Festivalio, šiais metais įvyksiančio “Auroje” (Kaune, Daukšos 30a) ir M.K.Čiurlionio galerijoje (Putvinskio 55) istorija ilga ir kupina įdomių detalių. Ji mirga ir skandalais ir puikiais meno reiškiniais. Tai renginys, padaręs įtaką daugumai Vilniuje ir kitur šalyje vykstančių festivalių, vienintelis viešas renginys, kuriame garsusis poetas Gintaras Patackas, dainuodamas grupės “Endiche vis.sat” sudėtyje, sušoko pilną striptizą, ir kurį organizuoja… vienas žmogus.

“Kiekvienas festivalis, - sako Ramūnas Jaras, renginio organizatorius, - man yra dvasinė praktika”.

“Renginyje visada siūlau apsieiti be alkoholio ir cigarečių. Mano festivalis skirtas judinti galvą, mąstyti. Jei galvą jums tuo tarpu judina alkoholis, jūs nepagausite esmės. Tokio pobūdžio muziką reikia suprasti blaiviai. Tada pagausite, ką norėjo pasakyti atlikėjas”.

Atlikėjai “Didelio pasaulio!” scenoje dažnai elgiasi ekspresyviai ir mįslingai. Štai grupė “Gintas K.” iš Marijampolės viename festivalyje į sceną išsinešė grojančias vaikiškas lėles ir apie 15 minučių jas “virkdė”, tuo sukeldami įvairias publikos reakcijas. Šiais metais ta pati grupė rengiasi atlikti performansą “Vajėzau, ir vėl sudeginau aparatūrą”.

Pats Ramūnas Jaras su savo grupe “Endiche vis.sat” irgi neretai stebina klausytoją. Štai 1999 metais jį scenoje operavo hyleris iš Filipinų, o 1998 metais jis pasirodė scenoje klouno drabužiais ir visą festivalį pristatinėjo grupes lenkiškai.

“Žmonės dažnai stebisi, ką reiškia mano grupės “Endiche vis.sat” veiksmai scenoje, - sako Ramūnas. – Jie dažnai mano, kad mūsų tikslas tik nustebinti žiūrovą, sukelti jam pasidygėjimo, siaubo ar kitokią neigiamą reakciją. Iš tikrųjų kiekvienas mūsų veiksmas turi potekstę. Šiame festivalyje mūsų performansas irgi bus šifruotas. Jis vadinsis “Evoliucija” ir neapsieis be kraujo”.

Žada publiką stebinti ir garsioji Vilniaus grupė “I.V.T.K.Y.G.Y.G.” (“Ir visa tai, kas yra gražu, yra gražu”), pasirodysianti Gruodžio 13 d. 1998 metais grupė scenoje kepė kiaušininę ir vaizdavo visus su buitimi susijusius dalykus, tame tarpe ir apsilankymą vonioje su visais jos atributais. Ramūnas Jaras nežino, ką grupė parodys šiais metais, tačiau jau gavo techninius nurodymus dėl siuvamosios mašinos įgarsinimo.

Tą pačią Gruodžio 13-ą dieną, kurią organizatorius vadina festivalio “vinimi”, renginyje gros garsus Lenkijos avangardo scenos animatorius Telcontar Heathertoes, gyvenantis Varšuvoje. Jo pasirodymą R.Jaras apibūdina kaip įdomiausią kada nors girdėtą budistinį natūralių ir perdirbtų garsų koliažą, “vertą Dalai Lamos stalo”.

Kartu su jaunuoju poetu Dariumi Jurevičiumi, skaitysiančiu savo eiles bei scenoje “perdirbinėsiančiu” bei miksuosiančiu muziką, šoks žinomas šokėjas A.Pulkauninkas.

Antrąją dieną (Gruodžio 14-ą) festivalyje pasirodys, Ramūno žodžiais sakant, “žinoma ir nepaprastai sensacinga, giliausia ir įspūdingiausia Lietuvos žvaigždžių žvaigždė”, grupė “Girnų giesmės”.

Kartu su ja tą pačią dieną gros psichodelinis projektas iš Vilniaus “Sirijuj yra vaikų” bei grupė “Pynės”, sujungsiančios savo muzikoje folko, pop ir džiazo stilius. Tai bus bene skaitlingiausia šios dienos grupė, į kurios sudėtį įeina didesnė dalis VDU folklorinio ansamblio.

Taip pat pasirodys skandalingoji ir šokiruojančioji, Kauno biurokratų nekenčiama “N!N!N!” grupė. Kartu gros “Rising spirit”.

Grupės “Autizmas dvidešimčiai dienų” pavadinimas, anot organizatoriaus, “gali partrenkti ant žemės ir šalčiausią” vertintoją. Ši jaunuolių grupė jau yra pristačiusi savo kūrinių apleistuose Kauno senamiesčio namuose. Festivalyje jie parodys “kažką paslaptingo ir susijusio su šamanizmu”.

Gruodžio 14-ą dieną, nuo 13-os valandos, “Auros” studijoje vyks “segmentas, skirtas poetų avangardistų pasirodymui”. “Segmento” pavadinimas – “Poezijos priešakis”. Tarp nemažo skaičiaus poetų avangardistų puikuojasi D.Čepauskaitės, S.Kandratavičiaus, Metalinės piewos pavardės ir slapyvardžiai. Poetai parinkti atsižvelgiant į jų “avangardiškumą”.

Skaidra Jančaitė, kylanti Lietuvos solinio dainavimo žvaigždė, festivalyje pasirodys du kartus. Pirmą kartą pirmojoje festivalio dienoje, su savo soliniu projektu, antrą kartą – kartu su Roberto Šerveniko vadovaujamu profesionalų ansambliu (sudėtyje – S.Okruško, I.Klusaitė, R.Vytas, D.Palšauskas, D.Gedvilas, A.Budrys). Festivalio organizatorius Ramūnas Jaras teigia, kad kūrinys, kurį ansamblis rengiasi atlikti (A.Šionbergo “Mėnulio Pjero”) yra nepaprastai sudėtingas ir čia klausytojas galės išgirsti tikrai aukštą virtuoziškumo lygį.

R.Jaras pirmą kartą savo septynerius metus trunkančioje festivalio istorijoje visą dieną skiria klasikai. “Ankstesniuose festivaliuose klasika pasirodydavo tik kartais, šiais metais, kadangi mokausi Muzikos akademijos magistratūroje, pajutau, kad turiu prijungti prie festivalio ir klasikinį atspalvį, tačiau būtinai su šiuolaikiškumo pustoniu. Todėl pavadinau šią dieną “Klasika? Standartai?” Turiu omeny, kad kiekvienas, pabuvojęs pirmojoje ir antrojoje festivalio dalyje, ras ką išgirsti ir čia, nes garsai čia bus išdėstyti keistai ir neordinariai, nebus tautiečiui taip įprasto Bacho ar Mocarto, nebus popso. Bus visa tai, kas verčia klausytoją mąastyti ir atkreipti dėmesį į savo vidaus pasaulį. Tai yra taip reta šiuolaikinių žmonių tarpe – vidaus pasaulis. Tačiau ateiti į šį renginį geriau su švarku, nes vis tik tai bus šiuolaikinė, bet klasikinė muzika ir pasirodys solidžią klasikinę patirtį ir amžių turintys atlikėjai.”

Pats R.Jaras šioje dienoje atliks savo sonatą klarnetui ir fortepijonui, pritariamas kylančios fortepijono žvaigždės Rimvydo Kruopio.

Taip pat trečiojoje festivalio dienoje skambės Muzikos akademijos kompozicijos katedros studentų kūriniai.

R.Jaras įsitikinęs, kad visas tris dienas jungia bendra šiuolaikinio kūrybingumo ašis. “Mano tikslas yra suteikti šansą kūrybiškumui”, sako organizatorius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją