Albumą „25“ išleidusi atlikėja įveikė popmuzikos superžvaigždė Beyonce trijose kategorijose ir pakartojo savo 2012 metų sėkmę, kai Adele per tų metų „Grammy“ ceremonija irgi atiteko apdovanojimai už geriausią metų albumą, dainą ir įrašą.

Sakydama padėkos kalbą Adele pagerbė Beyonce ir jos novatorišką albumą „Lemonade“, irgi nominuotą metų albumo apdovanojimui.

„Tai, kaip tu priverti pasijusti mano draugus, kaip priverti pasijusti mano juodaodžius draugus, suteikia jėgų“, – Adele sakė per ceremoniją Los Andželo arenoje „Staples Center“, priimdama apdovanojimą už geriausią metų albumą.

„Žaviuosi tavimi. Kiekvieną dieną sujaudini mano sielą. ... Žaviuosi tavimi ir noriu, kad būtum mano mamytė“, – pridūrė ji, kreipdamasi į besilaukiančią Beyonce tuojau po to, kai atsiėmė apdovanojimą už geriausią metų dainą „Hello.“

Vis dėlto tą vakarą Adele ne viskas klojosi kaip sviestu patepta. Dainininkė, kurios tiesioginis pasirodymas buvo sutrikdytas per praeitų metų „Grammy“ ceremoniją, šįkart irgi paprašė iš naujo pradėti dainą, skirtą velionio atlikėjo George'o Michaelo atminimui.

Prieš pradėdama Adele pasakė klausytojams: „Dėl jo negaliu šito sugadinti“. Vis dėlto sudainavus naujai aranžuotos G. Michaelo dainos „Fastlove“ pradžią atlikėja nusikeikė ir liovėsi dainuoti, o už jos tebebuvo rodomi pernai per Kalėdas mirusio dainininko vaizdo įrašai ir nuotraukos. Britė iš naujo sudainavo ir pelnė plojimų bei publikos palaikymą, bet atlikėja susigraudino.

Praeitų metų Adele pasirodymas per „Grammy“ ceremoniją sutriko, kai pianino viduje įtaisytas mikrofonas nukrito ant instrumento stygų.

Sekmadienio vakarą buvo pagerbti daug kitų garsių atlikėjų, tarp jų velionis Prince'as. Dainininkas Bruno Mars atliko Prince'o dainą „Let's Go Crazy“, įspūdingai brazdindamas gitarą ir vilkėdamas tviskantį purpurinį švarką. Su Prince'u artimai bendradarbiavusi grupė „The Time“ privertė klausytojus atsistoti dainomis „Jungle Love“ ir „The Bird“.

„Ei, jūs – sukelkit triukšmą už Prince'ą“, – šūktelėjo B. Marsas.

Pats B.Marsas sekmadienį pelnė apdovanojimą už Adele albumo prodiusavimą. Be to, Adele laimėjo geriausio popmuzikos vokalinio albumo ir geriausio popmuzikos solinio pasirodymo kategorijose.

Prieš nesėkmingąjį Adele dainos startą daugiausiai kalbų išprovokavo Beyonce. Nėščia dainininkė, vilkėjusi tviskančią suknelę, paauksuotą karūną ir aukso spalvos kaklo papuošalą, užkariavo „Grammy“ sceną per ilgokai trukusį pasirodymą, kai sudainavo du kūrinius iš kritikų liaupsių pelniusio „Lemonade“.

Dainininkę pristatė jos motina – buvusi stilistė Tina Knowles: „Ponios ir ponai, didžiuojuosi esanti motina – mano dukra Beyonce!“

Beyonce pasirodymas, per kurį ji sudainavo „Love Drought“ ir „Sandcastles“, sulaukė garsių publikos plojimų. Tarp klausytojų buvo jos dukrelė Blue Ivy ir vyras reperis Jay Z.

Devyniems apdovanojimams nominuota Beyonce laimėjo dvi statulėles: už geriausią vaizdo klipą („Formation“) ir geriausią šiuolaikinės miesto muzikos albumą („Lemonade“).

„Savo filmu ir albumu norėjau sukurti darbą, kuris suteiktų balsą mūsų skausmui, mūsų kovoms, mūsų abejonėms ir mūsų istorijai, atsigręžtų į klausimus, priverčiančius mus jaustis nepatogiai. Man svarbus savo vaikams parodyti vaizdus, atspindinčius jų grožį – kad jie galėtų augti pasaulyje, kuriame pažvelgtų į veidrodį – pirmiausiai su savo šeimomis, taip pat per „Super Bowl“ (amerikietiškojo futbolo sezono finalą), olimpiadą, Baltuosiuose rūmuose ir „Grammy“ apdovanojimuose – ir pamatytų save“, – sakė dainininkė, skaitydama užsirašytą kalbos tekstą.

„Šito linkiu kiekvienam bet kokios rasės vaikui, ir jaučiu, kad mums itin svarbu mokytis iš praeities bei pripažinti savo polinkį kartoti klaidas“, – pridūrė Beyonce.

Beyonce kalba buvo ne vienintelis politinis momentas per šį šou. Hiphopo grupė „A Tribe Called Quest“ per savo energingą pasirodymą su reperiais Andersonu Paaku ir Busta Rhymesu šaukė „Priešinkitės!“, o scenoje buvo sutelkta visokiausių žmonių, tarp jų musulmoniškus hidžabus dėvinčių moterų.

Tuo tarpu pernai nuo vėžio miręs britų dainininkas Davidas Bowie laimėjo visus keturis apdovanojimus, kuriems buvo nominuotas. Jo paskutinysis albumas „Blackstar“, išleistas kelios dienos po atlikėjo mirties, buvo pripažintas geriausiu alternatyviosios muzikos albumu, geriausiai surežisuotu neklasikinės muzikos albumu.

Be to, D.Bowie daina „Blackstar“ paskelbta geriausia roko daina ir geriausiu roko pasirodymu.

Adele ir B. Marsas scenoje pasirodė po du kartus: Adele išėjo į sceną pati pirmoji ir sudainavo savo hitą „Hello“, o B. Marsas ir jo smagi grupė surengė įsimintiną pasirodymą, atlikdami „That's What I Like“ – stebint susižavėjusioms muzikos žvaigždėms Jennifer Lopez, Faith Hill, Rihannai ir netgi kai kuriems vyrams.

Hiphopo dainininkas, pasivadinęs „Chance the Rapper“, tapo pirmuoju vakaro laureatu, kai buvo pripažintas geriausiu nauju atlikėju. Jis taip pat pelnė „Grammy“ už geriausią repo albumą, kuris yra pirmasis tokį apdovanojimą pelnęs albumas, išleistas tik muzikos klausymosi internetu platformose. „Chance the Rapper“ įveikė savo konkurentus Drake'ą ir Kanye Westą.

„Nemaniau, kad gausiu šitą“, – sakė dainininkas, taip pat laimėjęs apdovanojimą už geriausią repo pasirodymą.

Grupė „Twenty One Pilots“ pelnė geriausio dueto/grupės pasirodymo kategorijoje už savo hitą „Stressed Out“. Atėję atsiimti apdovanojimo abu grupės nariai nusimovė kelnes, taip primindami apie laikus, kai jie žiūrėdavo „Grammy“ ceremonijų transliacijas namuose, dėvėdami tik trumpikes.

Televizijos transliacijoje, parodytoje prieš pagrindinę ceremoniją, kritikų numylėta ritmenbliuzo žvaigždė Solange, Beyonce jaunesnė sesuo, laimėjo pirmąjį savo „Grammy“ už geriausią ritmenbliuzo pasirodymą ir tokiu būdu realizavo savo pirmąją nominaciją.

Drake'as, nedalyvavęs šiame šou, laimėjo apdovanojimus už geriausią repo kūrinį ir geriausią repo/vokalinį pasirodymą – „Hotline Bling“.

Justino Timberlake'o daina „Can't Stop the Feeling!“, nominuota „Oskarui“, laimėjo kaip geriausia daina vaizdo kūriniui. Į geriausio naujo atlikėjo titulą pretendavęs duetas „The Chainsmokers“ pelnė „Grammy“ už geriausią šokių muzikos įrašą „Don't Let Me Down“.

Kantri atlikėjas Sturgillas Simpsonas, taip pat nominuotas metų albumo kategorijoje, laimėjo geriausio kantri muzikos albumo „Grammy“ už „A Sailor's Guide to Earth.“

S.Simpsonas padėkojo savo žmonai, prieš daug metų liepusiai jam mesti darbą geležinkelyje ir persikelti į Našvilį.

Duetas „Joey + Rory“ savo ruožtu laimėjo apdovanojimą už geriausią tradicinio gospelo albumą „Hymns“.Atsiimdamas šį apdovanojimą atlikėjas Rory Feekas labai susijaudino, prisiminęs velionę žmoną Joey, pernai mirusią nuo vėžio.

Tarp laureatų taip pat buvo aktorių: Donas Cheadle'as laimėjo apdovanojimą už geriausią sukompiliuotą garso takelį filmui „Miles Ahead“, kuriame jis yra įvardytas kaip muzikos kompiliacijos prodiuseris, o Carol Burnett laimėjo geriausio dainuojamosios poezijos albumo kategorijoje.

Grupei „The Color Purple“ atiteko „Grammy“ už geriausią muzikinio teatro albumą. Šis „Grammy“ buvo antrasis aktorei Jennifer Hudson ir pirmasis – Cynthiai Erivo bei Danielle Brooks.

59-ąjį „Grammy“ apdovanojimų renginį vedė Jamesas Cordenas – vakarinės televizijos pokalbių laidos „Late Late Show“ vedėjas. Ceremonijos vedėjo pareigas jis perėmė iš penkerius pastaruosius metus „Grammy“ vedusio LL Cool J.

„Nepaprastai didžiuojuosi man patikėtomis „Grammy“ vedėjo pareigomis, – pernai lapkritį surengtoje spaudos konferencijoje sakė J. Cordenas, – nes tai grandiozinis prestižinis renginys – pats svarbiausias įvykis muzikos pasaulyje. Jaučiuosi neišpasakytai laimingas galėdamas prie jo prisidėti.“

Daugiausia apdovanojimų šiais metais pretendavo susižerti ritmenbliuzo žvaigždė Beyonce. Pernai didžiulio pripažinimo sulaukusį albumą „Lemonade“ išleidusios atlikėjos vardas figūravonet devyniose nominacijose, tačiau pagrindinės statulėlės atiteko didžiausiai jos varžovei Adele. Pastaroji buvo nominuota net penkiems apdovanojimams ir kovojo su Beyonce pagrindinėse kategorijose – dėl Metų albumo (Beyonce „Lemonade“, Adele „25“), Metų dainos (Beyonce „Formation“, Adele „Hello“) ir Metų įrašo (taip pat „Formation“, „Hello“) titulo.

Svarbiausių kategorijų laimėtojai:

Metų daina – Adele „Hello“

Metų albumas – Adele „25“

Metų solinis popmuzikos atlikimas – Adele „Hello“

Metų debiutas – Chance the Rapper

Geriausias pop muzikos pasirodymas – „Hello“ — Adele

Geriausias popmuzikos albumas – „25“ — Adele

Geriausias šokių muzikos įrašas – „Don’t Let Me Down“ — The Chainsmokers Featuring Daya

Geriausias šokių/elektroninės muzikos albumas – „Skin“ — Flume

Roko muzikos pasirodymas – „Blackstar“ — David Bowie

Geriausias metalo muzikos pasirodymas – „Dystopia“ — Megadeth

Geriausias alternatyvios muzikos albumas – „Blackstar“ — David Bowie

Geriausias R&B muzikos pasirodymas – „Cranes in the Sky“ — Solange

Geriausias popmuzikos dueto/grupės pasirodymas – „Stressed Out“ – Twenty One Pilots

Apdovanojimų akimirkos:

Renginio svečiai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)