Vakarų roko atlikėjų, kurių albumai buvo oficialiai išleisti Sovietų Sąjungoje, sąraše – vos kelios dešimtys vardų. Šios plokštelės, kurios pasiekdavo Lietuvos parduotuves, atsidurdavo kone kiekvienų namų fonotekoje – ir buvo klausomos ne kelis ir net ne keliasdešimt kartų.

Vienas tokių albumų buvo 1986-ųjų Peterio Gabrielio plokštelė „So“. Oficialų jo tiražą Sovietų Sąjungoje sunku atsekti, tačiau Rusijos muzikos verslo specialistai užsimena, kad pagamintų plokštelių skaičius galėjo viršyti milijoną.

„Turėjau net du jos egzempliorius. Vieną nusipirkau, o kitą gavau dovanų. Manau, visi jo gerbėjai, gyvenantys Lietuvoje, tą albumą geriausiai ir žino, todėl koncerte turėtų būti daug nostalgiškų momentų“, - sako dainininkas Andrius Mamontovas, kurio balsas skamba Peterio Gabrielio koncerto pristatymo klipe.

Šeštasis studijoje įrašytas solinis Peterio Gabrielio albumas „So“ buvo išleistas 1986-ųjų gegužę. Per tris mėnesius tiek albumas, tiek jame skambančios dainos pasiekė „topų“ viršūnes tiek JAV, tiek Didžiojoje Britanijoje. Vien JAV albumas parduotas daugiau nei 5 milijonų egzempliorių tiražu ir buvo paskelbtas penkis kartus „platininiu“. Tai – populiariausias Peterio Gabrielio darbas.

Net penkios iš devynių albumo dainų tapo hitais - „Sledgehammer“, „Don't Give Up“, „Big Time“, „In Your Eyes“ ir „Red Rain“. Didžiausios sėkmės sulaukė pirmąją JAV „topų“ vietą užėmęs kūrinys „Sledgehammer“, kurį lydėjo vaizdo klipais su tais laikais nematytais animacijos efektais.

„Viena priežasčių, dėl kurių albumas „So“ sulaukė tokios sėkmės, buvo suburta muzikantų grupė. Ji puikiai „sulipo“, turėjome puikius garsio režisierius ir prodiuserį.

Populiariausias kūrinys, žinoma, yra „Sledgehammer“. Juo aš atidaviau duoklę muzikai, su kuria augau. Dievinu soulą ir bliuzą. Įrašyti dainą padėjo kai kurie pučiamųjų sekcijos muzikantai, kurie anksčiau dirbo su Otisu Readingu – mano mėgstamiausiu visų laikų dainininku.

Tai buvo didžiulis hitas muzikos prasme, o jo klipas išplaukė į naujus muzikos ir vaizdo meno bendravimo vandenis.

Mano viena mėgstamiausių dainų skamba šiame albume - „Red Rain“, kuri yra puikus su didžiule energija kartu grojančios grupės pavyzdys“, - sako Peteris Gabrielis.

Albumas buvo keturis kartus nominuotas „Grammy“ ceremonijoje, be to, jo dėka Peteris pelnė dvi „Brit Awards“ statulėles – kaip geriausias britų atlikėjas ir už geriausią vaizdo klipą „Sledgehammer“. Pastarasis klipas pelnė net devynis MTV apdovanojimus ir išlieka daugiausia kartų transliuotas klipas šio kanalo istorijoje.

Albumo įrašuose dalyvavo beveik trys dešimtys muzikantų. Tarp jų – dainą „Don't Give Up“ kartu su Peteriu sudainavusi garsi britų atlikėja Kate Bush, avangardo menininkė Laurie Anderson, Afrikos muzikos žvaigždė Youssou N'Douras, buvęs „The Police“ narys Stewartas Copelandas, vienas geriausių pasaulio būgnininkų Manu Katche ir daugelis kitų. Albumą prodiusavo darbu su U2, Brianu Eno ir kitais garsiausiais kūrėjais pagarsėjęs Danielis Lanois.

„So“ skambanti muzika ženkliai išplėtė Peterio gerbėjų gretas. Pats dainininkas sutinka, kad tai – lengviausiai klausomas jo įrašas. Nepaisant to, jame – daug neįprasto skambesio, užuominų į „world“ muzikos estetiką, fanką, bliuzą ir daugybę kitų stilių.

Su šiuo albumu susiję daug įdomių, kartais – ir juokingų istorijų. Pavyzdžiui, iki tol Peteris Gabrielis mėgo provokuojančius, drastiškai atrodančius plokštelių viršelius. Tačiau „So“ puošia kuklus susimąsčiusio dainininko portretas.

Viršelį kūrė Peteris Saville'as – garsus britų dizaineris, pagarsėjęs darbais su grupėmis „New Order“ ir „Joy Division“. Dizaineris vėliau prisipažino, kad už Peterio albumo viršelį gauti 20 tūkstančių svarų sterlingų buvo didžiausias honoraras jo gyvenime.

„Tai buvo kompromisas. Sutikau, kad būtų naudojamas mano retro stiliaus portretas. Įrašų leidykla pasakė, kad mano plokštelių viršeliai atstumia moteris“, - juokdamasis prisimena Peteris Gabrielis.

Iki tol visi jo studijoje įrašyti albumai neturėjo pavadinimo. Tačiau „So“ (angl. „taigi“), anot dainininko, neturi jokios ypatingos paslėptos reikšmės: „Tos dvi raidės tiesiog gerai kartu atrodo“.

Pirmojoje albumo versijoje nebuvo su Laurie Anderson įrašytos dainos „This Is The Picture (Excellent Birds)“ - jai tiesiog neliko vietos vinilo plokštelėje. Tačiau daina atsirado kasetėje ir kompaktinėje plokštelėje. Be to, po kiek laiko Peteris kiek pakeitė albumo dainų tvarką – ir Sovietų Sąjungoje išleistoje plokštelėje daina „In Your Eyes“ buvo įrašyta penktu numeriu, bet vėlesniuose leidimuose persikėlė į albumo pabaigą.

„Juokinga priežastis, bet visa tai susiję su patefonais. Dainoje „In Your Eyes“ - daug gilių bosinių linijų. Jei daina būtų skambėjusi plokštelės pabaigoje, patefono adata būtų šokinėjusi“, - neseniai šią istoriją prisiminė Peteris Gabrielis.

Vienas keistesnių su albumu susijusių faktu – net penkios jo dainos skambėjo TV seriale „Majamio policija“. Iš viso šiame seriale yra skambėję net septyni Peterio kūriniai. Jis – vienintelis atlikėjas, kurio muzika skambėjo visuose penkiuose serialo sezonuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)