Festivalio vartai atsivėrė 9 valandą ryto, nors ištikimiausi fanai prašėsi į teritoriją jau išvakarėse. „Keletą pastarųjų metų jaučiau nuolatinį metalistų spaudimą: daryk „Roko naktis“, kaip mes be „Roknakčių“? Surizikavome prikelti festivalį, – šypsodamasis pasakoja „Roko naktų“ vadas Algirdas Barniškis-Blėka. – Visi, grojantys roką pasakys tą patį – šitas muzikos žanras nesukrauna milijonų, bet rokas yra tokia atgaiva širdžiai ir toks energijos pasikrovimas, kad mums visiems jo gyvybiškai reikia.“

Jo žodžius griausmingomis ovacijomis sutiktų didelė minia roko gerbėjų, šį vakarą į Zaraso salą atvykstanti iš visos Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vokietijos, Baltarusijos ir kitų šalių ir lengvaisiais automobiliais, ir motociklais. Ore tvyro toks džiaugsmas, koks būna senų draugų susitikimuose.

Kai prieš porą savaičių organizatoriai paskelbė, kad Varėnoje šiemet turėjęs vykti festivalis vis dėlto keliasi į Zarasus, pasipylė įvairių komentarų. Buvo tokių, kurie prašė kompensacijos alumi ar firminiais marškinėliais. „Bet žmonės turėtų suprasti – negalime gaminti marškinėlių kiekvienam ir dar duoti po saldainį, kad jie atvyktų į festivalį, kurio patys labai nori. Beje, netikėtai festivalio atributikos parduotuvėje jau per pirmas kelias valandas buvo išpirkti visi firminiai „Roko naktų“ marškinėliai. Matyt, žmonėms svarbu turėti simbolį to, ko labai laukia“, – juokiasi Blėka.

Marškinėlių klausimas šmaikščiai iškilo per „Soul Stealer“ pasirodymą. Grupės vokalistas Jeronimas Milius pažadėjo grupės kompaktinį diską merginai, kuri pirma „parodys papus“. „Papų! Papų!“ – skandavo minia. Viena žavi aistruolė netruko kilstelėti marškinius. J.Milius galantiškai nušoko pas ją nuo scenos ir įteikė albumą...

Užkulisiuose šiuo metu šurmuliuoja festivalio grupės, sugrįžę užsienio roko vilkai. „Kadangi festivalis atgimsta – pasikvietėme tas grupes, kurios „Roko naktyse“ publikos buvo sutiktos geriausiai“, – sako Blėka.

Šį vakarą jis pats siautė scenoje su projektu „AC/DC Tribute.lt“. Netrukus scenoje pasirodys legendinės britų metalo grupės „Iron Maiden“ buvęs vokalistas Blaze Bayley su grupe. Po to šventę pratęs iš Gibraltaro kilę ir Didžiojoje Britanijoje gyvenantys metalo flamenko dievai „Breed 77“. Roko naktį mėnulio take vainikuos esto Johnio Stalkerio kompanijos pasirodymas.

Festivalyje „Roko naktys“ šiandien taip pat grojo legendinė Ričardo Laginausko „Katedra“, SBS su skandalinguoju Vitaliu Kairiūkščiu priešaky, estai „Elephants from Neptune“.

Festivalio teritorijoje veikė stalo futbolas, džiunglių kelias, buvo galima žaisti lazeriais ar išbandyti laimę aklame pasimatyme, važinėtis „bumper bikes“ atrakcione, išsinuomoti valtį ar baidarę, o gal net paieškoti nuotykių „Raudonųjų žibintų kvartale“.

„Mes „Roko naktyse“ esame jau trečią kartą, ir kiekvieną kartą čia – tiesiog puiku! Didelė garbė ir džiaugsmas groti tokiai publikai“, - festivalio scenoje širdį liejo „Breed 77” vokalistas Paulas Isola iš Gibraltaro.

„Roko naktų“ publiką išvedę iš proto flamenko metalo meistrai ir patys dar ilgai negalėjo nurimti užkulisiuose, kuriuose garavo karštas maistas, degė žvakės, liejosi gėrimai ir klegėjo merginos.

Pirmąjį vakarą „Roko naktyse“ sunkiosios muzikos gerbėjams pasirodė „Stiffer“, „Katedra“, „Elephants from Neptune“, SBS, „Soul Stealer“, „AC/DC Tribute.lt“. Minia ypač laukė buvusio „Iron Maiden“ vokalisto Blaze‘o Bayley.

„Iš anksto pasakiau organizatoriams, kad tikrai neketinu važiuoti į oro uostą tiesiai po koncerto. Noriu likti, pasiklausyti „Breed 77”, pabendrauti su moterimis, išgerti keletą taurių. Prieš koncertą geriu tik vandenį – tai žiauriai nuobodu, bet tokia mano taisyklė”, - užkulisiuose kalbėjo B.Bayley.

Stojęs prieš publiką garsusis britas greitai subūrė savo gerbėjus, kurie su malonumu klausėsi jo dainų iš naujausio albumo „Soundtracks of My Life“, o ypač atkuto suskambus „Iron Maiden“ superhitui „Man On The Edge“.

Po pasirodymo prakaitu permirkęs britas užsimetė ant pečių rankšluostį ir prie scenos dalijo autografus, fotografavosi su gerbėjais. Asmenukės su Blaze‘u netrukus pasklido socialiniuose tinkluose, o keletas laimingų lietuvaičių gavo progą ne tik pasifotografuoti su legenda, bet ir pasimėgauti taure bei pokalbiu užkulisiuose. Ten dėmesio nestigo ir gitaristui Danieliui Bate‘ui - jis merginas pakerėjo juosmenį siekiančiomis išpuoselėtomis garbanomis. „Patikėkite, visa tai – tikra“, - juokėsi įspūdingos išvaizdos muzikantas.

Netrukus scenoje pasirodę ispanai „Breed 77”, kaip ir žadėjo, surengė nepamirštamą performansą. „Mums patinka rokas, juodos kelnės, tatuiruotės, piercing‘as. Ir niekas iš mūsų to neatims!” – šaukė P.Isola. „Breed 77” buvo tiesiog nepralenkiami. Jų uždeganti energija privertė minią purtyti galvas visa galia, o aukščiausiame euforijos taške nuskambėjęs „The Cranberries“ koveris „Zombie“, atrodė, visus iškels iki mėnulio.

Po neįtikėtino pasirodymo kvapą užkulisiuose gaudę muzikantai atrodė pavargę, bet laimingi. Jie neskubėjo krautis daiktų, bendravo su kolegomis, gėrė vyną ir mėgavosi rugpjūčio nakties gaiva po žvaigždėtu dangumi. „Iš čia mėnulis – labai gražus. Bet pamatytumėte jį Gibraltare – ten jis atrodo tiesiog atsigulęs ant vandens, didžiulis, degantis kaip ugnis“, - kalbėjo P.Isola.

Šeštadienį „Roko naktyse“ ir toliau šėls geriausios šalies ir užsienio roko grupės. Susitikimo su savo gerbėjais Zarasuose laukia BIX, „The Independent“, „Laime Pilniga“, „Roadkill“, „Siela“, „Rebelheart“, „Thundertale“. Taip pat šiąnakt gros šveicarų folk metal grupė „Eluveitie“, o festivalį karūnuos Česlovo Gabalio kompanijos projektas „Minor Modesty“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)