Lietuvos įkalinimo įstaigose per mėnesį įvyksta 2-3 grupių, atlikėjų ar orkestrų pasirodymai. Prieš šventes padaugėja įvairių susitikimų su ambasadoriais, religinių konfesijų atstovais bei kitais garbingais svečiais, kuriuos lydi ir kokie nors atlikėjai ar ansambliai.

1 tūkst. Lt atlikėjų nebevilioja

„Lietuvoje nusikaltėlių amžius jaunėja, vidurkis maždaug 25-30 metų, tad, nors jie ir klausosi klasikinės muzikos, tačiau labiausiai - popso“, - pasakojo Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo laikinai direktoriaus pareigas einantis Jonas Malaškevičius.

Jam antrino ir Panevėžio pataisos namų direktorius Edvardas Norvaiša. Anot jo, akivaizdu, kad kalinčios moterys mielai matytų populiariausius Lietuvos dainininkus ar spektaklius, bet tai labai sunkiai įgyvendinama.

Valstybinėms įstaigoms, anot jo, priskiriami kalėjimai negauna specialaus finansavimo tokioms pramogoms: „Nepilnamečių programoje yra numatyta, bet organizuojame kitokius kursus – labiau mokomuosius, kad nauda būtų ne tik emocinė, bet ir apčiuopiama ateityje“.

Pasak pašnekovo, galima būtų skirti vienam koncertui per mėnesį apie iki 1 tūkst. litų, tačiau retas žinomas atlikėjas ar grupė susivilioja tokiu honoraru.

Radži už dyką nebedainuoja

Dažniausiai įkalinimo įstaigose koncertuojantys atlikėjai atvyksta čia labdaros tikslais, todėl jų kviesti nereikia - patys pasisiūlo. E. Norvaiša prisiminė, kai dar buvo ne toks populiarus, kelis kartus labdaringai koncertavo kraštietis Radži, tačiau paskutinį kartą jis paprašė ne mažo honoraro.

„Daugiau tokių įžymių žmonių nebuvo. Paskambinėjam, paklausiam jų, bet vadybininkai nurodo kainą, kurios mes negalime sumokėti. Tuo visos pramogos ir pasibaigia“, - konstatavo pašnekovas.

Viena ryškiausių scenos žvaigždžių, apsilankiusi Lukiškių kalėjime, buvo Stasys Povilaitis. Kol kalėjo, čia koncertavo ir roko grupės „Noir Désir" vokalistas Bertranas Cantat.

Didesnė tikimybė sulaukti mylimo atlikėjo atsiranda artėjant rinkimams. Tuomet reklama suinteresuoti asmenys suorganizuoja vieną ar kitą koncertą. Ne retai Panevėžio pataisos namuose apsilanko džiazo muzikantas Vytautas Grubliauskas-Kongas, tačiau taip pat kaip Liberalų ir centro partijos atstovas.

Atlikėjus veda asmeniniai motyvai

Neseniai sostinės Lukiškių kalėjime koncertą surengė italų kilmės dainininkas Andre Zappa. Šalia kalėjimo Italijoje gyvenęs ir ne kartą jame koncertavęs, atlikėjas nusprendė savo dainomis nudžiuginti ir lietuvių kalinius, tarp kurių gyvena ir vienas Italijos pilietis.

„Man patinka koncertuoti tose vietose, kur žmonėms trūksta laisvės, laimės. Manau, kad šiame gyvenime reikia kažką padaryti, ne tik gauti, bet ir duoti. Noriu padovanoti vieną valandą žmonėms, kurie pamirštų savo problemas ir laisvės trūkumą“, - kalbėjo atlikėjas.

Pasak jo, Lukiškių kalėjime susirinkusi apie 100 žmonių auditoriją jį šiltai sutiko iš pat pradžių. Pasisėmęs gerų emocijų, A. Zappa labdaringą koncertą ketina surengti ir Panevėžio pataisos namuose.

Vietinės grupės ir teatralai

Pasak E. Norvaišos, dažniausiai laisvalaikio renginius siūlosi organizuoti miesto kolektyvai ir ansambliai, spektaklius ruošia, dainuoja, šoka vaikų namų auklėtiniai.

Panevėžio pataisų namuose moterys organizuoja rankdarbių, piešinių parodas. „Jeigu tik noro yra, jos turi pramogų – ir pilvo šokį šoka, ir vienos kitoms rodo spektaklius, yra sukūrusios vietinę grupę“, - kalbėjo E. Norvaiša.

Vyrų aistra – krepšinis

Pasak J. Malaškevičiaus, Lukiškėse kalintys vyrai – krepšinio aistruoliai. Du kartus į savaitę Lukiškių kalėjimo aikštėje vyksta oficialios varžybos, organizuojami apdovanojimai.

Nuteistuosius lanko Švedijos buvusių kalinių organizacijos „KRIS“ nariai, su kuriais taip pat organizuojamos varžybos. „Po varžybų sustatome stalus, jie bendrauja, geria gaiviuosius gėrimus, valgo saldumynus. Būna rankų lenkimo, girnų kilnojimo varžybos“, - vardino J. Malaškevičius.

Lukiškės – tarsi užsienio reikalų ministerija

Anot J. Malaškevičiaus, nors ir nuteistieji mielai klausytųsi pop scenos žvaigždžių, pramogų ir įdomių žmonių vizitų jiems netrūksta: „Šnekama, kad Lukiškės – nebe kalėjimas, o kažkoks Užsienio reikalų ar Kultūros ministerijos filialas. Labai gerai pamenu, kas buvo prieš 5-10 metų“.

Dažnai, anot jo, kalėjime lankosi kitų šalių ambasadoriai. Netrukus Airijos piliečius aplankys Airijos ambasadorius Donalas Denhamas. Neseniai jame viešėjo Kultūros ministras Jonas Jučas, Italijos ambasadorius Giulianis Prigionis. Dažniausiai ambasadorius lydi ir kameriniai orkestrai ar studentų pasirodymai.

Per katalikiškas šventes Lukiškių kalėjime visuomet apsilanko kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Atvyksta vyskupai iš kitų miestų, paskaitas skaito lektoriai.

„Gyvename neblogai – ne ką blogiau nei laisvėje, - tikino J. Malaškevičius. - Norų yra daug, bet reikia suprasti, kad tai – kalėjimas, bet ir neužmiršti - čia laikomi žmonės. Gyvenimas eina į priekį, žmonių intelektas žymiai aukštesnis nei anksčiau, kalinių amžius jaunesnis, jie gyvesni, labiau viskuo ir domisi“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją