Grupę „Sigur Rós” 1994 m. įkūrė gitaristas ir pagrindinis vokalistas Jón „Jónsi” Pór Birgisson, bosistas Georg Hólm ir būgnininkas Ágúst Ævar Gunnarsson. Klavišininkas Kjartan Sveinsson prisijungė prie grupės 1998 m. ir yra vienintelis grupės narys, turintis muzikinį išsilavinimą. 2013 m. Kjartano ir kolektyvo keliai išsiskyrė, tačiau šių metų vasarį buvo paskelbta apie jo sugrįžimą, kas yra išties puiki naujiena ištikimiems grupės gerbėjams, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

„Sigur Rós” diskografija prasidėjo 1997 m. išleidus albumą „Von”, tačiau tarptautinę sėkmę islandams pelnė antrasis studijinis albumas „Ágætis byrjun“ (1999). Šiai akimirkai yra išleisti septyni studijiniai albumai ir grupė patvirtina, kad šiuo metu baigia įrašyti aštuntąjį.

Įprastai kritikai „Sigur Rós” muzikos stilių priskiria roko požanriui postrokui, bet netrukus jų kūryba pasipildė dream rock, dream pop ir ambientinės muzikos elementais, panašiame stiliuje groja „Mogwai“, „Tangerine Dream“ ir „Bark Psychosis“. Grupės skambesys apibūdinamas kaip klasikinis ir minimalistinis, tačiau melodingas.

Pagrindinis „Sigur Rós” atpažįstamumo ženklas – tai vokalisto Jónsi falcetas ir jo grojimo gitara stilius (Jónsi naudoja violončelės stryką), o taip pat įspūdingos Kjartano orkestruotės. Dainos atliekamos islandų kalba, tačiau kai kurios jų buvo parašytos paties Jónsi išgalvota Hopelando kalba (Vonlenska), dažniausiai tai yra vokalizacijos.

Muzikos apžvalgininkai dažnai varžėsi tarpusavyje, ieškodami įdomių epitetų, apibūdinančių „Sigur Rós“ muziką ir išskirdami itin aukštą solisto Jónsi vokalą. Patys atlikėjai juokiasi iš tokių perdėtai saldžių lyg sirupas komentarų: „...angeliškas falcetas tarytum skraidyklė, su vėjeliu lekianti į jūros krantą“ arba „... lyg Dievas aukso ašaromis raudotų danguje“.

Kartu jie teigia, kad palikti savo gimtąjį kraštą kad ir trumpam prilygtų „bambagyslės nutraukimui“, o tai byloja, kad įkvėpimo jų kuriamai muzikai suteikia didingas Islandijos kraštovaizdis. „Tai nuostabi šalis“, – sako muzikantai apie savo tėvynę. „Mes turime daug beribių tuščių plotų, kuriuose niekas negyvena, ten ledynai ir lava. Šioje šalyje dangus yra beprotiškai didelis“. Tai dar vienas įrodymas, kad unikali Islandijos gamta gali suteikti tokių stiprių emocijų ne tik turistams, bet ir toliau jaudina bei įkvepia vietinius gyventojus. Jau beveik 30 metų.

Nors apie mažos islandų tautos muzikos fenomeną yra žinoma tikrai daug – tai ir chrestomatinė Björk, „GusGus“, „FM Belfast“, „Of Monsters and Men“, Emiliana Torrini ir kiti – „Sigur Rós“ sėkmę tarptautinėje rinkoje lėmė ir tinkamai susiklosčiusios aplinkybės. Net keletą kartų grupė buvo pakviesta „apšildyti“ britus „Radiohead“ ir tai išsivystė į tolimesnį kūrybinį bendradarbiavimą. Kitas sėkmės faktorius yra tas, kad „Sigur Rós“ muzika buvo plačiai naudojama įvairiuose kino žanruose: nuo populiaraus filmo „Vanilla Sky“ iki CSI detektyvų ir BBC istorinės dokumentikos.

Žinoma, tai nesumenkina grupės narių talento ir kūrybiškumo. Štai kodėl „Sigur Ros“ yra ne tik komerciškai sėkmingiausias Islandijos muzikos projektas, bet ir viena įtakingiausių grupių šiuolaikinės muzikos pasaulyje.

Vieša prekyba bilietais į koncertą prasidės nuo penktadienio, kovo 18 d. 11:00 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją