Indiškas cirkas

Stebėdami pirmųjų koncerto dalyvių – Indijos Radžastano folkloro grupės – pasirodymą žiūrovai pasijuto tarsi cirke. Susirinkusieji sulaikę kvapą stebėjo, kaip pagal dviejų dainininkų, kurie tuo pat metu grojo tradiciniais instrumentais, atliekamą muziką vienas iš narių šoko ant galvos užsidėjęs visą krūvą puodynes primenančių indų: iš pradžių užsidėjo vos tris, po to dar tris – baigiantis pasirodymui ant šokėjo galvos pūpsojo net 12 „puodynių“!

Vėliau indišką cirką pakeitė lietuviškas folkloras – žiūrovai džiaugėsi scenoje pamatę pažįstamus veidus – „Dangaus“ dalyvius Joną Čepulį ir Rasą Bubulytę, kurie atliko gerai žinomos dainos „Saulutė nusileido“ šokių muzikos versiją, o prisidėjus muzikantų grupei padainavo dar vieną negirdėtą folkloro perliuką apie alaus gaminimo tradicijas. Tiesa, renginio metu alaus nebuvo galima nusipirkti – žiūrovai gaivinosi nemokamai dalijamu vandeniu.

Žiūrovų salsa

Smagiais ritmais žiūrovus išjudino ir tradicinės kubietiškos muzikos kolektyvas „Beny Y Su Son“ iš Prancūzijos, kurio 6 nariai kilę iš Havanos ir Santjago de Kubos. Didelio žiūrovų palaikymo sulaukė ir lietuviškas Lino Rimšos ir Lino Paulauskio sukurtas projektas „Sutartinės Party“ – tai elektroninės muzikos, džiazo, techno ir kitokių šiuolaikiškų ritmų ir Loretos Sungailienės bei dar trijų dainininkų gyvai atliekamų sutartinių derinys.

Koncertą užbaigę prancūzai „Orange Blossom“ kaitros išvargintiems lietuviams padovanojo tikrą energijos pliūpsnį. Šiuolaikiški ir Šiaurės Afrikos tradicinės muzikos ritmai, arabų kalba virtuoziškai dainuojanti vokalistė Leila, vietoje nenustygstantys smuikininkas ir perkusininkas per kelias minutes privertė net ir didžiausius paniurėlius linguoti į taktą.

Sužavėjo publika

Didžiausios koncerto žvaigždės – „Orange Blossom“ nariai į Lietuvą atskrido prieš pat pasirodymą, tad po Vilnių pasidairyti neturėjo laiko. Po koncerto Mokytojų namų kiemelyje vykusio vakarėlio metu L.T. kalbinta arabų kraujo turinti egzotiškosios grupės vokalistė Leila gailėjosi, kad negalėjo pasiklausyti lietuvių atlikėjų muzikos – gal būtų susidariusi apie ją kitokį įspūdį. Iki šiol ji mano, kad lietuviška muzika labai panaši į vulgarią rusų popmuziką.

Leilai ir kitiems labai patiko lietuviška publika. „Turim su kuo palyginti. Vakar koncertavome Londone – lijo lietus, visi žmonės buvo susikaustę. Vilniuje, priešingai, – visi linksmi, daug šypsojosi“, – kalbėjo dainininkė.

Pažadukai iš ministerijų

Po koncerto nors pavargęs, bet laimingas atrodė ir pagrindinis koncerto organizatorius – VšĮ „Vilniaus festivaliai“ vadovas Remigijus Merkelys. „World music“ stilius Lietuvoje pakankamai naujas, šiek tiek išgyvenome, kaip reaguos žmonės. Bet į Katedros aikštė susirinkusieji buvo labai geranoriški ir imlūs“, – sakė jis.

R.Merkelys pasidžiaugė, kad Katalikų bažnyčios galvos šį kartą neprieštaravo, kad koncertas vyktų miesto širdyje.

Tačiau organizatorius neslėpė, jog rengiant koncertą iškilo finansinių problemų.

„Šį koncertą inicijavo Užsienio reikalų ministerija, turėjo prisidėti ir Kultūros ministerija, bet finale visi nusiplovė rankas nuo paramos. Padėti žadėjo ir Lietuvos nuolatinė atstovė prie UNESCO ambasadorė Ina Marčiulionytė: „Susitarsiu su tuo, su anuo, reklama nekainuos“, bet nieko nepadarė. Laimė, pinigų skyrė savivaldybė, šiek tiek rėmėjų suradome“, – prisipažino koncerto rengėjas.