„Šiais metais visų „Šiaulių naktų“ lankytojų laukia laiko patikrintas muzikinis vyksmas, kuriame netrūks ir atradimų. Įvairiose miesto lokacijose bus galima pasigėrėti tiek jaunaisiais talentais, tiek patyrusiais atlikėjais, kurie net kelis vakarus pripildys ne tik įvairios muzikos, bet ir šokio. Skambėsiančios muzikos repertuaras gana platus – nuo roko iki liaudiškų dainų, nuo džiazo iki šiuolaikinio popso“, – pranešime spaudai teigia pagrindinis „Šiaulių naktų“ organizatorius Remigijus Ruokis.

Pirmieji muzikos garsai „Šiaulių naktyse“ nuskambės 2021 m. rugpjūčio 24 d. 19.00 val. Šiaulių „Bočiai“, tradiciškai pėsčiųjų take linksmindavę šiauliečius ir miesto svečius draugų palapinėje, šįkart visus kvies į Fotografijos muziejaus stogo terasą, kur vyks kultūringos muzikantų kautynės. Jose dainomis ir išradingumu planuojama kautis su šviesaus atminimo režisierių Jono ir Galinos Germanavičių suburtu anykštėnų kolektyvu „Žažumbrio slibinai“. Dviejų valandų trukmės renginyje taip pat dalyvaus visuomenės veikėjas, poetas Žilvinas Pranas Smalskas.

Muzikos netrūks ir tarp šią dieną P. Višinskio aikštėje vykstančio kino po atviru dangumi seansų. Iškart po pirmosios filmo „Pilis“ peržiūros, 21.30 val. čia prasidės projektas „Šiauliai gyvai“, kuris jau septynerius metus jungia muzikos entuziastus, kviečia jaunimą muzikuoti ir filmuoja atliekamos muzikos vaizdo klipus. Dešimtys tokių vaizdo klipų jau yra sukaupta regionio muzikos archyve, atspindinčiame per dešimtmetį susiformavusį Šiaulių apskrities ir Šiaurės Lietuvos muzikinį veidą. Dalį jų ir bus galima išvysti pusvalandžio trukmės klipų peržiūroje. Projektas „Šiauliai gyvai“ bus rodomas ir rugpjūčio 25–27 d. panašiu laiku tarp P. Višinskio aikštėje vykstančio kino po atviru dangumi seansų metu.

Alternatyvios muzikos mėgėjai neturėtų praleisti rugpjūčio 25 d. 18.00 val. Zubovų rūmuose vyksiančio konkurso „RUMSHK“ laimėtojų koncertinės programos ir apdovanojimų. Žiūrovams pasirodys šeši konkurso laureatai, įveikę kelias dešimtis konkurentų originalumu, muzikalumu, energetika, atlikimo technika ir kt.

„Siekdami išlaikyti intrigą, visų laimėtojų kol kas neskelbiame, tačiau jie jau yra žinomi. Galime atskleisti tik tiek, kad nepaisant karantino, ribojimų ir gerokai sumažinto finansavimo alternatyviai muzikai, dalyvių, kūrybiškų idėjų ir kokybiškos muzikos netrūko. Laimėtojų koncertinė programa bus kaip niekada stipri, o tai – didelė dovana alternatyvios muzikos gerbėjams“, – sako „Šiaulių naktų“ bendraorganizatorė, konkurso „RUMSHK“ ambasadorė Diana Kuprytė.

Konkurso nugalėtojų koncerte pasirodysiantys šeši konkurso laureatai ne tik išgyvens šlovės akimirką scenoje, bet ir pasidalins pinigines premijas, kurių viena skirta pirmosios vietos nugalėtojams, dvi – pelniusiems antrąją vietą bei trys – trečiosios vietos laureatams. Renginio metu numatyta apdovanoti ir išrinkti populiariausią alternatyvios muzikos grupę, kuriai bus skirta LATGA premija – 1000 eurų.

Per „Šiaulių naktis“ netrūks pramogų ir tiems, kurie mėgsta praktiškus dalykus. Prieš finalinį alternatyvios muzikos konkurso „RUMSHK“ koncertą, 16.00 val. Zubovų rūmuose bus galima apsilankyti lietuvių muzikanto, kompozitoriaus, būgnininko, perkusininko ir audioperfomansų meistro Gintauto Gascevičiaus meistriškumo pamokoje „Mano muzikos instrumentai“. Joje vyks interaktyvi pažintis su performansuose naudojamais muzikos instrumentus ir skambančiais objektais, o taip pat bus pasakojama apie „vidinius instrumentus“, tokius kaip pojūčiai, kalibravimas, dėmesio fokusavimas ir kt.

Panašių potyrių bus galima patirti ir „Šiaulių naktis“ lydinčiame, džiazo žvaigždes ir džiazuoti pradedantį jaunimą vienijančiame, XX-tajame festivalyje „Šiauliai Jazz‘2021“. Rugpjūčio 27–28 d. 14.00 val. Zubovų rūmuose vyks džiazo pamokos pradedantiesiems, kuriose du džiazo atlikėjai Karolis Šarkus ir Donatas Petreikis supažindins publiką su saksofono instrumentu ir jo galimybėmis, o vėliau džiazo subtilybių mokys grupės „U‘Elements“ nariai – tarptautinių konkursų laureatas, akordeonininkas Povilas Velikis ir klavišininkas, akordeonininkas Dmitrijs Michailovs, o taip pat kontrabosistas Arman Isojan.

Įspūdingos ne tik meistriškumo pamokos, bet ir visa jubiliejinio festivalio „Šiauliai Jazz‘2021“ programa. Rugpjūčio 27 d. 18.00 val. Zubovų rūmuose festivalį pradės jaunieji džiazmenai iš Pasvalio – Arūno Viduolio vadovaujamas „Small Big Band“. Vėliau pasirodys jaunųjų džiazo novatorių sekstetas „Brave Noises“, svinguoti mėgstantis „Collaborative Jazz Septet“ bei žinomo kompozitoriaus Jievaro Jasinskio vadovaujama fusion grupė „Reinless“, grojanti „SKELK savo muziką“ programos rėmuose ir kartu su AGATA skatinanti atlikti autorinę muziką.

Programos „vinis“ – ne vieną tarptautinį įvertinimą pelniusio pasaulinio lygio džiazo žvaigždės „Ashley Henry Trio“ (jungtinės Didžiosios Britanijos ir Lietuvos atlikėjų pajėgos). Tą patį vakarą džiazo mylėtojai bus kviečiami į Jam sesiją „Black“ baro klube, kur pasirodymą rengia „Very Cool People“ ir džiazo viešintojas DJ Vladas. Kadangi šio renginio žiūrovų skaičius ribotas, todėl būtina iš anksto pasirūpinti vietų rezervacija.

Rugpjūčio 28 d. 17.00 val. Zubovų rūmuose džiazo festivalį tęs Tauragės jaunieji džiazo atlikėjai bei Lietuvos jaunimo džiazo orkestras, vieno ryškiausių Lietuvos džiazo atlikėjų, multiinstrumentalisto vardu pavadintas „Remis Rančys Quartet“, futuristinio džiazo atlikėjai „Pokaz Trio“ (Ukraina), džiazo, fusion, folko ir dramenbeiso tradicija paremtos muzikos atlikėjus „U‘Elements“ (jungtinės Latvijos ir Lietuvos atlikėjų pajėgos) bei grupę „Labas vakaras“ (jungtinės Danijos ir Lietuvos atlikėjų pajėgos).

Pasak R. Ruokio, dėl įvairių renginiams ir į juos atvykstantiems muzikantams taikomų ribojimų, šių metų festivalyje didelė dalis atlikėjų turėjo telktis į jungtinius dviejų šalių kolektyvus.

„Tačiau galbūt tai – didesnis privalumas nei trūkumas, nes dar niekas taip glaudžiai nesuvienijo muzikantų bendram tikslui kaip virusas ir gali būti, kad daugiau tokių įdomių grupių nebus galima išvysti. Nors gal kai kurios jų pagalvos ir apie tolimesnes perspektyvas?“ – dalijasi mintimis „Šiaulių naktų“ ir juos lydinčio festivalio idėjinis vadas.

Mėgstantiems paprastesnes muzikos kompozicijas nei džiazas „Šiaulių naktys“ taip pat dovanos didelę muzikos dozę. Rugpjūčio 28 d. 19.00 val. P. Višinskio aikštėje startuos diskoteka po atviru dangumi „DJ Apkalipsė“. Jos metu gerai žinomas melodijas ir muzikos ritmus šiauliečiams bei miesto svečiams žada eilė pažįstamų diskžokėjų – Kyzas, Tomas, Ivas, Gintas, Tutti, Redas, Yanik, Nionis ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)