"Vilniaus bendruomenė šiame renginyje turėtų pamatyti, kokie yra Užgavėnių personažai, ką jie veikia ir kaip tą šventę žmonės galėtų susikurti mažesnėje erdvėje: šeimoje, darbo kolektyve, mokykloje. Tai tarsi paskatinimas giliau pasidomėti šiais dalykais", - trečiadienį spaudos konferencijoje sakė renginio koordinatorius Stanislovas Kavaliauskas.

Renginio organizatoriai tikisi, jog kiekvienas, apsilankęs "Morės aveniu", pamatys svarbiausius Užgavėnių personažus, susipažins su jų veikla, o tikrąją Užgavėnių dieną pabandys patys įkūnyti matytus personažus ir švęs Užgavėnes savo bendruomenėse.

"Užgavėnės seniau buvo visos bendruomenės šventė, ir tas, kuris šventime nedalyvaudavo, bendruomenės būdavo smerkiamas. Juk jei nedalyvauji bendruomenės šventėje - nebesi ir jos narys", - sakė S.Kavaliauskas.

Renginio organizatoriai žada, jog "Morės aveniu" (taip pavadinta Vilniaus Gedimino prospekto atkarpą nuo Savivaldybės aikštės iki Odminių skvero) bus įrengta "Kūno ir dūšios klinika", kurioje daktarai atliks "intymų" masažą, matuos "visų vietų temperatūrą", parduos užkalbėtą cukrų, druską bei arbatą.

Taip pat planuojama surengti pirmą viešą vyro gimdymą, o netradicinės medicinos atstovai papasakos, kaip gydytis "šlapimu".

Ubagų zonoje "terbuva" bus galima sudalyvauti ubagų vestuvėse. Planuojama, jog čia vyks ir kraičio rinkimas bei ožkos "prastūmimas".

"Malpų salone" (modelių salone) planuojama pademonstruoti garsiausių Užgavėnių dizainerių "Marmani" bei "Nina Kyči" kolekcijas.

"Pagrindinis šios šventės tikslas - suburti bedruomenę ir paskatinti ją pabendrauti tiek su šventės personažais, tiek tarpusavyje. Sieksime, kad žmogus pasijustų ne vien šventės žiūrovas, bet ir dalyvis", - sakė S.Kavaliauskas.

Organizatoriai žada, jog komercijos centre "Makelis" bus atidaryta pinigų kalykla. Čia prekybininkai keis pinigus į vietinę valiutą, už kurią "Morės aveniu" rinkoje kiekvienas lankytojas galės įsigyti "gerų daiktų": "nuotaikos tablečių" ar ožio pieno "Ažia penas".

Šventės kulminacija - Morės išskraidinimas oro balionu į Užgavėnes. Tai planuojama padaryti Odminių skvere, atlikus specialią ceremoniją ir perskaičius nuosprendį.

Pasak organizatorių, atsikračius žiemos blogybėmis, visi bus kviečiami į svečių iš Baltarusijos koncertą bei Laimono Vilkončiaus ir Juozo Erlicko miuziklą "Užgavėnių karnavalas", kuris vyks sostinės Savivaldybės aikštėje.

Šventėje taip pat dalyvaus Vilniaus folkloro ansambliai "Jorė", "Vilnelė", "Šaltinis", "Virvytė", "Vija", "Apinys", "Ūla", "Vilniaus dzūkai", "Tyklė", "Poringė", "Insula", "Ratilio", "Kūlgrinda", "Ratilai".

Šiemet Užgavėnės švenčiamos vasario 28 dieną, antradienį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją