Jau penktus metus Vilniuje surengtas romų kultūros festivalis – socialinę misiją turintis renginys, kuriuo siekiama parodyti, jog romų bendruomenė yra atvira visiems, pasiryžusi bendrai integracijai, bendroms veikloms su visa Lietuvos bendruomene, jog romai nori ir gali dalyvauti socialiniame gyvenime.

„Festivalis yra socialinės pakraipos ir kasmet turi specialų šūkį. 2019–aisiais sakėme: „Romas – ne džinas!“ ir taip kvietėme susipažinti su romų tauta, nevengti, nesibaiminti romų. 2020–aisiais skelbėme – „Be etikečių!“, taip kviesdami neklijuoti prie tam tikrų žmonių ar tautos etikečių. Šiemet sakome – „Skirtingos tautybės – vienodos vertybės!“, norėdami parodyti, kad esame vienos valstybės piliečiai, esame vienos žemės gyventojai“, – sako vienas iš festivalio iniciatorių Ištvanas Kvik.

Festivalis „Gipsy fest“ tradiciškai surengtas minint Tarptautinę romų dieną, kuri yra balandžio 8–ąją. Deja, jau antrus metus iš eilės pasaulinė koronaviruso pandemija reguliuoja planus, tad renginį teko nukelti iš pavasario į rudenį. Taip festivalis turėjo galimybę papildyti įspūdingą Vilniaus Tautų mugę.

„2021–aisiais Festivalis vyks trimis etapais: rugsėjo 17–ąją surengsime konferenciją Seime, rugsėjo 19–ąją, sekmadienį, 13:00 –16:00 žygiuosime spalvingoje muzikalioje ir linksmoje eisenoje nuo Rotušės a. iki Katedros a., prisijungsime prie Tautų mugės, Gedimino pr. ateisime iki Kudirkos a., kur Tautų mugės scenoje pasirodys romų bendruomenės kolektyvai, o vakare A.Mickevičiaus bibliotekos kiemelyje Trakų g. specialiai pastatytoje scenoje vyks Grand koncertas“, – sako viena iš festi–valio idėjos autorių, Baltijos regiono romų asociacijos vadovė Vaiva Poškaitė–Kovaliuk.

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet vakarinėje renginio dalyje pasirodė visa puokštė Lietuvos žvaigždžių: „Sare Roma“, Merūnas, Inga Valinskienė, Irena Starošaitė, Žilvinas Žvagulis, Vidas Bareikis, Birutė Dambrauskaitė, Katažyna Zvonkuvienė, Rafailas Karpis, Aleksandras Ivanauskas-Fara ir kiti.

„Taip pat pasirodys mūsų svečiai iš Latvijos, Estijos, Slovakijos ir net Moldovos. Tad esame įsitikinę, kad pandemijos negandos liks šone, spalvingas ir siautulingas festivalis „Gipsy fest 2021“ leis visiems dalyviams ir svečiams vėl prisiminti, kaip gera susitikti renginiuose ir mėgautis gyvu bendravimu. Pažadame daug spalvų, čigoniškų ritmų ir nuotaikingų emocijų“, – belaukiant renginio sakė Vaiva Poškaitė–Kovaliuk.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)