Jame jau veikia naujas baras, įrengta moderni scena, net dvi šviesų instaliacijos ir suburta didelė menininkų bendruomenė. Lukiškių kalėjimo konversiją įgyvendina „8 Days A Week“. Jie skelbia atidarymo programą, pristato rezidentus ir kviečia tiesiog pasivaikščioti, rašoma pranešime spaudai.

Rezidentų bendruomenė

Nauja Lukiškių kalėjimo versija talpina daugybę skirtingų asmenybių. Kūrybos erdves, studijas ar dirbtuves čia turės 250 menininkų. Prie konversijos prisijungė ir ją aktyviai kuria gerai pažįstami veidai – „ba.“, Jolita Vaitkutė, „Nara“ žurnalistai, „Egomašina“, „Synaesthesis“, „Twenty Fingers Duo“, „jauti“, „Timid Kooky“, „What A Jazz“, „Mellow Yellow Daffodil“, „Muzikalkė“, „MuMok“, Kristijonas Ribaitis, Keanu Blunt, Juozas Martin, Ignas Juzokas, tapytojai iš Meksikos, „Rupert“ edukacijos programos dalyviai, fotografų ketvertas „Lunatikai“, drabužių dizaineriai „Egyboy“, Baltarusijos režimui nepritariantys menininkai ir kiti kūrėjai. Rezidentai Lukiškėse kurs kultūros kapitalą ir juo dalinsis su miestiečiais. Aukšta tvora apjuostas kalėjimas taps muzikos, modernaus meno, dizaino ir kultūros generatoriumi.

Lukiškių kalėjimas 2.0 kūrėjams yra atviras 24 valandas per parą. „Išsaugojome unikalią kalėjimo istoriją, formatą ir simbolius. Džiaugiamės, kad šia idėja patikėjo toks didelis kiekis Lietuvos ir užsienio kūrėjų. Bendruomenė kasdien vis stiprėja ir kartu planuoja gražius dalykus. Šis kompleksas – gyvas organizmas, kasdien įtraukiantis vis daugiau žmonių. Tikiu, kad tai istorinis šansas visai industrijai ir kultūros laukui Lietuvoje“, – sakė „8 Days A Week“ partneris Martynas Butkevičius.

Pasivaikščiojimai dieną arba naktį

Lukiškių kalėjimas nėra atsakymas į visus klausimus. Bet kas nenorėtų jo aplankyti? Dar niekada pabėgti į kalėjimą nebuvo taip paprasta. Besidomintys šio kalėjimo istorija, architektūra ir kasdieniu kalinių gyvenimu, yra kviečiami į unikalų turą dieną, o aštrių pojūčių mėgėjams labai rekomenduojama patirtis naktį. Du skirtingi pasivaikščiojimų formatai, prižiūrėtojų palyda ir žygis nuteistųjų pėdsakais – tikrai unikali patirtis. Daugiau informacijos apie tai ir bilietus galite rasti adresu www.lukiskiukalejimas.lt/pasivaiksciojimai.

Nauja ir unikali scena mieste

Lukiškėse jau įrengta moderni ir niekur nematyta scenos konstrukcija, pagaminta pagal specialų užsakymą. Šį ketvirtadienį suplanuotas pirmasis atidarymo renginys ir savotiškas rezidentų pasirodymas. Kalėjimo rezidentai dalinsis viena scena ir bus to vakaro herojai. Įėjimas į šį atidarymo renginį nieko nekainuos. Birželio 11 d. sceną išbandys „Solo Ansamblis“ – tamsių šokių, sintezatorių ir poezijos meistrai. Dar niekada tai neskambėjo kalėjimo tvirtovėje. Po ilgos karantino pertraukos tai bus pirmasis grupės pasirodymas Vilniuje.

„Nekantriai laukiame atidarymo renginių. Labai norėjome startuoti nuo mūsų rezidentų ir ačiū jiems už tai. Mūsų kalendorius sparčiai pildosi. Deriname datas su muzikos, teatro, kino kūrėjais ir naktinės Vilniaus kultūros atstovais. Širdis džiaugiasi matant, kaip visų sąmoningumo ir pastangų dėka kalėjimas atsigauna ir keičia energiją. Sieksime buvusio kalėjimo erdves šimtu procentų, įtraukti visą kultūros lauką ir duoti miestui iš šios konversijos naudos“, – komentuoja M. Butkevičius.

Vien šią vasarą Lukiškių kalėjime suplanuoti Kabloonak, „shishi“, Justino Jaručio, „Golden Parazyth“, Evgenyos Redko, „jauti“, „Garbanoto“, „ba.“, „Kamanių šilelio“, „Egomašinos“, „Timid Kooky“, Sauliaus Petreikio, „Arklio galios“ ir daugelio kitų koncertai. Dauguma iš jų Lukiškių kalėjime pristatys naujas savo programas ir leidinius. Čia taip pat planuojami ir kiti renginiai ar festivaliai, atviros architektūros festivalis, albumų perklausos, kino seansai, aktyvaus laisvalaikio renginiai ar nacionalinio pripažinimo sulaukę spektakliai.

Galimybių pasas

Visi norintys patekti į didesnės apimties renginius Lukiškių kalėjime, privalės turėti galimybių pasą. Šį pasą galite nemokamai gauti pasiskiepiję, persirgę Covid-19 arba sulaukę neigiamo tyrimo rezultato. Gera žinia – Lukiškių kalėjimo teritorijoje įrengtas mobilus testavimo punktas. Norintys patekti į renginį su galimybių pasu galės atlikti greitąjį antigeno testą iš nosies landų Lukiškių kalėjime renginio dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)