Apie dainą, jos sukūrimo aplinkybes ir ateities planus pasakoja dueto nariai Giedrė Ivanova ir Maksas Ivanovas, rašoma pranešime spaudai.

– Kuo ypatinga ši daina ir kodėl būtent ji žymi naują jūsų kūrybos etapą?

Maksas: Po to, kai pavasarį išleidome debiutinį albumą, labai organiškai kilo noras šviežiom akim pažiūrėti į tai, nuo ko viskas prasidėjo, į pirmąsias kompiuteryje užfiksuotas „Sun Francisco“ muzikines idėjas ir dainų užuomazgas. Beklausant tų senų failų, kilo mintis vieną iš jų (patį seniausią) perkurti ir sulipdyti iš naujo. Be to, sutarėme, kad jau pribrendome dainoms lietuvių kalba. Iš to kūrybinio impulso ir gimė „Pamiršę“, kurią vadinam ankstesnės savo dainos „This Moment“ sese. Sakom „sesė“, o ne „lietuviška versija“, nes skiriasi ne tik jų kalba, bet ir muzikinė struktūra, tempas, nuotaika, skambesys.

Taip pat tai yra pirma daina, kurios visą aranžuotę, visą muzikinę dalį iš esmės prodiusavome patys. Atrodo, kad bręstame kaip atlikėjai, labiau pasitikime savo jėgomis ir savo turima vizija. Toliau irgi planuojame laikytis šios krypties – stengsimės kiek įmanoma daugiau prodiusuoti patys, o kūriniuose skambės lietuviški tekstai.

– Tai visgi kaip lengviau kurti dainas: lietuviškai ar angliškai?

Giedrė: Nėra taip, kad griežtai nusprendžiu, kokia kalba bus daina. Jos tiesiog ateina – ir aš dėkingai jas priimu, kad ir kokia kalba tie žodžiai besidėliotų. Aišku, kiniškas kūrinys iš dangaus turbūt nenukris – žodžiai į tekstus limpa tų kalbų, kurias moku. Šiuo metu esame numatę lietuviškų dainų albumą (dėl ko labai džiaugiuosi, nes šalia mūsų angliškų dainų lietuviškai kuriu jau keletą metų), bet mane aplankančius angliškus tekstus į gimtąją kalbą specialiai neverčiu – juos taupysiu ateičiai.

– Apie ką yra „Pamiršę“?

Giedrė: Tikimės, kad kiekvienas klausytojas mūsų dainose suras savo prasmę, bet mums patiems „Pamiršę“ – lyg viso pastarojo meto emocinio fono išdava: čia susidėjo ir motinystės bei tėvystės iššūkiai, ir darbas netausojant savęs kiaurą parą, ir neplanuotai daug kraustymųsi, keičiant ne tik namus, bet ir šalį, ir, be abejo, Ukrainoje vykstantis karas. Tad mums ši daina – lyg mažytė asmeninė motyvacija išbūti sunkias akimirkas, išjausti blogas emocijas, toks banalus priminimas, kad po tamsos visad ateina šviesa. Jei kartais būtume pamiršę.

– Koks buvo dainos kūrybinis, įrašų procesas?

Maksas: Dirbdamas prie šios dainos aranžuotės, leidau sau laisviau eksperimentuoti su garsais, jų sluoksniais, įvairiais efektais. Kažką atradom patys, kažką pasiskolinom iš kitų atlikėjų ir prodiuserių. Pastaruoju metu klausėm daug senųjų „Depeche Mode“ įrašų – juose labai daug netikėtų, o kartais ir išvis keistai skambančių elementų, garsų nuotrupų, instrumentų partijų, ir mums tai tapo tam tikra paskata nebijoti eksperimentuoti. O, pavyzdžiui, pirmojo posmo metu ir pačioje dainos pabaigoje girdimą ritmišką pypsėjimą padiktavo ankstyvoji „Linkin Park“ kūryba. Kalbant apie vokalo įrašus ir dainos suvedimą, labai norėjome pabandyti dirbti su Kasparu Meginiu ir Edgaru Žaltausku. Šiek tiek baiminomės, kad po visų apdovanojimų ir milijonus perklausų surinkusių hitų jie taip lengvai mūsų neįsileis, bet klydom – jie labai šiltai mus priėmė, palaikė ir aktyviai įsitraukė į dainos kūrybinį procesą.

Giedrė: Oi, su Kasparu ir Edgaru tikrai buvo didžiulis malonumas dirbti. Čia tas retas atvejis, kai ir greitai, ir gerai, ir smagiai. Didžiausi linkėjimai jiems ir labai laukiam kitų kartų!

– Kuo gyvenate šiuo metu? Kokie ateities planai?

Maksas: Dabar užsivedę kuriame antrąjį albumą, kuriame bus įvairių 1980-ųjų ir 1990-ųjų stilių inspiruotos dainos lietuvių kalba. Daug šilto sintezatorių skambesio, skaitmeninių būgnų, nostalgiškų melodijų ir šokiams mokyklos aktų salėje tinkamesnių ritmų. Kita vertus, kaip dažnai nutinka, dar nebaigus albumo jau atsirado ir kitų sumanymų.

Giedrė: Kadangi šiuo metu gyvename Ispanijoj, tai visai panašu, kad į albumo įrašus įsiterps ir naujų dainų su ispanišku prieskoniu, nes dabar kažkaip labai to norisi. Ir šiaip – porque no? Bet apie tai, ko gero, daugiau papasakosime jau kitais metais.

Duetas „Sun Francisco“ debiutavo 2021 m. sausį išleisdamas trijų dainų minialbumą „Nice to Meet You“, o šių metų balandį pristatė pirmąjį pilnos trukmės albumą „Alternate Reality“. Savo kūryboje duetas derina įvairių stilių elementus – nuo synthpop iki R&B ir industrinio roko. Atlikėjai yra tapę visus metus trukusio konkurso „LRT Opus Talentas“ finalininkais, jų kūriniai yra skambėję ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Lenkijos radijo stočių eteryje, ir yra nuolat įtraukiami į populiarius muzikos mylėtojų iš viso pasaulio kuruojamus grojaraščius „Spotify“ platformoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją