejerijos“ organizatorius Gytis Lagunavičius aiškino, kad „kompetentingų šalies chemikų pateikta pažyma įrodė, jog fejerverkų poveikis žmonėms, orui ir gyvūnams yra gerokai perdėtas“.

Kompetentingi chemikai pažymoje yra – Rimantas Vaitkus, Dominykas Juknevičius ir Rytis Kubilius.

Ir toks sutapimas, kad nepriklausomi mokslininkai iki ausų susiję su pirotechnikos verslu. Rytis Kubilius yra buvęs Pirotechnikų asociacijos pirmininkas arba šito verslo lobistas, nuo 2000 metų „part time“ dirbantis UAB „Blikas“.

Rimantas Vaitkus – buvęs politikas, nuolatinis fejerverkų konkursų komisijų narys, buvęs Gyčio Lagunavičiaus lankyto chemijos būrelio vadovas. Tai tikrai visi vienas nuo kito nepriklauso.

Kadangi savivaldybė pasidavė „Fejerijos“ lobistams, tai kitą šeštadienį pasak organizatorių Vilniaus laukia įspūdingas ir jaudinantis renginys.

Kad jaudinantis tai tikrai. Siūlyčiau organizatoriams nuvažiuoti į frontą ir pabūti kur nors prie Iziumo, Charkivo ar Melitopolio. Ten renginiai dar įspūdingesni ir dar labiau jaudinantys.

O visi vilniečiai, kurie bendrauja su iš Ukrainos pabėgusiais žmonėmis, turės jiems paaiškinti, kad kitą šeštadienį jums truputį teks grįžti į karą ir išgyventi patirtą košmarą, kai virš galvų sproginėja raketos, bet čia tik dėl to, kad mes norime šiek tiek pasilinksminti.

Šiaip gėda. Ir už „Fejerijos“ rengėjus, kurie bent šiemet galėjo apsieiti neužliedami „dangaus įspūdingais sprogimais ir ugnies raštais“, ir už perkančius bilietus, ir už miestą, kuris priėmęs 20 000 karo pabėgėlių nesugeba užtikrinti ramaus jų miego“, – dar prieš festivalį teigė A. Tapinas, o šiuo įrašu sutiko pasidalinti ir su Delfi skaitytojais.

Visą įrašą galite matyti čia:

Savivaldybė: reikalingas Vilniaus miesto Tarybos politikų sutarimas, tokio kol kas nėra

Delfi kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, kuri anksčiau teigė, kad „Vilniaus fejerijos“ renginio nerems, tačiau išdavė leidimą vykti šiam šou. Anot jos atstovų, tam, kad tokiam renginiui nebūtų išduotas leidimas, reikalingas teisinis pagrindas.

„Buvo planuojama, kad Taryba tokį sprendimą priims šių metų birželio 29 d., tačiau klausimo rengėjai, įvertinę tai, kad pritrūks balsų šio draudimo įgyvendinimui, klausimą atsiėmė. Šiuo metu neturime teisinių įrankių neišduoti leidimo šiam renginiui, tačiau savivaldybė, kaip ir įsipareigota Tarybos priimtoje rezoliucijoje, jo neremia“, – Delfi dar prieš festivalį teigė Vilniaus miesto savivaldybė.

Paklausus, kaip vertinamas A. Tapino pastebėjimas, jog „savivaldybė pasidavė „Fejerijos“ lobistams“, Vilniaus miesto savivaldybė teigė tokios informacijos neturinti, todėl komentuoti negalinti.

„Tai yra p. Tapino subjektyvus vertinimas“, – teigiama Vilniaus miesto savivaldybės atsiųstame komentare.

Jame taip pat pažymima, kad išduotos „Pažymos dėl dėl fejerverkų įtakos“ vertinti neturima pagrindo, nes savivaldybės tokia pažyma nepasiekė.

„Savivaldybė nėra fejerverkų ar chemijos ekspertai“, – priduriama Vilniaus miesto savivaldybės komentare.

Jame taip pat pabrėžiama, kad savivaldybės vadovai – meras, administracijos vadovybė – skeptiškai žiūri į fejerverkus: „Ypač po to, kai į Vilnių atvyko daugybė karo pabėgėlių iš Ukrainos. Pernai priimta rezoliucija šią nuomonę įtvirtino – Vilnius savo renginiuose nebenaudoja fejerverkų ir neberemia tokių renginių. Tačiau tam, kad būtų žengtas antras žingsnis – fejerverkų draudimas mieste – reikalingas platesnis Vilniaus miesto Tarybos politikų sutarimas, o tokio kol kas nėra.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)