Šeštadienį vyksiančio finalo dalyvius galima suskirstyti į dvi grupes: 14-os valstybių atstovus, kurie dar pernai užsitikrino vietas, gerai pasirodę Stambule, ir dešimt iš 25-ių atlikėjų, sėkmingai sudainavę išvakarėse vykusiame pusfinalyje.

Pagal atrankos turo rezultatus šeštadienio finale, kurį stebės daugiau kaip 120 milijonų televizijos žiūrovų Europoje ir kai kuriose kitose šalyse, pasirodys Vengrijos, Rumunijos, Norvegijos, Moldovos, Izraelio, Danijos, Makedonijos, Latvijos, Kroatijos ir Šveicarijos atstovai.

Finale jų jau laukia dainininkai iš Rusijos, Ukrainos, Albanijos, Bosnijos, Vokietijos, Graikijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Kipro, Maltos, Serbijos ir Juodkalnijos, Turkijos, Prancūzijos, Švedijos.

Ukrainai dainų festivalyje atstovaus grupė "Greenjolly" su šiek tiek pakeistu "oranžinės revoliucijos", nusiritusios per šalį 2004 metais, himnu.

Tarp šiųmečio festivalio favoritų žiūrovai mini Graikijos dainininkę, vengrų folkloro grupę "NOX", atlikėjus iš Rumunijos ir Moldovos kolektyvą "Zdob shi Zdub". Tačiau ekspertai neneigia, kad konkursas gali pateikti ir staigmenų.

Ir nors "Eurovizijos" kritikai festivalį vadina "Europos namų šeimininkių pramoga", Ukraina į jo organizavimą žiūrėjo labai rimtai. Naujoji valdžia, užsibrėžusi ambicingą tikslą nuvesti šalį į Europos tautų šeimą, su festivaliu sieja dideles viltis ir tikisi, kad jis padės europiečiams susipažinti su savo kaimyne.

"Eurovizijos" konkursui, kuriam jau išleista daugiau kaip 100 mln. grivenų (54 mln. litų) ir kuriame dalyvauja rekordinis šalių skaičius - net 39, Kijevas parinko iškalbingą šūkį - "Pabudimas".

Progos pasinaudoti festivaliu nepraleido ir Ukrainos opozicija. Keli šimtai jos šalininkų ketvirtadienį susirinko piketuoti prie sostinės Sporto rūmų, kur vyksta šis renginys, ir pareikalavo suteikti laisvę dviem buvusiems sričių gubernatoriams, kaltinamiems įstatymų pažeidimu.

Keliasdešimt opozicionierių bandė prasibrauti per užtvaras arčiau konkurso vietos, bet susistumdę su milicija galiausiai paliko žydintį Kijevo centrą daugiakalbiams muzikos gerbėjams, kurie pasinaudojo laikinu Ukrainos vyriausybės sprendimu laikinai nereikalauti vizų iš ES piliečių.

Pagal kasmetinio "Eurovizijos" konkurso sąlygas, nugalėtojas iškovoja teisę savo šaliai kitąmet surengti šią muzikos šventę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją