Visur atpažįstamas Tricky balsas, apnuogintas boksuotis mėgstančio atlikėjo kūnas, hipnotizuojantys ritmai, įdomūs tekstai ir visiškai nenuspėjamas pasirodymas, kurį tiesiog būtina pamatyti gyvai. Jis, būgnai, gitara, pritariamasis vokalas, moderni „senoji mokykla“ ir savita elektroninė muzika.

Į Vilnių Tricky atsiveža ne savo geriausių kūrinių rinktinę kaip dažnai nutinka pas mus, o visiškai naują projektą, kurio oficiali pasaulinė premjera numatyta tik sausio mėnesį ir kurios jau dabar laukia dauguma Europos koncertų salių ir muzikos klubų. Nors pasirodymo Vilniuje metu Tricky gerbėjai turės galimybę išgirsti ir ankstesnės jo kūrybos, tai dar kartą įrodo jo produktyvumą ir kokybę.

Tricky - 'Sun Down' feat. Tirzah

„Skilled Mechanics“ žymi naują etapą Tricky karjeroje. Tai bendras DJ Milo, Luke Harris ir Tricky projektas. Nors būsimas to paties pavadinimo albumas pasirodys tik sausio 22 d., šis projektas jau dabar sulaukė daug melomanų ir žiniasklaidos dėmesio. Albumo leidyba rūpinasi paties Tricky kuruojama įrašų kompanija „False Idols“ ir legendinė leidykla „!K7”. Panašu, kad Tricky pagaliau rado sau stiprų užnugarį – vieša paslaptis, kad įprastai jis siekia likti nepriklausomas. Akivaizdu, kad šis projektas bus dar vienas įdomus darbas ir taip turtingame Tricky muzikos kataloge.

„Aš labai ilgą laiką savo pasirodymuose buvau antram plane. Dažniausiai mano pasirodymą sustiprindavo kviestinės vokalistės, o įrašus – įvairūs moteriški vokalai. Paskutinį kartą vienas kaip solo atlikėjas scenoje buvau bene prieš 20 metų. Ir tai buvo mano debiutinio albumo „Maxinquaye“ laikai. Nusprendžiau, kad laikas tai pakeisti. Turiu ką pasakyti. Pokyčiai visada yra gerai ir pats metas iš savęs pareikalauti dar daugiau“, - sakė Tricky, šiame koncertų ture žadantis pademonstruoti geriausią savo formą.

Tricky presents Skilled Mechanics - 'Beijing To Berlin' feat. Ivy

Pirmajį albumo „Skilled Mechanics“ singlą „Beijing To Berlin“, kuriame taip pat girdimas kylančios kinų reperės Ivy balsas, lydėjo savitas vaizdo klipas. Sutapimas ar ne, bet Tricky dar pavasarį iškeitė Londoną į Berlyną ir šiuo metu savo dienas leidžia ten. Antrasis singlas - grupės „Porno For Pyros“ koveris ir nauja dainos „Porpoise Head“ versija, kurios vokalą visų nuostabai įrašė ilgametis Tricky būgnininkas Luke Harris.

Albumo „Skilled Mechanics“ įrašuose dalyvavo net keli kviestiniai vokalistai, tarp jų – danų vokalistė Oh Land, britų atlikėja Renata Platon, puikiai pažįstama Tricky scenos partnerė Francesca Belmonte, jau minėta kinų reperė Ivy ir būgnininkas Luke Harris.

Apie Tricky

Bristolio muzikos lopšyje gimęs Tricky, kurio tikrasis vardas – Adrian Thaws, garsėja kaip sudėtingo charakterio žmogus. Nieko nuostabaus – blogiuko etikėtė ir audringas gyvenimo būdas Tricky lydi visą gyvenimą. Jo tėvas šeimą paliko jam dar net negimus, o motina Maxine Quaye pasitraukė iš gyvenimo savo noru, kai Tricky buvo tik ketveri. Visą vaikystę būsimą muzikos ikoną globojo močiutė. Būdamas 17-iolikos Tricky pateko į teisėsaugos akiratį ir dėl smulkių nusikaltimų kurį laiką praleido kalėjime.

Po kalėjimo Tricky nepalūžo ir laiką leido itin rimtoje draugijoje – jį pripažino legendinis muzikos prodiuserių ir didžėjų judėjimas „The Wild Bunch“. Už naują draugų ratą reikėtų dėkoti dabartiniam Tricky scenos partneriui ir bene geriausiam draugui DJ Milo.

Po metų jis tapo repo grupės „Fresh 4” nariu, o DJ Krust jam suteikė „Tricky Kid“ vardą, kurio vėliau atsisakė ir liko tiesiog Tricky. Tada sekė pirmieji įrašai su trip-hop sunkiasvoriais „Massive Attack“. Tricky balsas girdimas ne viename „Massive Attack“ kūrinyje. Jau tada grupės gerbėjai ir muzikos kritikai galėjo įvertinti Tricky gebėjimus ir savitą stilių.

Net 11 studijinių albumų išleidęs Tricky laikomas vienu iš taip vadinamo trip-hop stiliaus pradininkų ir bene sėkmingiausiu jos atstovu kartu su jau minėtais britais „Massive Attack“ ir „Portishead“. Debiutinis Tricky albumas „Maxinquaye“ tik įtvirtino jo talentą, pelnė šlovę ir kritikų simpatijas. Beje, pats albumas kaip ir jo pavadinimas yra savotiška Tricky duoklė iš gyvenimo savo noru pasitraukusiai motinai.

Tricky muzika apjungia tris skirtingas melomanų kartas. Vieniems patinka senasis Tricky, kitiems – naujasis. Dar kitiems – jis vaikystės herojus. Jis nepataikauja publikai, radijo stočių muzikos redaktoriams, leidybinėms kompanijoms ir apskritai visai muzikos industrijai. Tricky – be galo stipri asmenybė, kurio gyvenime buvo ir pakylimų, ir skaudžių nuopolių. Kaip bebūtų, jo indėlis į šiuolaikinę muziką yra daugiau nei svarbus - jį gerbia visi.

Be solinės karjeros, itin svarbi Tricky gyvenimo dalis – kolaboracijos su kitais atlikėjais, prodiusavimas ir remiksų kūryba. „Massive Attack“, Björk, Neneh Cherry, „Red Hot Chilli Pepers“, Cindy Lauper, Ed Kowalczyk, Alanis Morissete, Nneka, Elvis Costello, Pete Doherty, PJ Harvey, Grace Jones, Yoko Ono, Martina Topley – Bird, Tirzah, „Whale“ ir „Garbage“ – tai tik kelioliką vardų ir žinomų atlikėjų, su kuriais darbavosi Tricky.

Tricky – vienas tų, kuriais matuojami pastarieji dvidešimt metų muzikos istorijoje. Jis – tikra muzikos ikona. Aišku, kartais jo poelgiai ir audringas gyvenimo būdas susilaukia visiškai kitokios reakcijos nei jo kūryba. Pavyzdžiui, nesėkmingi ir greitai nutrūkę santykiai su unikalia islandų atlikėja Björk ar visiškai nepavykęs jungtinis pasirodymas su JAV popmuzikos superžvaigžde Beyonce didžiausio muzikos festivalio EuropojeGlastonbury“ pagrindinėje scenoje.

Ištikimiausi Tricky gerbėjai žino, kad jis ne tik puikus prodiuseris, bet taip pat ir aktorius bei režisierius. Greičiausiai pamenate legendinį Luko Besono filmą „Penktasis elementas“ - čia Tricky taip pat suvaidino epizodinį vaidmenį. Filmų ir serialų garso takelių kūryba, režisūra ir vaidmenys, kuriuose Tricky suvaidino pats save, tik papuošia jo ir taip spalvinga biografija.

Tricky – gerai pažįstamas vardas Lietuvos publikai. Kadaise, taip seniai, kad pats ne visai pamena, jis buvo bene ryškiausia Norviliškėse vykusio festivalio „Be2gether” žvaigždė ir daugiausiai problemų organizatoriams sukėlęs atlikėjas. Ambicingas festivalis po kelių bandymų neišsilaikė ir baigėsi, Tricky karjera – sėkmingai tęsiasi iki šiol.

Dabar Tricky – gerokai ramesnis ir laimingesnis žmogus, išmokęs valdyti savo emocijas ir temperamentą. Pastaruoju metu jis vengia suktinių ir alkoholio, vis daugiau dėmesio skirdamas savo kūrybai ir šeimai. Na bent jau taip teigia artimiausi jo draugai, kolegos ir jį atstovaujanti agentūra.

Nėra ką bepridėti, nebent tik tai, kad jį pastaruosius 5 metus bandė pasikviesti tikrai ne vienas Lietuvos koncertų organizatorius ir tikrai ne kartą.

Tricky viešnagę Vilniuje pristato koncertų agentūra „8 Days A Week”. Tai bus jau trečiasis šios kompanijos renginys menų fabrike „Loftas“. Praėjusių metų pabaigoje šios agentūros debiutą pažymėjo britų talento Sohn garso ir šviesų spektaklis, o šią vasarą daugiau nei tūkstantis laimingų žmonių gerėjosi Los Andželo grupės „Rhye“ pasirodymu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)