Šventinė statistika kalba už save – per devynerius metus renginys išvydo beveik tūkstantį muzikos kūrėjų ir atlikėjų bei daugiau nei 30 tūkstančių festivalininkų, šimtą tūkstančių šuolių į ežerą, nepakeliamą sausrą ir guminių batų viršų siekiančias liūtis, o svarbiausia – begalybę šypsotis privertusių akimirkų.

„Dešimt yra solidus skaičius, todėl gimtadieniui ruošiamės atsakingai“, – tvirtina organizatoriai. „Kelerius metus iš eilės į Dūburio ežero pakrantes grįžtanti „Tundra“ padėjo pusiasaliui suformuoti savitą garsinę aplinką, kurią būtina išsaugoti, todėl jubiliejiniam renginiui suteiktas muzikinio draustinio vardas. Taip pat neturime paaiškinimo, kodėl būtent šiuo metų laiku saloje susikuria iš viso pasaulio atkeliaujančių psy trance, bass, techno ir ambient rūšių ekosistemos, bet esame tikri, kad šis neeilinis reiškinys truks keturias paras“, – žada organizatoriai.

Svečiuose – ambient muzikos pradininkai

Raudoniausiu įrašu muzikinio draustinio svečių knygoje bus pažymėtas britų duetas „The Orb“, kurie atkeliauja kartu su visa „Sound System“ sudėtimi, todėl jų pasirodymą „Tundros“ techno scenoje praleisti būtų tikra nuodėmė.

Dar 9-ajame dešimtmetyje pradėję savo karjerą nuo eksperimentų maišant acid ir chicago house garsus su ankstyvais elektroninių sintezatorių efektais, dabar jie drąsiai ir pelnytai vadinami šokių ambient muzikos pradininkais. „Depeche Mode“, „Primal Scream“ ir „Pink Floyd“ narys David Gilmour – tai tik keletas vardų, su kuriais britai bendradarbiavo įrašinėdami savo albumus ar kūrinių remiksus. Kaip tik pernai buvo išleistas jų albumas, sukurtas drauge su jamaikiečiu reggae muzikos prodiuseriu Lee „Scratch“ Perry.

Nuo legendinio singlo „Little Fluffy Clouds“ iki šiuolaikinio elektroninio dub lobyno „The Orbserver In The Star House“, šie nepailstantys kūrėjai jau dvidešimt penkerius metus džiugina klausytojus savo unikaliu šokių ambient skambesiu. Ambient pionierių etiketę kolektyvas nešioja tiek dėl išskirtinių asmenybių, buvusių „The Orb“ nariais – Thomas Fehlmann bei „Killing Joke“ nario Youth, tiek dėl neįprasto skambesio bei drąsių garsinių eksperimentų, perrašiusių elektroninės muzikos istoriją.

Keturios naktys muzikiniame draustinyje

Tačiau „The Orb“ pasirodymas – tik vienas iš keistų reiškinių, kuriuos bus galima išvysti nepakartojamame „Tundros“ draustinyje. Jau patvirtintas techno muzikos perlo „Perc“ iš Didžiosios Britanijos pasirodymas. Šio nuolat po pasaulį keliaujančio didžėjaus skleidžiami garsai sudaro darnią šiuolaikinio techno ir ankstyvosios elektronikos draugystę, o „Berghain“, „Fabric“, „Tresor“, „Space Ibiza“, Tokijo „Unit“ ir kiti garsūs klubai jam jau tapo tikri namai. Net iš Kanados atkeliaus garsusis dub techno korifėjus, pastaruoju metu ir dubstep teritorijas naršantis Deadbeat, iš Indijos atvyksiantis ir pirmą kartą Europoje viešėsiantis Oculta, įrašų genties „Braindrop“ įkūrėjas. Prie jų prisijungs Kikx iš Italijos įrašų kampanijos „Purple Hexagon Records“, taip pat savo pasirodymą jau patvirtino „V Recordings“ šeimos narys DJ Gold aka Gold Dubs.

Gamtoje vyraujančios harmonijos ir ramybės saugotojai kaip ir kiekvienais metais hamakus susuks miško prieglobstyje. Savo garsais susirinkusius tundriečius žavės klasikinio ir elektroninio dub porūšio atstovai „Voodoo Tapes“ ir PARA iš Italijos, prie jų prisidės gyvus pasirodymus rengiantys Lietuvos miškų gyventojai „Ministry of Echology meets Eazystyle ir Dubenėlis“.

Pamėgtus atlikėjus rinks patys lankytojai

Dešimties metų jubiliejaus proga organizatoriai lankytojams ruošia išskirtinę dovaną – festivalių istorijoje dar neregėtą galimybę perleisti iniciatyvą patiems pasirinkti norimus atlikėjus. Šių rinkimų taisyklės pasirodys jau netrukus, apie tai sekantiems renginio naujienas bus pranešta ir socialiniame tinkle „Facebook“.

„Tundros“ muzikos draustinyje be muzikos pagrindinėse scenose šurmuliuos ir gausybė dieną bei naktį veiksiančių pramogų, nusidrieksiančių nuo miško paunksmės iki paplūdimio. Visi norintys savanoriauti, prisidėti prie festivalio kūrybinio proceso arba kandidatuoti dėl vietos menų dirbtuvėse, kviečiami registruotis internete.

„Tundros“ muzikos draustinis įsikurs Zarasų rajone esančio Dūburio ežero pakrantėje liepos 11–14 dienomis. Dešimtus metus vykstantis festivalis gaivins visų mėgstamos muzikos garsais, akis džiugins įspūdingos dekoracijos, kurios nusidrieks per visą draustinio teritoriją. Taip pat bus surengta daugiau kaip dešimt muzikinių dirbtuvių, jogos užsiėmimų ir sporto varžybų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)