Transliacijos metu renginio vedėjai žiūrovams kelis kartus pakartojo, kad visi arenoje esantys asmenys turi neigiamus COVID-19 testus ir dėl to jie yra neva „saugiame M.A.M.A burbule“ nuo infekcijos. Be to, šalia kitų nusiskundimų buvo pastabų ir apie scenoje pamirštus saugius atstumus, vieno mikrofono naudojimą, lietimąsi rankomis ar net apsikabinimus. Specialistai ir anksčiau, ir dabar tikina, kad tvirtinti, jog „esame saugūs“ vien dėl neigiamo testo rezultato negalima.

„Nevertinsiu konkrečių žmonių pasisakymų, kadangi asmeniškai renginio nemačiau, bet ką norisi visiems žmonėms pasakyti, tai, kad mes turime viruso plitimą visuomenėje. Jis niekur nedingo. Kur bebūtume – darbe, gatvėje – mes visur turime saugotis ir tikrai negalima sakyti, kad mes esame saugūs“, – Delfi pirmadienį situaciją komentavo NVSC Vilniaus departamento specialistė Justina Petravičienė.

Pašnekovė sutiko plačiau papasakoti apie tai, kaip koronavirusas buvo nustatytas keturiems M.A.M.A dalyviams ir kodėl dar keliems kitiems asmenims buvo skirta saviizoliacija.

„Vienas iš tų keturių užsikrėtusiųjų asmenų, kuris yra, matyt, pirmasis užsikrėtęs, kadangi jam simptomai pasireiškė anksčiau nei trims likusiems, jis M.A.M.A renginyje buvo užkrečiamuoju periodu. Tad be viso to buvo nustatyti dar keturi asmenys, kurie turi izoliuotis, kadangi su tuo žmogumi jie turėjo didelio sąlyčio galimybę. Daugiau didelės rizikos sąlyčio asmenų tas užsikrėtęs asmuo ir kiti trys užsikrėtę asmenys būtent iš to renginio nenurodė“, – teigė ji.

Keturi su sergančiuoju kontaktavę asmenys turėjo izoliuotis, o ką daryti kitiems M.A.M.A dalyviams? NVSC atstovė patikino, kad rekomendacija nepasikeitė – visi žmonės privalo būti sąmoningi ir ypač po tokio ar panašaus susibūrimo iškart turėtų stengtis likti namuose.

„Vilniaus departamento direktorė jau anksčiau ragino, kad visi žmonės, kurie ten dalyvavo, nevertinant, ar yra nustatytų COVID-19 atvejų, ar ne, kadangi tuo metu tokių duomenų dar neturėjome – vis tiek buvo prašomi sąmoningumo ir likti namuose, jei tai yra įmanoma, kad apsaugotų kitus žmones. Buvo toks raginimas, bet tai rekomendacinio pobūdžio prašymas, nes mes žmogų izoliuoti galime tik tada, kai jau nustatome, kad buvo rizika užsikrėsti virusu dėl aukštos sąlyčio galimybės.

Ši rekomendacija yra bendra, ji galioja ne tik šiam renginiui. Apie socialinių kontaktų mažinimą kalbama nuolat, nes COVID-19 niekur nebuvo dingęs visą šį laikotarpį. Epidemiologai, tiriantys atvejus, niekada to nebuvo pamiršę, tik galbūt patys žmonės primiršo, kad reikia saugotis. Todėl mes vis žmonėms primename, kad nesvarbu, ar tai yra renginys, ar filmavimas, ar darbas, kaip teigė žmonės, ta rekomendacija likti namuose ir mažinti socialinius kontaktus – niekur nebuvo dingusi. Tai yra esminis dalykas“, – kartojo pašnekovė.

Kaip teigė M.A.M.A organizatoriai, į areną patekti galėjo tik neigiamą koronaviruso testą turintys žmonės, tačiau NVSC atstovė pakartojo, kad čia taip pat slypi galimų grėsmių.

„Sunku vertinti, nes nežinoma, nei aplinkybių, nei kaip tie testai buvo atlikti, bet tikrai nėra jokio 100 proc. patikimo testo, kuris atsakytų į klausimą, ar žmogus serga, ar ne. Taip pat išlieka klausimas apie testo paėmimo aplinkybes, pavyzdžiui, kiek laiko po sąlyčio su sergančiuoju jis buvo atliktas. Šioje vietoje yra labai daug aplinkybių, kurias reikėtų įvertinti. Bet testas tikrai nepasako, kad tikrai esate neužsikrėtęs, nes jis gali dar nerodyti infekcijos. Kitaip tariant, kol turime viruso plitimą visuomenėje, tol yra grėsmė“, – sakė ji.

Delfi paprašius, NVSC atstovė sukonkretino, kaip M.A.M.A apdovanojimuose buvo nustatyti koronaviruso atvejai.

„Moksliniai duomenys rodo, kad trys dienos iki pasireiškiant simptomams žmogus gali užkrėsti kitą žmogų. Konkrečiam asmeniui simptomai pasireiškė kovo 29 d. (kai vyko M.A.M.A – red. past.). Šis žmogus buvo tame renginyje ir bendravo su kitais asmenimis. O tarp tų asmenų – jau nustatyti koronaviruso atvejai. Dar iki simptomų žmogus gali užkrėsti kitą.

Mes, kaip ir įprastai, kuomet žmogui yra patvirtinta infekcija, atlikus testą arba, galimybei esant, tai nustačius šeimos gydytojui, gauname informaciją, kad tam žmogui yra patvirtinta liga. Tuomet mūsų specialistai, atliekantys epidemiologinę diagnostiką, susisiekia su tuo užsikrėtusiuoju žmogumi, kuris ir įvardijo, kad dalyvavo šiuose apdovanojimuose ir patikslino, su kokiais žmonėmis turėjo sąlytį. Taip buvo išsiaiškinta, kad tie žmonės, turėję su juo sąlytį, taip pat turi patvirtintą koronavirusą. Su jais taip pat bendravome ir tas bendravimas vyko įprastai, kaip su bet kuriuo užsikrėtusiuoju žmogumi“, – kalbėjo J. Petravičienė.

Pasiteiravus, ar M.A.M.A organizatoriai po renginio išreiškė domėjimąsi apie galimus viruso atvejus, pašnekovė tokių duomenų neturėjo.

Tiesa, Žinių radijo laidoje „Persona grata“ dalyvavęs Martynas Tyla patikino, kad susidomėjimas iš rengėjų pusės tikrai buvo – garsus prodiuseris teigė, jog užklausimą į NVSC šia tema parašė pirmadienį anksti ryte.

„Paprašėme pateikti, kas ten ir kaip yra, nes tokią informaciją, mūsų žiniomis, jie turėjo, kaip dabar aiškėja, jau anksčiau ir kažkodėl nesusisiekė su organizatoriais, tos informacijos mums nepateikė. Mes parašėme oficialų raštą, kuris buvo nusiųstas anksti ryte su paklausimu“, – eteryje kalbėjo jis.

Tarp M.A.M.A dalyvių – 4 užsikrėtusieji

Keturiems M.A.M.A. apdovanojimų dalyviams nustatytas užsikrėtimas koronavirusu, antradienį informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Atlikus epidemiologinę diagnostiką, koronavirusinė infekcija nustatyta keturiems asmenims, kurie nurodo dalyvavę muzikos apdovanojimuose, vykusiuose Kaune. Kitų aplinkybių, kur asmenys būtų dalyvavę kartu, epidemiologinių tyrimų metu asmenys nenurodė“, – BNS sakė NVSC atstovė J. Petravičienė.

Anot jos, epidemiologai nustatė, kad vienas iš keturių asmenų apdovanojimuose dalyvavo užkrečiamuoju periodu.

„Izoliuoti keturi asmenys, apdovanojimų metu su juo turėję didelės rizikos sąlytį, neįskaitant asmenų, kuriems patvirtinta COVID-19 liga“, – sakė J. Petravičienė.

Praėjusią savaitę Kauno apskrities policija dėl kaukių nedėvėjimo, numatytų atstumų nesilaikymo pradėjo 42 administracines teisenas pavieniams asmenims po kovo pabaigoje Kaune vykusio muzikos apdovanojimų M.A.M.A. filmavimo Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Administracinė teisena pradėta ir transliacijos organizatorių atžvilgiu.

Savo ruožtu renginio organizatoriai pabrėžė, kad filmavimų metu laikytasi saugumo priemonių ir rekomendacijų.

Viešojoje erdvėje jau transliacijos metu kilo pasipiktinimas, kad nesilaikoma karantino taisyklių, nedėvima kaukių, nėra saugių atstumų. Kai kurie renginį pavadino „puota maro metu“.

Organizatoriai teigė, kad filmavime nebuvo nė vieno pašalinio žmogaus, visi dalyviai prieš apdovanojimus buvo testuojami dėl COVID-19, o personalas dėvėjo apsaugines veido kaukes.

M.A.M.A organizatoriai aiškinasi situaciją dėl užsikrėtimų COVID-19

Koronavirusas prieš M.A.M.A. apdovanojimus nustatytas vienam asmeniui, aiškinamasi, ar nustatyti kiti užsikrėtimai susiję, sako asociacijos „Metų muzikos apdovanojimai“ pirmininkas Martynas Tyla.

Jis tvirtino, kad prieš renginį koronavirusas buvo nustatytas vienam „pagalbiniam darbuotojui“, nesusijusiam su renginio dalyviais – anot M. Tylos, asmuo deklaravo, jog atvyko automobiliu vienas, jis į salę nebuvo įleistas.

„Čia, išeina, gali būti, viena kompanija kažkokia. Negaliu komentuoti, bet tikimybė visą laiką kažkokia yra (...) Bet mes negalime žinoti – galbūt jis su savo bendradarbiais galėjo dirbti dieną prieš kažkur“, – dėstė jis.

Pasak NVSC, nenustatyta aplinkybių, kad užsikrėtusieji galėjo kartu dalyvauti kituose susibūrimuose.

„Renginyje užsikrėtė ar dalyvavo renginyje – čia du skirtingi dalykai. Neturiu duomenų, kas užsikrėtė kol kas, manau, galėsiu po pietų pasakyti, kai turėsiu daugiau duomenų. Bandysime išsiaiškinti, kurie čia, ir kur galėjo būti“, – pridūrė M. Tyla.

Apdovanojimų vadovas tikino, kad organizatoriai laikėsi Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų – visi dalyviai prieš renginį buvo patikrinti dėl koronaviruso, viso renginio metu buvo su kaukėmis, jas nusiėmė tik lipdami ant scenos.

„Mes tikrai nieko nesikratome, toliau aiškinsimės, žiūrėsime, yra kažkas ar ne (...) Buvo pateikta informacija policijai – rašte buvo nurodyta, kada kaukes dėvėti ir kada jas nusiimti. Reiškia, raudonojo kilimo metu, kada vyko transliacija, ir ant scenos arba atsiimant statulėles – tai aiškiai užfiksuota ir gal nedarykime prielaidų“, – sakė M. Tyla.

Jis taip pat žadėjo pagalbą užsikrėtusiems žmonėms, „jei reikės“.

M.A.M.A. apdovanojimai vyko kovo 29-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje, juos transliavo televizija TV3.

Renginys vyko be žiūrovų, organizatoriai skelbė, kad visiems dalyviams prieš renginį buvo atlikti COVID-19 testai, tačiau viešojoje erdvėje kilo pasipiktinimas, jog nesilaikoma karantino taisyklių, nedėvima kaukių, nėra saugių atstumų.

Kauno policija dėl galimo karantino taisyklių nesilaikymo pradėjo 42 administracines teisenas pavieniams asmenims ir patiems transliacijos organizatoriams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)