Festivalis "Iš arti" Kauno valstybinėje filharmonijoje prasidės ketvirtadienį ir baigsis - lapkričio 10-ąją. Didžiuma koncertų vyks filharmonijoje, tačiau šio festivalio renginius šį rudenį mielai įsileidžia ir Teatro klubas (Architektų namai, Kauno senamiestyje), Irenos Mikuličiūtės dailės galerija (miesto centre), Miko ir Kipro Petrauskų lietuvių muzikos muziejus (Žaliakalnyje), Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademija (Aleksote).

Savo gyvavimo istoriją nuo 1997 metų skaičiuojantis renginys kasmet plečia raiškos formas, pristatydamas naujausius lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinius, žymius atlikėjų kolektyvus, taip pat suteikdamas erdvę netradiciniams žanrams bei integruotiems meniniams projektams.

Festivalio meno vadovė kompozitorė Zita Bružaitė juokauja, kad šiųmetinį festivalį derėtų vadinti "septyniolikta rudens akimirka, kurioje naujovės harmoningai įsilies į tradicijos supratimą". Anot Z. Bružaitės, renginio programa apima žanrų įvairovę nuo vaikiško spektaklio iki performanso, nuo akademinių šiuolaikinės muzikos opusų iki kino muzikos teatro klube. Beveik kiekviename koncerte skambės lietuvių autorių kūrinių premjeros, kurių šiemet - dvidešimt šešios!

Pristatydami atlikėjus festivalio organizatoriai skelbia, jog svečiai iš Norvegijos - grupė "Poing" - scenoje visuomet tarsi pirmą kartą įsimylėję: tokia mintis peršasi klausant nepaprastai įtaigios saksofonu, akordeonu ir kontrabosu jų atliekamos muzikos. Savo koncertuose "Poing" nevengia ir šou elementų.

Jau trečią kartą "Iš arti" skambės Kauno miesto simbolis - varpai. Kariljonieriai Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis kartu su trimitininku Laurynu Lape Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje žaismingai į erdvę skleis žinią apie muzikinio pasaulio įžymybę Džoną Keidžą (John Cage).

Pirmą kartą renginio istorijoje saikingai modernios muzikos dozė bus pateikta vaikams ir jų tėveliams. Kompozitorės Z. Bružaitės muzikinį spektaklį visai šeimai "Sofija muzikuoja" interpretuos Klaipėdos kamerinis orkestras kartu su dirigentu Mindaugu Piečaičiu ir aktore bei režisiere Gintare Latvėnaite.

Akademinio muzikavimo ribas peržengs koncertas "LT asambliažai" - bendras šiuolaikinės muzikos autorių, Lietuvos kamerinio orkestro ir džiazo improvizatorių projektas, valdomas jaunojo maestro Modesto Barkausko. Girdėsime Nedos Malūnavičiūtės, Petro ir Dominyko Vyšniauskų, Arkadijaus Gotesmano džiazines improvizacijas styginių orkestro bei šviesos lazerių pasažų fone. Visi šios programos kūriniai - premjeriniai, o turint omenyje džiazo specifiką, - konkretų garsinį pavidalą įgausiantys pirmą ir paskutinį kartą.

Šiuolaikinės akademinės muzikos gerbėjų lūkesčius turėtų išpildyti festivalio svečiai - kameriniai instrumentiniai ansambliai, lydimi kompozitorių. Tai bus tarptautinės sudėties kolektyvas "Klavierquartett" (Vokietija) su kompozitoriumi Klausu Kiunliu (Clausu Kühnl), Kijevo styginių kvartetas "Collegium" su kompozitoriais Zoltanu Almašiu ir Olegu Bezborodka. Lietuviškos kamerinės muzikos atlikėjus atstovaus Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai, "Trio Claviola", Kauno styginių kvartetas, Kauno fortepijoninis trio bei smuikininkės Rusnė Mataitytė ir Eva Binderė (Latvija). Pastarosios muzikės taip pat ves ir atlikimo meno seminarą.

Kamerinės muzikos koncertuose ne tik skambės premjeriniai kūriniai, bet ir bus įprasmintos kompozitorių B. Kutavičiaus, J. Andrejevo, J. Juozapaičio, O.Balakausko jubiliejinės sukaktys.

Paskutinės festivalio dienos renginys netelpa į jokius žanrinius rėmus, nes tai - kompozitorių ir dailininkų suartinimo performansas. Jame bus bandoma dailininkų paveikslams suteikti garsinius pavidalus ir juos originaliai (kritiškai, sąmojingai, šmaikščiai) įvertinti. Naujuosius amplua išbandys dailės darbų vertintojas - kompozitorius Giedrius Kuprevičius, o muzikos - dailininkas Romanas Averincevas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją