Atlikėjas King Krule (tikras vardas Archy Marshallas) tapo vienu ryškesnių praėjusių metų šiuolaikinės muzikos fenomenų. Pernai išleidęs vos antrąjį albumą „The OOZ“, 23 – ejų atlikėjas sulaukė solidžių įvertinimų iš įtakingiausių muzikos portalų. „Pitchfork“ naujausią King Krule darbą net „pasodino“ tarp 3 – jų geriausių 2017 metų albumų aukštesnes vietas užleisdamas seniai tarp A kategorijos atlikėjų įsitaisiusiems „SZA“ ir Kendrickui Lamarui. Panašu, kad susidomėjimas jaunu atlikėju neaplenkė ir jaunosios lietuvių kartos.

Pasirinkti tokį pseudonimą įkvėpė 1958 metų filmas „King Creole“ apie rokenrolo karaliumi tituluojamą Elvį Presley’į. Muzikos apžvalgininkai ir melomanai mėgsta įžvelgti tam tikrą paralelę tarp abiejų karalių – Elvio ir Krules. Tačiau bet kokias sąsajas geriau palikti ateičiai mat vieno karjera dar priešakyje, o kitas savo legendą paliko amžiams.

Šio pradedančiojo karaliaus vizitas Vilniuje buvo pirmas. Prieš koncertą, kaip ir buvo galima tikėtis, Švitrigailos gatve nutįso eilė atlikėjo gerbėjų. Įžanginį toną vakarui davė kauniečiai „Flash Voyage“.

„Flash Voyage“ debiutavo pernai ir pretenzingai savo feisbuko paskyroje skelbia „mėgstamiausia tavo merginos grupe“. Pretenzingai atrodo ir scenoje. Pasirodymas su solidžiu ironijos užtaisu – Vudstoko atmosferą primenanti tiek muzika, tiek apranga. Iš to, kas buvo pateikta koncerte, panašu, kad grupę bus galima išgirsti visuose didesniuose šios vasaros festivaliuose Lietuvoje, o titulinis kūrinys „Paprasta“ drąsiai pretenduoja į metų kūrinio titulą.

Po pauzės atėjo laikas šventinio savaitgalio kulminacijai. Publikos ovacijos iškvietė pagrindinį svečią – raudonplaukį „karalių“ lydimą dar 5 muzikantų, kurių vienas savo išvaizda itin panašus į tokį storžievį Noelį Gallagherį.

Visas pasirodymas atrodė taip, lyg tai paskutinis grupės koncertas. Energija tryško į visas puses, o žinomesnius kūrinius, tokius kaip „Baby Blue“, „Has This Hit?“ ar „Rock Bottom“, lydėjo ausį draskančios ovacijos ir šūksniai. Akivaizdu, kad grupė neturi detalaus pasirodymo scenarijaus ir scenoje elgiasi visiškai spontaniškai. Tai tik sustiprina pasirodymo kokybę.

Savotišku požiūriu pasižyminčio atlikėjo muziką sunku įterpti į nusistovėjusius stilių rėmus – muzikantas jungia tiek džiazo, tiek hip-hopo, tiek roko, plačiąja prasme, stilistikas. Trumpai tariant, daro tai, ko radijas ir kiti komerciniai kanalai bijo labiausiai – nekuria greit perkandamų ir įsimenančių hitų. Na, išskyrus „Easy Easy“, kuris ir užbaigė pagrindinę pasirodymo dalį.

Galima neabejoti, kad daugumai susirinkusiųjų tai taps viena sėkmingiausių šių metų investicijų. Ne į turtą, į emocijas. Ką gali žinoti, gal ir pats sparčiai kylantis atlikėjas šį koncertą įvardins kaip vieną geriausių, o gal net geriausią karjeroje. Ir panašu, kad nespėję įsigyti bilieto antro šanso sulauks ir atlikėjas Lietuvoje dar pasirodys.

Sprendimas pakviesti King Krule iš pradžių atrodė labai drąsus, o vėliau - kaip pasiteisinęs su kaupu. Vos per porą savaičių tapo akivaizdu, kad koncertui pasirinkta erdvė nesutalpins visų norinčių. Vienas pranešimas spaudai sukėlė milžinišką susidomėjimą ir numatyti 1250 bilietų šiam renginiui greitai nusėdo gerbėjų stalčiuose. Pavydėtina sėkmė, kuri šiandien kartais aplenkia ir dešimtmečius koncertuojančius grandus.

Archy'o Marshallo, kurio vardą skandavo gerbėjų minia, nerasite ant lietuviškų žurnalų viršelių ar televizijos ekranuose. Tik užsienio spaudoje galima rasti įvairių epitetų šiam muzikantui. Jeigu tai iš tiesų kartos šauklys, tai šiai kartai milijonus kainuojančių atlikėjų nebereikia. Ji puikiai jaučiasi ir undergroundinėse erdvėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją