„Orkestro kelionė prasidėjo Prancūzijoje. Toliau keliavome į tris Vokietijos festivalius ir į Italiją – į legendinę Pompėją. Grįžome pavargę, bet laimingi – koncertai pavyko, publika mums buvo prielanki – sakė Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinis direktorius Egidijus Mikšys. – XVI a. įkurtame Prancūzijos Kolmaro miestelyje vyko XV festivalis, skirtas žymiajam lenkų kompozitoriui ir dirigentui Krzysztofui Pendereckiui. Festivalio meno vadovas, garsusis Rusijos smuikininkas Vladimiras Spivakovas pasirinko tris LNSO programas. Pirmą koncertą – Kolmaro festivalio pradedamąjį renginį – dirigavo K.Pendereckis. Skambėjo Mikolajaus Zielinskio „Magnificat“ chorui (atliko Kauno choras) ir du „Te Deum“ – Antono Brucknerio bei K. Pendereckio. Čia su solistėmis lenkėmis dainavo ir du lietuviai – Audrius Rubežius ir Ignas Misiūra-Tumanovas, kuriuos puikiai įvertino tiek publika, tiek dirigentas. Antrajame LNSO koncerte dirigavo Vladimiras Spivakovas, trečiajame – vėl K.Pendereckis. Pastarajame K. Pendereckio Koncertą fleitai ir orkestrui grojo nuolatinis šio kūrinio atlikėjas, vienas garsiausių pasaulio fleitininkų, auksiniu instrumentu grojantis, prancūzas Patrickas Gallois.“

Sėkmingi buvo ir LNSO pasirodymai Vokietijoje – Ulrichshusene, diriguojant K. Pendereckiui, ir Ludvigsburge, kur su LNSO, diriguojamu Jono Aleksos, koncertavo Violeta Urmanavičiūtė-Urmana. „Violeta sužavėjo Liudvigsburgo, o po poros dienų Liublianos festivalio klausytojus savo balso bei interpretacijos galia. Publika buvo apdovanota dviem bisais, iš jų – ir lietuvių liaudies daina „Ulijona“, – sakė E. Mikšys. – Antrajame LNSO koncerte Liublianoje skambėjo Leonardo Bernsteino „Mišios“, kurias atliko „Jauna muzika“ ir visas būrys Lietuvos vokalistų: Asta Krikščiūnaitė, Mindaugas Zimkus, Giedrius Žalys, Larisa Čekasina, Rosita Čivilytė, Vladas Kovaliovas, Vitalijus Kairiūkštis, Česlovas Gabalis, Viktoras Malinauskas, Steponas Januška bei du choro „Ąžuoliukas“ dainininkai – Bernardas Jankauskas ir Liudas Zakarevičius.“

Pirmą kartą LNSO pasirodė legendinėje Pompėjoje, festivalyje „Classico Pompeiano“. Čia kolektyvas susitiko su gerai pažįstamais ir mylimais muzikais. Justuso Frantzo diriguojamas LNSO, smuikininkas Julianas Rachlinas ir altininkas Jurijus Bašmetas atliko W.A.Mozarto ir L.van Bethoveno kūrinius.

„Paskutinis ilgų LNSO gastrolių koncertas Redefine (Vokietija), kuriame skambėjo Bernsteino „Vest Saido istorijos“ ir „Mišių“ fragmentai, sukėlė plojimų audrą. Publiką ypač sužavėjo Larisa Čekasina ir Asta Krikščiūnaitė, kurių atlikimas tikrai nusipelno geriausio įvertinimo – dalijosi įspūdžiais Egidijus Mikšys.

Rugpjūčio mėnesį LNSO koncertuos pajūryje, o nuo rugsėjo, vadovaujamas Orkestro meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Juozo Domarko, pateiks Lietuvos klausytojams naujas programas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją