Būtent kelionę į praeitį jau rugsėjo 15-ąją, pasitelkdamas savo muziką bei visą retro orkestrą „Palast Orchester“, pasiūlys M. Raabe, pokalbio su DELFI metu prisipažinęs, kad ne jis pasirinko šią muziką. Ji pati jį surado.

Studijuodamas Berlyno menų universitete, jis sutiko bendraminčių – orkestrą subūrė su kitais studentais. Senų kūrinių aranžuotes dainininkas surinko sendaikčių turguose. 1987-aisiais „Palast Orchester“ debiutavo šokių vakare viename Berlyno teatrų.

Maxas Raabe ir „Palas Orchester“

Jauni muzikantai net nebuvo įleisti į salę – jiems teko groti fojė. Tačiau publikai jie paliko tokį įspūdį, kad žiūrovai nusigręžė nuo pagrindinių vakaro žvaigždžių ir būriais traukė pasiklausyti „Palast Orchester“, kurie net buvo priversti antrąsyk sugroti visą savo programą.

Ši muzika nėra nuobodi, apgulusi milžinišku dulkių sluoksniu ar monotoniška it juodai balta kino juosta. Maxo ir jo orkestro programoje – ABBA, Tomo Joneso, Britney Spears, „Queen“, Robbie Williamso, Prince'o, Philo Collinso, „Eurythmics“ ir daugybės kitų popžvaigždžių hitai. Nors tai tėra jų atliekamos programos prieskoniai ir eksperimentai.

Preciziškai sutvarkyti plaukai, ištiesta nugara, mažytė šypsena lūpų kampučiais ir nepriekaištingai lygus kostiumas. Toks Maxas Raabe lips ant scenos. Tokiu pat inteligentiškumu atlikėjas švytėjo ir pokalbio metu.

Paprastumas, matyt, dar viena ne tik Maxo, bet ir viso „Palas Orchester“ savybė. Koncertuodami Lietuvoje jie nepateiks milžiniško pageidavimų sąrašo. Priešingai, pageidaus tik jaukaus kambarėlio pasiruošimui ir gaiviųjų gėrimų prieš ir po koncerto.

Maxas Raabe

„Prieš pasirodymą man svarbiausia pabūti su savimi, surasti ramų kampelį ir šiek tiek pasivaikščioti, – tikino Maxas, su orkestru lietuviams padovanosiantis „Vieną naktį Berlyne“. – Tikrai neturiu kažkokių ypatingų pageidavimų.“

– Maxai, kuriate muziką, kuri nėra tradicinė ar įprasta šiais laikais. Kodėl nusprendėte sukti tokiu keliu?

– Žavėjausi tokia muzika nuo studentavimo laikų. Man patiko muzika, melodijos, žodžiai, skambesys. Ši muzika turi kažką savito ir ypatingo. Ja galima perduoti mintis ir jausmus. Mane tiesiog užbūrė trečiojo dešimtmečio dvasia.

– Ar nekilo minčių, kad Jūsų muzika yra nišinė ir atrasti kelią į klausytojų širdis bus žymiai sunkiau nei populiariosios muzikos atlikėjams?

– Kai pradėjome atlikti tokią muziką, darėme tai, ką liepia mūsų širdys. Žinote, visuomet galvojau, kad jei man patinka tokia muzika, tai tikrai turi būti daugiau žmonių, kuriems ji patiks. Ir kuo toliau, tuo daugiau tokių žmonių radome.

Koncertavome Kinijoje, Suomijoje... Įvairiuose pasaulio kampeliuose. Neįtikėtina, kiek žmonių mėgsta ir klauso tokios muzikos.

Dabar tai skamba kaip moderni klasika.

– Vis dėlto Jūsų programoje yra ir popmuzikos garsų. Štai vienas iš „koverių“ – Britney Spears daina „Ups, I did it again“... Ką Jums patiems labiau patinka atlikti: savo kūrybą ar „koverius“?

– Atlikti „koverius“ yra labai smagu, tai tokie mūsų savotiški pokštai. Kuriame savo dainas, nemažai jų atliekame ir gimtąja vokiečių kalba. Tie „koveriai“ tiesiog eksperimentai.

Maxas Raabe

– Ar Lietuvoje atliksite kelis „koverius“?

– Žinoma! Kiekviename koncerte jų atliekame, nes jie patinka mūsų klausytojams, daugelis nori juos išgirsti ir jų lauki. Tikrai tikrai lietuviai taip pat jų išgirs (nusijuokia).

– Jei reiktų įvardyti mėgstamiausią dainą. Ar galėtumėte išsirinkti vieną?

– Kiekviena daina primena kažkokius jausmus ir išgyvenimus. Visos jos brangios ir vis kitokios. Negalėčiau išskirti tos vienos vienintelės ir ypatingos.

– Jūsų muzika visiškai kitokia nei šiuolaikinė, tad... Kur semiatės įkvėpimo?

– Visoje aplinkoje. Net ir naujoje muzikoje. Vaizduose, gamtoje. Manau, ieškant įkvėpimo svarbiausia tiesiog norėti domėtis. Reikia būti smalsiam, norėti kažką pamatyti ar išgirsti.

– Ne tik muzika, bet ir Jūsų įvaizdis yra išskirtinis: kostiumai, nepriekaištingai išlyginti marškiniai... Ar spintoje turite daug kostiumų?

– Sunku pasakyti, kiek aš jų turiu, tačiau jų tikrai nėra daugybė. Vieni skirti scenai, kiti kasdienai. Nemėgstu džinsų ir jų nenešioju, tad toks, koks scenoje, esu ir kasdieniame gyvenime.

– Maxai, ar bent įsivaizuojate, kur koncertuosite rugsėjo viduryje?

– Tikrai ne kažką žinau apie jūsų šalį, bet bus labai malonu apsilankyti ir kažką naujo pamatyti. Viešėsime vos kelias dienas, nes prieš tai koncertuosime Norvegijoje, Švedijoje ir Suomijoje. Aplankę skandinaviją atvyksime pas jus.

Ir tik pokalbio pabaigoje kiek dažniau šypsena veidą papuošęs atlikėjas suskubo pakviesti visus savo gerbėjus į koncertą pažadėdamas ne tik kelionę „laiko mašina“, bet ir nemenką geros nuotaikos dozę.

Tiesa, scenoje Maxas pasirodys ne vienas. Muziką kurs daugybė atlikėjų: Cecilia Crisafulli, Svenas Bährensas, Berndas Hugo Dieterichas, Michaelis Endersas, Johannesas Ernstas, Raineris Foxas, Berndas Frankas, Ulrichas Hoffmeieras, Thomas Huderas ir Jörnas Ranke.

Maxas Raabe ir „Palas Orchester“:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)