Šįkart žiūrovai didžiajame kino ekrane išvys naujos kartos klipų kūrėjų darbus. Į konkursą pretendavo 2014 ir 2015 m. išleisti lietuviški muzikiniai klipai. Šiemet jau sukurta daug naujų lietuviškų muzikinių klipų – jie pretenduos patekti į kitų metų „Kino pavasario“ programą.

Programos lyderiai – interneto kartos režisieriai

Programos lyderiais tapo trys jauni, internete savo žiūrovą suradę muzikinių klipų režisieriai Saulius Baradinskas (į programą atrinkti jo režisuoti klipai „Deeper Upper – Unity“, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys – Į Venesuelą“, „Rasabasa – Interstellar“ ir „Rasabasa – Embers“), Justas Ramanauskas („Markas Palubenka – A Woman Of Stone“, „Neteisėtai Padaryti – Galvotas“, „Freaks On Floor – Feelings“, „Tomas Sinickis – Juokas pro ašaras“) ir Pijus Vėberis („Rasabasa – Vessels“, „Lilas ir Innomine – Sau. Ir Tau.“, „JOIO – We Are The Same Blood“).

Į konkursą pateko ir puikiai žinomų Lietuvos atlikėjų dainoms sukurti klipai: Marijono Mikutavičiaus „Drąsių niekas nežudo“ (rež. Ričardas Marcinkus), SKAMP „Good Girl Gone Bad“ (rež. Marla Singer), Jurgos Šeduikytės „Sapnas“ (rež. Arūnas Staponas ir Viktorija Raggana), „ba.“ „Sugebėt pasikeist“ (rež. Dominykas Bliznikas ir Paulius Miliauskas), Vido Bareikio „Eina sau“ (rež. „Stepdraw“) ir „Babkės“ (rež. Paulius Norvaiša).

Į „Kažkas atsitiko“ programą taip pat atrinkti Rygos kino festivalio muzikinių klipų programoje varžęsi grupės „Earcraft“ vaizdo klipas dainai „Heaven Too Close“ (rež. Martynas Norvaišas ir Kamilė Milašiūtė) ir dueto „Red Milk“ ironiškas klipas dainai „Beat Patrol (Įvykis rajone)“ (rež. Darius Šilėnas).

Konkurse taip pat varžysis animacinis grupės „Monkey Tank“ vaizdo klipas dainai „One Way Ticket“ (rež. Jonė Zakaraitė), grupės „Kūjeliai“ klipas dainai „Už tūkstančio durų“ (rež. Armas Rudaitis), hiphopo atlikėjų susivienijimo „Despotin Fam x Goodhood“ klipas dainai „Taxi“ (rež. Gvidas Bindokas). Programą užbaigs elektroninės muzikos kūrėjo Manfredo klipas dainai „Uumellmahaye“ (rež. Rūta Kiškytė ir „pvz.lt“).

Rinkosi iš kelių šimtų klipų

Į konkursą pretendavo beveik 200 lietuviškų muzikinių vaizdo klipų. Juos peržiūrėjo, įvertino ir atrinko bendra „Kino pavasario“ ir agentūros „Zest“ komanda. Pagrindiniai vertinimo kriterijai buvo klipų kinematografiškumas ir meninė vertė.

„Ši atranka parodė, kad muzikinius klipus kuriančių žmonių Lietuvoje yra tikrai daug. Labai skiriasi klipų stilistika ir kokybinis lygis, tačiau juos žiūrėdami įsitikinome, kad šis žanras Lietuvoje kyla. Tikime, kad muzikinių klipų programa didžiausiame kino festivalyje paskatins muzikantus ir kūrėjus kurti daugiau ir augti toliau“, – sako „Zest“ vadovas Juozas Piekuras.

Nugalėtojų komandai atiteks solidus piniginis prizas

Į programą atrinktus muzikinius klipus vertins tarptautinė žiuri, kurią sudarys septyni muzikos ir kino profesionalai. Joje – pirmą kartą į „Kino pavasarį“ atvykstantis žurnalo „Vice“ Lenkijos redakcijos vadovas Pawelas Maczewskis, filmų „Redirected“ ir „Zero“ režisierius Emilis Vėlyvis, idėjų agentūros „New!“ direktorius, buvęs „MTV Lietuva“ kūrybos vadovas Tomas Ramanauskas, ilgametė Lietuvos muzikos tinklaraštininkė Daina Dubauskaitė, filmų „Igrushki“ ir „Alkofutbolas“ operatorius Vilius Mačiulskis, lietuvišką muziką pasauliui pristatančio tinklalapio „MusicExportFund“ redaktorius britas George'as East ir originalaus „Kažkas atsitiko“ filmo režisierius, tarp Suomijos ir Lietuvos kuriantis Artūras Pozdniakovas.

Žiuri savo balsais nuspręs, kurio klipo kūrėjų komanda laimės pagrindinį – 2 000 eurų (prieš mokesčius) prizą, įsteigtą lietuviškos muzikos portalo „Pakartot.lt“.

„Muzikiniai klipai yra reikalingi tiek muzikantams, tiek kino kūrėjams. Daugelis jaunų režisierių pradeda savo kelią būtent nuo muzikinių klipų kūrimo, nes tai yra žanras, kuris leidžia jiems geriausiai realizuoti savo idėjas“, – pastebi „Pakartot.lt“ įkūrusios Lietuvos atlikėjų ir muzikos leidėjų asociacijos AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Ji priduria, kad asociacija kalbasi su tarptautinėmis muzikos agentūromis – jos mato, kiek Lietuvoje yra talentingų režisierių ir svarsto, kaip su jais bendradarbiauti kuriant klipus pasaulinio garso atlikėjams. Tai jau vyksta kino pasaulyje, pavyzdžiui, neseniai Lietuvoje buvo filmuotas BBC serialas „Karas ir taika“, prie kurio dirbo ir lietuvių komanda. „Gali būti, kad toks bendradarbiavimas prasidės ir su Lietuvos muzikinių klipų kūrėjais. Bet kol kas turime juos palaikyti patys“, – teigia A. Masalskytė.

Žiūrovai atiduos savo balsą kino teatre

Savo balsą renkant geriausius lietuviškus muzikinius klipus atiduos ir žiūrovai. Priešingai nei kituose muzikinių klipų konkursuose, „Kažkas atsitiko“ organizatoriai atsisakė internetinio balsavimo.

Pagrindinė programos idėja yra ta, kad muzikiniai klipai prilyginami filmams, todėl juos galės vertinti tik tie žiūrovai, kurie ateis į kino teatrą ir pamatys klipus didžiajame ekrane.

„Kažkas atsitiko“ seansai vyks visuose „Kino pavasario“ miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Į juos bus galima įsigyti bilietus kaip į bet kurį festivalio filmą. Kiekvienas į seansą atėjęs žiūrovas gaus anketą, kurioje turės pažymėti labiausiai patikusį vaizdo klipą. Apdovanojimų metu bus paskelbtas ne tik žiuri, bet ir žiūrovų geriausiai įvertintas klipas, kuriam bus įsteigtas specialus prizas.

Apdovanojimai įvyks balandžio 13-ąją Vilniuje, didžiojoje „Forum Cinemas Vingis“ salėje. Į juos bus kviečiami visų į konkursą atrinktų klipų kūrėjai ir muzikantai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją