Nuo mažens fortepijonu grojantis Benjaminas Clementine'as – puikus kompozitorius, savamokslis multi-instrumentalistas, iškilus poetas, užtikrintas atlikėjas ir daug sunkių gyvenimo išbandymų patyręs britų menininkas.

Šis tik prieš kelis metus į muzikos elitą įsiveržęs atlikėjas vis dar yra šiokia tokia paslaptis. Jo sėkmės istorija – savotiškas mitas. Sunki vaikystė, patyčios mokykloje, nebaigti mokslai, laikotarpis be šeimos ir namų, skurdas, gyvenimas gatvėje, dėl Paryžiaus paliktas ir vėliau vėl įsimylėtas Londonas – tai tik keletas įdomių faktų iš tikrai spalvingos ir nuolat pildomos jo biografijos.

Benjamin Clementine - London

„Compensa“ koncertų salėje tokie tikri atlikėjai pasirodo ne kasdien. Tą vakarą ši erdvė bus visiškai atsiribojusi nuo išorinio pasaulio ir etikečių. Aukštas, elegantiškas ir visada basas britų atlikėjas Benjaminas Clementine'as jums gyvai papasakos savo gyvenimo istoriją. Jis, mikrofonas ir fortepijonas. Dar pridėkite gerą garsą, šviesų spektaklį ir tūkstančius laimingų akių. Norisi tikėti, kad bus magija.

Gyvenimo jau kiek atsikandęs 27-erių britas Benjaminas Clementine'as neleidžia, kad jo muzikai etiketes klijuotų kiti. Jis save įvardina šių dienų ekspresionistu. Jo kūryboje – tik asmeniniai išgyvenimai, skaudžios patirtys, gyvenimo liūdesys, politika, laisvė ir savitas emocijų pasaulis. Jis įrodė, kad aukščiausios prabos muzika, atliekama tik su pianinu, gali paliesti ne vieną, bet viso pasaulio širdis.

Londoną į Paryžių iškeitęs atlikėjas kurį laiką gyveno gatvėje ir grojo miesto baruose ir aikštėse vien tam, kad prasimaitintų. Paryžiaus metro stotyje atrastas ir vietos koncertų organizatorių užaugintas britas tapo kultine muzikos asmenybe Prancūzijoje, Prestižinėje „Victoires de la Musique“ ceremonijoje atlikėjui 2015 m. buvo įteiktas geriausio naujo atlikėjo apdovanojimas.

Kritikų simpatijas Benjaminas Clementine'as gimtinėje užsitikrino tik prieš keletą metų. Jis debiutavo nacionalinio britų transliuotojo BBC eteryje ir surengė pirmąjį gyvą pasirodymą populiariame televizijos šou „Later... With Jools Holland“. Tai buvo pirmas kartas, kada šioje laidoje gyvai pasirodė atlikėjas, už kurio nugaros nestovi jokia leidybinė kompanija. Šį pasirodymą britų televizijos žvaigždė Joolsas Hollandas įvardino, kaip vieną geriausių per visą šio šou istoriją.

Netrukus apie jį išgirdo šimtai tūkstančių žmonių. Jo perklausų kiekis vienoje muzikos platformoje padidėjo 500 % - jis tapo labiausiai linksniuojamas „Spotify“ atlikėjas. Kiek vėliau jo globą Europoje iš mažos prancūzų įrašų kompanijos perėmė įtakinga britų leidykla „Virgin Records“. Joje praėjusių metų pradžioje ir išleistas debiutinis jo albumas.

„At Least For Now“ - tai vientisas, rafinuotas ir labai asmeniškas albumas. Gyvenimo garso takelis. Europos muzikos žiniasklaida sutartinai gyrė ir šlovino šį albumą. Pats albumas atsidūrė geriausių metų albumų sąrašų viršuje ir pasiekė ne vienos radijo stoties grojaraštį. Šis Benjamin Clementine įrašas pakeitė jo gyvenimą ir pelnė pripažinimą. Būsimas pasirodymas Vilniuje tik maža šį albumą pristatančio koncertų turo dalis.

Praėjusių metų pabaigoje jis pelnė kol kas svarbiausią savo apdovanojimą. Prestižinėje britų muzikos apdovanojimų ceremonijoje jam buvo įteikta „Mercury“ statulėlę ir 20 tūkstančių svarų piniginis prizas. Į jį gali pretenduoti tik britų ir airių atlikėjai. Juose profesionali komisija vertina tik muziką ir geriausią metų įrašą. Benjamin'o Clementine'o debiutinis darbas „At Least For Now“ paneigė visas lažybų prognozes ir nušluostė nosį tokiems muzikos grandams kaip Jamie XX, „Wolfe Alice“, „Florence and The Machine“, Aphex Twin ir Lietuvos publikai jau pažįstamai Roisin Murphy.

Apdovanojimų ceremonijos metu jis pasikvietė ant scenos visus nominantus ir šį apdovanojimą dedikavo Paryžiaus teroro akto aukoms. Po jo pasirodymo visą salėje esanti publika ilgai plojo jam atsistojusi. Kiek vėliau nauja muzikos pasaulio žvaigždė Benjamin'as Clementin'as paskelbė, kad visą piniginį prizą skirs savo gimtojo miesto Edmontono mokyklai ir nupirks jiems muzikos instrumentų.

Šiandien Benjamino Clementine'o gerbėjų gretose – ryškios muzikos ir mados pasaulio žvaigždės. Seras Paulas McCartney, islandų muzikos diva Björk, jaunasis širdžių daužytojas Tomas Odellis, amžinai jaunas „Talking Heads“ lyderis Davidas Byrne'as, futbolininkas Davidas Beckhamas, indie roko sunkiasvorių „Arctic Monkeys“ vokalistas Alexas Turneris, BBC radijo laidų vedėja Lauren Laverne, prancūzų muzikos veteranas Charles'as Aznavouras, „Burberry“ mados namų vyriausias dizaineris ir vadovas Christopheris Bailey – visi jie jau nusilenkė Benjamino talentui. Dabar jis – vienas labiausiai įkvėpiančių menininkų visoje Jungtinėje Karalystėje.

Claude'as Debussy, Erikas Satie, Leonardas Cohenas, Leo Ferre, Jimi Hendrix, Aretha Franklin, Giacomo Puccini, Luciano Pavarotti, Fredericas Chopin – visi šie muzikos pasaulio šviesuliai įtakojo jo kūrybą. „Nina Simone, Nickas Cave'as ir Tomas Waitsas yra tikri mano herojai“, - viename interviu savo favoritus įvardino Benjaminas Clementine'as.

Jo balsas dažnai lyginamas su Jacques Brel ir grupės „Anthony and The Johnsons“ vokalisto Antony Hegarty vokaliniais sugebėjimais.

„Nina Simone brolis įžengia į jaukią Prancūzijos kavinukę, prisėda prie pianino, atveria širdį ir išlieja skausmą. Jo ašaros ir yra muzika”, – apie Benjamino Clementine'o pasirodymą rašė „Rolling Stone“. „Nepaprastas talentas ir unikalus kompozitorius. Jo galingą balsą, aistrą ir atsidavimą tiesiog sunku pamiršti“, - skelbė „The Guardian“, kurie praėjusių metų pabaigoje Benjaminą įvardino metų herojumi Jungtinėje Karalystėje.

Benjaminas Clementine'as ir mada – giminingos sielos. Jis nuolat kviečiamas į įvairius naujų kolekcijų pristatymus ir jau viena koja yra mados pasaulyje. Kai kurie kritikai jo įvaizdį lygina su kita kultine atlikėja Grace Jones. Mados namai „Burberry“ smarkiai prisidėjo prie jo tarptautinės sėkmės. Jo muzika gyvai skamba šio prekės ženklo kolekcijų pristatymuose ir reklamose. Pats atlikėjas savo koncertuose ir fotosesijose nuolat dėvi prabangius „Burberry“ drabužius. Išskirtinė išvaizda, puikus įvaizdis, unikalūs talentai bei geri jo duomenys traukia ir mados skautus.

Sunku rasti priežastį nenorėti susipažinti gyvai su Benjaminu Clementine'u, jei esate bent kartą išgirdę jo balsą ar matę bent vieną jo gyvo pasirodymo ištrauką. Padarykite bet ką, kad jį pamatytumėte, nes tai, kas skamba jūsų grotuve paleidus „At Least For Now“, yra tik viena šimtoji pasirodymo.

Benjamin'o Clementine'o viešnagę Vilniuje pristato muzikos agentūra „8 Days A Week”, kuri jums jau atvežė Sohn, „Rhye“ ir Tricky. Šie koncertų organizatoriai taip pat jus kviečia į suomių muzikos vunderkindo Jaakko Eino Kalevi pasirodymą „Kablyje“ ir pasaulinę J.Views premjerą menų fabrike „Loftas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)