Vos po dviejų dienų, kai per šį festivalį šalia Snoop Doggo ir Dr. Dre pasirodė suprojektuotas mirusio reperio atvaizdas, pasklido gandai, jog šis šou gali virsti pilnavertėmis gastrolėmis, rašo tinklalapis spinner.com.

Tačiau Tupaco projekcija buvo šis tas daugiau nei vien tik vaizdas scenos ekrane: reperio atvaizdas buvo suprojektuotas taip, jog iš tikrųjų atrodė, kad jis stovi šalia savo buvusių kolegų. Kompanijos „Digital Domain“, surengusios šį pasirodymą, kūrybos vadovas Edas Ulbrichas sakė, kad tai nebuvo tiesiog naujai perdarytas seno Tupaco koncerto įrašas.

„Tai nėra rastas įrašas, - teigė jis „Wall Street Journal“. – Tai ne vaizdas iš archyvo. Mes sukūrėme iliuziją“.

Tupaco holograma galėjo vaikščioti po sceną, bendrauti su Snoopu Doggu ir net ištarti tokius žodžius kaip „Kas, po velnių, yra, Coachella?“. T. Shakuras niekada savo gyvenime nėra minėjęs šio festivalio pavadinimo, nes jis buvo pradėtas rengti tik po trejų metų nuo jo nužudymo 1996-aisiais. „Digital Domain“ neatskleidžia, kaip jie padarė, kad velionio reperio holograma, kainavusi tarp 100 tūkst. ir 400 tūkst. dolerių (tarp 263 tūkst. ir 1,054 mlrd. litų), ištartų naujus žodžius. Tačiau jie nurodė, kad šis šou buvo Dr. Dre „vizija“. Jis paaukojo didelę sumą pinigų T. Shakuro labadaros fondui, norėdamas padėkoti Tupaco motinai Afeni Shakur už pritarimą jo idėjai „atgaivinti“ jos sūnų.

Šį projektą įgyvendinusios įmonės „AV Concepts“ prezidentas Nickas Smithas buvo kiek atviresnis, bet irgi neatskleidė, kaip kompanija sugebėjo padaryti, kad reperio holograma ištartų žodžius, kurių jis niekada nėra sakęs. N. Smithas pridūrė, kad jie galėtų taip padaryti su bet kuriuo artistu.

„Galima pasitelkti jų atvaizdą ir balsą ir ... paimti žmones, kurie niekada nėra koncertavę, arba atlikti dainą, kurios jie niekada nedainavo, ir atkurti ją skaitmeniniu būdu“, - sakė jis „MTV News“.

Negana to, kad jau gyvename pasaulyje, kuriame Celine Dion per „American Idol“ („Amerikos dievaičio“) laidą gali dainuoti duetu su pačiu Elviu Presley, o ne vienu iš tūkstančių jo antrininkų, dabar kiekvienas, turintis pakankamai pinigų ir reikiamas teises, gali pasirodyti su mirusiais atlikėjais ir priversti juos kalbėti, daryti ar dainuoti, kas tik šauna į galvą.

Turint galvoje Afeni Shakur palaiminimą, dėl Dr. Dre ir Snoopo pasirodymo su savo velioniu bičiuliu nekyla daug etinių problemų. Didesnį susirūpinimą kelia tai, jog po tokių koncertų muzikos kompanijų bosai pradeda užuosti didelius pinigus. Įrašų studijos ir mirusių alikėjų teisių bei turto savininkai nuolat ieško prieš tai neišleistos jų medžiagos, o daugybė muzikos grupių vietoje mirusių, atleistų ar pasitraukusių narių mėgina rasti, kas juos pakeistų. Be to, reikia nepamiršti, kad gyvename laikais, kai žurnalas „Forbes“ kasmet sudaro daugiausia uždirbančių mirusių dainininkų sąrašus: Michaelas Jacksonas 2010 metais uždirbo 170 mln. dolerių (448 mln.litų), E. Presley – 55 mln. dolerių (145 mln. litų), o Johnas Lennonas – 12 mln. dolerių (31 mln. litų). Įsivaizduokite, kas būtų, jei šių atlikėjų gerbėjai galėtų išvysti juos koncertuojančius „gyvai“.

Šioje srityje galimybės yra neribotos. Daug žmonių nematė Vudstoko festivalių. Kas būtų, jei šiuolaikinėmis technologijomis jie būtų atgaivinti, be transporto grūsčių ir apdujusių hipių? Galbūt išgėrus pakankamai alaus, jie atrodytų realūs. Veikiausiai nereikėtų sukti galvos ir dėl bilietų – naujosios technologijos turėtų užtikrinti, kad tokie koncertai vyktų visą laiką ir daugybėje vietų. Be to, būtume tikri, kad muzikantai nevėluos ir pasirodys puikiai, o ne pažiūrės į koncertą atsainiai.

Smalsu pažiūrėti, kur nuves šios technologijos, bet jau dabar aišku, kad tik laiko klausimas, kol potencialios milijoninės pajamos prives prie palikimą naikinančios alternatyvos istorijai, kaip įvyko George`o Lucaso atveju. Nors būtų puiku išvysti atsikūrusius „The Beatles“ ar grupę „Nirvana“, atliekančią savo albumo „Unplugged“ kūrinius, šiuolaikinėmis technologijomis prikelti atlikėjai papirks ne visus. Tegu mirusios žvaigždės išeina, o gyvuoti telieka gyva muzika.

Sklinda gandai, jog kitais metais Coachella festivalyje bus atskira programa, kurioje pasirodys tik Anapilin išėjusios muzikos žvaigždės (Michaelis Jacksonas, "The Doors", "Nirvana", Jamesas Brownas ir kt.)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)