Šiandien Nicola koncertuoja svarbiausiose pasaulio scenose bei su pagrindiniais orkestrais ir dirigentais. Karalienė Elžbieta II kviečia ją pasirodyti reikšmingiausių Jungtinės Karalystės datų minėjimuose, o 2013 m. jai įteikė garbingą Britiškosios Imperijos apdovanojimą už jos indėlį į klasikinę muziką ir už jos filantropinę veiklą. Apdovanojimai seka vienas kitą - sulaukusi 16-os, ji laimėjo BBC Jaunojo metų muzikanto konkursą, kuris atnešė jai 1 milijono svarų kontraktą su svarbiausia įrašų kompanija „Deutsche Grammophon“, 2012 ir 2013 m. Nicola pelnė Geriausios moters atlikėjos titulą vienuose prestižiškiausių pasaulio apdovanojimų „Classic BRIT Awards“, vyrų atlikėjų kategorijoje apdovanojimus tais pačiais metais pelnė legendinis pianistas ir dirigentas Danielis Barenboimas ir pianistas Lang Lang.

N. Benedetti paskutinė kompaktinė plokštelė „The Silver Violin“ tapo geriausiai parduodamu klasikinės muzikos albumu Jungtinėje Karalystėje ir netgi iš topų išstūmė Justino Bieberio kompaktinę plokštelę „Believe“.

Kas lemia Nicolos tokį populiarumą? – žinoma, išskirtinis talentas, nesuskaičiuojamas kiekis darbo valandų ir begalinė meilė ir aistra muzikai. „Griežimas smuiku – tai aš, – sako Nicola. – Šiandien mano visas mintis ir gyvenimą yra užvaldęs grojimas. Kaskart, kai stoviu prieš tūkstantinę klausytojų auditoriją, išgyvenu stresą, tai atima daug jėgų, tačiau kitaip savo gyvenimo neįsivaizduoju. Tai sunkus darbas, kuris reikalauja absoliutaus susikaupimo. Visą savo vaikystę dedikavau smuikui. Netgi kuomet su šeima vykdavome atostogų, tuo tarpu kol kiti mėgaudavosi saule paplūdimyje, aš repetuodavau. O dėl populiarumo – net nežinau, galbūt svarbu tai, jog kuomet groju, esu atsidavusi muzikai šimtu procentų, dalinuosi savo atliekama muzika su kiekvienu klausytoju be išimties. Tikiu, kad žmonės tai jaučia.”

Gimusi ir užaugusi West Kilbride (Škotijoje), šiuo metu Londone gyvenanti Nicola yra jauniausia italų kilmės verslininko dukra. Kas paskatino ją pradėti griežti smuiku? „Mama – ji mus abi su sese nuvedė į muzikos mokyklą. Pirmas pamokas negalėjau nustoti verkti. Prireikė laiko, kol pamilau pamokas, smuiką ir muziką apskritai. Mama buvo labai griežta, niekada manes negyrė. Didžiausias komplimentas iš jos, kad man jau geriau sekasi. Labai svarbu, kad tėvai pakreiptų savo vaikus tinkama linkme ir neleistų jiems tinginiauti. Vaikams labai reikia disciplinos,“ – sako Nicola.

Sunku nepastebėti tobulos Nicolos išvaizdos, primenančios Holivudo aktorę ar pop žvaigždę. Graži išvaizda padeda ar trukdo klasikinės muzikos atlikėjai? „Įrašų kompanijoms patraukliau į albumo viršelį dėti fotogeniško atlikėjo veidą ir, žinoma, tai gali didinti pardavimus. Bet, ačiū Dievui, klasikinėje muzikoje už gražios išvaizdos nepasislėpsi. Talentas ir tik jis yra svarbiausias dalykas šioje muzikoje. Klausytojo neapgausi. Graži išvaizda man pačiai tiek, kiek padėjo, tiek ir trukdė. Klasikiniam muzikos pasauliui su dviguba jėga turėjau įrodyti, ko esu verta.” Kai kurie agentai bandė klijuoti Nicolai įvairias etiketes, („klasikinės muzikos lėlytė”), tačiau šiandien pasauliui aišku, kad tai smuikininkė iš didžiosios raidės, beje ji buvo jauniausia visų laikų atlikėja, savo pasirodymu uždariusi žymųjį klasikinės muzikos „BBC Proms“ festivalį keliatūkstantinėje Royal Albert hall salėje.

N. Benedetti šiuo metu griežia Gariel Stradivariaus (1717 m.) smuiku, kurio vertė per 2 milijonus svarų. „Šį smuiką man suteikė amerikiečių bankininko Jonathan Moulds fondas. Dievinu šį smuiką iki išprotėjimo. Žinoma, galėčiau griežti ir kitu smuiku, tačiau šis - man absoliučiai ypatingas. Praktiškai neišeinu iš namų be smuiko. Buvo keletas tokių atvejų, tuo metu jaučiausi, tarsi būčiau išėjusi be rankų.“

Į Lietuvą pasaulinė smuiko žvaigždė Nicola Benedetti atvyksta pirmą kartą ir pasirodys su savo ilgamečiu scenos partneriu, Lietuvos klausytojams gerai pažįstamu pianistu – virtuozu Alexei Grynyuk. „Su Aleksėjum kartu grojame keletą metų, jis pats nuostabiausias pianistas ir scenos partneris. Lietuvoje atliksime Ludwigo van Beethoveno, Sergėjaus Prokofievo ir Richardo Strausso kūrinius. Programa labai virtuozinė, dramatiška ir įvairi.”

Nicola Benedetti Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje balandžio 17 d. 19 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)