M.A.M.A apdovanojimuose grupė „Flying Saucer Gang“ buvo nominuota net dviejose kategorijose – „Metų proveržis“ ir „Metų Hip-Hop grupė“, tačiau liko be titulų, kurių tikėjosi.

„Metų hiphopo grupės“ kategorijoje nugalėtojais tapo „G&G Sindikatas“.

Tiesa, grupė sulaukė ir daugiau apdovanojimų bei tapo vienais iš šių metų apdovanojimų favoritų. Į sceną drauge su grupės nariais užlipęs Gabrielius Liaudanskas-Svaras neslėpė džiaugsmo: „Geriausia repo grupė gavo geriausios repo grupės apdovanojimą“.

„G&G Sindikatą“ scenoje keitė ir pasirodymą surengė „Flying Saucer Gang“, kuri labiausiai išgarsėjo po to, kai vienas jų narių ėmė susitikinėti su socialinių tinklų žvaigžde Karolina Meschino.

Nors kategorijose, kuriose buvo nominuota, grupė taip ir liko neapdovanota, tačiau vaikinai pelnė gerbėjų simpatijų prizą. Vienas grupės narių, K. Meschino širdies draugas Remigijus Daškevičius apdovanojimų organizatoriams pasiūlė pasirūpinti tuo, kad čia nebeliktų tų, kurių laikas praėjo.

Šis pareiškimas tapo vienu ryškiausių apdovanojimų ceremonijos akcentų. Socialiniuose tinkluose pasipylė diskusijos. Vieni stojo ginti „seniais“ išvadintų grupės „G&G Sindikatas“ narių ir sakyti, kad jaunystė yra toks daiktas, kuris greit praeina, o kiti palaikė didžiosios scenos naujokus.

„Noriu perduoti didelius linkėjimus ir didelę pagarbą „G&G Sindikatui“, bet M.A.M.A. apdovanojimai, užleiskit vietą naujiems, tiems, kas to nusipelno“, – scenoje kalbėjo R. Daškevičius.

Karolina Meschino

Šia tema savo nuomonę turi ir vienas lietuviškosios muzikos senbūvių Stanislavas Stavickis-Stano.

Tai ar „G&G Sindikatas“ geriausi hiphopo atlikėjai Lietuvoje?

Manau, kad atsakymas aiškus, bet pradžiai – kas, po velnių, nutiko M.A.M.A apdovanojimų metu Remigijui Daškevičiui (iš grupės „Flying Saucer Gang“) „užvažiavus“ ant Sindikato?

Nutiko tai, ko seniai laukiau, buvau net pradėjęs bijoti, kad Lietuvą šis reiškinys aplenks. Atėjo naujoji hiphopo mokykla!

Visame pasaulyje „New school“ atstovai jau gerų porą metų rodo vidurinį pirštą „seniams“. Ko dar tikėtis, juk nauja karta. Jei anksčiau reperio įvaizdis būdavo brutalus, papiktintas, o tekstai kalbėdavo apie gatvės gyvenimą, kriminalus, ginklus ir moteris, dabar – viskas kitaip.

Paprasto stebėtojo akiai naujoji karta atrodo šitaip: geltonu lietpalčiu apsigaubę, nevalingus garsus (lyg kentėtų Tourette'o sindromą) leidžiantys ir chaotiškai po sceną besiduodantys apsišnioję paaugliai.

Jei pavyks suprasti jų suveltą dikciją, tai sužinosite, kad jaunųjų atlikėjų interesų laukas yra lengvieji narkotikai, alkoholis ir moterys, tiksliau – „kalės“. Kalba jie nerišliai, neprasižiodami. Ten amžinas apsvaigimas, nepriklausantis nuo tetrahidrokanabinolio kiekio kraujyje.

Tai tokios sulysusios ir susirietusios būtybės, kurių plaukai būtinai sulipę į dredus, nupurkšti ryškių spalvų dažais.

Jaučiu, kad būtent taip didžiulė televizijos žiūrovų dalis pagalvojo pirmą kartą scenoje išvydę naujosios mokyklos atstovus M.A.M.A apdovanojimų metu.

Jei po to vienas kitas žiūrovas nutarė įsigilinti į šių artistų kūrybą, liko priblokštas – „Kas čia per žodžiai? Kur prasmė? Ar apie tai iš viso galima dainuoti?“

Panašias mintis išties gali sukelti šios eilutės iš jų repertuaro: „Dar nemaišom kodeino su fanta/ Bet greit maišysim/ Negalvojau, kad ant scenos savo gabalus taškysim, negalvojau, negalvojau“.

Arba „Judu, kaip Kevinas Durantas/ bytai iš Atlantos/ studijoj užkurtas blunt'as,...“.

Viskas, atrodo, aišku – narkomanai ir padugnės. „As prigėręs, tu apsvaigus, naktį vėl nerandam vietos/ Aplinkiniai mūsų baidos, groja dainos negirdėtos“.

Ir štai, juos parodė per televizorius pačiu žiūrimiausiu, taip vadinamu „prime time“ laiku. Ir būtų teisus tūlas žiūrovas, ragindamas uždrausti šitas „beždžiones“ ir „spermatozoidus su treningais“ jei ne vienas klausimas: „O pats buvai kitoks“?

Kuri karta paauglystėje klausė „Riešuto žydėjimo“ ir nemaištavo? Kuri nereikalavo, kad "seniai" užleistų vietą? Ar tikrai 90-ųjų hitai labiau dorovingesni?

Štai kelios tų laikų hitų citatos: „Pirmoji naktis, drėksta tavo makštis (Ekspresas)“, dar toks: „Mes bazarinom jai apie vakarą šitą, Bet mąstėm mes visai, visai apie ką kita, Galvoje nebuvo jokių minčių, galbūt tik viena, Panele, čiulpk tu (SEL)“, ir šitas tekstas geras: „Ei didžejus, diskomanas, geras jis mums narkomanams (Junior XXL).

Bet patys kiečiausi buvo Sindikato chebra. Būtent jie 2001 metais pirmą kartą „Radiocentro“ apdovanojimų metu tiesioginiame eteryje sudainavo dainą su keiksmažodžiais, sukeldami tikrą skandalą: “...neturėjau minčių tau į dušią įlisti, aš tik norėjau tave išp... “

Mano keturmetis vaikas, Adomas, atidarydamas duris sako „atsidarė durys negaliu įeit“. Kurį laiką spėliojau, ką tai reiškia, bet kartą „pagūglinęs“ supratau: tai Free Finga dainos tekstas.

Iš kur jis žino? Panašu, kad naujos kartos dvasia sklando ore.

Ir gerai, juk be jokių nusistatymų paklausius šiuolaikinių reperių kūrybos, gali išgirsti ir teisingą „flow“, ir modernų „soundą“ ir (kartais) neblogus „lyriksus“. Jie puikiai dėlioja skiemenis ir anglų, ir lietuvių kalbomis. Taip, prasmė ir kalbėjimas devynaukštėmis metaforomis svetimas šiai kultūrai, nes tai instagramo ir feisbuko vaikai.

Kol Lietuvos ir pasaulio roko atstovai ramiai kontempliuoja, neabejotinai, hiphopo kultūra – tai šiuolaikinis rokas.

Tai ar „G&G Sindikatas“ geriausia hiphopo grupė Lietuvoje?

Aš esu M.A.M.A komisijos narys. Ir man Sindikatas ir ypač Svaro tekstai – šiandieninės poezijos viršūnė. Laukiu jų albumų ir pavydžiu, kad negaliu ir niekad taip negalėjau, bet... savo balsą atiduodu jaunajai kartai. 2018-ieji yra jų metai.

Siųskite visus, maištaukit, kurkit, bet neverkite ir neprašykite, kad sindikatas ir kiti jums ką nors užleistų. Teks atsikovoti.

Seniais apšauktų atlikėjų stojo ginti ir Inga Jankauskaitė, ir Tadas Rimgaila: jaunystė – toks trūkumas, kuris greit praeina

„Gal ir nereiktų man kišti savo nosies kur nereikia ir turbūt pagal juos irgi būsiu priskirtas prie senių, bet... Aš apie tuos „ale“ jaunuosius žvaigždynus, kurie čia garsiai reiškiasi, kad nebuvo apdovanoti, ir seniams laikas pasitraukti. Vaikučiai neplautom burnom, riebaluotais plaukais, užsidėję ant savęs tai, ką radot prie kažkurio konteinerio, visų pirma, turėkite pagarbos vyresniems bendrai, o ypač tiems „seniams", kurie per daug metų tikrai nuveikė daug, o be to ir davė Jums pavyzdį, ar gerą, ar blogą, visiškai nesvarbu!

Tai, kad jūs „apsitorčinę" sukūrėte kažkokį debilišką pavadinimą sau ir parašėt vieną kitą dainą, kurią suprasti gali tik pats gerai apsinešęs, tai dar nereiškia, kad jau kažką pasiekėte!

Paskaičiau Jūsų vepezones ir patys gerai pasakėte, ateikite į koncertus, sumokėkite mums pinigėlių! Mikimauzai jūs, va jums ir atsakymas, jūs įdomus tik nedidelei saujelei žmonių, kurie ateina Jūsų paklausyt, o gal net neklausyt, o tiesiog nusirauti ten, kur tai darote jūs! Sukūrę vienadienę dainelę norit būti pripažinti, pamirškite! Žmonės, kurie kūrė n metų, tik po n metų buvo įvertinti!

Taigi ir toliau kurkite, darykite ir galbūt vieną dieną būsite įvertinti ir Jūs! Bet šiandien vien už tai, kad esate, niekas Jums apdovanojimo neįteiks, nes tiesiog nesat dar nieko tokio nuveikę! Jau gailiuosi parašęs šį post'a, nes jūs ir jo vargu ar esate verti, vien už nepagarbą kitiems!“, - socialiniame tinkle rašė T. Rimgaila.

Tuo metu aktorė Inga Jankauskaitė akimirksniu reagavo į T. Rimgailos išsakytą nuomonę: „Paauglystė gi. Bus sunku, o vis tiek teks, suvokt, kad bet koks apdovanojimas yra dar didesni lūkesčiai ir reikalavimai sau. O tai pekla ir romantikos tame jokios. Nes jau nebegali grybo pjauti ir teisintis jaunyste“, - rašė I. Jankauskaitė.

T. Rimgaila įsitraukė į diskusiją su aktore ir patikino manąs, kad jauniesiems atlikėjams, įžūliai išreiškusiems savo nuomonę, paauglystė seniai praeityje. „Jaunystė - toks trūkumas, kuris greitai praeina“, - aktoriaus Vytauto Šapranausko kadaise pasakytus žodžius prisiminė I. Jankauskaitė.

Negana to, iškart po apdovanojimų ceremonijos, muzikos kūrėjas Free Finga drąsiai ir be užuolankų socialiniame tinkle pasipiktino dėl penktadienį vykusių muzikos apdovanojimų M.A.M.A.

Free Finga

Anot jo, apdovanoti buvo ne tie atlikėjai, kurie apdovanojimų nusipelnė.

„Visi suprantam, kad ne „G&G Sindikatas“ yra metų hiphopas, metų albumas, kad ne Dynoro remiksas yra metų daina. Per metus mūsų scena pasikeitė drastiškai ir pakvietimas ant scenos it dekoracijos, nėra pakankamas to įvertinimas.

„Flying Saucer Gang“ yra metų proveržis, net lo**** aišku. Bet tai pasikeis tada, kai jūs, klausytojai, parodysite savo streamais, ėjimais į koncertus ir palaikymu. Mes ne ateinam, mes jau atėjom, ir dalint seniams apdovanojimus iš mandagumo yra juokinga. Ne apdovanojimuose esmė, čia šou, bet linkiu šiemet palaikyt jaunus atlikėjus savo ausim ir piniginėm, tada bus neįmanoma paneigti, kad šita banga yra įtakinga, ir tik taip muzikos kokybė gerės.

Didžiausi linkėjimai metų hip-hopo grupei „Despotin Fam“, proveržiui „Flyer Saucer Gang“, grupei „Garbanotas“ ir dainoms, kurios nebuvo nominuotos vietoje Dynoro“, – socialiniuose tinkluose rašė Free Finga.

„G&G Sindikatas“ nariai tyli, bet pasisakė vadybininkas

Po tylos šia tema pasisakė ir grupės „G&G Sindikatas“ vadybininkas Justas Čekuolis. DELFI susisiekus su juo, šis patikino, kad didelės dramos šioje situacijoje daryti tikrai nereikia.

„Niekas nesėdi atsisėdęs ant tos vietos. Tegul visi taip pat nuolatos dirba ir daro gerus darbus. Tuomet tie apdovanojimai tikrai ateis. Nesureikšminu tos pozicijos. Tai yra labai teisingas jaunimo noras, kad kiti pasitrauktų. Tai buvo visose srityse ir visada, todėl nematau nieko blogo ir linkiu jiems sėkmės, jog sektųsi ne tik kokius metus, bet kokius 20 ir daugiau. Linkiu surinkti pilnas sales žmonių, leisti gerus albumus bei turėti didelį gerbėjų būrį. Viskas yra jų pačių rankose ir niekas kitas už juos to nepadarys“, – kalbėjo jis.

Žinomas vyras svarstė, jog iš skirtingų perspektyvų viskas atrodo kitaip. „Aš ir pats žinau, kiek kūrybos ir nervų kainuoja sukurti albumą. Iš pat pradžių atrodo, kad vienintelis daug darbo įdėjai, bet vėliau supranti, kad tie, kurie išsilaiko, jie visada daug darbo įdeda, o tau tai tampa normalu.

G&G Sindikatas

Nesame nei įsižeidę, nei įskaudinti. Smagu ir žiūriu į tai su lengvu humoru. Tokiame renginyje ir tokiame kontekste yra smagu apsikeisti tokiomis, galima sakyti, motyvuojančiomis replikomis. Neisime juk muštis į gatvę (juokiasi)“.

Pasiteiravus, kaip į tai sureagavo grupės nariai, jų vadybininkas atvirai atsakė, kad viskas yra gerai ir niekas giliai į širdį šių žodžių nepriėmė, o jaunimui tik linki toliau siekti savo tikslų.

„Čia balsuoja didžiulė komisija ir buvo daugybė metų, kai buvome nominuoti, bet nieko negavome. Galbūt daug kam ir atrodo, kad mūsų grupė visada kažką laimi, bet tai nėra tiesa. Tai tik pastovaus ir didelio darbo rezultatas. Ir šie jauni atlikėjai įdeda daug darbo. Manau, kad reikia tik laiko, o jų valanda tikrai ateis, – pasakojo J. Čekuolis ir pridūrė, jog ne kartą yra buvęs ir „Flying Saucer Gang“ koncerte bei domisi jaunais kūrėjais, jų darbais, – galiu tik nuraminti, kad „G&G Sindikatas“ „trapo“ groti nepradės“.

Apdovanojimų akimirkos:

Renginio svečiai ant raudonojo kilimo:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)